Ondank is werelds loon

Vriendjes

Het is me inderdaad een duivelspact van jewelste. Aan de ene kant Geert Wilders, het Grote Kwaad. Leider van de rechtse en ‘racistische’ PVV. Verbieder van de Koran. Voorstander van het knieschot voor relschoppers. Bedenker van de denigrerende ‘kopvoddentax’. De bezwaren zijn algemeen bekend.

Aan de andere kant Agnes Jongerius. Voorzitter van de linkse vakcentrale FNV. Promotor van hoofddoekenbrigades, die niet alleen de hoofddoek maar ook de sluier door de strot van werkgevers willen duwen. Voorstander van bidruimten op het werk, zoals ze liet weten in een interview met de salafistische website Al-Yaqeen. Volgens Jongerius staan de achterliggende waarden van de islamitische dwangmaand ramadan dicht bij de vrijheidslievende grondbeginselen van de FNV.

De ‘asociale AOW-plannen van het kabinet’ hebben de twee tegenpolen tot elkaar gebracht. Geert en Agnes gaan een kopje koffie drinken. Jongerius is bereid om zaken te doen met de duivel en zijn oude moer. Een verstandige houding als je leider bent van een grote lobby-organisatie.

Aan het Binnenhof gebeurt niet anders. Als Kamerleden, ook van partijen die de PVV te vuur en te zwaard bestrijden, een meerderheid willen voor hun standpunt, wordt er ook gepolst bij de PVV. Dat gebeurt bij antikraakwetten en ontpoldering, maar ook bij in het integratiedebat gevoelige onderwerpen als een verbod van de boerka in het openbaar vervoer.

Voor enkele ouderlingen van de linkse kerk is het echter onverdraaglijk dat Jongerius met Wilders om de tafel gaat zitten. Peter de Pagter van de ambtenarenbond AbvaKabo in Amstel-Kennemerland (en actief voor de SP in de provincie Noord-Holland) wil Jongerius desnoods het voorzitterschap ontnemen. Edith Snoey, landelijk voorzitter van de ambtenarenbond, noemt de PVV een ‘no go-area.’

De Wildersbestrijdingsdienst aan het Binnenhof staat vooraan bij de veroordeling van het ‘duivelspact’, zo blijkt vandaag uit een rondgang van de Volkskrant. Femke Halsema (GroenLinks) noemt de toenadering ‘schokkend’, ‘volstrekt opportunistisch’ en ‘heel dom’. Alexander Pechtold (D66) spreekt van een ‘coalitie van de angst’. Ook de Rotterdamse PvdA-wethouder Dominic Schrijer vreest dat Jongerius de PVV salonfähig maakt.

Zijn partijgenoot Mohammed Mohandis (voorzitter van de Jonge Socialisten) vindt de coalitie daarentegen begrijpelijk, omdat de achterban van de FNV bestaat uit kiezers van PVV en SP. SP-aanvoerder Agnes Kant is zelfs blij met het PVV-standpunt: “Iedereen is welkom actie te voeren tegen een hogere AOW-leeftijd.”

Jongerius moet zich nu verantwoorden voor haar gesprek met de PVV. Zo gaat dat dus. Je neemt een gehoofddoekte chauffeur in dienst. Je sjouwt tijdens de ramadan van iftar naar iftar. Maar als je je voor één keer inlaat met het Grote Kwaad, sta je gelijk in de verdachtenbank. Ondanks is werelds loon.

Carel Brendel

7 opmerkingen:

 1. Over D66, inmiddels virtueel de tweede partij van Nederland, heb ik in het weekeinde een weblog gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als lid van de ANBO heb ik toendertijd geprotesteerd tegen de uitreiking van die hoofddoekenprijs.
  Ik kreeg als antwoord dat ik me maar eens moest afvragen of ik wel bij die bond thuis hoorde.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk dat rammelen aan de boom.
  Kijk eens wat er allemaal naar beneden komt vallen.....

  De peilingen wijzn het uit.
  CDA, PVDA, staan in de min.
  En de op één na sterkste groeier, de PVV, wordt met de stemmers incluis, uitgemaakt voor vuil en gevaarlijk.

  Kijken we vol verbazing en jolijt naar de sterkst groeiende partij( in de peilingen) D66 !
  2011 D66 de Grootste ?
  Wat staat er in het programma van D66 ?
  Beter onderwijs, meer referenda ?
  Het moet anders, het moet beter ?
  [gaaap]

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben wel benieuwd naar de revolutionaire garde van rode ouderlingen die het kennelijk mogelijk is om middels een oekaze (of meer eigentijds en 'kruis'bestoven: een rode fatwa vanwege shirk onder bezwering van takfier) uit te doen gaan en daar ook nog serieuze response op te krijgen. Moet ik gaan zoeken naar usual suspects of heeft er ergens al iemand noest werk verricht?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De houding van Jongerius is belachelijk en spastisch. Te beginnen met haar kretologie van het duivelspact en vervolgens haar laffe terugtocht na wat voorspelbare kritiek. Het laat ook zien dat de oud-linkse krachten in de vakbonden nog veel onverdraagzamer zijn dan waarvan ze Wilders betichten. Andersdenkende pvv-stemmers uitsluiten en lidmaatschap weigeren. Kijk en die moeten wat over Wilders zeggen. Volkomen belachelijk die oud-linkse lieden. De onberdaagzaamheid zit hen duidelijk in het bloed. Wilders gaf goed weerwoord in Een Vandaag.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vond het wel leuk, al die bestuurders due riepen dat ze niemand wilden uitsluiten, en om die geestesgesteldheid te onderstrepen meteen de PVV uitsloten.

  Leuk toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zeg Caroline,

  Als VVD-fundament, VVD-rots in de branding ...
  Wordt het niet eens tijd om tijdens een partijdag voor te stellen om Nijpels en Zalm hun VVD-lidmaatschap ter discussie te stellen ?

  De VVD is toch een Volkspartij dat een warm voorstander is van democratie en zo achterkamertjes politiek verafschuwt?

  Kun je wel lekker klagen over die Linkse kerk en hun vakbond, maar op rechts worden toch ook behoorlijke blunders gemaakt ?

  Of ben ik nu extreeeeem rechts ?

  BeantwoordenVerwijderen