Zes Kristallnacht-herdenkingen op stalinistische wijze verdwenen


“Sinds 1992 organiseert Nederland Bekent Kleur (NBK) een herdenking van de Kristallnacht.” Voorzitter René Danen kan dit nog zo vaak herhalen op de website van zijn ’antiracistische’ stichting, maar daarmee wordt deze bewering nog geen waarheid. Het prominente lid van GroenLinks verzwijgt stelselmatig dat NBK van 2002 tot en met 2007 geen bijeenkomst heeft georganiseerd. Het gat van zes jaar heeft alles te maken met het politieke misbruik van de Kristallnacht door Danen en zijn vrienden bij de Internationale Socialisten. 
 
Door de geschiedenis op stalinistische wijze te herschrijven probeert Danen het verband te verdoezelen tussen de hetze tegen Pim Fortuyn en de campagne tegen Wilders. Daarom dit korte overzicht. Wie zo maar wat roept over de onbetrouwbaarheid van deze website, kan alles nog eens nalezen in genoemde bronnen, die zijn na te slaan in de mediadatabank LexisNexis.
 

Deze databank is onduidelijk over de beginjaren. De eerste vermelding dateert uit 1993, maar in 1994 staat te lezen dat er ook al in 1992 een herdenking van de Kristallnacht is geweest. 
(Bron: ANP, 8 november 1993, ANP, 2 november 1994)

Voor de herdenking van 2000 is er al het nodige te doen. Het Comité Joods Verzet ziet af van een eigen tweejaarlijkse herdenking (die meestal in juni plaatsvindt maar dit keer voor 9 november was gepland) uit angst voor de veiligheid van de deelnemers. Aanleiding voor deze stap zijn antisemitische leuzen en incidenten rond een recente Palestina-demonstratie in Amsterdam. Het Centrum Documentatie en Informatie Israël (CIDI) neemt daarop deze herdenking over en sluit zich aan bij de jaarlijkse herdenking van Nederland Bekent Kleur. KMAN-secretaris Mejatti (tevens GroenLinks-deelraadslid in Slotervaart), PvdA-raadslid Fatima Elatik en diverse Marokkaanse organisaties roepen op aan de herdenking mee te doen. Deze wordt vanwege de verwachte drukte verplaatst naar de Dokwerker.
(Bronnen: ANP, 25 oktober 2000, Telegraaf, 26 oktober 200, Trouw 26 oktober 2000, NRC Handelsblad, 26 oktober 2000, Volkskrant, 26 oktober 2000, ANP, 31 oktober 2000)


Bij de herdenking zelf ontstaat grote deining als Abdou Menebhi, voorzitter van de Stedelijke Marokkaanse Raad in Amsterdam, de Palestijnse kwestie aansnijdt. Zijn toespraak wordt afgebroken door Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité. Menebhi heeft zich niet aan de afspraken gehouden, zegt Ronny Naftaniel namens het CIDI. Menebhi zegt later dat de Marokkaanse gemeenschap juist boos is omdat hij is weggehoond. Hij beweert dat Bastiaan van Perlo, toenmalig voorzitter van NBK, op de hoogte was, maar deze zegt dat Menebhi wist dat hij niet uitgebreid mocht ingaan op de toestand in het Midden-Oosten. PvdA-raadslid Fatima Elatik vindt dat men Menebhi had moeten laten uitpraten. Naftaniel van zijn kant merkt op dat Menebhi had moeten beseffen dat hij op een gevoelige plek stond, waar vandaan veel Joden zijn weggevoerd tijdens de Bezetting.
(Bronnen: ANP, 9 november 2000, Parool, 10 november 2000, NRC Handelsblad


10 november 2000, Volkskrant, 10 november 2000, Trouw, 11 november 2000, Parool, 11 november 2000, Volkskrant, 11 november 2000).
Na alle toestanden van het jaar daarvoor is het opvallend stil in 2001. Vanwege de sabbat is de herdenking op zondag 11 november. Nederland Bekent Kleur stelt de samenkomst in het teken van de aanslagen van 11 september. Bij het Joodse verzetsmonument aan de Amstel staan slechts tientallen mensen in de regen. Het CIDI doet niet meer mee. NBK-voorzitter Van Perlo waarschuwt voor Pim Fortuyn, beoogd lijsttrekker van Leefbaar Nederland, die ‘zijn weerzin tegen islam en moslims niet onder stoelen of banken steekt’. Hij spreekt zijn vrees uit voor ‘onverdraagzaamheid’ en ‘het creëren van zondebokken’.
(Bron: Parool, 12 november 2001).


Nederland Bekent Kleur speelt in de maanden daarna een hoofdrol in de campagne tegen Fortuyn. Van Perlo schrijft samen met medebestuurder Saskia Boumans, Pepijn Brandon van de Internationale Socialisten (IS) en de huidige NBK-voorzitter René Danen een stuk, waarin tot een tegenoffensief tegen de politicus wordt opgeroepen. Een uitgebreid artikel staat in Socialist, het blad van de IS; een ingekorte versie komt in de Volkskrant.
(Bronnen: Socialist 130, december 2001, Volkskrant, 1 december 2001)


De samenwerking tussen NBK en IS mondt uit in de befaamde affiche ‘Stop de Hollandse Haider’, waarin wordt opgeroepen tot een demonstratie in Rotterdam op 11 mei 2002.
(Bron: Affiche)


Na de moord op Fortuyn wordt deze betoging afgelast. De organisatoren voelen zich nu zelf gedemoniseerd. Ze klagen over haatmails en bedreigingen. NBK besluit op te gaan in het door Danen aangevoerde platform Keer het Tij, dat actie gaat voeren tegen de plannen van het eerste kabinet Balkenende.
(Bronnen: ANP, 6 mei 2002, Trouw, 15 mei 2002, ANP, 24 augustus 2002).

De moord op Fortuyn maakt in 2002 een voorlopig einde van de herdenkingen op 9 november. Van Perlo meldt een dag tevoren dat NBK de plannen voor een nieuwe opzet niet rond heeft.
(Bron: ANP, 8 november 2002)


In 2003 is er wel een herdenking, maar die is georganiseerd door het Centraal Joods Overleg (CJO). Sprekers zijn onder anderen VVD-politicus Frits Bolkestein, burgemeester Job Cohen en Selami Yueksel van de gezamenlijke moskeeën.
(Bron: Trouw, 10 november 2003)


In 2004 is er op de avond van Kristallnacht geen mens te bekennen bij het Joodse monument. Oorzaak: organisatorische problemen bij Nederland Bekent Kleur.
(Bron: Parool, 10 november 2004)


Weer een jaar later is er in 2005 een informele herdenking door een handjevol mensen, maar die is niet opgezet door NBK.
(Bron: Parool, 10 november 2005)


In 2006 en 2007 wordt niets gemeld over een herdenking. Pas in november 2008 wekt NBK de herdenking tot leven. Sprekers zijn onder anderen Ed van Thijn en Mohamed Rabbae. Zes jaar na de moord op Pim Fortuyn acht Danen de tijd rijp om de Kristallnacht te gebruiken voor de agitatie tegen PVV-leider Geert Wilders. Danen haakt aan bij de vijfjaarlijkse CJO-aandenking, maar wekt grote ontstemming in joodse kring door zijn nauwe samenwerking met de Internationale Socialisten, die in 2004 meededen aan een herdenking van Hamas-oprichter Ahmed Yassin. Het Nieuw Israelietisch Weekblad (NIW) schrijft dat Van Thijn fungeert als trekpop voor terroristische troep.
(Bronnen: ANP, 9 november 2008, NIW, 14 november 2008).


Sindsdien licht de Kristallnachtherdenking wat betreft Joods Amsterdam aan gruzelementen, schrijft NIW-hoofdredacteur Esther Voet afgelopen week. Danen is echter doorgegaan. Met zijn politieke misbruik heeft hij tegenkrachten opgeroepen, die eveneens politiek bedrijven over het hoofd van vermoorde Duitse Joden. Onder aanvoering van de ‘joods-christelijke’ pastor Ben Kok, die religieuze heilsverwachtingen koppelt aan de Joodse Staat, gaan tegenstanders met Israëlische vlaggen zwaaien. Danen krijgt een koekje van eigen deeg. Hij gaat echter niet in op de groeiende kritiek.

De in het CJO verenigde Joodse organisaties nemen het heft vanaf volgend jaar in eigen handen. Hopelijk is het dan voorbij met het schandaal rond de Kristallnacht-herdenking.


Carel Brendel

7 opmerkingen:

  1. Carel, Mein Kampf is het meest populaire boek in de landen die Israel omringen. Het antisemitisme leeft in de Arabische wereld. De ongeremde jodenhaat is er ongekend. Het slaat alles. Het tart de verbeelding. Denk nog eens aan Salah Soltan.
    Is dat nu werkelijk niet genoeg reden om steun uit te spreken voor die prachtige rechtsstaat Israel?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat er met Israëlische vlaggen zou worden "gezwaaid" is volslagen overdreven en onzin bovendien. Ik schaar die fabel onder de dichterlijke vrijheid van Brendel.
    "Met onze Israel vlaggen willen we de uitdrukkelijke wens uiten, ons te richten op het herdenken van de vreselijke feiten." is de letterlijke gedachte achter die vlaggen en niets meer of minder.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Er is zowiezo meer correlatie tussen de Israelische vlag en de Kristallnacht dan tussen die krullebol en de Kristallnacht.
    Voor Danen is de herdenking een gebruiksvoorwerp ten behoeve van wat persoonlijke behoeften nietwaar? Uw waarneming t.a.v. het stalinistische deel van Danen is zeer geslaagd aangetoond.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Die onaangename en racistische club van René Danen heeft de Kristallnacht op een weerzinwekkende wijze misbruikt en doet dat nog steeds. Voor veel van dit soort multicul-clubjes zijn de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging niets meer dan een cynisch toegepast instrument tegen de critici van de multicul en de islam. Dat is al jaren zo en gaat nog steeds door. Het misbruik van de Tweede Wereldoorlog is zelfs overheidsbeleid en het is te hopen dat aan dit misbruik een einde komt. Een ander heel naar voorbeeld van misbruik is de extreem-linkse Anna-Frank Stichting die Anna Frank gruwelijk heeft geinstrumentaliseerd in een ordinaire politieke strijd tegen critici van de doorgeschoten multicul.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. FOUT, FOUT, FOUT, CAREL !!!

    Kijk, Carel, ik vind je een aardige vent en bij gelegenheid staan we wel eens bij elkaar met een biertje in de hand. Maar ik zou proberen me te beperken tot waarin je goed bent: namen en rugnummers en verbindingslijnen. Het wie, wat, waar, wanneer, hoe. Ik aarzel om "waarom" in dit rijtje op te nemen. Misschien is dat te diep voor je. Hou je niet bezig met Hogere Zijnsvragen, zou ik zeggen, en beperk je tot het journalistieke handwerk. Want anders gaat het fout.

    Zo heb je al eens een keer over Ben Kok geschreven dat je "met zulke vrienden geen vijanden nodig hebt" en nu zet je Ben op een gelijk niveau met René Danen en consorten. Ik heb het over deze zeer foute alinea:

    "Met zijn politieke misbruik heeft hij tegenkrachten opgeroepen, die eveneens politiek bedrijven over het hoofd van vermoorde Duitse Joden. Onder aanvoering van de ‘joods-christelijke’ pastor Ben Kok, die religieuze heilsverwachtingen koppelt aan de Joodse Staat, gaan tegenstanders met Israëlische vlaggen zwaaien. Danen krijgt een koekje van eigen deeg."

    Ik ga op dit nare stukje foute tekst geen commentaar leveren. Wat ik wel zal doen: in de aanloop naar de volgende herdenking zal ik een "Proeve van een Rede die uitgesproken had moeten worden bij de herdenking van de Kristalnacht in 2011". Dat is de ondertitel. De titel zelf zal luiden "Kristalnacht uitgekristalliseerd".

    Daarin zal ik laten zien dat er inderdaad onvermijdelijk en noodzakelijk “politiek” bedreven moet worden bij de herdenking van de Kristalnacht en hoe dat alles, maar dan ook álles met de geschiedenis en de actualiteit van Israël te maken heeft. En vooral met de nazistische geestesziekte die “Palestinisme” heet en waardoor de recente Kristalnachtherdenkingen geperverteerd zijn door de Meulenbeltmob.

    Palestinisme?
    Google even op:
    Pennings Palestinisme Artikel 7

    BeantwoordenVerwijderen
  6. BTW...
    Mooi opinie-stuk van Dik Verkuil:
    http://opinie.volkskrant.nl/artikel/show/id/7090/Rabbae_past_niet_bij_GroenLinks
    Met geweldige 29 reacties ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Is het niet wat pretentieus om in Nederland de Kristallnacht te herdenken ?
    Deze door de Duitse staat georganiseerde pogrom op haar eigen joodse onderdanen.

    BeantwoordenVerwijderen