Acht namen

Uit een enquête onder mensen van adel bleek dat 53% van de ondervraagden de namen van alle acht zijn (of haar) overgrootouders kent - of beweert te kennen. Dus niet alleen de meisjesnaam van hun moeder, maar ook die van hun beide grootmoeders, èn die van hun overgrootmoeders, daar komt het op neer.

Zoiets probeer je meteen zelf: ik kreeg ze uit m'n hoofd bijna bij elkaar, kwam tot zeven namen, waarvan één bij de verkeerde overoma. Maar ja, ik ben niet van adel. Zou de uitkomst van die enquête kloppen - of zouden ze stiekem bedoelen dat ze die namen kunnen opzoeken? Dat kunnen ze natuurlijk, want iedereen die van adel is staat met z'n stamboom in Nederland's Adelsboek, het Rode Boekje: het is het enige objectief waarneembare kenmerk dat ze onderscheidt van niet-adellijke Nederlanders.

Hoe dan ook, ik vind het een leuke, simpele vraag. Want je kunt wel praten over het geschiedenisonderwijs en de canon - maar weten waar je vandaan komt, is dat niet het begin van alle historische besef?

Ileen Montijn

1 opmerking:

 1. maar weten waar je vandaan komt, is dat niet het begin van alle historische besef?
  Bij de laatste in Nederland gehouden volkstelling, die van 1947 en de laatste echte volksvertelling, werden nog handmatig niet minder dan 190 Montijnen geteld in heel NL.

  http://www.meertens.nl/nfd/

  Bij de jongste volkstelling in Europa die nog echt authentiek was werd een toerist, een boekbinder uit Delft met de voornaam Paul, als inwoner geteld. Die Paul heeft daarover op www. enthousiast verslag gedaan. Het was een telling met alle parafernalia zoals een strikt uitgaansverbod, telploegjes langs de deuren met schrijfplanken en halve potloden, hoeveel vertrekken in huis en wie op bezoek korter/langer dan drie maanden etc. Paul heeft op Koninginnedag 2006 de dag van zijn leven gehad. De oud Parool journalist Hans Doeleman die sinds 2004 in de TRNC woont werd daarentegen als verblijfhouder gevinkt. Een officieel niet bestaand land dat een toerist als inwoner ziet en een inwoner als toerist aanstreept laat ik niet links liggen. Daar MOET ik heen. Wij komen er dus graag maar altijd buiten hoogzomer.
  Die Doelemsn is hun carthograaf
  http://tinyurl.com/d95uew
  en @ Ileen Montijn ; hij is daar tracing the past & discovering the present.

  Obrigada

  In mei draagt Tulay een officieel goedgekeurde Iraanse sluier als ze gaat shoppen in de PC. Dat wordt lagguh


  R.I.P. Slachtoffers van K

  BeantwoordenVerwijderen