Steviger

Ombudsman1

Arme vrouw, die nu een hoge functie krijgt bij KPN. Fijn hoor, je hebt een mooie baan - omdat driekwart van de concurrentie niet mocht solliciteren. Als een bedrijf zoiets méént, als het echt iets wil doen, dan gaat het toch goede vrouwen zoeken, meteen, binnen- en buitenshuis, en geeft ze de kans die ze verdienen? Maar plannen bekendmaken is veel makkelijker, de publiciteit heb je alvast binnen. En als het in de praktijk lastig blijkt te worden, wat te verwachten is, kun je altijd nog zien.


Nu ja, één puntje winst heeft de vrouwelijke sekse in elk geval gemaakt: de nieuwe ombudsman van de NOS is een vrouw, Guikje Roethof. Ombudsman? Ombudsvrouw, zul je toch bedoelen. Maar nee. In een interview in het Parool verklaarde Roethof dat zij liever vasthoudt aan ombudsman: 'dat klinkt steviger'. Een goede zaak met zulke vertegenwoordigers - die heeft geen tegenstanders nodig.

Ileen Montijn

2 opmerkingen:

 1. Woord voor woord raak en geen woord te veel.
  De arme vrouw, die straks een hoge functie bij KPN krijgt, kan met nog een ander probleem te maken krijgen: gedaald consumentenvertrouwen in KPN, aangezien dat bedrijf dan geleid wordt door mensen die niet puur op competentie zijn geselecteerd.

  Een vrouw die ombudsman heet: dat is wel erg in het oog lopend gek, maar in principe niets nieuws, sinds een vrouw ook medicus, politicus, directeur, auteur enz. kan heten. Een vrouw die flink doorleert wordt achtereenvolgens doctorandus, doctor, professor. "Doctoranda", afgekort tot "dra." heeft nog wel bestaan; van een "doctrix" heb ik nooit gehoord.
  "Klinkt steviger". Hoe kan die Roethof het zeggen!
  Een goede zaak met zulke vertegenwoordigsters -die heeft geen tegenstandsters nodig...

  Met het woord "secretaresse" is al heel lang iets merkwaardigs aan de hand. Tegenwoordig zijn er wel heren die het werk doen dat van oudsher door secretaressen, dus vrouwen gedaan werd. Noemt men zo'n heer "secretaris" dan zou iedereen denken dat hij heel wat anders doet. Andersom wordt het werk van wat men van een zogeheten secretaris -dus een man- verwacht, wel eens door een vrouw verricht. Maar die vrouw wil dan beslist geen "secretaresse" heten. Je vindt ook nergens een secretaresse-generaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een uitstekend experiment.

  Heb enkel bezwaar indien in dit bedrijf overheidsgeld circuleert.In dat geval, dan gaarne dit geld te retourneren, want als men geld over heeft voor dergelijke flauwekul is dat prima, maar niet ten koste van de gemeenschap.

  Wachten we in alle vertrouwen op de winstcijfers en de aandeelhoudersvergadering.... de ultieme maatlat.

  BeantwoordenVerwijderen