Buruma's en Kokkelmannen

Klok

Je kan de klok erop gelijk zetten.
Er gebeurt iets in of rond een rechtszaak en de Buruma's leggen eerst in de Volkskrant en dan bij de Kokkelmannen van de publieke omroep (inderdaad 3 x de Volkskrant) het volk uit hoe het allemaal zit. Dat volk heeft er immers niet voor doorgeleerd en de bovenmeesters wel. Hoewel slechts voor een enkeling een universitaire rechtenstudie te hoog gegrepen zou zijn, houden de vele Buruma´s (maar ook Bram M en Gerard S) graag vol dat het recht een echt, zelfs ingewikkeld vak is. Dus laten al die brave PvdA/D66 Kokkelmannen zich door al die brave PvdA/D66 kamergeleerden na iedere blunder steeds weer uitleggen dat rechters in Nederland heus wel integer, onpartijdig en professioneel zijn. We hebben het tenslotte niet over het buitenland, ook al leveren types als Tom Schalken keer op keer het bewijs dat rechtspraak - ook in Nederland - in essentie een kwestie is van politieke voorkeuren, nevenfuncties en ''ons kent ons'. Alleen wereldvreemde Buruma's en Kokkelmannen zijn nog niet zover.

Jonkheer de SL was advocaat bij de Brauw Blackstone Westbroek maar werd vanwege zijn nestgeur - zonder enige rechterservaring- meteen raadsheer in de Hoge Raad. Daar stelden ze in al hun wijsheid ooit vast dat je wel Leeg is Leeg maar niet Vol is Vol mag roepen. Zijn kantoorgenoot jonkheer H, gedaagde in een miljoenenclaim, liet zich eveneens in de HR benoemen. Hij was weliswaar al plaatsvervangend raadsheer maar zijn buitenlandse tegenstander, zwaar genaaid, wist van niks. Mr. S ook al een kantoorgenoot beet een tegenpartij ooit toe wat die dacht te bereiken omdat de rechter immers goed bevriend met hem was. Dat zijn ze bij de Brauw en al die andere pluche kantoren allemaal zodat kantoorgenoot T heel attent vroeg of zijn klant nog een voorkeur had voor een bepaalde rechter. En mr B plande een ruzie, lokte een zeer spoedeisend kort geding uit en belde ter plekke rechtstreeks de bevriende, al klaarzittende vice-president met de mededeling "we komen eraan". Inderdaad sommige advocaten kennen het recht en anderen kennen de rechter. En mr L van het gerechtshof Arnhem werd wereldberoemd toen bleek dat hij met een betaalde nevenfunctie bij Ohra ook zaken behandelde tegen de verzekeraar die hij keer op keer in het gelijk stelde. Het maakte hem niet uniek. Tientallen rechters bleken bij te klussen en zaken te behandelen waarvan ze af hadden moeten blijven. Dus kwam er een boterzachte code om de schijn van partijdigheid te voorkomen. De schijn want echte partijdigheid kennen we immers in NL niet, vraag maar aan Buruma. Rechters kregen op schrift o.a. te verstaan dat ze beter geen zaken van familieleden mochten behandelen. Alsof een luchtvaartmaatschappij zijn vliegers nog eens vraagt om tijdens de vlucht niet te drinken. Maar zelfs na die code werd de Amsterdamse rechter L betrapt in een zaak waarbij z'n broer partij was.

Tja, en dan heb je nog de echte domoren zoals vice president N. Die stuurde zijn vonnis ter goedkeuring eerst aan z'n bevriende procespartij. Helaas, maakte een secretaresse een foutje en stuurde het concept per ongeluk ook aan de tegenpartij. Dus is N nu raadsheer in de Hoge Raad. De vis begint tenslotte te stinken bij de kop want in hun hele bestaan heeft de HR met zoveel boter op het hoofd nog nooit een rechter wegens corruptie durven ontslaan. Die hebben we wel als we Tom Schalken moeten geloven voor de VARA microfoon in 1999 : "...afgezien van corrupte rechters en officieren die je overal hebt..." Hij moet vice president Westenberg op het oog hebben gehad die nota bene door zijn eigen collega's op meineed werd betrapt maar - erg Nederlands - niet de bak in ging maar met vervroegd pensioen werd gestuurd inclusief bonus. Het beeld van 100% integere rechters werd statistisch in ieder geval niet verstoord. Dat deed ook wijlen vice president Stolk niet die ongestraft met een kindermoordenaar omging en de andere kant opkeek. Tenslotte moest ook de Deventer moordzaak hoe dan ook definitief de doofpot in. En gaat het per ongeluk met een bevriende relatie toch een keer fout zoals met de veroordeelde keurslager Eddy de Kroes uit Wassenaar, dan is er altijd nog wel een magistraat van de staande club die ervoor zorgt dat je de gevangenis niet van binnen te zien krijgt. Dus waarom zou de Turkse crimineel SB een rechter niet gewoon hebben gechanteerd (waar staat dat magistraten niet van kinderporno houden?) of via een envelope met inhoud hebben omgekocht?

Neem het Haagse parket met prachtige halleluja teksten op de website over eerlijkheid, integriteit etc. Maar aangiftes tegen vriendjes moeten weggewerkt worden dus wat doe je dan? Simpel...niets. En wordt er navraag gedaan dan seponeer je alsnog omdat door het tijdsverloop het inmiddels onmogelijk is geworden om het misdrijf wettelijk en overtuigend te bewijzen.
Hoofd OvJ Hofstee liet zelfs weten dat een onderzoek niets had opgeleverd "omdat het onmogelijk was gebleken de gegevens omtrent het arbeidsverleden van verdachte te achterhalen en hij zelf voor verhoor niet wenste te verschijnen....". Sommige daders voeren nu eenmaal zelfs de regie over hun opsporing en vervolging en om dat binnenskamers te houden benoem je dus Buruma tot baas van de commissie evaluatie afgesloten strafzaken. Volstrekt ongevaarlijk mag hij samen met de Kokkelmannen het nieuws beheersen en Wilders tegenspreken die gewoon gelijk had met zijn opmerking over de rechtspraak. Maar ja, Wilders is dan ook geen PvdA/D66 professor.

mr P.P.M. Ruijs,
onderzoeker IRM (Integriteit Rechterlijke Macht) rapport 1996

2 opmerkingen:

  1. De rechterlijke macht wordt helaas vooral beheersd door politiek correct en linksgeoriënteerd gedachtengoed. Dat is te merken aan de lage straffen die veel misdadigers krijgen, want straffen vindt men niet zo zinvol. Extreem links wijst zelfs het hele strafrecht af. Selectief is de rechterlijke macht ook, want als nu iemand aangifte gaat doen tegen die pvda-wethouder uit Den Haag die spreekt over een tsunami van oost-europeanen, zal die aangifte dan serieus worden genomen? Eigenlijk zou er aangifte gedaan moeten worden en dan kijken of er dan ook vervolging plaatsvindt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik snap de jaartekening onderaan, 1996, niet als in de tekst het jaar 1999 voorkomt. Verder een meer dan actueel/puntig stuk. Natela.

    BeantwoordenVerwijderen