Verrassing: Yusuf al-Qaradawi predikt begrip voor Joden

Ravage2007he2_2

Ahmed Marcouch, PvdA-voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart, en Yahia Bouyafa, voorzitter van de FION, de Nederlandse onderbond van de Moslimbroederschap, zijn te voorbarig geweest met hun kritiek op moslimgeleerde Yusuf al-Qaradawi. In een reportage van De Telegraaf op Zondag (‘Wie betaalt de Marcouch moskee’) distantieerden ze zich op 15 februari 2009 van de antisemitische haatpreken, die de Egyptenaar kort daarvoor had gehouden op de tv-zender Al-Jazeera.

“Ik ben tegen geweld en terreur, in welke vorm dan ook”, verzekerde Bouyafa, die namens de FION en de aanverwante organisatie Europe Trust Nederland een moskee gaat bouwen in Slotervaart. Marcouch nam nog uitgebreider afstand van de man, die hij eerder als’een gerespecteerde autoriteit’ had geroemd. “Ik verafschuw antisemitisme, ik bestrijd het juist actief. En dat doe ik ook met vrouwendiscriminatie en homodiscriminatie. En ik verwerp zelfmoordacties. Ook als het gaat om Israël en Gaza en ook als het opvattingen zijn van Qaradawi, die ik de laatste jaren niet meer gevolgd heb.” Waarna Marcouch toch nog even het belang van al-Qaradawi (‘een paus voor moslims’) voor de integratie van moslims in Europa benadrukte.

Helaas hebben we ons allemaal vergist in al-Qaradawi. Het was helemaal niet nodig om de antisemitische opvattingen van deze geleerde te verwerpen. Al-Qaradawi is namelijk geen antisemiet. Hij predikt juist begrip voor de Joden en is een groot voorstander van dialoog in plaats van geweld. Dat beweer ik niet zo maar. Ik ga af op het oordeel van Hassnae Bouazza, journaliste en medewerkster van de Nederlandse Islamitische Omroep.

In het weekblad Vrij Nederland heeft zij een maandelijkse column over de Arabische media. Op 21 april maakte zij ons duidelijk dat we ons op gezag van eenzijdig gerichte organisaties als het Middle Eeast Media Research Institute (MEMRI) een volkomen verkeerd beeld hebben gevormd van de eminente geleerde.

Bouazza: “Over de Egyptische geestelijke Yusuf al-Qaradawi bestaan veel teksten in het Engels waaruit moet blijken dat hij voor vrouwenbesnijdenis is, maar op zijn eigen site staan Arabische teksten van zijn hand waarin hij onomwonden de praktijk veroordeelt en wijst op de gevaren voor de vrouw, op haar recht op lichamelijke integriteit en seksueel genot. Hij schrijft artikelen over de behoefte aan moslims die de dialoog en verbale confrontatie aangaan in plaats van geweld gebruiken. Ook predikt hij begrip voor Joden en het onderscheiden van de Israëlische politiek en het zionisme en de Joden als volk. (Toegegeven, dat is zeer glad ijs, want ook in Nederland ben je al gauw antisemiet als je kritiek hebt op de enige democratie in het Midden-Oosten.)”

Het door al-Qaradawi gepredikte begrip voor Joden konden de Arabische kijkers van Al-Jazeera waarnemen op 30 januari 2009. “Door de geschiedenis heen heeft Allah mensen boven de Joden gesteld die hen zouden straffen voor hun verdorvenheid. De laatste straf werd uitgevoerd door Hitler. Door middel van alle dingen die hij hen aandeed - hoewel ze deze zaak hebben overdreven - slaagde hij er in ze op hun plaats te zetten. Dit was een goddelijke straf voor hen. Als Allah het wil, zal de volgende straf van de hand van de gelovigen komen.”

De preek van 28 januari 2009 stond meer in het teken van de dialoog en de geweldloosheid. Al-Qaradawi, alweer op Al-Jazeera: “Om mijn toespraak af te sluiten wil ik zeggen, dat het enige wat ik hoop is dat als mijn levenseinde nadert, Allah mij de gelegenheid zal geven om naar het land van jihad en verzet te reizen, desnoods in een rolstoel. Ik zal de vijanden van Allah doodschieten, de Joden, en zij zullen een bom naar me gooien, en zo zal ik mijn leven bezegelen met het martelaarschap. Geprezen zij Allah, Heer van de Werelden. Moge Allah’s barmhartigheid en zegen met u zijn.”

Al-Qaradawi liep ook al over van begrip voor Joden op 9 januari, alweer op Al-Jazeera en inderdaad opnieuw in het vrije westen bekend geworden dankzij het MEMRI. “Oh Allah, dood Uw vijanden, de vijanden van de islam”, aldus de man, die zo belangrijk is voor de integratie van de Europese moslims. “Oh Allah, dood de Joden, de bedrieglijke agressors. Oh Allah, dood deze losbandige, sluwe, arrogante troep mensen. Oh Allah, ze hebben veel tirannie en verderf in het land verspreid. Strooi uw toorn over hen uit, oh onze God. Loer op hen. Oh Allah, U vernietigde het volk van Thamoud door de hand van een tiran, en U vernietigde het volk van ‘Aad door een hevige, ijzige storm, en U vernietigde de Farao en zijn soldaten - oh Allah, dood deze onderdrukkende tirannieke troep mensen. Oh Allah, dood deze onderdrukkende, Joodse, zionistische troep mensen. Oh Allah, spaar niemand van hen. Oh Allah, tel hun aantal, en dood ze, tot op de allerlaatste.”

Ja, deze Al-Qaradawi schetste heel duidelijk het verschil tussen Joden en zionisten. Hij bewees daarnaast hoe geschikt hij zou zijn geweest om bruggen te slaan naar de Amsterdamse bevolking - zoals Marcouch en Bouyafa in 2005 nog wilden toen zij als moskeebestuurders een subsidie van 150.000 euro aanvroegen bij het gemeentebestuur.

Goed, deze teksten komen uit de volgens Hassnae Bouazza eenzijdige MEMRI-selectie uit de Arabische media. Ze maken me razend benieuwd naar de preken, waarin al-Qaradawi pleit voor begrip voor en dialoog met de Joden.

Voor al-Qaradawi en de vrouwenbesnijdenis gaan we naar IslamOnline, de website van de door hem opgerichte European Council of Fatwa and Research (ECFR). Deze ECFR is net als de FION aangesloten bij de Federation of Islamic Organisations in Europe (FIOE), de Europese koepelorganisatie van de Moslimbroederschap.

Op 5 februari was er een chatsessie met de islamitische onderzoeker Wael Shihab. Hij krijgt een vraag van een ‘zuster’, die niet zwanger wil worden uit angst dat haar man een eventuele dochter zal laten besnijden. Shihab zegt het volgende: “Als het gaat om vrouwenbesnijdenis, de grote meerderheid van geleerden nemen het niet op in de VERPLICHTE rituelen van de islam omdat er geen absoluut bewijs is dat de bronnen van de islam dit voorschrijven. Sommige geleerden - onder hen sjeik Yusuf al-Qaradawi - steunen de opvatting dat vrouwenbesnijdenis niet verplicht is, en dat deze mag worden uitgevoerd in geval van een medische noodzaak of probleem dat het noodzakelijk maakt.”

Hoe komen de islambashers dan toch aan Engelse teksten waaruit moet blijken dat al-Qaradawi een voorstander is van vrouwenbesnijdenis? Deze tekst staat eveneens op IslamOnline. Op 1 juli 2002 beantwoordde de oprichter himself een vraag van Ameena uit Egypte. Al-Qaradawi is hier voor de ‘gematigde islamitische manier van vrouwenbesnijdenis’. Dit betekent niet het wegsnijden van de clitoris, maar slechts de voorhuid van de clitoris. De conclusie van onze gerespecteerde autoriteit: “Hoe dan ook, het is niet verplicht, wie het in het belang van zijn dochters vindt, moet het doen, en ik persoonlijk steun dit onder de huidige omstandigheden in de moderne wereld. Maar wie er voor kiest om het niet te doen wordt niet gezien als iemand die een zonde heeft begaan, want het is volgens de geleerden vooral bedoeld om vrouwen te vereren.”

Met ‘Allah Almighty knows best’ sluit al-Qaradawi de fatwasessie af. Maar misschien weet Hassnae Bouazza het nog beter.

Carel Brendel

Carel Brendel is auteur van Het verraad van links (Uitg. Aspekt)

35 opmerkingen:

 1. Prettig om eens een geschrift tegen die apologeet van de islam, Hassnae Bouazza, te lezen. Ze wil doorgaan voor intellectueel maar iemand die niet in staat is de met bisonkit vastgelijmde blinddoek (hoofddoek) af te werpen, daar mogen wij gerust medelijden mee hebben... Geef mij maar Hafid!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vergeet Yusuf al-Qaradawi. Wat zegt prof. Abu'l Qasim Muhammad ibn Abdallah over de Joden? "Kill any Jew that falls into your power." The Life of Muhammad, blz. 369. Die Qaradawi zal dit gebod niet kunnen veranderen, ook als hij het zou willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja - aan ocht Bouazza kun je zien hoe moeilijk het is om islam achter je te laten.

  Ook 'moderne' moslims - degenen dus die niet de moskee platlopen en menen geheel zelfstandig te denken; de mensen dus waar we altijd mee om de oren geslagen worden als bezwaren weggewimpeld moeten worden - ook zij blijven zich in laatste instantie identificeren met hun aangeboren geloof..Ze komen vermoedelijk in een loyaliteitsconflict terecht dat hen dwingt partij te kiezen voor hun eigen stam, en blijven tegen beter weten in kiezen voor een onschuldige uitleg. Als het om de arabische wereld gaat zijn ze blij met een dooie mus...Ze kiezen maar liever voor de blinddoek met andere woorden, zelfs als ze de hoofddoek hebben afgelegd.

  Dat blijkt vervolgens altijd gepaard te gaan met de eigenaardigheden die de arabische cultuur zo alarmerend maken: Memri is een joodse organisatie en dùs niet betrouwbaar, terwijl de fragmenten die daar vertoond worden toch gewoon clips van TV-programma's zijn, of artikelen uit kranten. Die zijn nauwelijks niet mis te verstaan - uit welke hoek ze nu ook komen; wat dat betreft is zo'n verdachtmaking net zo ongerijmd als Wilders verafschuwen vanwege Fitna..

  Tenzij het allemaal vervalsingen zijn - zoals de scenes waarmee Pallywood de sfeer naar zijn hand pleegt te zetten; tenzij de moslims die je ziet en hoort aannemelijk kunnen maken dat ze heus nooit mensen onthoofd hebben, niet op straat lopen met spanborden waarop de afschuwelijkste teksten staan en dat ze niet extatisch over straat hossen met het schuim op de lippen kun je alleen maar concluderen dat de boodschapper gestraft wordt omdat hij vertelt wat hij gehoord en gezien heeft..

  Cognitieve dissonantie is nog maar éen van de nadelige invloeden van de moslimcultuur
  Het zijn sterke benen die zich er van kunnen distantieren...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Carel
  Hassnae Bouazza heeft natuurlijk niet nu pas, of alleen in VN een lans gebroken voor Al-Qaradawi.
  al een paar maanden geleden hebben we het 'r hier al over gehad.
  Op dat Hassnae versus Hans Jansen-topic bijv.
  En ook op diverse andere weblogs waren, toen al, haar zalvende woordjes over Al-Qaradawi niet onopgemerkt gebleven.
  Maar het kan geen kwaad, zoals jij nu hebt gedaan, het gevaarlijke gezwatel van dat journaillinnetje nog eens, samengevat, aan de kaak te stellen.
  Dat VN wil betalen voor (en ruimte geeft aan) een beschermster van deze oproeper om het karwei van Hitler af te maken, in de naam van Allah, zegt veel over het redactionele beleid van dat voormalige verzetsblad.
  "Het Verraad Van Links", (aanbevelenswaardig boek, Carel)
  wat u zegt.
  Helaas schijnt het fantastisch "Goed" te zijn om je kop in 't zand te steken voor de (be)dreigende aanwezigheid van al die miljoenen MoslimBroederschap-broeders- en zusters in Europa.
  Daar hoef je niet eens "Links" meer voor te zijn.
  Ik zie vanavond van Balen(VVD) bij P&W...
  Maar nogmaals, Carel, ik ben blij dat je een van de chroniqueurs bent van de "uitglijdertjes" in multikul-land.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die Hassnae Bouazza speelt een uiterst kwalijke rol om tegen beter weten in steeds maar de feiten te blijven ontkennen en propaganda voor de islam te maken, terwijl ze zich voordoet als zogenaamd gematigd en progressief, steunt ze de meest zwarte reactie in de islam. Wat een verschil met haar broer Hafid die wel weet waar hij het over heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik weet het, webmaster hoeiboei.
  Het crapule van Breedveld is doodsbenauwd voor hun handeltje in islamkul.
  Al of niet freelance of als ambtenaar.
  Of als aanbidder v/e meiske als Hass.
  (daar laat je graag je gezin voor in de steek, moet kunnen, 4 kindertjes, Pappie heeft, als wanhopig zoekend naar GELUK eindelijk de ware gevonden, jammer voor jullie, maar 't is niet anders).
  En dan nog al die geilaards als ene "Tjerk"(ook al zo'n "worstelende" uit de gereformeerde hoek van Peter Breedveld), die het vreeslijk smerig vinden meiskes van moslim-huize het genot van vrij-wapperende haardos of opwaaiende zomerjurkjes toe te wensen.
  Want dan komt dat gereformeerde aapje uit de mouw.
  In het kader van hun multikul is het bevragen naar hun motivatie waarom het aanschouwen v/e bloot knietje stuitender dan het in katzwijm vallen voor de ogen v/e be-niqaabt mormel al zeden-verwilderend.
  http://www.peterbreedveld.com/archives/00000906.html

  Grefo's, of ex-grefo's,
  ik ben al jàren ziek van dat volk.
  Maar ik mag niet generaliseren.
  (hoewel ik voor Peter Breedveld graag 'n uitzondering maak)  De "Tjerk" op dat weblog is daar ook 'n sterk voorbeeld van.


  http://www.peterbreedveld.com/archives/00000906.html

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @ Paardestaart,
  " Cognitieve dissonantie is nog maar één van de nadelige invloeden van de moslimcultuur "
  Maar zie hoe naadloos het zich voegt in de apologeten - gekte van eigen signatuur. Zonder die dwaasheid van eigen kweek hadden de geimporteerde aberraties nooit voet aan de grond gekregen.
  Het komt niet vaak voor dat we getuigen zijn van de ondergang van een beschaving.
  En nog zeldzamer is dat waarschuwingen ook een ommekeer bewerkstelligen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het niet zo sterk om iemand met z'n broer of zuster te vergelijken maar voor de rest is het duidelijk welke kwalijke rol Hassnae Bouazza speelt. Gelukkig voor haar staat ze niet alleen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Loze beweringen doet Hassnae B, als zouden erkende Islamitische haatpredikers ook maar enige oprechte sympathie (kunnen) tonen voor joodse medemensen,

  Moslimleiders die joden welgezind zijn,kunnen rekenen op het standaardrepertoire aan doodsbedreigingen, haatmail en andere uitingen van tolerantie door beoefenaars der religie van ‘vrede en respect’.

  Kenmerkend voor de structurele Jodenhaat in de ummah is een recente discussie op NMO over de betekenis van 4-5 mei. De daarbij behorende historie (inclusief de Holocaust) wordt met grote minachting bejegend, als ik E. Drayer’s column van donderdag 7 mei jl. goed heb gelezen::
  http://www.trouw.nl/opinie/columnisten/article2751622.ece/En_zo_wordt__4_mei_langzaam_uitgehold_.html

  Het maakt mij laaiend, dat deze cruciale periode uit onze westerse/Nederlandse geschiedenis met zoveel dédain wordt behandeld door televisiezender. Onze geschiedenis wordt inderdaad systematisch ‘geïslamiseerd. Empathie is een te zware opgave voor deze moslims.
  De sprekers gedragen zich t.a.v de Jodenvervolging als zomergasten die worden gestoord door een irritante horzel: het doet afbreuk aan hun welbevinden, dus negeer je het of praat er slechts over als afbreuk doende aan hun geluk. Hoe durven die joden voortdurend hun slachtofferstatus zo uit te buiten, dat is hun voorrecht!
  Realiseer je eens, welke minachting en volstrekt gebrek aan enig menselijkheid uit de gemaakte opmerkingen over joodse medelanders spreekt.
  De Holocaust is een unieke gebeurtenis in haar planmatige onmenselijkheid en racistische gedrevenheid. Wie daaraan willens en wetens voorbijgaat, er zelfs minachtend over durft te praten, in een periode waarin alles zou moeten gaan over juist die vreselijke WO II – met als dieptepunt de genocide op het Joodse volk - toont vooral een brevet van onvermogen tot Nederlands/westers burgerschap..
  Altijd weer etaleren moslims hun geliefde slachtoffercomplex, waarmee zij andersdenkenden terroriseren, want zo mag je dat onophoudelijke klagen en monopoliseren van (vermeende) eigen achterstanden rustig betitelen.

  Het zal mijn mede-Islamcritici duidelijk zijn, dat ik politiek-correcte prietpraat over ‘respect’ terzijde leg, zolang dit geen WEDERZIJDSE aangelegenheid is.
  Bestaan er eigenlijk moslims die GEEN Jodenhaters zijn?
  Ik heb ze niet gehoord in onze MSM, dus veronderstel dat ze niet binnen onze grenzen vertoeven of zich uit angst liever stilhouden. De Jodenhaat van Allah mag immers niet als afkeurenswaardig ter discussie staan?
  (uiteraard spreek ik niet over ex-moslims als Hafid Bouezza, Afshin Ellian, etc.)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Vanwege CC's verwijzing naar Elma Drayers column over de dodenherdenking, nog eens deze tekst van Ischa Meijer uit 1992, jawel:

  "Omdat wij ons bewust zijn van de his-to-ri-ci-teit van die Tweede Wereldoorlog."

  Dodenherdenking

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Op mijn site staat een aanvulling op dit artikel, o.a. de reactie van Hassnae Bouazza nadat ze al-Qaradawi's preek van 9 januari 2009 had bekeken.

  Overigens interesseert het me geen zier hoeveel kinderen een niet in dit artikel genoemde persoon heeft, en ook niet wat ene Tjerk verkondigt op een andere website. Mijn verzoek is om de discussie ontopic, beschaafd en zakelijk te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Carel
  Niet zo zuur, Carel.
  Hassnae Bouazza heeft eerder een poging gedaan Hans Jansen als niet-wetenschapper, leugenaar, islamofoob neer te zetten.
  En niet alleen op dat Frontaalnaakt, dat je niet zo volgt.
  Ook hier:
  http://www.deburen.eu/?language=nl&p=opinie&id=133
  Als je haar journaillerende vriendje daar tekeer ziet gaan tegen de kritiek op haar verdachtmakingen tegen Hans Jansen en Wilders(en PB's haat tegen Hoeiboei en iedereen die daar wat mee te maken heeft, actief of passief), lijkt het mij moeilijk om peristaltische reflexen tegen te houden.
  Zeker als ze dáár, op dat bovengelinkte blog, ook al niet reageerde op de verwijzing naar wat onfrisse uitspraakjes van Al Qaradawi.
  (PB ging op de thuishaven van Hassnae Bouazza, FN, trouwens nog wel verder in zijn razernij tegen Hans Jansen.
  Haatzaaier, islamofoob, en uiteindelijk, racist was zijn conclusie over jouw mede-publicist op Hoeiboei.)

  Opmerkelijk is dat Hassnae Bouazza in haar volgende column op:
  http://www.deburen.eu/?language=nl&p=opinie&id=149
  nog steeds niet reageerde op de uitdaging om op die uitspraken van Al-Qaradawi in te gaan.

  "Helaas ging Hassnae Bouazza pas zoeken na de publicatie van haar VN-column op 21 april."
  Zullen we het 'r dan maar op houden dat het "liefdespaar" 'n stelletje flut-journalisten is?
  Met wat kwalijke, wellicht gevaarlijke trekjes?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik begrijp Carel's laatste reactie niet zo goed, want ik vind dat hier toch vrij netjes wordt geargumenteerd. Een heel verschil met de site van bv, de vriend van Hassnae Bouazza waar mensen die het niet met hen eens zijn volledig door het slijk worden gehaald. Hassnae Bouazza vervult een oneerlijke rol en dekt de intolerantie van de islam toe door de islam-critici aan te vallen zonder serieus op de argumenten in te gaan, kortom typisch islamitisch kuddegedrag.De argumenten hier op HB vind ik vrij beschaafd en dat dient ook zo te blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. En Carel,
  mij fascineert wel degelijk het hoe en het waarom zo'n flut-journaillinnetje als Hassnae Bouazza zich binnenwerkt in media als VN, of weblogs als dat van onder het bestuur van o.a. Joop Daalmeijer, dat : http://www.deburen.eu/?language=nl&p=opinie&id=149 ,
  of dat FN,
  ,dus.

  De Joop Daalmeijer, de levenspartner van Maartje van Weegen,.
  Die onlangs, op radio4, die Maartje dus, mijn ochtendrust wreed verstoorde, door in het inleidende gebabbel over 1 of ander Haendel-stukje hevig verontwaardigd(nou ja, we kennen het slaapverwekkende Jip en Janneke-toontje van Maartje toch wel?) over een vrachtwagen-chauffeur vertelde, die zijn middelvinger opstak naar 'n gehoofddoekt meiske, dat door ROOD fietste, vlàk voor z'n optrekkende truck!
  Was natuurlijk SCHANDALIG van die trucker.
  Puur racisme!
  Gelukkig hebben we nog Haendel, babbelde Maartje verder.
  Ja,
  er zijn nog mensen met beschaving, Carel.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. De reactie van "Jan" is helemaal on topic. De tuttige terechtwijzing van Carel Brendel is ook zakelijk gezien volstrekt onterecht. Het in de steek laten van een gezin met 4 kinderen voor juffrouw Bouazza zegt iets over de heftigheid van de aantrekkingskracht van Hassnae voor Breedveld en dus -- gegeven het uit alles blijkende opportunistische karakter van een pathologisch type als Breedveld -- voor de mate waarin hij bereid zal zijn in haar wanen mee te gaan.

  Ook dat gereformeerde aspect waarop Jan wijst, inclusief "ene Tjerk" is zeer relevant en on topic. Er is een hele horde rancuneuze en verwarde gristenen die wil meeliften op de staart van de islamdraak.

  Carel Brendel mag van mij last hebben van kleinburgerlijke trekjes, maar dat hoef je toch niet aan anderen op te leggen, of wel? En dan meteen op zo'n pissig toontje. Doe maar gewoon, Carel. Je wilt toch publiceren? Op jouw manier toch? Mogen anderen dan op hun manier reageren? Er zijn grenzen aan alles, dat snap,ik, maar die zijn hier nog op geen kilometers benaderd. Wie op een weblog schrijft dat Gerard Reve, Theo van Gogh en Pim Fortuyn tot zijn helden rekent, mag zelf geestelijk helemaal in de sfeer van de meeste karakters van "de Avonden" verkeren, maar moet toch ietsje ruimte maken voor wat oneerbiediger types.

  Overigens: ik zelf heb een tijdje geleden besloten dat de scheiding der geesten inzake islam en Israël definitief en onoverbrugbaar is. Islamofielen en Israël-haters zijn immuun voor feiten. Je kunt de discusie niet mét, maar slechts over de hoofden van deze types heen voeren. En dan moet je degenen in het oog houden die nog geen standpunt hebben, maar wel al decennia misleid zijn door de multikulkluts-pers. Je moet geen energie verspillen aan types als Breedveld, Bouazza, Meulenbelt etc. Alleen aan degenen die daarachter misschien meeluisteren en meelezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. En Carel,
  heb je genoten van het gedraai van Hassnae Bouazza&friends op FN?
  Hassnae zegt toch gewoon dat ze, gossiepietje, altijd al (sinds dat door Vrij Nederland gepubliceerde missertje haarersweegs over Al-Qaradawi) zich 'n hoofddoekje schrok, weliswaar máánden na dato, dat ze, best wel, weetjewel,MOOIE ,VERDRAAGZAME, VREDELIEVENDE teksten van Al~Qaradawi had gelezen, alsnog, maanden later, tot de conclusie kwam dat ie, ANDERE JIHADISTISCHE teksten beter maar niet had moeten zeggen.
  Of dat ze daar niet volledig achter kon staan.
  En natuurlijk ben jij daaro, daarom, op FN, nu tot Islam-hater bij uitstek gebombardeerd.
  Hassnae had 't gewoon 'n paar maanden gewoon "nicht gewusst".
  Leuk hè?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @Jan (jelle) Kun je Hoeiboei even pingen via email (hoeiboei@gmail.com)? We willen je even een berichtje sturen. Geen haast.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Toch is mevrouw Breedveld in ieder geval op zoek naar een gematigde moslimleider.
  Beter zou ze haar (aantrekkelijke hoofd) wenden naar Indonesië waar je bijvoorbeeld Abdul Wahid hebt. Deze heeft zich altijd zeer sterk tegen het wahabisme gekeerd.
  Ook binnen de Ahmydia stroming zijn gematigdere krachten.
  Hoe meer mensen zich gaan schamen voor de middeleeuwse nonsens binnen de islam hoe beter. Wat dat betreft is Hasnae toch goed bezig. Als die hervormingen er ooit al komen moeten ze toch van binnenuit. Het liefst onder een fikse geweldsdreiging middels waterstofbom. Dat dan weer wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat wou je nou hervormen aan de islam, Michel? Het is één grote bende agresieve en wrede leugens, gedefinieerd door de islam zelf als de eewwige en onveranderlijke waarheid. En wou je dan die oceaan van bloed, achterlijkheid, onderdrukking en racisme die de geschiedenis van de islam vormt herschrijven? Wat wil je nou met z'n verleden van 1400 jaar? Je kunt met de islam maar één ding, Michel: er heel, héél erg mee ophouden. De broer van Hassnae heeft het ooit treffende gehad over "de mythische vodden van de Profeet." Bij het oud vuil ermee en de container waarmee het zootje naar het stort gaat niet eens meer nakijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Goh - als je het oevre van een duisterling als Qaradawi doorworstelt op zoek naar bewijzen voor zijn gematigdheid moet je toch onderweg een boel pek- en zwavelcitaten zijn tegengekomen die je aan het twijfelen brachten over de ganse teneur van zijn gedachtegoed zou je zeggen..

  Het is op een wrange manier gnuifwekkend als mensen menen op hoge toon iemand als dr.Jansen ruw de oren te kunnen wassen, terwijl ze de beweringen waarop ze zich baseerden zojuist hebben moeten terugnemen, en dus ernstig een beroep moeten doen op de coulance van hun lezers..Zoiets spreekt toch boekdelen over hun kennis en vooral hun inzicht.

  Het zou voor de waarnemer allemaal een stuk minder pijnlijk zijn - en veel verstandiger dus voor eenvoudige amateurs - als bescheidenheid en goede trouw hun pen bestuurden, ipv partijdige gelijkhebberigheid; als ze zich zouden gedragen dus alsof ze tegenover Professor-doctor Jansen aan zijn bureau hadden mogen plaatsnemen..: zijn parate kennis van Qaradawi en islam is vermoedelijk toch vrij wat ruimer en dieper vooral dan de hunne..

  Bovendien: een vriendelijke en degelijke geleerde, die zelfs een half-gare puberale proleet als Jabber van de Ven hoffelijk bejegent kun je als lawaaierige zelfgeschoolde upstart maar beter niet oren wassen, zeker als je geen onaangename associaties over je wilt afroepen

  Maar op zoiets moet je rekenen helaas in de schermutselingen met mensen wier beweegredenen velerlei en irrelevant zijn, en daar moet een verstandig mens z'n tijd dus nooit aan verspillen
  Don't feed the trolls, please..

  Tja - en als er dan niets te praten overblijft wordt de eindconclusie over deze kwestie misschien wat duidelijker: never the twain shall meet..

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Het is toch voor hand liggender om vrouwen als Nahed Selim en Ayaan Hirsi Ali te steunen, i.p.v. Hassnae, want dat zijn de echte 'hervormers' en niet die nepprogriessevelingen als Hassnae.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Als je Carel Brendel een moslimhater of islamhater/basher durft te noemen dan ben je toch wel alle gevoel voor verhoudingen kwijt (geraakt).

  Of je bent roomser dan de paus, dat kan natuurlijk ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. @Utopist Kassander

  Natuurlijk zou dat allemaal geweldig zijn. Een realistisch scenario is toch echter dat de islam van binnenuit structureel wordt aangepast. Het liefst buiten onze grenzen natuurlijk maar ook die mogelijkheid lijkt passé. Het eindresultaat van deze beperkte blogintifada is dat Bouaza toegeeft en in de toekomst nog scherper gaat letten op uitspraken van zogenaamd gematigden en dat er duidelijker inzicht is gekomen in het e.e.a. Toch heel mooi?

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hassnae Bouazza heeft pas toegegeven dat zij was "geschrokken" van Al_Qaradawi's uitspraken, nadat zij haar zalvende stukje in VN had gepubliceerd.
  In de maanden vooraf, toen zij met dat hele MoslimBroeder-reuteltje van Al-Qaradawi aan smerige oproepen de Joden waar dan ook te doden(de inspiratie van Al-Qaradawi kwam uit haar heilige boek en de daden van Hitler) werd geconfronteerd, gaf zij geen thuis.
  Pas toen zij dezelfde column als die in VN ook op haar thuishaven, FN, publiceerde, en daar wederom werd geconfronteerd met haar misplaatste welwillendheid t.a.v. de denkbeelden van Al-Qaradawi, is zij teruggekrabbeld.
  Carel Brendel heeft dat uitstekend gesignaleerd.
  Dat kwam hem op de qualificatie "moslimvreter" te staan, door Hassnae's geliefde, Peter Breedveld.
  Ook beklaagde Peter Breedveld zich erover dat in het drukke bestaantje van Hass en hem er nauwelijks tijd was voor "Waarheidsvinding".
  Nu zou je denken dat zoiets de "Core-Business" is v/e journalist, maar...
  Werkelozen, gepensioneerden hebben veel meer tijd en mogelijkheden om research te plegen, daar kun je als gediplomeerd journalist natuurlijk niet tegenop boksen.
  Geen tijd voor, je zal maar moeten googlen.
  Nee,
  vreeeslijk laf van al diegenen die Hass op haar falen wezen.
  Vreeslijk oneerbiedig ook.
  Dus kwam het Kolerische trekje van het duo weer tot eruptie.
  Culminerend in de scheldpartijen tegen iedereen op FN die Hass' geschutter bekritiseerde.

  Eigenlijk zou je 'r hard om kunnen lachen, om dat gestuntel, je zou er bijna een plaatsvervangend-schaamtegevoel bij kunnen ervaren.
  Beter zou zijn die stuntelaars links te laten liggen.
  Maar gevaarlijke stuntelaars zijn het wèl.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hassnae Bouazza speelt een jammerlijker rol als zogenaamd vlotte moslima de intolerante en orthodoxe islam schoon te wassen. Zij poetst intolerante en haatdragende woordvoerders schoon door middel van een zoetsappige en onjuiste voorstelling van zaken van hun uitlatingen en de islam. In die zin is zij absoluut geen bruggenbouwster of een vernieuwd hervormd gezicht van de islam, maar niets meer dan een klassieke belangenbehartigster van haar conservatieve cultuurkring en orthodoxe islam.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Heeft er eigenlijk al een rectificatie in Vrij Nederland plaatsgevonden? Ik bedoel, zijn de 50.000 (?) Vrij Nederland-lezers al op de hoogte gesteld van het feit dat Yusuf Q. niet deugt? Daar hebben zij toch wel recht op, lijkt me.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Vrij Nederland?
  Ik mag hopen dat daar nog journalisten, (hoofd-)redacteurs werken, die volledig in de geest v/h toenmalige verzetsblad, een ernstig protest laten horen tegen collega-journalisten, die een door Hitler en Allah geïnspireerde oproeper tot jodenmoord de hand boven het hoofd houden.
  Zo niet, of als 'r in 'n komend nr. geen fatsoenlijk excuus door Hassnae Bouazza voor haar kul-verhaaltje wordt geschreven, is het Verzetsblad Vrij Nederland alsnog opgerold.
  Niet door "den mof".
  Dan is het licht gedoofd door exotischer varianten op Max Blokzijl.
  Met volledige instemming v/d huidige redactie van Vrij Nederland.
  We wachten, nog even, af.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. @verity, stuur s.v.p. even een mailtje naar hoeiboei@gmail.com.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Lekker Kwetsen: Aanvulling van Daniel Teeboom in Trouw, 16.5.2009:

  Israël met nazi-Duitsland vergelijken is razend populair. Daniël Teeboom vraagt zich af waarom dat gewoon mag, terwijl Geert Wilders beschuldigd wordt van ’haatzaaien’ als hij kritiek uit op de politieke islam.


  "Hassnae Bouazza doet het op een andere manier. Zij constateerde in Vrij Nederland dat de islamitische geestelijke Joesoef al-Karadawi – een man die zijn steun uitspreekt voor zelfmoordaanslagen tegen Israëlische burgers – eigenlijk heel gematigd is omdat hij onderscheid maakt tussen het zionisme en Joden in het algemeen.

  Opvallende opmerkingen voor mensen die bereid zijn Wilders te beschuldigen van het aanzetten tot haat. Tijdens die televisierechtszaak stond het bestaan van de radicale islam en islamitisch terrorisme niet ter discussie. De jury werd niet gevraagd om een oordeel te vellen over het gelijk van Wilders. Het ging alleen om de vraag of Wilders de dingen mag zeggen op de wijze waarop hij dat doet – ongeacht of het klopt wat hij zegt. Hassnae Bouazza en Thomas Von Der Dunk waren van mening dat Geert Wilders dat niet mag. Dat vond ik leuk, want zo bevonden ze in feite zichzelf schuldig."

  Lees hier verder:

  Lekker kwetsen

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Hier legt T Boom precies de kwaadaardige hypocrisie bloot en de inconsequentie van deze broodschijvers:

  "Mij is het namelijk een raadsel waarom een vergelijking tussen Israël en nazi-Duitsland niet bedreigend zou zijn voor Joden, terwijl een vergelijking tussen de Koran en ’Mein Kampf’ dat wel is voor moslims. De Koran wordt immers niet met vernietiging bedreigd, dat kan ook helemaal niet. Terwijl Israël wel degelijk te maken heeft met een existentiële bedreiging."

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Vraag aan Paardestaart: wat is een ocht?

  BeantwoordenVerwijderen