Zulke vrienden

‘Vrij Nederland’ zou een mooie titel zijn voor een opinieblad, als tussen al die regels, de vrijheid ook nog inhoud had.

Op de cover daar lacht Theo, want dat was hun oude vriend. Een dikke kerel zonder deo, bruut geslacht zo onverdiend.

Geen dichter voor de vrijheid, slechts een bloedhond uit op vete. Meer een stumper zonder blijheid, door zijn kwetsdrang zo bezeten.

En dat is eeuwig triest, die lieve man werd zo verkeerd begrepen, dat dit ‘vrije’ blad ervoor kiest, hem als ‘aandoenlijk’ weg te strepen.

De vrijheid ooit zo duur betaald, is hier nooit erg ver gekomen. Ze wordt door dilletanten ingehaald, en in haar reet genomen.

O brave stukjesschrijvers, die dode draak zo dapper schoppen, en hun pik nog voor de cijfers, in hun eigen moeder stoppen:

De vrijheid werd voor niets vermoord, in jullie eigen stille straat. En het dringt maar niet tot jullie door, hoe zij ons heimelijk verlaat.

Gnoe

14 opmerkingen:

 1. Laatst werd er nog een reactie van me gecensureerd bij Vrij Nederland, het blad dat zichzelf in de etalage zet met de kop: Lang leve de inhoud.
  http://www.vn.nl/Archief/Politiek/Artikel-Politiek/Delen-Fitna-gekopieerd-uit-andere-film.htm

  Volkomen verdwenen die bedenkingen van me over de hele film en dat hetgeen wordt aangekaart op zijn minst verontrustender is dan minder nozele, ridiculisatiepoging waaruit het artikel van Harm Ede Botje en de daaronder in beeld gebleven jammerklacht van Victor Crebolder bestaat. Als dit de vigerende intellectuele voorhoede van links is, valt nog veel meer te vrezen voor de PvdA.

  Ik vermoed dat inhoudsloosheid een te lang woord was voor in de kop. Theo zou nooit censureren. Die kwam gewoon met een vilein antwoord of geslepen vragen als een reactie hem minder beviel.

  Voor de liefhebbers de een link naar
  Islam - What the West needs to know
  Obsession - Radical islam against the West
  en andere wetenswaardigheden met betrekking tot de leer van Mohammed.
  http://my.opera.com/sjun/blog/idiots-guide-to-the-quran-hadiths

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ter gelegenheid van 5 jaar geleden gisteren in Profiel KRO:
  "De duivelse trekjes van Theo van Gogh. Sinds de moord vijf jaar geleden vooral bejubeld. Maar de filmer en presentator had ook een andere kant."

  http://www.profiel.kro.nl/uitzendingen/2009/2510_theovangogh/Introtheo.aspx


  Kortom hij had het aan zich zelf te danken?
  (Ik heb de uitzending niet gezien)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Willem

  Nou ik heb het gisteren met stijgende verbazing zitten kijken. Het was een grote, lang uitgesponnen karaktermoord.
  Zie: http://erdebe.blogspot.com/2009/10/theo-van-gogh-opnieuw-vermoord.html

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Niets van het gedachtegoed van Theo van Gogh is terug te vinden in VN.

  Ik herinner me deze emailwisseling met Margalith Kleijwegt nog goed:

  Margalith Kleijwegt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Erdebe;
  Karaktermoord, nu begrijp ik dat woord eindelijk.
  Theo was met permissie een matig filmer, maar wel groot schrijver. Die feilloos de zwakste plekken van zijn tegenstander wist te treffen.

  Mensen die woorden met wapens vergelden zijn achterlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zojuist heb ik Profiel teruggezien. Het leek wel een herhaling van Hoge Bomen (jan.2005).

  Niets nieuws onder de zon.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als ik mezelf er graag voor wil behoeden om in in een al te slechte stemming weg te zakken, dan denk ik dat ik deze aflevering van Vrij Nederland aan mij voorbij moet laten gaan.
  Ik heb recentelijk bij toeval een nummer van Vrij Nederland mogen bekijken. "Lang leve de inhoud" staat er met rode lettertjes op de frontpagina. Superieure zelfspot, of ijdele pretentie dat ze zo uitzonderlijk veel inhoud bieden? Inhoud, in de neutrale betekenis van het woord, zit er zeker in: veel redelijk lange teksten, en dat voor slechts 4 euro. Meer lengte garandeert helaas meestal niet dat er dieper gegraven wordt. Merkwaardig stuk van Harm Ede Botje, oudgediende bij dit blad, over Wilders' "Israëlconnectie". Het komt neer op een soort uitgewerkt bewijs van dat pro-Israël zijn niet deugt, aangezien immers Wilders pro-Israël is, ofwel omgekeerd, dat Wilders niet deugt, aangezien hij immers pro-Israël is; uiteraard allemaal veel subtieler, want zo doorzichtig, daar zou ook een gemiddelde VN-lezer natuurlijk geen genoegen mee nemen.
  Zoals er ook wel eens wat goeds of leuks in Volkskrant, Parool of Trouw staat, zo zijn er overigens ook uit VN wel enkele krenten uit de pap te vissen. Voor mij onvoldoende om op zo'n blad een abonnement te nemen. Opvallend in het laatste nummer de aankondiging voor het volgende nummer(vanaf donderdag 22 oktober in de winkel)op de voorlaatste pagina:
  "Theo van Gogh. Vijf jaar na de moord: een portret door Coen Verbraak."
  Daaronder een foto van Van Gogh. daaronder een citaat, vermoedelijk uit dat portret door Coen Verbraak:
  "Behalve het vrije woord heb je ook nog zoiets als fatsoen, kennis van zaken, begrip. Dat had Theo allemaal niet."
  Verbraak kennelijk allemaal wel, vandaar zijn bijdrage aan de inhoud van deze Vrij Nederland. Ja, lang leve de inhoud.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Schandelijk zoals bladen en omroepen de totalaire islam een dienst bewijzen door de kritische geesten volledig inhoudsloos met gebruikmaking van allerlei trivialiteiten in de hoek te zetten. Het beste is dat soort bladen lekker in de schappen te laten liggen. Aan kritische weblogs heb je sowieso meer en bieden ook meer informatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geert Wilders in Het Parool: 5 jaar na de moord op van Gogh
  donderdag 29 oktober 2009

  Op 2 november 2004 werd Theo van Gogh vermoord. Twee dagen later werd Geert Wilders uit zijn huis gehaald, om daar nooit meer terug te keren.

  ''Ik kan me niet herinneren dat ik toen echt angst heb gehad. Wel ongeloof. En woede. Later zijn er zeker ook momenten geweest dat ik bang ben geweest - daar wil ik niet flinker over doen dan ik ben - maar van de ochtend van de moord op Theo van Gogh herinner ik me dat niet. De donderdag daarna gebeurden er wel een paar dingen waarvan ik dacht: jeetje.'' Sinds die donderdag, twee dagen na de moord, heeft Geert Wilders, voorman van de Partij voor de Vrijheid, altijd een handjevol beveiligingsmensen om zich heen gehad. ''Ik ben mijn eigen vrijheid gewoon kwijtgeraakt.''

  Lees verder:

  Geert Wilders in Het Parool: 5 jaar na de moord op van Gogh
  donderdag

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tv-zenders staan stil bij dood Theo van Gogh

  HILVERSUM (ANP) - Vijf jaar na de moord op filmmaker Theo van Gogh zendt HUMAN maandag op Nederland 2 een zelfportret van hem uit. Aansluitend brengen de NOS en NPS op dezelfde zender een livedebat vanuit Amsterdam. De zender Het Gesprek besteedt zondag reeds 24 uur lang aandacht aan de dood van interviewer.

  De HUMAN-documentaire 'Theo van Gogh? Die is dood' (20.55 uur) van Maartje Nevejan bevat uitsluitend beelden en uitspraken van Van Gogh zelf. Een beroepspuber van (op dat moment) 43, noemt Van Gogh zichzelf in de film. Tegenover Jeroen Pauw beweerde Van Gogh zelfs dat hij 87 zou worden, ,,maar zalig zijn de onnozelen van geest.''

  De reguliere uitzending van NOVA maakt maandag plaats voor een livedebat met de titel 'Theo van Gogh, 5 jaar later'. Presentator Twan Huys kijkt met verschillende gasten terug op de moord en de integratiediscussie die op de aanslag door moslimextremist Mohammed B. volgde.
  http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/7349/Maandag:+Theo+van+Gogh,+vijf+jaar+later


  Het Gesprek komt zondag met een marathonuitzending waarin interviews worden herhaald die Van Gogh had met onder anderen Jan Peter Balkenende, Pim Fortuyn, Katja Schuurman en John de Mol. De archiefbeelden worden afgewisseld met reacties van prominente Nederlanders die Theo van Gogh goed hebben gekend, onder wie Joost Zwagerman, Geert Wilders, Huub Stapel, Yvonne Kroonenberg en Theodor Holman.

  Bron: http://www.scherpenzeelsekrant.nl/page/Plaatsnamen/Maarn/Tv-zenders-staan-stil-bij-dood-Theo-van.441846.news

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Sinds de moord op Theo van Gogh is censuur én zelfcensuur in de westerse wereld aan de orde van de dag. We buigen voor geweld en bedreigingen van fundamentalistische moslims.

  Lees verder:

  Vijf jaar op eieren lopen

  Kustaw Bessems in De Pers

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Vrijheid van meningsuiting ook in VS onder vuur

  http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1309666.ece/Vrijheid_van_meningsu

  BeantwoordenVerwijderen