Ik wil iets moeilijks uitleggen. Misschien lukt het. Je hebt mensen die door het dragen van een speldje te kennen geven dat zij ergens een mening over hebben of tot een groep behoren. Wat ik wil uitleggen is, dat ik altijd het gevoel heb dat daar iets onbeleefds in zit.
Zo schreef Karel van het Reve (onder het ps. Henk Broekhuis) in 1972 over het toen erg wijd verbreide verschijnsel van de 'protestbutton' - waaraan hij een beschouwing vastknoopte over het uiten van opinies in de media. Het stuk, gepubliceerd in NRC Handelsblad van 21 januari 1972, is nu voor het eerst, samen met vele tientallen andere 'Broekhuisjes', gepubliceerd in boekvorm. Deze tv-recensies geven samen een beeld van een tijdperk, gezien door de ogen van een van de scherpste geesten - en pennen - die dat tijdperk bezat.
Deel 3 van het Verzameld Werk van Karel van het Reve is deze week verschenen: in een vuurrood stofomslag, bijna 1100 pagina's dundruk, een fantastische verzameling teksten. Het opent met Van het Reves afrekening met de communistische leer, Het geloof der kameraden, verschenen in 1969, en sluit af met een ongepubliceerd typoscript van omstreeks 1972, 'Tolstoj als pedagoog'. Laat het u niet ontgaan.
Bron
Bol.com Het VW Karel van het Reve deel 3.
Uitgever Van Oorschot
Er zit inderdaad een vorm van onbeleefdheid in om iemand ongevraagd met je mening te confronteren. Zo ook toen de protestbutton, maar hetzelfde geldt ook om mensen ongevraagd met je geloof te confronteren, zoals bv de hoofddoek, het symbool van de onderdanige positie van de vrouw. Ook dat is een button, namelijk het button van de (politieke) islam, een geloof dat alle tolerantie opeist, maar zelf geen tolerantie gunt.
BeantwoordenVerwijderenDe moeite waard: Chris Rutenfrans bespreekt het derde deel van het VW van Karel van het Reve voor Villa VPRO (Boekenpanel, woensdag 9.12.2009). Ook over de vrijheid van meningsuiting, Geert Wilders en over 20.1.2020.
BeantwoordenVerwijderenHier nog te beluisteren:
Rutenfrans over Van het Reve