Log Out Steve Jobs

Zonder hem leefde ik nog steeds 'onder Windows' en zat ik nog steeds te prutsen met een 'Nokia' Maar afgezien van zijn briljante visie op de rol van de technologie had hij ook een briljante visie op de rol van het product an sich. Vele bedrijven doen de grootste moeite om achter die visie te komen terwijl het eigenlijk heel simpel is. De meeste bedrijven maken doorsnee producten: onhandige rotzooi die niemand echt wil en die in de doos al kapot is maar waarvoor een markt wordt gecreëerd dmv reclame. De consument koopt het en merkt meteen dat het troep is maar hij
is ook niet anders gewend. Er is niet echt over het product en het gebruik ervan nagedacht. De producent is drukker geweest met geld verdienen dan dat hij de klant serieus heeft genomen. Neem stofzuigers. Wanneer Apple stofzuigers zou maken dan zouden ze direct de markt veroveren. Waarom? Omdat stofzuigers ondingen zijn waar niet over is nagedacht. Plastic troep. Als je from scratch over de stofzuiger begint na te denken en je denkt daarbij alleen aan het genot van de klant krijg je niet alleen een retegoeie, onverwoestbare, super handige stofzuiger (Of misschien wel een afzuigsysteem achter de plinten) die mooi is om naar te kijken maar ook een stofzuiger waar mensen meer voor willen betalen. Bij 99'9% van alle producten is niet het product of de klant belangrijk, maar winst en om zoveel mogelijk winst te maken wordt er zoveel mogelijk op het product beknibbeld. 

Opa Snorwond

8 opmerkingen:

 1. "Bij 99'9% van alle producten is niet het product of de klant belangrijk, maar winst en om zoveel mogelijk winst te maken wordt er zoveel mogelijk op het product beknibbeld."

  Klopt.
  Sommige mensen kopen zelfs dingen die "sexy" zijn. Of waar kinderhandjes aan te pas zijn gekomen. Of wat dacht je van de milieu onbewuste gifstoffen ?
  Koop een eco SL-lamp, gevuld met verse en biologisch dynamisch kwik (giftig zwaar metaal).
  Apple heeft een business model, Aldi ook.

  Gelukkig leven we in vrijheid en kunnen we kiezen.
  En soms bevalt het spiegelbeeld van de medemens ons niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als Microsoft-klant voel ik me vandaag een outcast.

  Mijn medeleven gaat uit naar alle Apple-volgelingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb hetzelfde Ellen. Ik heb nooit kunnen wennen aan de Apple en ben blij met mijn Microsoft laptop, ondanks de vrijwel unanieme lof die ik al jaren van alle kanten hoor omtrent Apple. Heb een 'Apple for Dummies' gekocht maar ik kom er niet doorheen, teveel gewend aan alle shortcuts van Microsoft. En veel van de software die ik gebruik (o.a. voor vertalingen) is alleen verkrijgbaar voor Microsoft.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Kees - ik heb ook geen klagen over Microsoft. Werkt prima voor/bij mij.

  Mijn zoon probeert me aan de iPhone te krijgen. Veel te duur - kan Bruin niet trekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou opa, ik gebruik Windows sinds versie 1.03 (eind jaren '70 als ik me goed herinner) en ik heb er nooit problemen mee gehad.
  Het is niet Apple dat voor de snelle vooruitgang van de computertechnologie heeft gezorgd, maar het principe van de open architectuur van de pc.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Toch nog een keer de indrukwekkende Stanford University speech van Steve Jobs:

  toespraak Stanford University

  BeantwoordenVerwijderen
 7. "10 years ago we had Steve Jobs, Bob Hope and Johnny Cash - Now we have no Jobs, no Hope and no Cash."

  BeantwoordenVerwijderen