Hoogste tijd voor een 51ste vraag aan Geert Mak. De volksschrijver is sinds kort weer op tweedewereldoorlogspad om het volk te waarschuwen tegen islamofobie. In zijn beschouwingen grossiert hij in onjuiste historische vergelijkingen. Voor mij aanleiding om hem met vijftig nieuwe vragen te bestoken.
Maandag (2 november) ontving Mak de Otto von der Gablentzprijs, die wordt toegekend aan mensen die zich inzetten voor de goede betrekkingen tussen Nederland en Duitsland. In zijn (door NRC Handelsblad gepubliceerde) dankwoord sprak Mak over ‘onze weggedrukte geschiedenissen’.
“Oók in ónze geschiedenis en ónze denktradities schuilt het beest van het racisme”, zo waarschuwde Mak tegen Wilders met verwijzing naar de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mak verzweeg voor het gemak dat zonder een Duitse inval en de aanwezigheid van een nietsontziende bezettingsmacht hoogst waarschijnlijk nul Joden in Nederland zouden zijn vermoord tussen 1940 en 1945.
Natuurlijk moeten we ons duistere koloniale verleden evenmin uitvlakken. Mak: “Nederlandse politici spreken met weemoed over de ondernemersmentaliteit van de VOC, we kennen bijna allemaal Michiel de Ruyter en Jan Pieterszoon Coen, maar wie heeft ooit gehoord van de Nederlandse genocide in 1825 op Java, toen bij de opstand van prins Dipo Negoro naar schatting 200.000 moslims werden afgeslacht? In geen schoolklas wordt dat, bij mijn weten, geleerd.”
Voor mij liggen twee pagina’s uit Sprekend Verleden, een door uitgeverij Thieme Meulenhoff uitgegeven schoolboek, dat zeer gangbaar is in het voortgezet onderwijs. In het hoofdstuk Nederland en zijn koloniën (deel 3, hoofdstuk 6, bestemd voor havo- en vwo-leerlingen) staat een verhaal over het verzet van de Indonesiërs tegen de Nederlandse overheerser, die na 1815 in de Gordel van Smaragd terugkeerden na een korte periode van Engels bestuur.
Sprekend Verleden: “Toen de Nederlanders na de val van Napoleon hun bezit weer terugkregen, kregen zij te maken met opstanden in verschillende delen van het rijk. De twee bekendste noemen we hier.
Op de Molukken werd de opstand geleid door Matoelesia (later Pattimoera genoemd). Hij wist met zijn troepen de Nederlanders herhaalde malen te verslaan. Uiteindelijk werden de opstandelingen (in de ogen van koloniaal Nederland) of vrijheidsstrijders (in de ogen van de Indonesiërs) verslagen (1817). Matoelesia werd in het openbaar opgehangen en zijn lijk werd ‘voor de eeuwigheid’ in een ijzeren kooi tentoongesteld. Het was duidelijk dat de Nederlanders niet veel vertrouwen hadden in de trouw aan Nederland op de Molukken.
Ook op Java brak een opstand uit, geleid door Diponegoro. Deze Java-Oorlog duurde van 1825 tot 1830. De Nederlanders wonnen. Linksboven meer hierover. Aan Javaanse kant waren er ongeveer 200.000 slachtoffers, het koloniale leger verloor 8000 Europese en 7000 Indonesische soldaten.”
‘Linksboven’ staat een tekening van de aanhouding van Diponegoro. Hij voerde overleg met de Nederlanders, maar die lieten hem niet meer vertrekken. De scholieren kunnen daar lezen dat de zoon van de sultan van Djokjakarta groot aanzien had als islamitisch leider en massale steun kreeg van de Javaanse boeren, zowel om godsdienstige als economische redenen.
De koloniale les gaat verder in 1873 met de Nederlandse verovering van Atjeh. “De islamitische Atjehers zagen net zoals Diponegoro hun strijd als een heilige oorlog tegen de ongelovigen.” De scholieren lezen verder over ‘zeer wreed’ optreden door het leger van generaal Van Heutsz, dat moordde en martelde om de opstand neer te slaan. “Aan Atjehse kant vielen ruim 100.000 doden, aan Nederlandse kant ruim 12.000. Tenslotte gaven de Atjehers zich over (in 1913).”
Een samenvatting van deze ‘weggedrukte geschiedenis’ vindt u hier.
Vraag 51: Wie zei daar dat in onze schoolklassen niets over deze genocide wordt geleerd?
Carel Brendel
Ik voel me als een Turk in een bus met Armeniërs. Het is erg naar om te lezen hoeveel onschuldigen er in de Gordel van Smaragd over de kling zijn gejaagd. Ergens heb ik het altijd wel geweten dat wij in Ons Indië niet zulke lieverdjes zijn geweest, maar het blijft onprettig om te horen.
BeantwoordenVerwijderenMoeten we het verzwijgen of verwerken. Onderzoeken hoe erg het echt was en een waarheidscommissie instellen. Het kan daarvoor niet te laat zijn om met de geschiedenis in het reine te komen. Ik hou echt van Indië, soms heb ik heimwee zonder er ooit te zijn geweest. De kleuren, de warmte en de geuren. Nooit gevoeld en nooit gezien en nooit geroken en toch is het zo vertrouwd. Zouden we na een waarheidscommissie de oude wonden met "Ons" Indië kunnen laten herstellen?
Mak is natuurlijk al lange tijd niet meer naar school geweest, dus dit kan hij allemaal niet weten. In zijn tijd was het allemaal vast heel anders. Hij heeft nimmer gemerkt dat de wereld gewoon is doorgegaan met draaien nadat hij zijn laatste schoolrapport mee naar huis mocht nemen.
BeantwoordenVerwijderenEnne, vanhetgoor, het lijkt mij het beste een meelevend en bewogen man als Jan Pronk namens Nederland op pad te sturen om in Indonesië oprechte en welgemeende excuses aan te bieden. Hij schijnt er kennissen te hebben die het verleden nog niet hebben verwerkt.
Ik ben wel in Indonesie geweest. Ik kwam er nog oude mensen tegen die perfect Nederlands spraken. En sterk verlangden naar het Nederlandse bestuur van eertijds. Dat staat in ieder geval niet in de geschiedenisboekjes voor de havo- en vwo-scholieren. Zou Nederland niet zelfs per ongeluk het een en ander heel goed hebben gedaan in Indonesie?
BeantwoordenVerwijderenHeb Mak's dankwoord n.a.v. de prijs ook gelezen. Uiterst merkwaardig.
BeantwoordenVerwijderenHet betoog gaat ongeveer als volgt: bestudering/analyse van ons eigen koloniale en oorlogsverleden is het beste wapen tegen het spruitjesracisme van Wilders en andere niet politiek correct denkende mensen. Want deze mensen lijken niet te beseffen dat zogenaamde politieke correctheid ook een vorm van beschaving is!! Dit impliceert min of meer dat PC standpunten het resultaat zijn van uitvoerige studie en analyse.
Mij schoot direct het onderzoek van Esposito en Mogahed (Wie spreekt er namens de Islam ) te binnen. Met behulp van dit onderzoek proberen ze het PC standpunt dat de meeste moslims niet radicaal zijn maar heel gematigd, te onderbouwen. Nadere bestudering en analyse door bijvoorbeeld Amanda Kluveld in de VK en Robert Spencer op Jihad Watch hebben aangetoond hoe de onderzoekers met de cijfers gegoocheld hebben om tot het gewenst PC resultaat te komen.
Dit is een bewijs dat de aanbeveling van Mak niet altijd het gewenste PC resultaat heeft. Onderzoek en analyse kunnen dus ook een niet PC standpunt bevestigen.
Nou, genocide ?
BeantwoordenVerwijderenWiki: Genocide (of volkerenmoord) is een oorlogsmisdaad die verboden is volgens het internationaal recht. Onder genocide wordt tevens massamoord verstaan, die het gevolg is van xenofobie.
Wiki:Xenofobie
Xenofobie (Oudgrieks: ksénos/ξένος=vreemdeling; phóbos/φόβος=angst, vrees) is een irrationele en/of obsessieve angst voor vreemdelingen en/of buitenlanders. Xenofobie wordt in het Nederlands ook wel vreemdelingenangst genoemd. Xenofobie kan voortkomen uit racisme, en via vreemdelingenhaat leiden tot rassendiscriminatie, haatspraak, geweld en zelfs genocide.
In ruimere zin betekent xenofobie ook wel de algemene angst en afkeer van de mens voor alles wat vreemd, ongewoon of zeldzaam is."
Het neerslaan van een opstand is toch heel iets anders. Dat is leger versus leger. Dat is massamoord om een opstand neer te slaan. Geen massamoord om een volk uit te roeien. Toegegeven beiden zijn niet erg vegetarisch.
Jodenvervolging, dat was genocide, alsmede uitroeiing van indianen in Noord- en Zuid-amerika.
En dan nog moet men voorzichtig zijn om niet in de val te trappen de geschiedenis achteraf te vertellen.
Compliment aan Carel want game, set, match. En een rode kaart voor Mak
BeantwoordenVerwijderenHeeft Mak ergens al geantwoord op de 51 vragen?
BeantwoordenVerwijderenHier een link naar een artikel over de opstand van Diponegro. In het artikel wordt ook gerept van naar schatting 100.000 omgekomen Javanen, maar deels ook als slachtoffers van hongersnood. Mogelijk (deels) veroorzaakt door Diponegro's verschroeide aarde tactiek in zijn (jihad)strijd tegen de Hollanders.
BeantwoordenVerwijderenHet is zo weerzinwekkend als je linkse goed mensen hoort spreken over hoe slecht andere mensen zijn of ze from outer space zijn in plaats van good for nothing or to stupid to learn dat left de andere kant van freedom is.
BeantwoordenVerwijderen@Richard Sorge
BeantwoordenVerwijderenjaah, Jan Pronk sturen.
Maar die moeten ze daar niet in Indonesie, hij is er als minister uitgeschopt inclusief zijn sinterklaasgeld wegens zijn grote waffel.