Boekverbrander wordt baas van UNESCO


Open brief van Bernard-Henri Lévy, filosoof; Claude Lanzmann, regisseur van de film Shoah en directeur van de revue Les Temps modernes; Elie Wiesel, schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor de vrede in 1986.

Dinsdag 21 mei 2009


Wie verklaarde in april 2001: “Israël heeft op geen enkel gebied iets bijgedragen aan de Beschaving, want het heeft zich slechts de bijdragen van anderen toegeëigend” en voegde daar bijna twee maanden later aan toe: “de Israëlische cultuur is een inhumane cultuur; het is een agressieve, racistische, pretentieuze cultuur, gebaseerd op één simpel principe: stelen wat niet van jou is, en daarna beweren dat het van jezelf is”?

Wie verklaarde in 1997 - en heeft dat daarna ook op allerlei manieren herhaald - dat hij de ‘aartsvijand’ was van alle pogingen om de betrekkingen van zijn land met Israël te normaliseren?
Of wie reageerde er, nog recent in 2008, op de afgevaardigde van het Egyptische parlement, die bang was dat de bibliotheek van Alexandrië Israëlische boeken zou aanschaffen met: “Verbrand deze boeken; als ze er zijn, zal ik ze zelf persoonlijk voor uw ogen verbranden”?

Wie zei in 2001 in het dagblad Ruz-al-Yusuf dat Israël werd ‘geholpen’ bij zijn duistere intriges ‘door de infiltratie van Joden in de internationale media’, en door hun diabolische talent om ‘leugens te verspreiden’?

Aan wie danken we deze onzinnige verklaringen, deze anthologie van haat en dwalingen, en deze waanzinnige samenzweringstheorieën?

Dit alles danken we aan Faroek Hosny, de Egyptische minister van Cultuur van de afgelopen 15 jaar en ongetwijfeld de volgende Directeur Generaal van de UNESCO, indien er vóór de deadline van 30 mei (voor het nomineren van kandidaten) niets wordt ondernomen om deze schijnbaar onstuitbare opmars naar één van de belangrijkste posten met culturele verantwoordelijkheid op de planeet, te stoppen.

Het kan nog erger: de uitspraken die we hier geciteerd hebben zijn slechts een kleine greep - en niet eens de meest stuitende – uit de ontelbare verklaringen met dezelfde teneur die kenmerkend zijn voor de carrière van Mr.Farouk Hosny van de laatste 15 jaar. Verklaringen dus, die vooruitlopen op zijn streven om vandaag een rol te gaan spelen op het internationale toneel.


Het bewijs is geleverd: Mr.Farouk Hosny is zijn rol niet waardig; Mr.Farouk Hosny is het tegenovergestelde van een man van vrede, dialoog en cultuur; Mr.Farouk Hosny is Home01
een gevaarlijk man, een opruier van harten en geesten. Er is nog maar heel weinig tijd om de grote fout te voorkomen dat Mr.Farouk Hosny wordt bevorderd tot deze hoge post.

We doen daarom een beroep op de internationale gemeenschap om zichzelf de schande te besparen die deze benoeming van Mr.Farouk Hosny (die deze post al geclaimd heeft) tot Directeur Generaal van de UNESCO met zich mee zou brengen.

We vragen alle landen die toegewijd zijn aan de vrijheid en de cultuur om de nodige initiatieven te nemen teneinde deze dreiging af te wenden en de ramp te voorkomen die deze benoeming zou betekenen.

We nodigen de Egyptische president zelf uit – in herinnering aan zijn landgenoot Naguib Mahfouz, winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur, die zich op dit moment omdraait in z’n graf – we nodigen hem uit, voor de eer van zijn land en als erfgenaam van zijn grote beschaving, zich bewust te worden van de situatie, en onmiddellijk de kandidatuur van zijn minister in te trekken.

De UNESCO heeft in het verleden zeker andere fouten gemaakt, maar dit geval van machtsmisbruik zou enorm, abominabel en onbegrijpelijk zijn. Het is zo’n overduidelijke provocatie, zo in tegenspraak met de door de UN geproclameerde idealen, dat deze desastreus zou zijn voor de UNESCO.

Er is geen tijd te verliezen om het onherstelbare te voorkomen.

Wij moeten onmiddellijk een beroep doen op een ieders geweten om te voorkomen dat de UNESCO in handen valt van een man, die, wanneer hij het woord ‘cultuur’ hoort, antwoord met een boekverbranding.

Claude Lanzmann
Bernard-Henri
Lévy
Elie Wiesel

Bron
: Huffintonpost

Vertaling vanuit het Engels: Hoeiboei (Lia)

13 opmerkingen:

 1. Heel kenmerkend weer dat in de media zoals bv NRC of NOS helemaal niets over dit voorval wordt geschreven of gemeld. Je hebt nauwelijks nog wat aan de bovenmedia als het om informatie over die afschuwelijke landen en cultuur gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ach - 't is in elk geval duidelijk
  De Unesco is al heel lang een abjecte organisatie - net als de VN trouwens, waar men vanwege het geloof in de gelijkwaardigheid van culturen en de eindeloze dialoog zich al jaren encanailleert met kwaadaardige figuren uit bespottelijke operettelandjes..De aanstelling van een nog iets onbeschaafdere, nazistische boef maakt eens en vooral duidelijk dat de automatische eerbied bij de termen Verenigde Naties en Unesco nergens op slaat

  Opheffen in godsnaam, die afgrijselijke supranationale monsterorganisaties, waar men voornamelijk de kool en de geit spaart. We doen daar huichelachtig net alsof de werkelijke machtsverhoudingen in de wereld er niet toe doen, en de beschaafde landen laten zich op beschamende wijze geduldig ringeloren door proleten uit de achterbuurten van deze wereld, zodat ze op onze kosten hun minderwaardigheidscomplex en hun wraakfantasieën tegen het westen kunnen uitventen, met een lekker koud biertje d'r bij

  Hoe meer je derde wereldbwana's naar de mond praat, hoe langer het duurt voor ze hun schouders eronder zetten en eindelijk eens hun ongelukkige landen gaan redden

  Dus ja: zo'n ongeleid projectiel is misschien wel een goed idee - als iedere week de helft van de vergadering de zaal moet verlaten dringt het misschien eindelijk eens door dat een dergelijke VN geen enkele zin heeft, en dat we beter een eind aan de komedie kunnen maken..
  Ik zal m'n adem niet inhouden - er moet nog heel wat water onder de brug door voordat het westen afstand doet van z'n post-koloniale schuld- en boetefantasie, en derde-wereldlanden zich waardig gaan gedragen en gewoon zeggen wat ze nodig hebben

  BeantwoordenVerwijderen
 3. “Israël heeft op geen enkel gebied iets bijgedragen aan de Beschaving, want het heeft zich slechts de bijdragen van anderen toegeëigend” en voegde daar bijna twee maanden later aan toe: “de Israëlische cultuur is een inhumane cultuur; het is een agressieve, racistische, pretentieuze cultuur, gebaseerd op één simpel principe: stelen wat niet van jou is, en daarna beweren dat het van jezelf is”?

  heel herkenbaar voor mij; ik begrijp niet waarom hvv het origineel van de islam omarmt; deze vermaledijde cultuur is geen front tegen de islam maar de hele Europese geschiedenis door ervan de wegbereider gebleken. Het was hier te lande de Anne Frank Stichting, burg van Tijn, Mevr d'Ancona, Mevr. Schmidts, Mevr(?)Grewel, noem maar op, niet allemaal maar wel een groot deel van de joodse voormannen die de multiculturaliteit voor Europa (niet voor Israel) hebben gepromoot en alle tegenstanders van om islam voor fascist en racist uitmaakten, tot eind jaren 80 de eerste moslimbommen bij de synagoge ploften: Toen was er opeens moslimfundamentalisme en sindsdien kan de islam aleen nog maar vanuit zionistisch perspectief worden bekritiseerd. helaas ook ik heb een lang geheugen. drs alfres vierling, ex- listtrekker euroverkiezingen 1984 voor Centrumpartij (135.000 stemmen)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Uitermate verontrustend. Ik hoop dat deze openbare brief gehoor zal vinden maar ik vrees het ergste. Sluit me verder aan bij Paardestaart: De UN - en alle door haar bestuurde sub-organisaties - heeft zich door de jaren, en met name in de laatste jaren, ontwikkeld tot een uiterst verdachte organisatie waar dictatoriale, fascistische regimes steeds meer invloed kunnen uitoefenen. Daarmee maakt de organisatie zichzelf onmogelijk. Opheffen is een grote stap, maar op deze manier doorgaan is nog funester.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @4ling

  Die joden waren ook kinderen van hun tijd.(iedereen had toen nog lang haar)

  Als Arafat zijn PLO strijd veel eerder islamitisch had laten inspireren was het misschien anders gelopen. Was de aanslag op de twins maar 20 jaar eerder geweest...

  as if, as if

  Van die muffige gastarbeidertjes bij het programma paspoort indertijd ging heel wat minder dreiging uit dan van de gemiddelde baardaap die men op het scherm ziet tegenwoordig.

  'Toen was er opeens moslimfundamentalisme en sindsdien kan de islam aleen nog maar vanuit zionistisch perspectief worden bekritiseerd.'

  Beetje overdreven. Niet iedere meningvormer hangt gelijk een soort godkoning als een helikopter boven de wereld. Voor het gros (jawel,de massa) is het eerder een reactie op de directe omgeving.

  Pas als het water tot de lippen stijgt komt de reactie (meestal beetje laat)

  De taak van een politicus om het volk zaken op voorhand duidelijk te maken. Dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Re : Eretz Ut-Yisrael heeft op geen enkel gebied iets bijgedragen aan de Beschaving, want het heeft zich slechts de bijdragen van anderen toegeëigend

  De zin hierboven is woord voor woord waar. Op de mij bekende joodse Nobel-liste zie ik van de 93 joden slechts een viertal zionisten. Een daarvan was nog een eminente nederlandse rechtsgeleerde. Hij zou met pijn in het hart op 12 februar 1942 de leider van de Stern Gang tot levenslang hebben veroordeeld. De ene zionist de andere.

  STAY TUNED

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De jouw-welbekende nobel'liste'?
  Vanwaar die speciale belangstelling?
  Erg hè, zoveel eminente joden op de wereldlijst?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Re : de cultuur van Eretz ut-Yisrael is een inhumane cultuur. Het is een agressieve, racistische, pretentieuze cultuur, gebaseerd op één simpel principe: stelen wat niet van jou is, en daarna beweren dat het van jezelf is.

  Woord voor woord wederom waar.

  @ Alfred
  Dat het juist Noren zijn die Nobel's vredesprijzen geven aan de leden van de Stern Gang (excl Tobias) kunt U lezen in Dr. Robert van Genechten's kleine meesterwerkje.

  Van den Vos Reynaerde

  Een geestig geschreven vervolg op het beroemde middeleeuwsche dierenepos- een meesterlijke persiflage van onze tijd in een bizonder verzorgde uitgave

  Ingenaaid Hfl 1,25 Gebonden Hfl 1,55
  Mag ik weten hoe U denkt over G_W de Proseliet van Eretz ut-Yisrael ?
  En ook een enkele opmerking graag over de hoog geleerde (Arabist) Hans Jansen. Niet dat Neerland's bekendste islamprof een jood is maar omdat hij heel veel weet over Farouk Hosny. Hij, Prof Jansen schrijft nu een stukje over Hosny zegt onze Cassandra.

  Hartelijke groeten,

  NORMAN ZEVEK

  @ Paardestaart 12:38
  Ik beheers me met de grootst mogelijke moeite om uw nick niet af te knippen

  BeantwoordenVerwijderen
 9. "Woord voor woord wederom waar."

  Tulay,
  Kun je mij dat uitleggen ?
  Ik bedoel. gewoon een stukje tekst, zo simpel van inhoud en kort van lengte, zodat ik na het lezen er van, snap dat je stelling klopt..of best wel eens waar zou kunnen zijn. Dus iets zonder vermoeiende lijst van voorbeelden of "bewijzen", maar gewoon een min of mee logische uitleg hoe dit zo is en waarom het tot dit gekomen is.

  Doe es ff intellectueel zijn, wil je ?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een beetje boeken verbranden ... daar is niets mis mee. Onzinnig wellicht indien men genoeg ander brandstof voor handen heeft, maar niet immoreel. Want wat is er mis met het verbranden van een boek wat toch niet meer gelezen wordt of waar niets kostbaars in staat ?

  Behalve dan de Koran, natuurlijk.
  Waag het niet om tegen de gebruiksvoorschriften te handelen of je keel wordt doorgesneden of je nu Grieks bent of niet.

  Zou het nog goed komen met die gedachteloze voorschriften opvolgers ? Ik vrees van niet.

  Je zult maar je best doen om het allermalst (Kuch !) stukje Halal -vlees te verkrijgen, om het daaraansluitend te moeten bewaren in een allerkoelste Joodse uitvinding, van een zionist nota bene.


  Blijft je stukje Halal op een hete dag, toch Kosher ! Einstein bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Tulay is een trol en daar kun je beter niet mee in discussie gaan, zonde van de tijd.

  De Egyptische minister gaf treffend weer wat de bijdrage of beter niet de bijdrage van de islam was, want als je israëlisch vervangt door islamitisch dan heb je precies de feiten zoals ze zijn. De islam bracht niets bij aan de beschaving en Israël betekent meer voor de wetenschap dan de gehele islamitische wereld bij elkaar en dat voor zo'n klein land. Een wonder!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Als de UN zou worden opgeheven, valt dat denk ik samen met het officiëel doodverklaren van het multiculturalisme. Ik denk dat ze mekaar in stand houden. En op-stand.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. "Tulay is een trol en daar kun je beter niet mee in discussie gaan, zonde van de tijd."

  Ik geloof niet dat dit de aangwezen plaats is, noch het juiste moment, om iemand persoonlijk aan te vallen.

  Weet ik, maar dan blijft het een tijdje stil, kan ze straks weer fel van leer trekken en overloos lullen over oppperland e.d. lauwe shit. Nog wat extra lsd en ze ziet echt sterretjes.

  BeantwoordenVerwijderen