Het Marathoninterview - Karel van het Reve

Uit het Marathonarchief van de VPRO is onlangs het vijf uur durende radio-interview van Martin van Amerongen met Karel van het Reve uit 1986 (vrijdag 15 augustus, radio 1) boven water gekomen. Daar mogen we de VPRO zeer dankbaar voor zijn.

Vijf uur praten de heren over: Jan Blokker, Van het Reves pensionering, over het bizarre verschijnsel godsdienst (Onze Lieve Heer als schurk, het Oude Testament, het slecht geschreven Tweede Testament), Freud, het communisme en het 'linkse milieu', de 'totalitaire pest', 'geloofsafval', de Vrije Katheder, De Waarheid en het over het hoofd zien van verkrachtingen door Russische soldaten na de oorlog, over Jacques de Kadt, het uitsterven van pro-Sovjet-schrijvers (en de enkele bizarre figuren die er nog zijn komen nergens aan de bak: Klinkenberg, Oltmans [1986]), over Paul de Groot, fellow travellers, gestaalde kaders, Van het Reves voorkeur voor een VVD-PvdA-alliantie, 'socialisme is romantiek', 'de met fascistoïde drek overgoten gebroeders Van het Reve', over Hugo Brandt Corstius' vergelijkingen, Andrej Amalrik, over hoe moeilijk het is om iets in de krant te krijgen wat er nog niet eerder in heeft gestaan, over Andrej Sacharov, over hoe barbaarser en primitiever een maatschappij des te 'anti-homosexueler'..., over de schone kunsten, 'kunst is elitair maar iedereen doet wel aan kunst', over de universiteit, over wat Van het Reve fascineert aan natuurfilms en over wat Van het Reve allemaal nog meer wil weten en wat niet.

Elk uur wordt ingeleid door de onvolprezen Cor Galis. Luistert U hier naar het eerste uur, het tweede uur, het derde uur, . het vierde uur en het laatste uur. Of via deze link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten