Halalvlees is gezonder [want geen varkensvlees]Uitgelicht:
BNR, 11.4.2009, 11.45 uur, interview Paul van Liempt met Marjolein Aquina (marketeer) en Bastiaan Bruinooge, account manager van Mekkafood Halal Products.
(Via archief BNR terug te beluisteren)

Introductie door Paul van Liempt (BNR): Halalvlees wordt steeds populairder in Nederland. Niet alleen moslims maar ook de autochtone Nederlander eet het steeds vaker. (...) Niet zo gek want het is een stuk gezonder dan gewoon vlees blijkt uit onderzoek.

Van Liempt: Wat is het precies [halalvlees]?

Bastiaan Bruinooge: Het belangrijkste is dat het rein geslacht vlees is, dat het op een traditionele wijze geslacht is. Het is geen varkensvlees, dat is ook een belangrijke voorwaarde, onze produkten bestaan uit kip en rund. De exacte manier van slachten komt er op neer dat er een gebed bij gezegd wordt door een moslim, en het dier mag niet ziek zijn, dat is ook een belangrijke voorwaarde, dan wordt de hals doorgesneden, ze worden eerst verdoofd en dan de hals door gesneden en dan wordt 't beest verder normaal geslacht.

Van Liempt
: Nu is het zo, en daarom zijn ook niet-moslims overgegaan op het eten van halalvlees, het zou gezonder zijn. Is dat ook zo mevrouw Aquino?Pig4_1

Marjolein van Aquino
: Ja, omdat er geen varkensvlees in zit, zit er natuurlijk ook meteen minder vet in. Er wordt alleen maar kip en rundvlees en ook nog kalkoen en lamsvlees gebruikt. Dat zijn de wat minder vette vleessoorten. Daar letten we op.

Van Liempt: Dat scheelt gewoon dus minder vet, gezonder ook, en je wordt er ook minder dik van als je veel eet, halalvlees. Als je op dieet bent, op halalvlees gaan?

Van Aquino: Dat kan, als je dus alles met mate doet.

Van Liempt: Ja, natuurlijk.
Om die reden wordt het dus blijkbaar populairder, blijkt ook uit uw onderzoeken, maar halalvlees moet dan op een bepaalde manier ook ergens ingebracht worden. Misschien wel zodat de gemiddelde consument 't wil kopen. Misschien denk je wel, halalvlees
gewoon wil ik niet maar misschien wel als 't is verwerkt in een kroket of bitterballen, zou dat kunnen, is dat de volgende stap?

Van Aquino
: Ja, dat merken we sowieso met de verkopen onder de retail Nederland, dat dat steeds meer stijgend is, als het ware.
(...)

Heeft u ook voorbeelden van Jip-en-Janneke-uitspraken/berichten/verslaggeving/foto's gehoord/gezien op radio, televisie of andere media? Stuur deze, met bronvermelding, dan naar hoeiboei@gmail.com .

15 opmerkingen:

 1. halal net als kosher slachten is dierenbeulen.
  je moet eens kijken hoeveel vlees wordt afgekeurd bij slachterijen na de slacht omdat het helemaal zwart is aangeslagen van de adrenaline van het beest.....
  angst en pijn..............
  karel martel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik eet al minstens 15 jaar geen varkensvlees en boycot elke halal winkel. Ik kan geen wonderbaarlijke toename bespeuren van gezondheid. Een normaal mens eet wat 'ie lekker vind en zorgt voor voldoende variatie in zijn etensmaal. Varkens zijn me te intelligent om op te eten bovendien...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ze verzinnen van alles om islamitische gebruiken te promoten. Dit geval staat niet op zichzelf

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hadden vroeger een varken als huisdier: "Henrik Ibsen". Een vrolijk dier was het en sliep als big lekker naast me op de bank. Hij gierde het uit als ik 'm lekker aan zijn hammetjes kriebelde...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Weet je wat nou zo fijn is met dat Halal vlees? Trutje Thiemen zal er geen kwaad woord over spreken. Om over alle Volkertjes van der Graaf nog maar te zwijgen. Opeens gelden alle argumenten tegen vleesconsumptie niet meer wanneer het halal is geslacht. Mestoverschot? Wereldvoedselprobleem? Dierenrechten? Nooit van gehoord!
  Hoeveel van die z.g. 26.000 schrijnende gevallen die dankzij trutje Thiemen aan een afgedwongen verblijfsvergunning zijn geholpen stellen ritueel geslacht vlees op prijs? Zou die leger Imam echt vegetariër zijn? Want ook die heeft van trutje het groene licht gekregen. Partij voor de dieren…m’n reed!! Zelf eet ik uit principe al vanaf m’n 14-de geen dode dieren meer, dus maak mij niks wijs met dat gelul over halal en gezond.
  In Rotterdam opende een paar jaar terug trouwens een zwaar gesubsidieerd etablissement met vooral heel veel biologische producten op de kaart. Dat was om het verantwoord ondernemen van de initiatiefnemers te onderstrepen. Iets met mensenrechten en het milieu, enzo. In dat kader ook heel veel gehoofddoekt personeel.Dat geen cent kosten, want allemaal stagelopers. Maar ook met heel prominent halal doden op diezelfde menukaart. En mevrouw de maatschappelijk verantwoorde onderneemster –fors gesubsidieerd, dat wel- kon het verband tussen beiden maar niet uitleggen. Amper twee jaar later was mevrouw failliet. Dat wil zeggen, het restaurant had alle subsidie ruim opverbruikt en een forse restschuld nagelaten. In het kader van het maatschappelijk verantwoord ondernemen. En heel politiekcorrect Rotterdam had er z’n buikje rond gegeten, met biologisch en halal. Omdat dat heel goed samen schijnt te gaan (…). Daar kunnen ze bij MacDonalds nog wat van leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat is er mis met een varkenshaasje, met mosterd ingesmeerd en in boter gebraden.
  Haram, ongezond?
  Het zij zo, maar goddomme wat lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @VanFrikschoten.
  "Wij hadden vroeger een varken als huisdier: "Henrik Ibsen". Een vrolijk dier was het en sliep als big lekker naast me op de bank. Hij gierde het uit als ik 'm lekker aan zijn hammetjes kriebelde..." en "Ik eet al minstens 15 jaar geen varkensvlees ...".

  Dit lijkt op het 'Flappy' verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @J
  Nee, hoor.
  Flappie is van die socialist aan de Amstel. Ik ben een eigenheimer...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @ Karel Martel 15:04
  Het door onze medeopperlanders in onze slachthuizen halal vee (schapen, koeien, paarden en zelfs kamelen) wordt nimmer afgekeurd maar gaat verder door het leven als bankvlees.
  @ VanFrikschoten 17:16
  Is U een reumalijder ? Wie die ziekte heeft wordt door zijn huisarts het eten van varkensvlees ten zeerste ontraden.
  @ Rudolf 19:57
  Echte joden en christelijke proselieten, de 7de dags adventisten als Thieme en consorten denken en doen op dit punt niet anders dan islamietjes.
  @ VanFrikschoten 4:16
  Dat je een ongeslachtelijke voortplanting van een aardappel bent weet ik al jaren. Maar wat ik niet wist dat Flappie's lekkere dier Debbi Petter een volbloed joodse is. Het verklaart klip & klaar waarom Joepie de Poepie ambassadeur is geweest van de Stichting Varkens in Nood. Ik spreek je verder bij Hirco, mate.

  Mijn gedachten schieten weer alle kanten heen. Zoals naar Hannie Schaft van wat draadjes geleden die aan het begin van de Slachthuisstraat in Haarlem heeft gewoond. Ik ben haar verwante want ook zij papte aan met de bezetter om een hoger doel te dienen

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tot mijn grote vreugde heeft mijn buurtsuper alle halal producten uit het assortiment verwijderd.
  Het zal ongetwijfeld met de omzet te maken hebben, de non-believers weigeren het te kopen.
  Daar werkt de naam "Mekka Foods " als een rooie lap op een stier.
  En dat lulverhaal van die marketing lui is net zo geloofwaardig als Tineke met haar biostabiel.
  HUMBUG !

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Humbug, inderdaad! Maar hoeveel Nederlanders trappen er wel niet in!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Altijd leuk die Jip en Janneke verhalen.
  Deze is ook weer van nivo, blabla bladiebla.

  Meer dan 40 jaar geleden woonde ik op het platteland. En eens in de zoveel tijd werd er een varken geslacht. Na die tijd nooit meer zulk goed en lekker vlees gegeten.
  Mocht het mensen werkelijk interesseren verdiep je eens in de behandeling van kippenvlees voordat het in de schappen terecht komt. Volgespoten met 'vocht' om het massa te geven.
  Halalvlees, achterlijk gel*l.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nu met die varkensgriep zal er wel weer wat leedvermaak zijn onder het halalvolk. Thieme is een hypocriet en hoort bij de linkse kerk. Cu en christenvrouw Thieme hebben de imam toegang verschaft tot het leger. Hoe diep- en in triest.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Halal of geen halal is niet zo interessant.
  Dat Halal vlees, alsmede bepaalde beweringen hierboven niet koosjer zijn, moge duidelijk zijn.

  Zeer belangrijk is dat men altijd de vrijheid van keuze behoudt.
  En een keuze is altijd afhankelijk van degelijke informatie.

  Zo is een kip uit de super zeker niet altijd kiplekker, maar wordt wel aangekocht door de consument die niet begaan is met de kwaliteit van het voedsel die zij/hij tot zich neemt.

  Zo zijn er mensen die, des Zondags, vegetarisch eten eten, alszou dat het lichaam van Christus zijn, zonder daarover eens diep te gaan nadenken.
  Zo is het altijd wat.

  Maar het gaat niet om wat men eet, maar wat men zich laat voorschrijven.
  Zo koop ik nooit rund- of kippe-vlees in de super of waar ik geen voldoende vertrouwen in de verkoop heb.
  Daarom kijk, luister en lees ik in steeds mindere mate nog naar de TV, Radio en de van elkaar overschrijvende pers.
  Ik ben kieskeurig met wat ik tot mij neem.


  En dat zouden meer mensen moeten zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik zie in enkele reacties dat halal slachten een marteling voor de dieren zou zijn. Dat is juist niet de bedoeling! Wanneer er goed Halal geslacht wordt lijdt het dier geen pijn. Het gaat juist om respect voor het dier.

  BeantwoordenVerwijderen