Het baasje hapt naar de politiek commissaris

Cohenboos_2
De politiek commissaris hapt naar zijn baasjes

Job Cohen hulde zich aanvankelijk in stilzwijgen. Maar gisteren (28 oktober) sloeg de op één na beste burgemeester van de wereld en de allerbeste kandidaat-premier van Nederland genadeloos toe. In de Amsterdamse gemeenteraad gaf hij zijn onhandige politiechef Bernard Welten een openbaar pak slaag. Bernard mag nooit meer naar het baasje happen, was de strekking van Cohens optreden. De raadsleden keken verbijsterd toe. VVD-fractieleider Eric van der Burg tegen de Volkskrant: "Als mijn baas zulke dingen over mij in het openbaar zou zeggen, zou ik de volgende dag solliciteren."

Waarschijnlijk horen we binnenkort over het vertrek van Welten, die voor zijn komst naar Amsterdam prominent lid was van de PvdA-afdeling Haren. Zonder partijkaart kun je in Nederland bijna geen commissaris van de koningin, burgemeester of lid van een adviesraad worden - een misstand waar Pim Fortuyn tevergeefs tegen streed. Het is aan Cohens voorganger Ed van Thijn te danken dat ook de functie van politiecommissaris in Amsterdam een politiek tintje heeft gekregen. Van Thijn haalde partijgenoot Eric Nordholt naar de hoofdstad.

Nordholt bemoeide zich nog veel nadrukkelijker dan Welten met het politieke beleid. Welten was niet meer dan een politiek commissaris, een trouwe uitvoerder van de door Cohen uitgestippelde partijlijn. Nu hij per ongeluk een keer naar de baasjes heeft gehapt, hapt zijn baasje terug. Overigens is Nordholt geen lid meer van de PvdA. In een interview met Coen Verbraak van Vrij Nederland vertelde de oud-commissaris in 2002 dat hij heeft bedankt voor de PvdA om redenen die samenhangen met wat ik het verraad van links heb genoemd. Gevraagd of de LPF nu zijn partij was, antwoordde Nordholt: "Welnee. Schei uit! Maar ik ben geen PvdA-lid meer. Omdat die partij de realiteit zo totaal anders heeft voorgesteld dan-ie was. De PvdA heeft stelselmatig zijn verantwoordelijkheid ontlopen op het gebied van veiligheid en multiculturele problemen."

Carel Brendel

1 opmerking:

  1. Cohen maakte tijdens de raadsvergadering gehakt van Welten. Want Welten had het gewaagd om te suggereren dat hij goede ideeen heeft over het veiliger maken van Amsterdam maar dat naar hem niet wordt geluisterd. Je weet linkse mensen luisteren altijd graag naar suggesties van de straat en 'de werkvloer'. Vandaar dat Welten publiekelijk werd vernederd door de Gutmensch Cohen. Waarbij nog extra zout in de wonde werd gewreven toen Cohen verwees naar de alsmaar weer gunstige rapporten over de alsmaar veiliger wordende stad die Welten zelf uitbracht. Welten zal niet goed slapen de komende weken. Hij zal zich afvragen: waarom word ik verraden nadat ik jarenlang zo loyaal leugens over de toenemende veiligheid heb verspreid?

    BeantwoordenVerwijderen