Jonge Socialisten incasseren het loon van de angst


Het was bedoeld als een ludieke actie van de Jonge Socialisten (JS) in Amsterdam: het verwerken van het hoofd van PvdA-kandidaat Mohammed Mohandis in een tekening ter gelegenheid van Draw Mohammed Day, het wereldwijde protest tegen het verwijderen van cartoons onder dreiging van islamitische hardliners.

Arne Mosselman, voorman van de hoofdstedelijke JS, zag wel iets in een ‘fotofuck’ met Mohandis, want ‘Mo’ wordt door de zeer kleine seculiere vleugel van de PvdA gezien als een soort profeet van het secularisme. Dus werd de tulband uit de cartoon van de Deense tekenaar Kurt Westergaard op het hoofd van de PvdA-voorman gezet. De lont was vervangen door een socialistische roos. Op de tulband stond verder ‘liefde’ in het Arabisch. Boven de prent was een oproep om op 9 juni een voorkeursstem uit te brengen op ‘onze profeet Mohammed’.

Volgens het verslag van De Pers was er nog een begeleidende tekst: “Wij vinden dat iedereen wereldwijd het recht heeft om middels spot of satire zijn of haar visie op wat dan ook te kunnen uiten. Om de woorden van onze voorzitter Mohammed Mohandis aan te halen: Krenken hoort bij de vrijheid van meningsuiting en dat is een groot goed.”

De tekening met Mohandis heeft amper tien minuten op de site gestaan. Mosselman haalde hem weg na een telefoontje van zijn landelijk voorzitter. Bovendien kreeg hij ook nog telefoontjes ‘uit het hart van de PvdA’.

Mohandis gaf de volgende uitleg aan De Pers: “Dit is een initiatief geweest van de Jonge Socialisten Amsterdam. Tevoren is contact met mij geweest en toen heb ik in een soort roes gezegd: teken wat je wilt tekenen. Maar dit gaat te ver. Ik ben vóór vrijheid van meningsuiting, maar ik word persoonlijk afgebeeld. Dat had ik van tevoren niet gezien en ik vind dat dat aan mij had moeten worden voorgelegd. Ik heb geen zin om zo te worden afgebeeld. Het moet om de vrijheid van meningsuiting gaan, om de zaak en niet om mijn persoon.”

Wie Mosselman en Mohandis op Twitter volgt, ontdekt dat de voorgeschiedenis net even anders is. Mohandis wist wel degelijk dat hij zelf onderdeel zou zijn van een tekening, al wist hij mogelijk niet wat het eindresultaat zou zijn. Gisteren twitterde Mosselman namelijk het volgende: “Oja morgen gaan we dus profeet mo tekenen. @momohandis kan je ff een recente foto opsturen? #drawyourprophetday” Enkele uren later antwoordde Mohandis als volgt: @mosselman Zie foto op mohandis.nl geen baard aub”

Of ze nu is ingegeven door de telefoontjes uit de partijcentrale, of door mogelijke veiligheidsrisico’s (waar Mosselman in zijn reactie tegen De Pers op doelde), fraai komt de terugtrekkende beweging van Mohandis niet over. Op een dag tegen de censuur pleegt het seculiere boegbeeld van de PvdA zelfcensuur, al of niet op instigatie van de partijtop. Stel dat deze zelfcensuur is ingegeven door terechte veiligheidsrisico’s, dan strekt het probleem zich veel verder uit dan alleen de PvdA, een van de partijen die dergelijke problemen het liefste ontkent.

Carel Brendel

3 opmerkingen:

 1. Het is de jonge socialisten nog steeds niet duidelijk dat de islam allesbehalve ludiek is. Misschien begint het hen eens te dagen dat het een totalitair systeem is, waarin geen enkele kritiek of satire wordt geduld en 'gematigde' moslims helemaal niet hun kritische mening durven of willen geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weer typisch PvdA. Zo hytpocriet als de pest en de echte problemen ontkennen. Wanneer ziet de Nederlander nu eens in dat deze partij het land kapot heeft gemaakt en dit blijft doen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. "Interessante bronnen in deze zijn bijvoorbeeld de afstudeer opdracht van Jan Van der Beek: Hij zegt in zijn proefschrift: "Wat er in feite gebeurde is dat wetenschappelijke kennis niet meer beoordeeld werd op haar waarheidsgehalte, maar op het verwachte sociale en politieke effect. Dat is ontluisterend als je je bedenkt dat het wetenschappelijk bedrijf pretendeert alleen de waarheid na te streven."

  De migratie uit niet-westerse landen, heeft volgens Van de Beek Nederland weinig opgeleverd. "In een kenniseconomie als de onze heb je nu eenmaal weinig aan laaggeschoolde migranten. Als er meer onderzoek was gedaan, dan waren we waarschijnlijk al lang geleden tot de conclusie gekomen dat we moeten selecteren op opleidingsniveau. In vergelijking met andere westerse landen blijkt nu dat migranten in Nederland het heel slecht doen op de arbeidsmarkt."

  Voordat er weer extreem rechts geroepen wordt nog een aantal andere citaten:

  Hoogleraar Europees fiscaal recht en fiscale economie Willem Vermeend schrijft in zijn nieuwe boek over de aanpak van de crisis in Nederland: “De hoge kosten die gemoeid zijn met het huidige toelatingsbeleid zijn, zeker na de crisis, niet meer te dragen.” Volgens de Vermeend moeten alleen gekwalificeerde mensen “die met werk een bijdrage kunnen leveren aan de Nederlandse welvaart worden toegelaten”.

  Volgens de directeur van het Centraal Planbureau, Coen Teulings (eveneens PvdA), is het Vluchtelingenverdrag “absurd” en moet Nederland “paal en perk stellen” aan andere verdragen die het moeilijk maken nutteloze avonturiers buiten de deur te houden. Hij stelt zelfs in dat, doordat in Nederland de inkomensverschillen zo klein zij en laaggeschoold werk relatief goed betaald wordt , dat het objectief waar is dan we in Nederland de slechte immigranten krijgen.

  Tot slot nog een laatste citaat van ex-minister Van der Laan (ook PvdA): “De voortdurende instroom van laagopgeleide huwelijkspartners uit Marokko is een ondraaglijke last voor de Nederlandse samenleving. Ondanks alle energie en geld die we steken in inburgering, blijft het dweilen met de kraan open, zolang er telkens nieuwe kansarmen binnenkomen.”

  Mensen moeten zelf bepalen welke conclusie men hieruit trekt, maar feit blijft dat de Nederlandse samenleving geen economisch voordeel heeft weten te halen uit de massa immigratie."

  BeantwoordenVerwijderen