Wanneer je duidelijke goed omschreven termen gebruikt, gaat die stelling op, wat de postmodernisten tegenwoordig ook mogen beweren. Twee dingen zijn gelijk aan elkaar, bijvoorbeeld twee getallen, of
ze zijn dat niet. Iets anders kan niet. Iets kan niet zowel gelijk als niet gelijk aan iets anders zijn.
Bij een ingewikkeld verhaal dat gebruik maakt van niet heel scherp gedefinieerde termen wordt het lastiger: Is iemand ziek of niet ziek? Is een burger vrij of niet? Heb ik een vervalst klassebewustzijn of gebruik ik mijn verstand?
Bij het Europese monetaire mega-spel gaat de wet van tertium non datur zeker op. Een land steunt of wordt gesteund, iets anders, een derde weg, is echt uitgesloten. Is er iemand die denkt dat de scheppers van het euromiljardenspel dat niet wisten, of even vergeten waren?
In landen die permanent moeten steunen, en ‘solidair’ zullen moeten zijn, zal dat tot onvrede onder de belastingbetalers leiden, en tot een politieke strijd die makkelijk kan ontaarden in een machtsvacuüm. Wordt het Nederland van na 12 september daar een mooi voorbeeld van?
In landen die gesteund worden, zal dat leiden tot corruptie, en tot vechtpartijen op straat uit verzet tegen de ‘hervormingen’ die het steunen bedoelen te verminderen. Zulke pogingen tot het nastreven van hervormingen zijn nodig om de bereidheid bij de steuners om de geldkraan open te houden in stand te houden. De spanningen die dan ontstaan kunnen maar al te makkelijk ontaarden in een machtsvacuüm. Griekenland is daar al weken een mooi voorbeeld van.
In beide gevallen ontstaat er een vacuüm en ligt het voor de hand dat het Centraal Comité van het Politieke Bureau van de Europese Unie ingrijpt en de macht overneemt. Zowel wie steunt als wie gesteund wordt, is het haasje. Een derde mogelijkheid is er niet.
"Wil je koffie, of wil je thee?" op die vraag zijn vijf antwoorden mogelijk. Men kan kiezen voor koffie, of voor thee, men kan ook voor beide kiezen. Daarnaast is het ook mogelijk om voor géén van beide te kiezen en tot slot is het ook nog mogelijk om helemaal niet te kiezen, de keuze uit te stellen of het toeval te laten beslissen.
BeantwoordenVerwijderenEen verstandig man heeft altijd meer keuzes dan iemand die zich voor het blok laat zetten. We hebben gezien dat er kennelijk in de Nederlandse regering nooit echt verstandige mensen zitten.
Enige tijd geleden vertelde Wouter Bos dat hij destijds heel weinig tijd kreeg om te beslissen voor de aankoop van ABN-Amro en Fortis Nederland. Anders zou de Belgische holding failliet gaan. En dan zouden die twee banken voor een habbekrats verkocht worden. En denk toch eens aan die arme Belgische aandeelhouders. Het glimmend opgepoetste eergevoel van Wouter Bos heeft de schatkist in een lang weekend miljarden gekost. Dat geld komt samen met carrière en het aanzien van Wouter Bos never nooit meer terug.
Ook Mark Rutte moest en zou de Grieken steunen. Dat was men verplicht. Maar als een land de fout in gaat door een niet sluitende staatsbegroting dan helpt een extra lening niet. Tien, honderd of zelf duizend miljard kunnen dat niet meer in orde brengen. Dat land helpt men niet met een lening! Dat land helpt men de afgrond in.
Er is altijd een derde mogelijkheid, je kan kiezen voor het een, kiezen voor het ander, kiezen voor een combinatie, kiezen voor géén van beide, of het besluit nemen dat er niet gekozen wordt. Geef het elke reden die goed klinkt. Er is altijd een derde weg. Zelfs een doodlopende eenrichtingsweg heeft meer mogelijkheden dan altijd maar rechtdoor voortgaan. Stoppen blijft altijd een mogelijkheid. Ook kunnen de regels veranderd worden waardoor keren mogelijk wordt.
Wat nu gebeurt is met Griekenland is dom en harteloos. De Grieken zijn niet gesteund maar de vernieling in geholpen door het verstrekken van méér geld dat terugbetaald moet worden. En dat was nu juist het probleem. En er was al geen geld om éérdere leningen terug te betalen!
Hoe onmogelijk stom moet iemand zijn om dan te besluiten om nòg meer geld te sturen. Ik denk niet dat er in Athene een standbeeld ter ere van Mark Rutte opgericht zal worden!
Het enige intelligente dat gedaan had moeten worden was geen geld sturen maar een nieuwe verse belastinginspecteur. Eentje die alle vergeten bedragen gaat innen. Er staan miljarden open, nog steeds! Nu wordt de oplossing van het probleem alleen maar moeilijker. En men zal toch ooit een keer moeten beginnen door het Griekse volk te laten betalen voor die grote tombola met voordeeltjes en voorrechten.
Mark Rutte had één ding moeten doen. Zijn beste man naar Griekenland sturen, Jan Kees de Jager als zetbaas op het Griekse ministerie van financiën. Iets zegt mij dat het heel goed voor Griekenland zou zijn en dat ook Jan Kees de Jager het wel leuk zou vinden tussen al die Grieken.
"Wil je koffie, of wil je thee?"
VerwijderenDat is de stelling niet.
De vraag heeft de vorm: "wil je koffie of niet-koffie? ".
De financiëele markt als breekijzer voor het doordrukken van de europese politieke superstaat. Dit omdat het via de democratische weg (denk aan het afwijzen door het volk via referenda) niet lukte.
BeantwoordenVerwijderenEn Pechtold zag dat het goed was.
Vanhetgoor, ik vrees dat je "tertium non datur" helelaal niet (dus niet niet helemaal) begrijpt. Tertium non datur heeft niets te maken met kiezen.
BeantwoordenVerwijderenVergeeft mij! Mijn Latijn is niet zo goed. Voordat De Arabist hier mee kwam had ik er nog nooit van gehoord. Een derde mogelijkheid wordt niet gegeven. Maar een wijs man weet die derde mogelijkheid te némen. Bijvoorbeeld als ik wordt verplicht een exclusieve keuze te maken uit, of Griekenland helpen door meer krediet en daarmee mezelf èn Griekenland de afgrond in te duwen OF Griekenland géén lening geven en daardoor de financiële markten onderuit halen waardoor er vele loan-sharks en opportunisten hun geld kwijtraken. (Tsjonge wat een schrikbeeld!) Dan is er geen derde mogelijkheid gegeven, maar dan neem ik een derde mogelijkheid, tenslotte heb ik de zak met geld, dus ik bepaal de spelregels.
VerwijderenAls er geen derde mogelijkheid wordt gegeven, dan zijn er twee mogelijkheden wèl gegeven, dus er is een keuze. Als de mogelijkheden 'hangen' of 'stikken' zijn, dan is de keuze makkelijk gemaakt ik kies er voor om géén van beide te doen. Ieder verstandig mens zou dat doen. Griekenland is namelijk geen Sophie's Choice! Het faillissement van Griekenland zou alleen de Euro hebben doen wankelen of een rimpeling op de financiële markten geven, meer niet.
Een derde mogelijkheid wordt niet gegeven! Er zijn twee mogelijkheden, maar ik mag uit geen van deze kiezen. Dat brengt mijn stelling op zes mogelijkheden. Namelijk kiezen voor het een, het ander, beide of geen van allen, of de beslissing uitstellen / niet nemen, of accepteren dat ik niet màg kiezen. Maar die laatste keuze wens ik niet te accepteren omdat dit in tegenspraak is met het oorspronkelijke uitgangspunt dat er twee mogelijkheden waren, en geen derde!
'Voordat De Arabist hier mee kwam had ik er nog nooit van gehoord.' Tsja. Zo zie je maar weer wat een opvoedende taak Hoeiboei heeft gekregen. Na de afschaffing van het ZULO vult Hoeiboei het vacuüm.
Verwijderen'Een derde mogelijkheid wordt niet gegeven.' Dat was een wel heel letterlijke vertaling van het Latijn. De juiste vertaling luidt: 'Een derde mogelijkheid bestaat niet', vgl. het Duitse gibt es nicht.
"....dat het Centraal Comité van het Politieke Bureau van de Europese Unie ingrijpt en de macht overneemt.
BeantwoordenVerwijderenZowel wie steunt als wie gesteund wordt, is het haasje."
Net als bij een python. Elke beweging van verzet door het prooidier, verstevigt de grip
Vast een interessante discussie...
BeantwoordenVerwijderenMaar wanneer wordt Zwitserland aangesproken om een paar honderd miljard van de 600 die door Grieken zijn aangelegd te investeren in Griekse staatsobligaties, waarmee griekenland ontdoken of gewoon niet opgelegde belasting alsnog terugkrijgt, met voor de griekse geldinleggers -op papier- heel aardige rendementen van zeg 5% per jaar.
Want het is toch bezopen dat bij zoveel griekse kapitaalvlucht, bij zoveel griekse miljonairs en miljardairs, noord europa het geld moet ophoesten om het land weer op de rails te krijgen?!
Dat volkeren gedwongen worden om samen te leven.... dat is pas bezopen. Geld is niet belangrijk in vergelijking tot het recht op zelfbestemming.
VerwijderenEn misschien is 'steunen' niet het juiste woord. Creeren van wederzijdse afhankelijkheid is misschien een betere benadering. Met een schuldenaar aan de ene kant en een schuldeiser aan de andere valt ook een Eenheids-Unie te bouwen.
BeantwoordenVerwijderenMet de Euro als norm verdwenen alle andere munten.
Als nu elk bestuur zich fatsoenlijk aan de goudstandaard had gehouden, was er geen nood aan een Euro ( en was er geen inflatie). Met goud als standaard heb je geen wisselende wisselkoersen. Je vraagt je af waar het verstand bij onze onvolprezen en glorieuze leiders zit.
Dat Centraal Comité voorgezeten door de Duitsers moet wel erg van lotje getikt zijn als de fraudeur die al zoveel miljarden kado heeft gehad nog wat krijgt:
BeantwoordenVerwijderenTelegraaf: Griekenland eist geld van Duitsland voor WOII
Duitsland verlaat de euro en Nederland volgt.
VerwijderenVolgens Der Spiegel is de kans daarop voorlopig 0%:
Verwijderen"Angela Merkel has made a surprising U-turn in her policy on Greece. The German chancellor now wants to stop Athens from leaving the euro zone at all costs -- even if it means massaging the figures in the upcoming troika report."
Ja, Merkel speelt een eigenaardige rol.
VerwijderenMaar het Duitse volk is het beu.