Treedt Job Cohen in de voetsporen van Ed van Thijn?

Ssst2

Heel lang geleden schreef ik samen met Parool-collega Theo Gerritse een onthullend artikel over de Amsterdamse wethouder Jan Schaefer (PvdA). Het stuk verscheen niet in de krant. Burgemeester Ed van Thijn (PvdA) belde naar hoofdredacteur Wouter Gortzak (PvdA) om te vertellen dat het om ‘een canard’ ging.

We vertelden onze hoogste baas dat we goede bronnen hadden en ons tevens baseerden op gemeentelijke stukken. Het mocht niet baten. Gortzak was de burgemeester dankbaar dat hij ons artikel buiten de kolommen had gehouden.

Meer dan 25 jaar treedt Van Thijns opvolger Job Cohen (PvdA) in de voetsporen van Van Thijn. Het Parool heeft nog steeds niet bericht over de jongste ontwikkelingen in het stadsdeel Slotervaart. Daar wordt met geld uit Qatar een moskee gebouwd door Al-Qaradawi-bewonderaar Yahia Bouyafa. Bovendien kreeg stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch (PvdA) een met acht tegen elf stemmen verworpen motie van wantrouwen aan zijn broek, omdat hij in een raadsdebat het subsidiëren van salafistische organisaties niet wilde uitsluiten.

Een brisante affaire voor Amsterdam, zou je zeggen, maar niet voor Het Parool. Alleen columnist Theodor Holman heeft er een cursiefje aan gewijd. Op zijn weblog heeft journalist Joost Niemöller een verklaring voor de terughoudendheid van de stadskrant, als het gaat om kritisch nieuws uit Slotervaart.

Niemöller keerde van het jaarlijkse boekenbal terug met een aantal nieuwtjes, onder anderen het vertrek van columnist Joost Zwagerman bij NRC Handelsblad, omdat hij ‘te rechts’ zou zijn. Hij sluit zijn verslag als volgt af: “En o ja, derde en laatste scoop van dit stukje: Theodor Holman vertelde dat door zijn columns over de islamiseringwoede van stadsdeelvoorzitter Marcouch, zijn hoofdredacteur persoonlijk onder druk wordt gezet door burgemeester Cohen daarmee te kappen. Daarin moeten we waarschijnlijk de verklaring vinden dat er in Het Parool geen onthullend stuk over Marcouch mag verschijnen. Mijn god, in wat voor wereld leven we toch.”

In dezelfde wereld als die van 1984. Een wereld waarin PvdA-burgemeesters de lokale media kennelijk met succes onder druk zetten. Toch is er wel iets veranderd in 25 jaar. Destijds heette een onwelgevallig bericht nog ‘een canard’. Tegenwoordig noemen ze vervelend nieuws ‘een broodje aapverhaal’.

Carel Brendel

11 opmerkingen:

  1. Gelukkig hebben we het Internet!

    Loesje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We leven in een wereld, die bestaat uit dhimmi's en collaborateurs met de moslims. Cohen helpt een gevaarlijke figuur als Marcouch om Amsterdam te veranderen in een islamitisch derde wereldland. De bevolking is steeds lager opgeleid, is dikwijls werkeloos en voegt niets toe aan de samenleving.Amsterdam is een schande aan het worden voor Nederland. Dankzij figuren als Cohen.Waarom laat hij dat allemaal toe? Spreekt de sharia hem zo aan of is hij doodsbang voor het islamitisch geweld, dat kan losbreken, als hij de boel niet meer bij elkaar kan houden?
    Ik denk het laatste. Daarom worden journalisten onder druk gezet om kritische artikelen over de islam niet te plaatsen.
    Nederland is een land geworden waarin censuur wordt toegepast en mensen, die niet links genoeg zijn, volgens bepaalde werkgevers, worden ontslagen. De DDR is helemaal terug.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt Carel, blijf aub hierover schrijven. Ik heb net je boek "het verraad van links" uit. Klasse, bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Over Schaefer gaat ook een hardnekkig gerucht dat hij tegen een geldelijke tegenprestatie vergunningen e.d. kon regelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Anonieme geruchten over een overledene vind ik weinig zinvol. Wij schreven destijds over de miljoenentekorten als gevolg van administratief wanbeheer bij het Gemeentelijk Grondbedrijf. Hiervoor was Schaefer politiek verantwoordelijk. Overigens had Schaefer ook een charismatische kant. Hij heeft zich enorm ingezet voor de woningbouw in Amsterdam, en staat bekend wegens de slogan 'in gelul kun je niet wonen'.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Misschien kan Joost Zwagerman nu wat onbevangener gaan schrijven.

    Zie


    Hachje

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ""Mijn god, in wat voor wereld leven we toch." In dezelfde wereld als die van 1984. Een wereld waarin PvdA-burgemeesters de lokale media kennelijk met succes onder druk zetten."
    Een verwijzing naar het gelijknamige boek van George Orwell? Of naar het jaar dat Van Thijn naar de hoofdredacteur van Het Parool belde met als resultaat dat een onthullend artikel over Jan Schaefer niet in de krant kwam?
    Het laatste zal bedoeld zijn, maar toch opmerkelijk dat dat nou net in 1984 gebeurde.
    Goed, als ik mijn Nederlands zou willen moderniseren weet ik nu dat ik voor "canard" voortaan "broodje aap" moet zeggen.
    Het Parool valt me weer eens tegen. Lichtpuntje van die krant vond ik altijd de vrijmoedige columns van Holman. Daartegenover moet ik vaststellen dat ik aan deze stadskrant qua stadskrant niets heb, als zulk belangrijk nieuws als het nieuws over Marcouch geheel onbelicht blijft.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ter aanvulling:

    email/rectificatie van Theodor Holman over de zaak:

    Cohen en de drank

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @Rudolf,

    Als ik me goed herinner pleegde Van Thijn het telefoontje naar Gortzak in 1984. Er is geen connectie met Orwell.

    Overigens relativeert Joost Niemöller de zaak in een nieuw blog. Dit was voor mij aanleiding om een update op dit artikel te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Nog een update van Joost Niemöller, over de NRC, Wilders, bedreigingen, etc.: "Wie was Frank Vermeulen? De brieven."

    Wie was Frank Vermeulen? De brieven

    BeantwoordenVerwijderen