Wat Is Nu Gezond? ("Een nikab is dus slecht voor de botten!")

(...) Een tekort aan vitamine D leidt tot misvormde botten bij kinderen en tot broze botten bij ouderen. Om er zeker van te zijn dat je dierbaren genoeg krijgen moet je je peuters van onder de vier jaar vitamine D-tabletjes laten slikken en je ouders van boven de vijftig moet je hetzelfde aanraden.

Veel allochtone vrouwen hebben een tekort aan vitamine D omdat ze een donkere huid hebben die ze bovendien geheel bedekken. De donkere huid houdt een groot deel van het ultraviolette licht tegen dat de huid nodig heeft voor de aanmaak van vitamine D, en de kleding doet de rest. Een nikab is dus slecht voor de botten! Bij zwangere allochtone vrouwen en hun baby's komen ernstige tekorten aan vitamine D voor.

KatanHoe komt iemand van tusen de vier en de vijftig jaar aan genoeg vitamine D? Dat is niet heel moeilijk. Wie vier boterhammen besmeert met margarine of halvarine heeft bijna de helft van zijn dagelijkse vitamine D-behoefte binnen. In de zon lopen plus het eten van wat vis doet de rest. Vis is een uitstekende bron van vitamine D, een blikje sardines levert evenveel als tien boterhammen met margarine. Het hoeft geen wilde vis te zijn, gekweekte zalm en forel zijn ook rijk aan vitamine D.

In roomboter (echte boter) zit bijna geen vitamine D en in melk ook niet. Als een peuter al zijn vitamine D uit halfvolle melk zou moeten halen zou hij 50 liter melk per dag moeten drinken. Melk levert wel de kalk, maar niet de vitamine D die nodig is om die kalk op te nemen.

Fabel: Melk bevat vitamine D.
Feit: Melk bevat van nature nauwelijjk vitamine D. Daarom wordt er in Amerika en Scandinavië vitamine D aan toegevoegd, maar bij ons niet. In Nederland zijn melk en roomboter geen goede bron van vitamine D.

Behalve vitamine D bevat margarine onverzadigde vetzuren, die het cholesterol verlagen en de kans op een hartinfarct verkleinen. Margarine en halvarine zijn best gezond en vergeleken met hagelslag, kaas of pindakaas die erbovenop komt levert halvarine nauwelijks calorieën. (...)

Uit: Wat Is Nu Gezond? Fabels en feiten over voeding - Prof. Dr. Martijn B. Katan
Pag. 45-46
Uitgeverij Bert Bakker
Bestellen?

10 opmerkingen:

 1. Wellicht gaan er weer enkele miljoenen worden verstrekt aan nieuwe subsidie clubjes om dit duidelijk te gaan maken aan de barbaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind dit niet het allersterkste argument om de nikab uit te bannen,
  maar goed... ;-)

  Alle kleine beetjes zouden kunnen helpen..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is slechts één van de argumenten tegen de perverse dwang om vrouwen onzichtbaar te maken.
  Ayaan stipte in haar boekje, " de zoontjesfabriek " de repercussies aan van bijna tot waanzin gedreven vrouwen. Onzichtbaar, ongehoord, zoekt de immense opgekropte woede die ze niet mogen beleven een uitweg die ze op hun kinderen loslaten. Een moeder die met droge ogen kan beweren dat ze pas gelukkig is als haar zoon een aantal ongelovigen naar de andere wereld geholpen heeft, heeft het instinct om het leven voort te zetten niet aan aan haar nageslacht kunnen overbrengen. Maar ze is er wel in geslaagd om de zinderende haat die ze opgelopen heeft over te brengen, en naar replacement vijanden te verplaatsen. En die vijand, het vermaledijde Westen, ligt met de pootjes omhoog en wentelt zich in onderdanigheid aan de geimporteerde pathologie.
  Wat meteen de autoimmuunziekte aangeeft van een eens vanzelfsprekend bewustzijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een aantal jaren geleden heeft eens een gemeenteraadslid in Den Haag van de vvd, eens gewezen op dat vitaminegebrek, maar dat was tegen het politiek correcte zere been en hij werd erom verguisd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Volslagen flauwekul over dat zonlicht en de niqaab. Hoeveel van je lijf is er normaal gesproken bedekt? In de meeste van de gevallen in de noordelijke landen toch wel iets vergelijkbaars zo door de bank genomen. Hooguit de handen en het hoofd ontbloot. Daarnaast hebben we hier minder zonlicht per saldo. Het lijkt me meer een kwestie van slecht voedsel en zulks voortvloeiend uit slecht onderwijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Frik! Het is echt wel zo dat moslimvrouwen weinig zonlicht krijgen. Al is het maar omdat traditioneel een lichtere huid mooier gevonden wordt/meer aanzien heeft.

  In de zomer, de huwlijksvoltrekkingstijd, zal het bruidje ten alle tijden zich beschermen om zo blank mogelijk in haar bruidskledij te tonen. Je ziet as bruidjes ook de handen afdekken.

  Ook de lap die gedragen wordt als mantel wordt gesloten door een punt van de stof in de mond te houden.

  Vitamine d zit vooral in vette vis en eigeel. Het moet "geaktiveerd" worden door zonlicht. Traditioneel eten moslims niet zo slecht, er worden nog echt maaltijden bereid, groenten gecombineerd met koolhydraten. Bij armoe is er dus die aanvulling vlees/ vis niet. (de goedkopere eieren worden weer wel in veel gerechten verwerkt) Combineer dit met veel binnen blijven+bedekking.....

  Ik heb te maken met voorlichting voedingsadviezen: het is niet alleen dat die er niet veel belangstelling voor is(medisch), ook wordt het eigenlijk niet begrepen en/of nageleefd. Dit is dan niet eens een kwestie van onderwijs, maar van het begrip = boerenverstand.
  http://www.metabolisme.be/vitamines/vitamine-d-tekort-ontregeld-stofwisseling.html

  Dit geldt niet alleen voor de vitaminekwestie, maar ook bijvoorbeeld bij diabetus.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als men zou weten dat de oorsprong van de nikab en de burka niet in de islam ligt maar ontstaan is door lokale gebruiken en gewoontes, zou men zich daar niet om malen.
  er is in de koran maar 1 vers te vinden die iets meldt over lichaamsbedekking, daarbij is er geen sprake van gezichtsbedekking.
  Klederdracht in de vorm van nikab/burka is overgewaait uit bepaalde landen waar ze graag in alles en nog wat overdrijven, het zijn fanatiekelingen die menen te innoveren in de Godsdienst, maar Godsdienstsinnovaties zijn in de islam verboden, een moslim die meer doet dan de profeet gedaan heeft beschuldigt de profeet ervan de boodschap niet te hebben volbracht, dit staat in de hadith.

  Mensen die vitamine D tekorten in de nikab zoeken, denken daarmee een reden te hebben gevonden om de islam te bestrijden, hadden ze het bovenstaande geweten, dan had je ze echt niet over een nikab of burka gehoord, dan had je misschien wel subsidies gehad om het dragen van burka's te stimuleren om zo de moslims nog meer van het pad af te laten dwalen! Daarom heb ik een hekel aan de PvdA.

  Ik ben het niet vaak met prof. Drs. G.B.J. VanFrikschoten eens, maar in dit geval heeft hij goed gesproken, dat moet ook gezegd worden.
  Je kan moeilijk de schuld van vitamine D-gebrek bij de nikab leggen als in koude landen de vrouwen dikker gekleedt rond lopen dan de burkadraagsters, maar ondertussen geen vitamine D-tekort hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En hier moet ik het betoog van El_Houssain weer onderschrijven (Het is een vreemde dag vandaag): Ik ken slechts het verhaal dat Mohammed bezoekers kreeg in zijn tent en zijn vrouwen met doeken of kleden afscheidde om het bezoek niet te laten afleiden. Die doeken hingen dus tussen de vrouwen en het bezoek en niet over de vrouwen heen.
  Daarnaast is het zo dat de hoofddoek ideaal is tijdens zandstormen in de woestijn. Zelfs mannen dragen ze nog steeds op het Arabisch schiereiland. Zoals een klomp in Nederland een goedkoop en efficiënt soort schoeisel is gebleken op de drassige Hollandse grond.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoogleraar in de voedingsleer Martijn Katan heeft gelijk.

  Is het simpele bewijs niet dat allochtone mannen op latere leeftijd geen kromme benen (Engelse Ziekte) krijgen omdat ze zich niet hoeven te bedekken van Allah en voldoende zonlicht en vit. D binnen krijgen?

  Allochtone vrouwen krijgen wel last van pijnijke botten omdat ze met een hoofddoek lopen en de rest van hun lichaam bedekken, op hun handen na, of te weinig buiten komen. Het Nederlandse klimaat is in het algemeen extra ongunstig voor ze.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nu is het liberale standpunt natuurlijk dat mensen die graag op zo'n manier leven dat ze daarmee hun eigen gezondheid schaden, of een vergroot risico op akelige ziekten en vroegtijdige dood nemen, dat vooral zelf moeten weten. Dus: hoe bewezen ongezond het roken van sigaretten ook moge zijn, laat ieder die dat wil toch vooral zijn of haar eigen afweging maken en zich desgewenst doodpaffen. Comazuipen? Moet die jeugd zelf weten. Degenen die vóór het nemen van maatregelen zijn (rookverbod alom, hogere accijns op alcohol, alcohol pas verkopen aan 21-plussers e.d.) zijn vooral te vinden in LINKSE kringen. Rechtse mensen zijn in het algemeen niet voor vrijheidsbeperkende maatregelen, zelfs niet als het de vrijheid betreft je eigen gezondheid te ruïneren.
  Maar dat is toch eigenaardig! Want elders lees ik dat stemmen om de boerka of niqab te verbieden vooral gehoord worden vanuit rechtse kringen, terwijl linkse denkers zich kanten tegen een verbod. Ach die paar boerka's zijn geen probleem; verbieden helpt niet of werkt averechts, zulke geluiden hoor je bij links; precies zoals ik n.a.v. bijv. het comazuipen wel eens iemand van rechts hoorde betogen dat het verbod om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 18 niets zou helpen of averechts zou werken.
  In de mérites van de argumentaties wil ik nu niet treden; alleen mijn bevreemding uitspreken dat het verzet tegen het verbod op burqa of niqab kennelijk vooral van links komt. En nu blijkt die boerka of nikaab ook nog tot vitaminetekorten te leiden, met alle gevolgen van dien.(Of is dat nog omstreden?) En links is er toch altijd voor om de burger, tot heil van hem of haarzelf, met ge- en verboden in het gareel te houden? Dan zou het toch juist links moeten zijn om boerka en nikaab te verbieden, tegen de zin maar tot heil van die arme vrouwen, die anders wel eens last van vitamine D gebrek zouden kunnen krijgen? Maar links zegt: "Waarom zo nodig die boerka verbieden? Laat die vrouwen toch!" Wie ziet hier de logika?

  BeantwoordenVerwijderen