Ik ben een veelzijdig man

(...) Ik ben een veelzijdig man. Gisteren waren professor Paul Vincent en zijn vrouw hier op bezoek. Zij ging erg vaak wateren, en had hoofdpijn. Ik liet haar op een nachtpot gaan, bekeek en berook haar pis, en stelde blaasontsteking vast. Eigenlijk had ik dokter moeten worden. Als je zelf dokter bent, ben je nooit ziek, en als je ziek wordt kun je jezelf beter maken zonder dat het iets kost. Ik weet veel meer dan ik zelf besef. Zo vertelde ik Paul Vincent, dat de Slang, vóór de zondeval, handjes en voetjes had, vier poten bedoel ik - kleine, blauwe, lederachtige handjes en spitse, zeer gracieuze voetjes. Hij wist dat helemaal niet! En dat noemt zich professor.
Maar ik ben geen dokter, en daarom word ik wederom geteisterd door rheumatiek. Ik moet mijn hand lange tijd in een emmer heet water houden om de gewrichten los te maken. Het komt door het losbandig, lichtzinnig en zondig leven dat ik mijn jonge jaren geleid heb.  (...)

9 Maart 1981, brief aan Sjaak Hubregtse. Uit: Brieven Aan Geschoolde Arbeiders - Gerard Reve. Veen, uitgevers - Utrecht/Antwerpen 1985.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten