Tariq Ramadan niet het enige struikelblok voor rabbijnen (Plus Update)

Newsgraphics2008_440808a

Let op! Plus update: 14.5.2009: Europa legt rode loper uit voor drie Moslimbroeders: hierr.

De Europese Conferentie van Rabbijnen (CER) heeft maandag (11 mei) verstek laten gaan op een interreligieuze bijeenkomst van joodse, christelijke en islamitische leiders. De dialoog, onder auspiciën van de voorzitters van het Europese parlement (Hans-Gert Pöttering) en de Europese Unie (José Manuel Barroso) werd al weer voor de vijfde keer gehouden. De joodse voormannen wilden niet aan tafel met mensen die ‘in het verleden antisemitische uitspraken hebben gedaan of ondersteund’ of ‘duidelijk gelieerd zijn aan radicale bewegingen als de Moslimbroederschap’.

De Nederlandse media wekken de indruk dat de rabbijnen zich vooral ergerden aan de aanwezigheid van de islamoloog Tariq Ramadan. De reactionaire praatjesmaker was immers veel in het nieuws vanwege zijn homofobe en vrouwvijandige opvattingen, waarover de Rotterdamse gemeenteraad onlangs een stevig debat hield.

Ramadan was niet het enige struikelblok, zo blijkt uit een verslag in het Israëlische dagblad Haaretz. Volgens CER-woordvoerder Philip Carmel was een van de meest problematische gasten Chakid Ben Makhluf, de voorzitter van de Federation of Islamic Organisations in Europe (FIOE). Carmel noemde deze FIOE de ‘Europese arm van de Moslimbroederschap’. Hij meldde verder dat de European Council for Fatwa and Research (ECFR) een onderdeel is van deze FIOE en onder leiding staat van sjeik Yusuf al-Qaradawi, die voorstander is van zelfmoordaanslagen.

Al-Qaradawi viel begin dit jaar op door een aantal rabiaat antisemitische haatpreken op de Arabische tv-zender Al-Jazeera. De Nederlandse tak van de FIOE heet FION en staat onder leiding van Yahia Bouyafa. Hij is voorzitter van de Contactgroep Islam en daarmee officieel gesprekspartner van de Nederlandse overheid. Bouyafa heeft in februari overigens afstand genomen van de antisemitische tirades van al-Qaradawi. Ook PvdA-politicus Ahmed Marcouch, die een moskee van de FION verwelkomt in het stadsdeel Slotervaart, distantieerde zich van deze haatpreken.

De vorige vier interreligieuze bijeenkomsten in Brussel verliepen probleemloos. Dit keer zaten voor het eerst leiders met connecties met de Moslimbroederschap aan tafel. Carmel: “Er bestaat geen goede vertegenwoordigende organisatie van moslims in Europa. Daarom hebben ze dit keer de luidruchtigste, kapitaalkrachtigste en actiefste groep uitgenodigd - en dat is toevallig ook de meest extreme en fundamentalistische.”

Ramadan heeft in het Franse debat over de oorlog in Irak uitspraken gedaan die volgens zijn tegenstanders antisemitisch waren. Met hem kun je ook bij dit onderwerp alle kanten uit. Tijdens het interreligieuze overleg in Brussel noemde Ramadan antisemitisme ‘vanuit islamitisch oogpunt onacceptabel’. “Antisemitisme is per definitie anti-islamitisch.” Een Europese ambtenaar was volgens het NRC-verslag onder de indruk van de ‘goed doordachte en gebalanceerde uitspraken van Tariq Ramadan’.

Betekent Ramadans afkeuring van het antisemitisme nu ook dat de haatpreken van al-Qaradawi, de statuten van Hamas en enkele soera’s in de koran per definitie anti-islamitisch zijn? Of is dat een brug te ver voor de bruggenbouwer van Rotterdam?

Carel Brendel

2 opmerkingen:

 1. Beste Carl,

  Re : Bruggenbouwers

  De oorspronkelijk bedoeling van het bouwen van bruggen is gewoon de opleiding Weg & Waterbouw volgen En als ff kan 't liefst bij de TH in Delft.. Dat lijkt me wel zo veilig..

  Helaas zien wij in deze samenleving iets te veel "bruggenbouwers"

  George

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekkere laatste alinea Carel.

  Ter aanvulling:

  zeer sterke column van Nausicaa Marbe weer:


  Is premier Geert de echte ramp?


  Is premier Geert de echte ramp?Volkskrant, 16.5.2009

  BeantwoordenVerwijderen