Gesukkel in de Keuken (11)

Aardappelpureeommelet

Aardappelpureeomelet

Een nieuwe bijdrage aan de aardappelpuree richtingenstrijd: de aardappelpureeomelet.
Meteen proberen!
Pureer een middelgrote aardappel met boter.
Splits twee eieren.
Eigelen samen met puree in een kom en naar gevoel – ergens tussen hart en ziel - zout en kaneel erbij. Misschien wat nootmuskaat? Proeven dus!
Klop tot een gelijkmatige massa zonder klonten.
Sla eiwitten stijf en spatel deze voorzichtig door de massa.
Laat in een – ’t liefst Franse gietijzeren, die je niet op je tenen moet laten vallen – koekenpan van 20 centimeter doorsnee een klontje boter bruin worden. De schuimige massa er rustig in laten glijden. Op zacht vuur zo’n tien minuten laten bakken tot de bovenkant is gestold.
Daarna – altijd weer lachen - omdraaien met bord en nog zo’n vijf minuten op zacht gas.
In punten snijden en – belangrijk! - direct opdienen aan lief in bed.
Glaasje prik er bij. Verrassend bros in de mond.

Karel Gabler

2 opmerkingen:

  1. Aardappelen.
    Aardappelen kun je twintig minuten lang koken .
    Maar ook, met een hogedrukpan, in tien.
    Halvering dus.
    Maar ook zuiniger. Minder dan een wijnglas aan water op de bodem van de pan, volle bak aardappelen erin, plus zout en koken maar. En als de maximale druk bereikt is, gas terug en de eierwekker op vijf minuten instellen. Na gerinkel kan het gas eraf en moet er slechts nog vijf minuten gewacht worden. Dan kan de druk eraf. En als het kookvocht helder is gebleven kan de volgende keer nog minder water worden gebruikt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. I.p.v. met een bord, keer ik omeletten m.b.v de deksel van m`n braadpan. Door de handgreep geen geklooi met uit de hand glijdend bord. ;-) Loesje.

    BeantwoordenVerwijderen