Lachen omdat het moet

Forced_smile_by_technochicken

Rudy Kousbroek schreef in 1997 dat het beeld van de islam ('demagogisch, infantiel en onverdraagzaam') in staat stelt “de islam net als iedere andere religie ongenadig belachelijk te maken”. Hij voegde er aan toe “maar de herkenbaarheid van dat beeld wordt met grote schijnheiligheid geloochend en spot of kritiek worden vereenzelvigd met racisme.”


Nu 'de islam' nog meer onder ons is dan voorheen, kunnen we vaststellen hoe hard islamgrappen nodig zijn en we moeten ons dan ook niets van die grote schijnheiligheid aantrekken. Al is het dan onaardig gelovigen voortdurend te pesten (maar wie doet dat?), we moeten ze wel serieus (blijven) nemen, dat zijn we niet alleen aan hen en onszelf maar ook aan onze toekomst verplicht. We kunnen niet, zoals bepaalde ex-feministes, gehoofddoekte wethouders en andere multiculturalisten wel voorstellen, onze moslimse medeburgers nog wat tijd gunnen (10, 20, 50, ..... jaar?) om aan grappen en grollen over cultuur en religie te wennen, een lolletje moet nú reeds kunnen.


Ik moest hier aan denken toen ik me kort geleden in een Amsterdamse tram bevond. Door een onverhoedse beweging van de trambestuurder dreigde ik m'n evenwicht te verliezen en daardoor moest ik vliegensvlug een steunpaal vastgrijpen om niet hard op de onreine tramvloer te belanden. Een mannelijke mede-reiziger die naast me stond, ondervond dezelfde evenwichtsproblemen. Vrijwel gelijktijdig grepen we naar de dichtstbijzijnde steunpaal waarbij onze handen elkaar vol aanraakten maar zodoende bleven we allebei overeind. Gelukkig maar!


Met geen mogelijkheid had ik deze vingerverstrengeling, deze ongeplande en ongewenste aanraking kunnen voorkomen. Niettemin, haastte ik me te verontschuldigen en snel wat hoger aan de steunpaal te grijpen. Niemand had zich bezeerd, het was ook eigenlijk een botsing van niets maar nadat ik de man eerst even aankeek, zei ik tegen hem: "gelukkig maar dat u geen orthodoxe moslim bent!".


De man lachte, en ik ook. Niet om 't 'geweldige' grapje maar omdat het wel móet.


Annelies van der Veer

7 opmerkingen:

 1. Toegeven aan intolerante moslims om ze nog wat jaren de tijd te geven, is onder de gegeven omstandigheden onwenselijk, want de intolerantie wordt daardoor niet minder, maar wel de weerbaarheid van de niet-moslims om zich te weren tegen de verstikkende islam.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het blijft een eigenaardig verschijnsel: velen die niet terughoudend zijn met grappen maken over christenen en Christendom wagen zich niet aan de geringste spot over moslims en Islam. Er zijn een aantal verklaringen mogelijk:
  1. Angst; beledigde christenen zijn gemiddeld genomen lang zo gevaarlijk niet als beledigde moslims.
  2. Niet serieus nemen van moslims: men houdt hen en hun Islam voor té evident achterlijk om er grappen aan te willen spenderen.
  3. De overweging dat wij, zelf christenen of als nazaten van christenen, best grappen over het Christendom mogen maken, maar dat het aan moslims is om grappen over de Islam te maken -en als ze dat niet doen moeten zij dat weten. (Op dezelfde wijze is het homo's gepermitteerd allerlei grappen over homosexualiteit te maken, maar wordt het bedenkelijk als hetero's dat doen; idem met joden over joden en Jodendom.)
  4. Angst, niet zo zeer voor de woede van de beledigde moslim, en dus voor het eigen hachje, maar om de tere moslimziel te kwetsen, dus uit medelijden: moslims zijn al zo geweldig sneu en ze hebben het hier al zo moeilijk, dat het wreed zou zijn grappen over hun godsdienst te maken.
  5. De Islam is eigenlijk zó iets naargeestigs dat er moeilijk een leuke grap over te verzinnen valt.
  6. Christendom en christenen kunnen bij de categorie van machtige onderdrukkers worden ingedeeld, moslims daarentegen bij de categorie onmachtige slachtoffers. Grappenmaken over christenen en Christendom dient het rechtvaardige doel om die akelige onderdrukkers naar beneden te halen; moslims bespotten -onmachtige slachtoffers- dient geen rechtvaardig doel.

  ad (4) Belgenmoppen -ook geen humor van de beste soort- kunnen er nog mee door, omdat we eigenlijk allemaal wel weten dat Belgen noch sneu noch achterlijk zijn.
  ad (5)Over het nazisme, volgens de consensus zo ongeveer het akeligst denkbare, waren/zijn misschien weer wél grappen mogelijk, maar de nazi's zijn er niet meer, en toen ze er waren stond voor de meesten van ons vast dat ze de vijand waren. De moslims daarentegen zijn er wel degelijk, er zullen er steeds meer van komen en wij dienen ze te verwelkomen als onze broeders en zusters, onze landgenoten.

  Deze, en misschien nog andere verklaringen zijn mogelijk. Maar dat grappenmakers over het christendom terugdeinzen voor het maken van grappen over de Islam omdat ze de Islam méér respecteren dan het Christendom, dat geloof ik niet. Mijn indruk is dat de terughoudendheid bij het maken van grappen over de Islam meestal juist voortkomt uit de volstrekte afwezigheid van respect voor deze godsdienst.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ondertussen bij de buren:
  http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/koppen/2.7569/2.7570/1.620950

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Slecht artikel, ooit gehoord van: Nood breekt wet? Dergelijke vingerverstrengeling veroorzaak je inderdaad niet zomaar. Een moslim zou daar niet anders hebben gedaan, of hij moet op z'n gezicht willen gaan.
  Dus wat u bedoelt met: "Gelukkig Maar dat u geen orthodoxe moslim bent!" is voor mij een raadsel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Meer reacties, inclusief (melige) Sam en Moos mop:

  Reacties


  24-10 | 12:04
  van der Decken uit Odoorn
  Het gaat hier niet zo zeer om grapjes die men niet tolereert. Maar meer over de vrijheid van meningsuiting. In de landen van herkomst stelt men hier namelijk geen prijs op het zou wel eens ten nadele van het daar heersende regiem kunnen zijn. Zo was het in de oorlog (sorry weer die oorlog) niet geoorloofd grappen over het nazi regiem te maken.

  24-10 | 12:10
  ziekvanpolitiek uit 's-Gravenhage
  moslims hebben geen gevoel voor humor en door de lengte van hun tenen moet je er wel over struikelen.

  24-10 | 13:02
  Arijéh uit Heusden gem Heusden
  Hoeiboei, dank voor jouw inzending. De Amsterdamse tram, wil je nog een betere plaats hebben? Vroeger (op het achterbalkon) stond iedereen te grappen en te grollen veelal onder aanvoering van, jawel, een conducteur die buiten het knippen van de kaartjes, veelal ook op dit gebied zijn steentje bijdroeg. De Amsterdamse tramconducteur was legendarisch! De nieuwste moppen en wetenswaardigheden hoorde je in de Amsterdamse tram. "Bij mijn gezond", veelal gingen de moppen over de Joden en ik heb nog nooit ook maar één Jood gehoord die daar niet om kon lachen en daaraan aanstoot heeft genomen. Het was een onderdeel van de Amsterdamse cultuur geworden. Wie herinnert zich niet uit zijn jeugd de talloze moppen over Sam & Moos? Schitterende tijd. Helaas de tijjden zijn veranderd en niet alle gelovigen zijn even ruimdenkend. AMSTERDAM HUILT WAAR HET OOIT HEEFT GELACHEN (met dank aan: Rika Jansen/Zwarte Riek)!

  24-10 | 13:21
  De Limburger uit Sittard
  De islamitische cultuur is een "schijncultuur", alles is er op geënt om de schijn hoog te houden, daar weten en willen wij, als nuchtere Nederlanders, die liever (het volk althans) voor de naakte waarheid gaan, niets van weten. Indien er ALLES aan wordt gedaan om de schijn hoog te houden is het des te pijnlijker wanner die schijn doorzien en doorgeprikt wordt....Gevolg...de "eer" is aangetast...Gevolg...grote mond en wat dies meer zij. Zolang de Islam bol staat van hypocrisie en ontkenning van naakte waarheden, zoals deze, die derhalve wel weer verwijderd zal worden, kan deze cultuur nooit samengaan met onze cultuur, die op realiteit, zelfbewustzijn en zelfreflectie is gestoeld. Nu een beetje humor...

  24-10 | 13:23
  ziekvanpolitiek uit 's-Gravenhage
  En de dagelijks mop van Max Tailleur? En waar zijn de cabaretiers gebleven met hun bijtende humor en die grappen maakte over alles en iedereen? Dat hebben we ook verloren en is niet in geld uit te drukken.

  4-10 | 13:25
  De Limburger uit Sittard
  Sam en Moos willen een groentewinkel beginnen en gaan middels een rollenspel even oefenen. Moos komt binnen als klant en vraagt om 2 flessen bloemkool. Sam vraagt of ie gek geworden is en zegt;' laat mij maar effe de klant spelen. Sam komt vervolgens binnen en bestelt 2 bloemkolen... waarop Moos vraagt; " heb je lege flessen bij je om ze in te doen..." Vervang dit door Ali en Mohammed en men is beledigd....

  24-10 | 13:27
  De Limburger uit Sittard
  Zie daar je dagelijkse mop....

  Arijéh uit Heusden gem Heusden
  De Limburger, leuk voorbeeld. Het zou in deze tijd zomaar voldoende kunnen zijn voor een aangifte van discriminatie! Zet er een afbeelding van Moham.ed naast en je hebt de poppen echt aan het dansen. nader commentaar overbodig dacht ik zo.

  Bron: Telegraaf

  BeantwoordenVerwijderen