"Ook is antisemiet worden op een ogenblik..."


Willem Frederik Hermans aan Rudy Kousbroek, 6 augustus 1966

(...)
Courtial des Pereires is overigens een figuur waar ik alle loodgietersleerlingen van vh Reve voor cadeau geef - hoewel het idee van deze laatste waarsch. van mij afkomstig is, ik heb G.K. ongeveer 15 jaar geleden, toen hij zich had laten fotograferen (niet door mij) eens gezegd dat hij er op die foto's uitzag als een loodgietersleerling.

Ook is antisemiet worden op een ogenblik dat je daarmee de hele progressieve pers tegen je krijgt en er naderhand nog maar ter nauwernood niet voor gelyncht wordt, toch nog wel wat anders dan katholiek worden terwijl er een proces wegens godslastering tegen je in de lucht hangt. Nee, nee, hoe dan ook, katholiek worden is toch wel het allerlulligste wat zich laat denken, speciaal voor een flikker. Voor de TV heeft hij opgemerkt dat hij menigmaal uit zijn werken had voorgelezen in monnikenkloosters en dat men zich daar (in tegenstelling tot de gereformeerden) vol begrip had getoond voor zijn homoseksuele werken! Dit alles - het is niet te geloven - zonder een spoor van humor. Algra schijnt een stuk geschreven te hebben in een Fries blad, dat hij verwachtte dat GK, nu hij zich bekeerd had, zijn vroegere werken zou herroepen. GK heeft voor de TV verklaard dat hij daar niet over peinst.

Ik houd niet van schrijvers die van alle wallen tegelijk willen eten.

Harry Mulisch gaat hem aanvallen in De Gids. Zo van: de twist tussen vhR en Algra is een communicatiestoornis, allebei zijn het immers diepreligieuze mensen, zoals men in Nederland zijn moet om au sérieus te worden genomen.

Deze redenering lijkt mij moeilijk te weerleggen.
(....)

Hartelijke groeten,

Wim

Uit: Machines en emoties Willem Frederik Hermans, Rudy Kousbroek, Ethel Portnoy
Een briefwisseling
Bezorgd door Willem Otterspeer
Pagina 208
2009, De Bezige Bij, Amsterdam
Bol.com

WillemFrederiksHermans.nl

1 opmerking:

  1. Is het de bedoeling dat iemand dit erwtje zou moeten voelen als die er een nachtje op heeft geslapen?

    BeantwoordenVerwijderen