Blote benen

Opwaaiend_2
Wederom actueel!

Blote benen


Een open westerse maatschappij ontkomt er niet aan, dat begrijp ik ook wel maar is het U ook opgevallen welke invloed religie op de hedendaagse mode heeft? En hoe snel dat is gegaan? Neen, rustig maar, ik doel niet op de vermaledijde hoofddoek die op alle mogelijke manieren gepromoot wordt maar op de trend om kledingsstukken die men eerst apart droeg over elkaar heen te dragen. Verschillende, volstrekt overbodige lagen over elkaar dus. Zelfs bij zonnig weer.

Dankzij religie is de legging, destijds een populair kledingsstuk voor de wat oudere, slonzige vrouw, weer helemaal terug in het straatbeeld! Dit keer gaat het om jonge Hollandse meiden, zij dragen tegenwoordig nog wel zomerjurkjes of fleurige rokjes maar daaronder prijken geen zongebruinde benen meer maar strakke leggings, meestal zwarte. Merkwaardig, nietwaar? De zomerse uitstraling wordt er in één keer door teniet gedaan.

Als vrouwen zo'n legging willen dragen waarom nog een rok of jurk eroverheen? Of als vrouwen een rok of jurk willen dragen, waarom dan nog een legging eronder? Speelt hier onzekerheid een rol mede? Twijfelen deze meisjes en vrouwen niet zozeer aan de vorm van hun benen - want die blijft wel zichtbaar - maar aan de 'kwaliteit' van hun benen en is zo'n extra bedekking dan een uitkomst? Terwijl (vrouwen)benen juist heel lang mee kunnen gaan. Misschien wel het langste van alle lichaamsdelen.

Of heeft het met kuisheid en misschien zelfs veiligheid te maken, en geven die extra lagen meer bewegingsvrijheid? Letterlijk en figuurlijk?

Nog bonter maken de dames het die over hun dikke spijkerbroek een jurk of rok aantrekken. Of moet ik zeggen, dames die een jurk of rok aantrekken en daaronder nog een spijkerbroek? Ik geef toe, het zijn vooral moslimmeiden die deze dracht populair maken maar ook hierbij zie je dat de (internationale) mode-wereld het idee gretig oppikt: etalagepoppen staan niet zelden dubbellaags aangekleed. (Wie wil er maar één kledingsstuk verkopen als je er ook twee kunt verkopen?)

Behalve dat het me zo warm lijkt, al die lagen over elkaar, blijf ik het een raadsel vinden dat die meiden – je proeft soms wel dat ze er hip bij willen lopen - massaal in al die lagen trappen. Hun broers schijnen daar geen last van te hebben, zij doen er niet aan mee. Zíj hebben de westerse kledij voor meer dan honderd procent omarmd, zij laten zich geen oor aan naaien.

Plotseling opwaaiende zomerjurken die in een flits naakte dijen laten zien waarbij U weg kunt dromen, worden schaars in Nederland. De vrouwen die zich niets van de nieuwe mode aantrekken, verdienen dan ook alle aandacht.

Fatima de Boer-al-Husayn

29 opmerkingen:

 1. Nou moe, precies een onderwerp waar ik het laatst nog met mijn dochter over had. Die wil wel graag in korte rokjes, maar durft geen blote benen. En wat te denken van de hoge taille (empire-lijn) waardoor ook de mooie slanke leest aan het oog wordt onttrokken? De mode reageert op allerlei impulsen uit de samenleving, en couture reageert op trends die op straat worden gespot. Het is lang, lang geleden dat Suzanne Brogger (sorry geen idee hoe ik een streepje door de O krijg) haar bestsellers schreef.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waarom dragen jongens en jonge mannen tegenwoordig tentbroeken (baggy trousers)? Een vergelijkbaar verhaal:

  http://www.martijn.org/page.php?id=106088

  Artikel is vertaald uit het Engels. Voor de oorspronkelijke versie: verander het cijfer 1 in de url in een 2.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zie je ook bij Femke Halsema en andere BN-ers, dat ze de benen er niet voor hebben en dankzij hun moslimzusters dat mogen verhullen.
  Met een broek onder de bloemetjesjurk.
  Een legging liegt niet.
  Een broek wel.
  Als de jurk/rok 20/30 centimeter boven de knie eindigt.
  De klassieke uitdrukking "varkensvangers" voor de plompere en minder fraai gevormde damesbenen(zoals bij Hare Majesteit, of Hillary Clinton) hoort men steeds minder.
  Al zou een dame ondanks ballonkuiten fraai geschapen enkels hebben zal dat de komende tijd een mysterie blijven.
  Want ik herinner het mij nog goed, dat ik in het Victoriaanse tijdperk vreeslijk opgewonden kon raken bij het zien van 'n slank enkeltje.
  Het is zonde dat ik het zeg.
  We gaan spannende tijden tegemoet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is echt een afschuwelijk gezegd, die spijkerbroeken met dat jurkje erover heen. Het is een soort nieuwe hypocriete preutsheid die even verstikkend is als die lijkt. Het ziet er naar uit dat meiden zich weer echt knollen voor citroenen laten verkopen. Net zo goed dat meiden zich wijs laten maken dat ze een hoofddoek moeten dragen. Ook zo iets stoms.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wel gek...ik woon in de meest multicultiwijk van Delft en ik heb het verschijnsel er nog niet gezien. Zou ik stekeblind zijn? 'k Dacht het niet! Het fenomeen zal nog wel niet zo algemeen verbreid zijn als in de column wordt verondersteld.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Klopt, de Nieuwe Zeikerigheid doet z'n intrede.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. je kan over alles wel een ei leggen, 35 jaar geleden liep ik ook in een overslagjurkje met daaronder een spijkerbroek en dan had ik onder die overslagjurk een t-shirtje aan. Dat was toen de mode en mode herhaalt zich om de zovel tijd, boeie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat Fatima zegt is wel waar. Religieus geinspireerde mode neemt toe. Geen vooruitgang.
  Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Korte rokjes is een goed onderwerp. Behoorlijk gedurfd eigenlijk, in deze tijd, want je moet toch oppassen dat je niets zegt dat uitgelegd kan worden als impliciete kritiek op een of andere vreemdzame religieuze groepering. De toenemende staatsterreur in de vorm van censuur, de herinvoering van het begrip "entartete Kunst", het oppakken van kunstenaars en schrijvers, het beschermen van terreurorganisaties die zich voordoen als vredelievend - het is steeds moeilijker om geen vergelijk te maken met de 30-er en 40-er jaren. Ik voel me niet vrij meer om over wezenlijke onderwerpen een mening te hebben. Na steeds verdergaande zelf-censuur ben ik nu te laf geworden; ik wil niet van m'n bed gehaald worden door handlangers van MID of Opinie-politie. HoeiBoei kan het maar beter hebben over bloemetjes in de wei, de nieuwe gezinsuitbreiding van celebrities, de hoge diesel-prijs en andere niemendalletjes waarmee de Nederlandse media hun infotainment vullen om ons te verdoven. (zo'n stomme site als "DAG" is een mooi voorbeeld; daar vind je helemaal niets van betekenis) Wat mij betreft is de vrijheid van meningsuiting op sterven na dood.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Degene die dit blakende nonsens vindt om deze mode aan de islam te koppelen heeft er zelf helemaal niets van begrepen. De hier beschreven dracht van rok over spijkerbroek heeft alles te maken met de hypocriete preutsheid van de moslima's die er zo achterlijk bijlopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik snap wat je zegt. Gisteren was het snikheet en toch zag je overal die minirokken met een maillot, alsof het winter is!

  @cogito, maak je niet druk om die kleine, jaloerse lieden die niets beter te doen hebben!
  Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Halalmode

  http://www.trouw.nl/degids/gidsartikelen/article966107.ece/Halalmode_strakke_jeans_met_djellaba

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ter aanvulling: Ileen Montijn

  De wegen van de mode 28/07/2008

  Iemand merkte op dat de verbazende verspreiding van de legging - beenbedekking tussen kousen en broek in - te maken heeft met invloed van moslimvrouwen, die leggings als zedige, doch aantrekkelijke bedekking gebruiken. Natuurlijk! De wonderlijke wegen van de mode. Fietsend door de gloeiende stad dacht ik meteen te bespeuren dat het overdreven bloot op straat alweer ietsje minder begint te worden. Maar dat kan verbeelding zijn. Het decolleté, gelooid en gerimpeld vaak, is in elk geval nog alomtegenwoordig. Hoe moeilijk is het, jezelf waar te nemen.

  Op de foto hieronder de jurk van ontwerpster Joline Jolink, die jongstleden donderdag werd gekozen als 'jurk van de dag' in het Parool (ter gelegenheid van de Amsterdamse Modeweek). Eigenlijk zijn het rok, tee-shirt en ceintuur plus leggings. Streepjes, altijd weer fascinerend - zelfs op leggings.

  Bron: http://www.ileenmontijn.nl/index.php?page=1

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Celstraf na ruzie over hoofddoekje
  PARIJS - Een Franse rechtbank heeft een Algerijn tot zes maanden cel veroordeeld omdat hij zijn vrouw had geslagen tijdens een ruzie over haar hoofddoekje. De 24-jarige echtgenote deed op een parkeerplaats van een supermarkt in Marseille haar hoofddoekje af wegens de enorme hitte.

  Haar man (30) sloeg haar zo hard, dat ze een gebroken neus opliep. Tegen een voorbijganger vertelde hij dat zijn vrouw zich had gestoten. De getuige waarschuwde echter de politie.  http://www.telegraaf.nl/buitenland/1572116/__Celstraf_na_ruzie_over_hoofddoekje__.html?cid=rss

  BeantwoordenVerwijderen
 15. O jee, ik heb ook een legging! Wel een heel leuke en aparte, kleur
  bruin.
  Mijn reden(en) om er een te dragen: toch wel charmant mits juist
  gecombineerd, het geeft juist net ietsje meer warmte op dagen dat het
  weer het laat afweten. En last but not least zijn benen van een
  20-jarige nu eenmaal mooier dan die van een bijna 50-jarige. Ik draag
  graag rokken en jurken, dat weet je wel van mij, maar qua lengte houd ik
  meer rekening met mijn leeftijd. Niets zo erg en lelijk als vrouwen op
  straat die van achteren een lyceum lijken en van voren een museum!

  De laatste alinea van je verhaal vind ik het leukst. Ik ken een leuk
  Frans chanson van Alain Souchon waarin het ook over opwaaiende jurken
  gaat en het grappige effect ervan op het andere geslacht. Moest er net
  aan denken toen ik je tekst las.

  Goh, zou de moslimvrouw ons modebeeld dan toch hebben beïnvloed? Daar
  had ik nog niet bij stilgestaan.

  Leuk geschreven!

  (ingezonden)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. 'Her hair was golden brown (yes it was)Blowin' free like a cornfield.'

  Bovenstaande regel uit de song van Blowin Free van Wishbone Ash. Supersong en ik gun álle vrouwen dit heerlijke gevoel!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @Marthijn Uittenbogaard
  Het gaat over rokjes, vrouwen en meisjes, Marthijn... Of deed het woordje "bloot" je deel zwellen tot een Spaanse kraag dat we getrakteerd worden op een link naar je pedopromo site? Veeg je mond eens af trouwens; er dwarrelt wat kwijl langs je kin...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Het begrip hotpants krijgt, dankzij Fatima, voor mij ineens een heel andere dimensie.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Het zou kunnen dat de huidige trend ontstaat door religieuze invloeden, maar in de jaren zeventig droegen we ook al omajurken over spijkerbroeken. En minirokjes met blote benen er over.. net waar je zin in had ;).

  BeantwoordenVerwijderen
 20. eh.. blote benen er onder natuurlijk ;/

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Helemaal mee eens. Ik vind die strakke leggings ook verschrikkelijk lelijk. Maar met blote benen lopen is tegenwoordig een waagstuk. Er kan je dan als vrouw van alles overkomen.Dan maar die lelijke dingen aantrekken.Veiligheid boven alles!!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. @ Marthijn Uittenbogaard

  Ik weet genoeg van de leer der psychopathologie om te weten dat paedofilie meestentijds een aangeboren handicap is. Ik benijd U daarom niet. Temeer niet om reden dat art 137c WvStrafrecht het haatzaaien tegen homo's en hetero's wel uitdrukkelijk verbiedt maar tegen onder meer paedo's niet. Wat mij benieuwd is het antwoord op de vraag hoe U Uw mogelijk prangend verlangen naar korte rokjes/piepkleine zwembroekjes sublimeert. Leeft U strikt celibatair zoals menig rooms priester, slikt U de bekende pilletjes of emmert U dagelijks koeien zoals de heer VanFrikhoven hierboven ?
  Bvd voor uw antwoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. De Bijenkorf brochure heeft deze keer een bedoekte Yfke Storm (wier vriendje/eega Marokkaan is, relevant of niet) op de cover. Dat vind ik persoonlijk storender dan de legging, waarin ik zelden een moslima heb zien rondlopen. De hoofddoek zoals Yfke hem draagt is zogenaamd retro jaren zeventig, zoals destijds vooral bij YSL te zien was, wiens modevisie overigens sterk door de Maghreb was beinvloed. Maar laten we niet hypocriet zijn en doen alsof er in de Westerse samenleving geen seksisme heerst en het uiterlijk van vrouwen niet constant wordt afgemeten aan de hand van een geairbrusht, zeventienjarig (al dan niet porno-) ideaal. Dat is eveneens behoorlijk respectloos en deprimerend. De legging bevrijdt je van het gezeik over een klontje cellulitis en beharing: want dat mag allemaal ook niet. Leve de legging dus, en wat mij betreft ook de laagjes. Maar vanzelfsprekend net zo goed: leve de blote benen, voor wie er zin in heeft, en niet te vergeten de decolleté!

  Ik ben me er pijnlijk van bewust dat de kledingdracht van de zogenaamd rechtzinnige moslima (geregeld pseudo-kuis met geile stiletto's onder een - voor zijn doel - veel te strakke abaya en met overdreven heupwiegende gang) een scheiding aanbrengt tussen 'respectabele' en niet-respectabele vrouwen. Er is weinig wat me kwader maakt. De moslima, die zich aan deze zeer dubieuze, vrouwvijandige kledingcode wenst te conformeren en bij de gratie van die keuze een voorstander is van gender-apartheid, kan uiteraard per definitie geen feminist zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Roomblanke benen alom dus, wat me op een ander spoor brengt.

  De aanpassing van de mode is het zoveelste facet van de islamisering van ons land.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. @ Willem Jansen
  Onder ons gezegd en verder gezwegen. Ik heb inmiddels Uitverkoort gelezen en van mij mag U met die gnoom van een Palmen zo naar het Boekenbal. Reuse gelachen.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. hahaha! De legging een teken van islamisering? Het moet niet gekker worden.. wat een paranoia.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Beste Lars, waarom zou dit duidelijk niet zo kunnen zijn? Je gelach klinkt hol als in een vat. Je overschreeuwt het en geeft daarmee aan geen argumenten te hebben, alleen maar op te springen als bepaalde waarden en schijnwaarheden worden bedreigt, en daarmee ook de Einheit in die Partei of in je Kultur! Dit truukje wordt zo vaak en zo dom gebruikt, dat het een beetje begint te stinken. Gooi de dogma's eens open en beargumenteer waarom een stelling wel of niet zo kan zijn en onderbouw het met feiten. Alleen maar waarden afspreken en niemand daar met een vinger naar laten wijzen kunnen we allemaal wel maar alleen jullie doen dat ook daadwerkelijk. Het zou het laatste middel moeten zijn van iemand die niet anders kan. Maar zo ver heen willen jullie je niet laten verklaren. Dus tap eens uit dat andere, nog ongeopende vaatje. Als het er toch staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. beste Fatima komt het mischien uit het feit dat april wel zonnig is, maar de noorderwind erg koud is, zo dat zonder leggings de meiden vriezen?Ik kan ook niet zonder een pulover in de terasjes gaan zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Hallo vrienden, mijn naam is Andrea Maria, uit Stockholm - Zweden. Ik lees goede opmerkingen over je goede werk, ik ben heel blij voor jullie allemaal, want ik heb hetzelfde geluk gevonden in mezelf, slechts een paar weken geleden las ik een goed getuigenis op dezelfde blogwebsite op mijn werkkantoor, een opmerking geplaatst door een dame Jennifer uit Madrid zei dat een geweldige man uit Africana-land, Dr.Oduduwa, in staat was om haar ex-vriend terug te brengen na een verbroken periode van 12 maanden. ik was gemotiveerd, ik probeerde het om dezelfde Oduduwa te contacteren via: (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)

  voor een dringende oplossing om ex-man terug te krijgen om meer dan ooit van me te houden, zijn we ongeveer 2 jaar getrouwd, ik ben van hem gescheiden vanwege ontrouw. Direct stuurde ik een e-mailbericht naar Dr. Oduduwa, ik kreeg onmiddellijk antwoord, hij vertelde me dat hij me kan helpen, hij zei dat mijn zaak te eenvoudig voor hem is om te behandelen omdat hij in de loop van de jaren soortgelijke zaken heeft opgelost. Ik probeerde het, omdat ik niets te verliezen heb om te proberen. hij eiste foto's en ik kocht kaarsen en ander spellingsmateriaal dat nodig is voor een succesvol resultaat. Twee dagen geleden, dinsdagmorgen nadat het liefdespreukgedeelte geactiveerd was, kreeg ik een telefoontje van mijn ex-man, praatte hij zo vriendelijk met me en verontschuldigde me voor het uit elkaar gaan, dat het duivelshandwerk was en dat hij zich heel erg voelde sorry, ik vergeef hem en bedank hem voor zijn terugkeer. het was schokkend en een grote verrassing. ik kan me nooit voorstellen dat het zo snel zal werken tot gisterenochtend mijn man man thuiskwam om mij te ontmoeten en onze twee lieve kinderen zijn we allemaal gelukkig als één familie.
  Dr.Oduduwa heeft geweldige krachten om de betovering op te lossen
   1) liefdespreuk om liefde en vertrouwen te winnen
  2) Herstel terug Lost Love Spells
  3) Echtscheidingen
  4) Echtgenoten van echtgenoten van echtgenoten
  5) bindende spelling om voor altijd samen te leven
  6) Breakup Spells (beëindig relatie)

  Opmerking: Ik was wanhopig om mijn ex-liefdespartner terug te krijgen, het werkt sneller sneller dan wanhopige mensen die op zoek zijn naar een dringend resultaat om ware liefde en vrede in een huwelijksrelatie te herstellen en onmiddellijk contact op te nemen met Dr.Oduduwa. WhatsApp-nummer: +79268011965

  BeantwoordenVerwijderen