Lang leve Jack de Vries, kampioen der draaikonten

Er was eens een CDA-strateeg en campagneleider. Hij heette Jack de Vries. Tijdens de verkiezingscampagne van 2006 boekte hij verbazingwekkende successen. Hij fluisterde de partijleiders Jan Peter Balkenende en Maxime Verhagen in dat ze PvdA-aanvoerder Wouter Bos voor draaikont moesten uitmaken. Het advies had een verbluffend resultaat. Het PvdA en Bos zakten weg in de peilingen (wat overigens niet alleen door de aanvallen van het CDA kwam), en het CDA kwam alsnog als grootste partij uit de bus.

Eind 2007 werd de strateeg beloond met een heus baantje op het pluche. Hij mocht Cees van der Knaap, die burgemeester van Ede werd, opvolgen als staatssecretaris van defensie. Daarna hoorden we een tijd niets meer van de knappe strateeg.

Onlangs kwam er een nieuwe draaikont op zijn weg, de geestelijk verzorger Ali Eddaoudi. Hij werd als ‘legerimam’ voorgedragen door het Contactorgaan Moslim en Overheid, tegelijk met een imam van de islamistische , in Duitsand als extremistisch beschouwde organisatie Milli Görüs, waar niemand het meer over heeft. Eddaoudi heeft premier Balkenende uitgemaakt voor deurmat, vergeleek de westerse troepen in Afghanistan met kruisvaarders, en verkondigde dat christendom en islam met elkaar in oorlog waren en dat ‘onze jongens’ in Uruzgan zitten om de Afghanen te terroriseren.

Om zijn baantje als legerimam veilig te stellen vertelde draaikont Eddaoudi dat hij er nu heel anders over denkt. Dat alles moeten we zonder meer aannemen op gezag van Jack de Vries, die persoonlijk met de fundamentalistische raadsman heeft gesproken. Ondanks kritiek vanuit de Tweede Kamer zet de CDA-strateeg daarom de benoeming door.

In Nova demonstreerde gisteren (17 april) De Vries dat hij zelf de kampioen der draaikonten is. Want, aldus beweerde De Vries, stokebrand Eddaoudi had zijn uitspraken gedaan in de context van een rede van George Bush, die gesproken had over de ‘oorlog tegen de islam’. Helaas voor De Vries, Bush heeft het nooit gehad over een ‘oorlog tegen de islam’. De Amerikaanse president heeft het wel eens gehad over een ‘oorlog tegen de terreur’. Dat was in 2001, en niet in 2004 of later, toen Eddaoudi zijn over-the-top-columns schreef . Kortom, De Vries wringt zich in alle bochten om de omstreden benoeming te verdedigen.

Het is triest voor Wouter Bos en Ali Eddaoudi, maar zij moeten Jack de Vries boven zich dulden op het erepodium der draaikonten.

Er is één troost. Door de omstreden benoeming door te zetten werkt de voormalige CDA-strateeg hard aan de komende verkiezingsnederlaag voor zijn partij.

Carel Brendel

Carel Brendel is auteur van Het verraad van links (Uitg. Aspekt)

8 opmerkingen:

 1. Krijgt good old Bush nog de schuld ook. Waardeloze actie van Jack. Knap beroerde week zo met Ramadan en deze imam. Wel een kogelhard bewijs trouwens dat gematigde imams niet bestaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waar is de baas van Jack gebleven?
  Is Eimert van Middelkoop nog wel onder ons? Hij is toch uiteindelijk verantwoordelijk als minister?
  Of snap ik onze democratie niet meer?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Maurits Dekker
  Jack het Lek is als staatssecretaris onder meer belast met het personeelsbeleid. Samen met de rest van zijn portefeuille heeft hij in de praktijk meer zeggenschap dan zijn grondwettelijke baas aka Eimert de Dienstweigeraar. Als U [google] verhouding minister staatssecretaris [/google] vindt U een mere a boire met als slotconclusie dat, om in legertermen te spreken, voor Eimert maar 1 ding te doen staat.
  Smoel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dutch Veterans For Change heeft meer bewegingen van Jack de Vries onder de loep genomen de afgelopen tijd kom een kijkje nemen ..

  http://dvfc.hyves.nl/#

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jammer dat de media weer zo weinig doen met de constatering dat Bush onjuist is aangehaald. De media zijn duidelijk niet kritisch genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Die "oorlogsverklaring aan de islam door Bush"-leugen werd dus zonder knippperen der ogen voor zoete koek aangenomen door de deelnemers aan dat Nova-gesprek.
  Als dat onbewust is gebeurd, was dat al zorgwekkend genoeg, indien niet, dan is het nog erger gesteld met de goeder trouw van de deelnemers aan dat Nova-gesprek, incl. de presentatrice.
  Maar hetzelfde fenomeen deed zich een paar dagen eerder al voor.
  Bij P&W.
  Ene Fouad Sidali, stadsdeelbestuurder van Bos en Lommer te A'dam, zat daar als mede-initiatiefnemer v/h comité ter ondersteuning van Eddaoudi.
  Met als opponent Hero Brinkman, 2e kamerlid(PVV).
  De heer Fouad Sidali kwam ter verdediging van Eddaoudi ook al met die "iedereen weet dat Bush de islam de oorlog heeft verklaard"-leugen op de proppen.
  Nog geen "Knipperinghe der Ooghen" bij de presentatoren, zelfs Brinkman liet de kans voor open doel liggen.
  Allemaal onbenul?
  Onkunde?
  Zorgwekkend is het in ieder geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. We hebben nu generaals die braaf gehoorzamen aan een bureau rat en een voormalig persvoorlichter.

  eimert:
  HBS-b
  sociologie
  1971 -72 docent krijgskunst aan de gereformeerde sociale academie.
  1973 politiek medewerker GPV. (uitstel militaire dienst, van wege onmisbaarheid, tot zijn 30-ste, waardoor geen verdere verplichtingen)
  1989-2003 lid tweede kamer
  2003-2007 lid eerste kamer
  2007 -nu minister van Defensie.

  Kortom een man met voldoende vaardigheden en levenservaring.

  J de Vries.

  Politicologie
  1992 voorzitter CDJA
  medewerker kamerlid.
  1992 militaire dienst beroeps bepaalde tijd.
  als militair voorlichter/journalist
  1995 voorlichter stichting philadelphia zorg en CDA lid.
  1997 opnieuw werkzaam bij CDA als voorlichter tweede kamer fractie
  presoonlijk advisuer van JP Balkenende.
  tot 2006 gemeenteraad leiderdorp

  2005 campagneleider van het CDA bij gemeente verkiezingen 2006
  2de kamer 2006
  prov staten 2007.
  2007 voorlichter ministerie Algemene zaken ( schaduw van Balk of als "jack het lek")
  per 1 oktober 2007 ambtenaar af en weer gewoon vrij burger.
  7 december 2007 staatssecretaris defensie.


  Oftewel beiden hebben nooit een kogel danwel een afgeschoten arm of onthoofd lijk van dichtbij gezien.

  Met de hartelijke groeten aan diegenen die sterven gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De pvv is in kaart gebracht en er zitten nogal wat twijfelachtige vragen bij dat onderzoek, zoals onderzoeken of men vindt dat leugentjes moeten kunnen. Dat zijn rare onderzoeksdoelen die ik bij andere partijen nog nooit heb gezien. Schijnbaar begijpt de pvv kiezer tevens ook niet dat probleem nummer 1 de islamisering is.

  Zie programma hier met ook reportage over steniging:

  pvv-stemmer

  BeantwoordenVerwijderen