Delftsblauw Job

Ebru3fu

Klassiekers zijn het, die fantastische delftsblauwe tegeltjes met teksten als ‘Van het concert des levens, krijgt niemand een program’. Dooddoeners met een inzicht zo helder en keihard dat je er stil van wordt. Oneliners uit de categorie citaten van een politicus – ze zouden zonder moeite krantenkoppen kunnen halen. Uiteraard heeft ook Job Cohen oneliners die direct op een Delfts blauw tegeltje bijgeschreven kunnen worden. De indrukwekkendste blijft ‘U hoeft hier niet te wonen’. Het duurde even tot het tot me doordrong dat dit het beste advies was dat ik ooit heb gekregen. Nota bene tijdens een debat met Hollands finest: negenhonderd Marokkanen, tegen wie hij zelfs nadat ze iemand beroven of doodsteken niet zo’n tekst zou durven uitspreken. Nadat ik was bijgekomen van de domste opmerking die een burgemeester ooit tegen een niet-criminele, hoogopgeleide, zelfstandige, werkende vrouw kan maken, viel het kwartje. Inderdaad, er is geen enkele reden om te verblijven in de afvoergoot die Amsterdam heet, waar de ene helft van de bevolking bestaat uit gammelegam-sprekende jongeren en de andere helft gelooft dat Nederland cq de wereld ophoudt bij het Vondelpark. De burgemeester heeft het zelf gezegd: ik hoef hier niet te wonen.

Aangezien ik altijd al aan de Maas heb willen wonen, lag de keuze voor mijn nieuwe parkeerplek voor de hand. Beetje zoeken op internet en ja hoor, het aanbod appartementen aan de Maas is kredietcrisiswaardig. Terug naar Rotterdam, home sweet home. Helaas delen Amsterdam én Rotterdam dezelfde minpunten: het weer. En een PvdA-burgemeester. Er zijn grenzen, letterlijk en figuurlijk. Vandaar dat ik niet verhuisd ben, maar geëmigreerd. Tja, alles of niets, zoals het een zwart-wit denkende columnist betaamt. Uiteraard is mijn zelfverkozen ballingschap geen straf. Tegenwoordig woon ik aan zee, ben ik vrijwel altijd bruin, ga ik om de dag naar de kapper en kom ik zelden nog in Amsterdam. Het enige dat ik mis is dat Delfts blauw tegeltje, dat mij herinnert aan de man die ik de Amsterdamse binnenstad met zijn toeristen, junks, winkeliers en horecapersoneel van harte gun. Voor iedereen die hier ook klaar mee is, citeer ik met liefde Job C.: “U hoeft hier niet te wonen.”

Ebru Umar

11 opmerkingen:

 1. Een groot verlies voor Amsterdam nochthans.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. osc. zei...
  Een groot verlies voor Amsterdam nochthans.


  Maar een riante verrijking van het leven voor Ebru

  BeantwoordenVerwijderen
 3. zo is het maar net!

  nog 2 maandjes, en dan ben ik en mijn gezin weg uit nederland!

  heerlijk elke dag 30 graden,en geen multiculti bullshit!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jammer,Ebru! Maar ik geloof toch dat het in Turkije ook niet zo lekker loopt met Erdogan aan het roer en het welig tierend antisemitisme in Istanboel. Daar is natuurlijk wel meer Lebensraum en het blijft een rpachtig land. Ik hoop dat je Cohen c.s. al schrijvend blijft voorzien van zijn luis in de pels!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Spijtig dat U niet voor Kijkduin heeft gekozen want dan had ik je de leukste Haagse koffiehuizen gewezen en waar Henk Bres je een welkomstknuf had gegeven. Met tramlijn 3 en tramlijn 12 ben je daarenboven binnen een kwartier in Klein Ankara en op de gezelligste markt van Nederland. Maar Allah, Hoek van Holland schijnt de zonnigste badplaats van Nederland te zijn, dus het zij je vergeven.

  Tulay wil nog niet dood aangetroffen worden in de Hoek, Gemeente Rotterdam

  BeantwoordenVerwijderen
 6. God verhoede dat er nog meer columnisten uit Amsterdam vertrekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. daarom woon ik ook in herstal.
  bied ongekende mogelijkheden FN bv
  karel

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Job C is een grote straf voor Amsterdam.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat heb je nu met die dubbele nationaliteit: Pick and choose.

  Geen bereidwilligheid om een duurzaam verbond te sluiten met je leefomgeving of bereid te zijn om te sterven voor je land. Of het nu Turkije of Nederland is.
  Geen verbondenheid zoals het een waar nomade past.
  Als het in Constantinopel haar te warm onder de voeten wordt, komt ze vanzelf weer terug.

  Net zoals de zwaluwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goed hoor van Ebru. Amsterdam inruilen voor de Kemalistische republiek. Met z'n martelend moordend leger. Lekker blijven daar en doe je best die bananenrepubliek buiten de EU te houden.

  (die haat jegens Cohen moet wel erg diep zitten, arm kind)

  BeantwoordenVerwijderen