Rodney Stark, God’s Battalions: The Case for the Crusades

Arabist_jansen

Rodney Stark, God’s Battalions: The Case for the Crusades, New York (Harper) 2009, 276 pp., isbn 978-0-06-158261-5.

Dit boek geeft op een manier die zelfs academici zal overtuigen, eindelijk eens een redelijk en rustig verhaal over de opkomst van de islam, de invasies van Europa door de moslims, de manier waarop de moslims de kruistochten hebben uitgelokt, en de sociaal-religieuze context van een en ander.

Ook de claims over de gigantische prestaties van de islamitische wetenschap en filosofie worden koeltjes onderuitgehaald. Tot voor kort was het in Nederland alleen Mat Herben die deze malligheid had aangepakt, maar nu dus ook de beroemde Amerikaanse godsdienstsocioloog Rodney Stark, tot op heden een volslagen buitenstaander in de debatten over de islam.

Dr Michiel Leezenberg, hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam, is in Nederland de onbestreden kampioen van dit soort islampropaganda. ‘De islam is niet achterlijk, nee, de islam heeft juist alles eerder uitgevonden en befilosofeerd dan het Westen’. Dat maakt het antwoord op de vraag waarom al die wetenschappelijke en filosofische activiteit dan gestopt is natuurlijk alleen maar pijnlijker maar zo lang willen we liever niet nadenken.

Dr Leezenberg is met de Socrates-wisselbeker bekroond voor zijn absurdistische studie over de voorlijkheid van de islamitische filosofie en wetenschap. Het is te hopen dat er iemand in de jury van die wisselbeker het boek van Stark leest, en zich vervolgens diep gaat schamen.

Maar goed, de bibliotheken liggen vol met boeken vervaardigd door de vrienden en de vriendinnen van de islam die betogen dat de moslims de zwaartekracht, het wiel en de vishengel eerder hebben uitgevonden dan wie ook. Er zullen wel mensen zijn die het geloven, net zoals vroeger de leugensymfonieën geloofd werden die door de vrienden en vriendinnen van het Stalinisme gecomponeerd werden.

Dit nieuwe boek van Rodney Stark is niet alleen een goed tegengif tegen de anti-Westerse malligheid van allerlei linkse goedmensen, het is ook een ongekend goede inleiding in de problemen rond de islam. Warm aanbevolen voor wie niet meer dan
één boek over de islam gelezen wil hebben.

HansJansen

(Amazon.com)

12 opmerkingen:

 1. Bedankt voor de tip!
  En nu maar hopen dat dit boek net zoveel aandacht krijgt als de boeken van(zoals jij haar ooit noemde)de moeder-overste van de zelf-islamiseerders, Karen Armstrong.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Is/wordt het boek ook in het Nederlands vertaald?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor de goede tip. Het lijkt me inderdaad een goed boek, dus ik zal het aanschaffen.

  Tja, waar komt toch al die politiek correcte malligheid vandaan om de geschiedenis zo politiek correct te vervalsen door de middeleeuwse islam als een of andere multicultureel ideaalbeeld neer te zetten en te beweren dat alles door de moslims is uitgevonden. Hoe verzin je het. Een antwoord op deze vraag heeft Bat Ye'Or gegeven. Het is Eurabia waarin onder druk van islamitische landen dit soort propaganda actief moet worden bedreven in Europa op scholen en universiteiten. Daarom kritische boeken zijn dan ook belangrijk, alleen ze zullen niet gauw op de boekenlijsten worden gezet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ....de vriendinnen van de islam die betogen dat de moslims de zwaartekracht, het wiel en de vishengel eerder hebben uitgevonden dan wie ook.

  Gniffel.
  Zwaartekracht uitvinden ?
  Dat is juist het grappige of het dodelijke van islamitische zelfdiscipline. Ontdekken ist verboten.
  Je zult maar Jood zijn en voor het eerst uit kunnen rekenen dat E=Mc^2 . Ofwel dat Massa, met volume en dus ruimte innemend omgezet kan worden in Energie
  Je kunt er kerncentrales mee bouwen alsmede een Islamitische atoombom. En zoiets staat niet in de Koran, de wonderschone werken van Mozes.... euh Mohammed, direct ingegeven door de Grooote Baas zelve ?
  Opmerkelijk en logisch.
  Op het moment dat men zich met wetenschap bezigt, richt men meetinstrumenten niet naar het Boekje, maar naar iets wat buiten de gretige corrupte klauw van de mensheid ligt: een absoluut...monolitisch (?) referentiekader.

  De realiteit is ongrijpbaar alom geldig, al 20 miljard jaar en langer, en door geen mensenhand te beroeren.
  Onaantastbaar en ongrijpbaar is en blijft zij. Volledig intact en integer.

  Een perfect iets buiten ons bereik, alsof de duvel er mee speelt.

  En ook vandaag voeren we een achterhoedegevecht.
  We duiken de geschiedenis is om zo doende aan de toekomst, een beter wereld te werken ?

  Steeds maar weer aandacht vragen voor een achterlijke ideologie, terwijl er geen tijd is om ons cultuurgoed (onze thuisbasis) fatsoenlijk in kaart te brengen ?

  Prof Jansen, doe es toekomstkijken ?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Socrates wissel(?)beker ??? Er gaat hier geloof ik iets mis, volgens mij kun je die beker van Socrates maar een keer gebruiken en dan leg je (onvrijwillig) het loodje.
  Zou wel handig zijn, zomaar een zelfislamiseerder minder..lol
  zie:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Socrates#Het_proces_tegen_Socrates_en_zijn_dood_door_de_gifbeker

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Maar goed, de bibliotheken liggen vol met boeken vervaardigd door de vrienden en de vriendinnen van de islam die betogen dat de moslims de zwaartekracht, het wiel en de vishengel eerder hebben uitgevonden dan wie ook.

  Ook hier weer een vorm van achterhoedegevecht.
  Nu moet er moeite worden gedaan om te betogen dat de waarheid een andere is dan die door de vriendinnen van de Islam wordt gesteld.
  Wat is hier aan de hand ?

  Ten eerste is het al de leugen. Dit is duidelijk.
  Ten tweede is er kennelijk de gelegenheid om die leugens kwijt te raken aan nietsvermoedende mensen.

  Oftewel hoe komt het toch dat Jomanda, die ons via De telegraaf, NRC, Tweede Kamer en de NOS of RTL ons toespreekt, zo'n succes heeft ?

  Heeft dat iets te maken met de verwaarlozing van de gemeenschappelijke ruimte. Ik bedoel dat men, burgers onderling, elkaar teweinig ondersteunt op educatief vlak, teweinig met elkaar de handen ineen slaat, een tekort schietende gemeenschapsgevoel/beleving ?

  Nu gaan we allen dit boek aanschaffen, verdiepen in de fouten van de (vriendinnen van de) Islam.
  ÉN(!), dus, de islam zelf.

  Kijk dat is nu een stukje zelfislamisering waar zelfs Jansen nog niet bij stil heeft gestaan. En ondertussen staat de doorsnee Islamiet glimlachend aan de zijlijn te kijken en doet niet mee. De Imam heeft gelijk. De gekozen taktiek voor de Nederlandse afdeling heeft vele onvoorziene voordelen. Als rijpe appels.

  Wat is er zo noodzakelijk, voor de Nederlandse toekomst, voor de samenleving van nu, om boeken te gaan lezen over een achterlijk en zwak stukje religie ? Waarom nog iets moeten bewijzen wat al bewezen is ? Een uitgevonden wiel uitvinden ?
  Tijdverlies, me dunkt.


  Of een vreemde fascinatie voor naderende autolampen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hm - vergeet ook vooral niet de Politically Incorrect Guide to Islam and the Crusades oftewel PIG, van Robert Spencer.
  Beknopt en overzichtelijk, en altijd fijn om bij de hand te hebben voor degenen die niet zo éen twee drie weten hoe te reageren op de achterlijke argumenten waar gelovigen en hun bijwagens je tot vervelens toe op trakteren..

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben maar een eenvoudig mens, maar tot die conclusie ben ik al een paar jaar geleden gekomen. En het is niet alsof ik met mijn achtergrond automatisch positief ben ingesteld jegens de kruistochten.

  Iedereen die onbevangen naar de geschiedenis kijkt, begrijpt waarom die kruistochten plaats vonden. En waarom ze voor de Christenen noodzakelijk waren.

  Ik sprak er een keer over met een erg linkse joodse collega. Min of meer zelfde achtergrond als ik, maar dan blijven steken in de opvattingen die ik had toen ik 15 jaar was.

  Het ging er gewoon niet in. Het midden oosten is eigendom van de moslims, de Islam was volledig gerechtvaardigd dat gebied te veroveren en de Christenen (want Europeanen) niet.

  Wij beoordelen mensen aan de hand van hun geloof of opvattingen. Linksmensen aan de hand van hun afkomst.

  Vroeger noemden we dat racisme.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Vergeet naast Mat Herben ook niet de bijdrage van Machteld Allan in Trouw maart 2006:

  http://www.trouw.nl/opinie/letter-en-geest/article1259868.ece

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Vergeet naast Mat Herben ook niet de bijdrage van Machteld Allan in Touw van maart 2006:

  http://www.trouw.nl/opinie/letter-en-geest/article1259868.ece

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Rodney Stark: Kruistochten hadden goede reden:


  “De Kruistochten werden uitgelokt door islamitische provocaties: door eeuwen van bloedige pogingen om het Westen te koloniseren en door onverhoedse aanvallen op christelijke pelgrims en de heilige plaatsen.” Dat stelt de Amerikaanse toponderzoeker Rodney Stark (75) in zijn nieuwe boek over de Kruistochten: een krachtige correctie op het beeld dat historici al generaties lang van elkaar overschrijven.

  Starks boek wordt aanbevolen door arabist prof. Hans Jansen. Historicus Martien Pennings voorspelt dat het boek “een historiografische klassieker” zal worden, “want in één machtige zwiep worden hele bibliotheken vol Westerse cultuurrelativistische zelfbeschuldiging weggevaagd”.


  Lees hier verder:


  Kruistochten hadden goede reden

  BeantwoordenVerwijderen