De valse verlosser

Waar Cruijff komt blijft het niet altijd vrede. Het is wel genieten als hij bezig is zijn oneindige vetes uit te vechten. Telkens als je denkt dat het eindpunt nabij is komt Cruijff weer met iets nieuws. Een Tscheu La Ling of een andere curiositeit. Het drijft anderen tot wanhoop, vraag maar aan Davids. Maar als de profeet spreekt dan zwijgt het heelal. Dat is niet meer dan logisch, toch?
Soms keert het zich ten goede maar zeker niet altijd. In het conflict Cruijff/ Neeskens versus van Beveren/ van der Kuylen prevaleerde het belang Cruijff boven het belang van Nederland.
Cruijff zette toenmalige trainer Knobel en later Zwartkruis onder druk om van Beveren en Willy van der Kuylen buiten het team te laten. Dit kostte van Beveren en van der Kuylen hun verdere interland carrière.

Misschien scheelde het Nederland zelfs twee wereldtitels. Want Van Beveren was wel even twee tot drie klasses beter dan de vliegende visser Jongbloed.

Over Pietje Schrijvers in vergelijking met van Beveren kunnen we beter maar zwijgen.

Van der Kuylen is nog steeds topscorer aller tijden en hij had ons zeker voorbij de Argentijnen gebracht.

Cruijff deed toen al niet meer mee want hij kon zogenaamd geen zes weken zonder zijn gezin.

De journalistiek bracht het conflict terug tussen een discrepantie van mondigheid tussen het westen en het zuiden. Maar van Beveren was een geboren Amsterdammer dus hoezo? Van der Kuylen steunde van Beveren als kameraad.

Voor diepere informatie over dit conflict verwijs ik naar het boek ‘Klem’ van Ruud Doevendans.

Johan Cruijff wordt in dit boek op geen enkele wijze gespaard.

De fabelachtige van der Kuylen met de dubbele kapbeweging en zijn verwoestende schot.
De gebroeders van de Kerkhof, de stofzuiger Willy en de sinistere René op rechtsbuiten.

Lubse, Deijkers, Poortvliet erbij op het middenveld en dan de beste verdediging ooit gezien in Nederland; Adri van Kraay, Brandts, Krijgh en de meedogenloze Huub Stevens.

Als sluitpost was daar toen nog Jan van Beveren.

Dit superieure team, Uefa cup 1978, werd getraind door de kleine Kees Rijvers met de eeuwige geruite pet.

De keuze voor PSV is een van de beste in mijn leven geweest.

In het dorp M. aan de IJssel waren er in principe twee soorten voetbalfans. Of je was voor Feijenoord of je was Ajaxied. In feite waren er maar een paar uitzonderingen. Misschien een verdwaalde Spartaan en ik weet van één jongen die voor Roda JC was. Aan de overkant in Gouderak woonde nog een woesteling die fanatiek de FC Utrecht volgde. Ook is er korte tijd een tweede PSV fan opgedoken maar die jongen werd zo vaak in elkaar geslagen dat hij uiteindelijk van club wisselde

Die Utrecht fan was ook wel een geval apart. Zijn vader had keelkanker en praatte door met zo’n elektrisch toetertje op het gaatje in zijn hals te drukken. Zo kon hij tenminste nog jenever en bier bestellen. Ze hadden zo’n oude plaat uit de serie ‘Authentiek geluid’. Onder begeleiding van Philip Bloemendal stonden daar fragmenten uit de oorlog op. Toespraken van Hitler en ook een stuk van het ‘Horst Wessel’ lied. Om die ouwe te pesten werd die plaat keer op keer keihard opgezet. Die arme man stond dan machteloos in de huiskamer met zijn toetertje te protesteren. Uiteindelijk zijn ze in dezelfde week afgevoerd. De zoon naar een tuchthuis en de vader naar het kerkhof.

In het dorp M. is nog steeds de beroemde ‘van Hanegem’ heg. Van Hanegem is daar eind jaren zestig met zijn beschonken hoofd in gereden. Hij was op bezoek bij Henk Wery die toen in M. woonde en ook voor Feijenoord speelde.

Nog steeds is die beschadiging in de ligusterheg zichtbaar. Al weet bijna niemand hier meer van.

Zat van Hanegem eigenlijk ook in het eerste complot tegen Van Beveren? Meestal wordt ‘de kromme’ buiten schot gehouden. Maar ik ben er nog niet zo zeker van.

Tegenwoordig als ik in M. de ouderlijke woning bezoek zie ik steeds meer kinderen in een PSV shirt. Onze achterneef Memphis Depay speelt al weer een paar jaar in Eindhoven. Hij heeft al een keer voor de beker in het eerste gespeeld en gescoord. PSV gaat dit jaar absoluut weer voor de prijzen. Strootman, Mertens en Matavs…alleen de verdediging is bij lange na nog niet van het niveau 1978.

Zijn vader liep de finale van de 200 meter op de Olympische spelen van Berlijn, tegen Jesse Owens en onder het toeziend oog van Hitler.

Jan van Beveren, de keeper met de mooiste duik aller tijden, is deze zomer overleden.

En Cruijff, beste Nederlandse voetballer ooit….. (maar minder succesvol in Oranje)
Cruijff heeft min of meer toegegeven dat hij fout zat in de Van Beveren affaire.

Is zelfs de oude ‘EL Flaco’ milder geworden?
Denk aan de mogelijke terugkeer van Van Basten bij Ajax.

Wat is een verlosser waard die niet kan vergeven?

2 opmerkingen:

 1. Wat een prachtig stuk weer, Michel! Ik heb wel eens vaker voetballiefhebbers bewonderend horen spreken over Jan van Beveren waarbij ook deze affaire werd aangehaald, al was ik me nooit bewust van de rol van Cruijff in het geheel.

  'Uiteindelijk zijn ze in dezelfde week afgevoerd. De zoon naar een tuchthuis en de vader naar het kerkhof.' - De alinea waarvan deze zin het slot vomrt is weer een juweel in het tragikomische genre.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een humor Michel, ik snap geen draad van " foeballe ", maar jouw stuk zuigt me in dat wereldje . Heerlijk, de valse verlosser, en al die intriges. Zijdelings kreeg ik dat als Mokumse mee in de media, en de opgepompte commerciele plannen zoals een kindermodewinkel op de hoek van de Overtoom en de Constantijn Huijgensstraat.
  Bwah, Oshkosh mormels, riep mijn kinderrijke viendin toendertijd. En inderdaad , de stinkend dure rompertjes bleven hangen, want op dat gebied heersten de common sense moeders, en niet de devote sport-vaders.
  Kleine misrekening van de over het paard getilde atleet.

  BeantwoordenVerwijderen