Turkije’s duistere intenties

Turkije

Het meest genegeerde verhaal van deze maand is zonder twijfel de aankondiging door de Franse Minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner, dat hij de toetreding van Turkije als volwaardig lid van de Europese Unie niet langer steunt.


Zijn redenering was eenvoudig en begrijpelijk, en heeft vergaande gevolgen voor de Barack Obama “zoete broodjes bakken” diplomatieke school.

Op een NAVO top in Straatsburg in de eerste week van april, leek het een formaliteit dat de alliantie Anders Fogh Rasmussen, de voormalige minister-President van Denemarken, zou kiezen als haar nieuwe Secretaris-Generaal. Maar zeer plotseling dreigde de Turkse delegatie de benoeming tegen te houden met zijn recht op veto. De motieven voor Turkije’s tegenstand waren zeer veelzeggend.

Het belangrijkste was dat ze hadden te maken met de publikatie van enkele cartoons in een Deense krant in 2005, met de Profeet Mohammed als onderwerp. Ondanks een georganiseerde campagne vol geweld en een boycot tegen zijn land, en ondanks een verzoek van een delegatie van ambassadeurs uit zogenaamde ‘Islamitische’ staten, bleef Rasmussen consistent volharden dat de Deense wet het hem niet toestond in te grijpen in de Deense media.

Jaren later bracht ressentiment betreffende deze positie Turkije – dat volgens haar eigen grondwet geen ‘Islamitisch’ land is – ertoe de gelegenheid van een NAVO bijeenkomst aan te grijpen om nogmaals te proberen zich te mengen in de binnenlandse aangelegenheden van een lidstaat.

Het is ook belangrijk goed te kijken naar de tweede reden voor Turkije’s bezwaar: een televisiezender op Deens grondgebied zendt Koerdische programma’s uit – in het Koerdisch – voor Koerden in Turkije en elders. De regering in Ankara, die duidelijk gelooft dat alle Europese regeringen even onbelemmerd kunnen opereren als zijzelf, eist bruusk dat Denemarken doet wat Turkije ook zou doen, namelijk de zender uit de lucht halen.

Als het station symphatiseert met terrorisme – zoals Ankara beweert - dan zijn er procedures die gevolgd moeten worden. Maar opnieuw maken de Turken duidelijk dat ze weinig besef hebben betreffende het concept van een open samenleving met openbare wetgeving. De Turkse autoriteiten proberen zich een machtiging aan te meten die simpelweg eist dat anderen doen wat zij zeggen.

De gevolgen van het hierboven vermelde zijn - zoals Kouchner stelde in een interview – zeer ernstig. “Ik ben nogal geschrokken door de druk die op ons werd uitgeoefend,” zo zei hij.

“De ontwikkeling van Turkije in een, laten we zeggen, meer religieuze richting en naar een minder krachtig secularisme vind ik verontrustend.”

Dat is een zeer milde manier om het te verwoorden. Het is niet simpelweg een kwestie van een Turkse politieke partij die Turkije’s eigen historische secularisme ondermijnt. Het is een kwestie van Turkije dat probeert haar eigen Islamistische en chauvinistische agenda aan een andere Europese lidstaat op te dringen, en daarmee inderdaad aan de NATO als geheel.

De wijze waarop Turkije zich gedraagt voordat het is toegelaten tot de EU, laat ons allen weinig te raden omtrent haar gedrag als het een vetorecht zou hebben in deze lichamen.

Ter illustratie is het interessant om het herenigde federale Duitsland als voorbeeld aan te halen, zonder meer de sterkste economische macht in de EU, die zichzelf nauwgezet aanpaste aan haar buren, de slogan aannam ‘Geen Duits Europa maar een Europees Duitsland’ - en zelfs zover ging de Deutsche Mark op te geven voor de Euro.

In geval van Turkije lijkt sprake van het tegenovergestelde. Haar troepen bezetten al een derde van het gebied van een van de EU lidstaten (Cyprus) en nu misbruikt het haar NATO lidmaatschap om te proberen de baas te spelen over een van de kleinere staten waarmee het wordt geacht een defensieve eenheid te vormen.

Voor de goede orde; men blijft dubbelzinnig rond de ekenning van het bestaan van een ander niet-Turks volk – de Koerden - binnen haar grenzen.

President Obama’s milde overredingskracht was zichtbaar op de NAVO top, waar hij uiteindelijk de Turken zover wist te krijgen dat ze hun veto betreffende de benoeming van Rasmussen achterhielden. Er circuleren verschillende berichten betreffende de prijs die voor deze deal betaald is, maar een aantal vette baantjes blijkt nu te zijn toegewezen aan Turkse genomineerden.

Veel belangrijker echter is dat de Franse Minister van Buitenlandse Zaken op zijn voormalige standpunt is teruggekomen en nu heeft gezegd: “Het is niet aan de Amerikanen om te bepalen wie tot Europa zal behoren en wie niet. We zijn baas over ons eigen gebeid.”

Je kun het als volgt zien: Obama’s ‘stille diplomatie’ heeft de Turken tijdelijk tevreden gesteld terwijl het de Fransen misschien permanent heeft vervreemd, en het heeft het eerder meer dan minder waarschijnlijk gemaakt dat het Amerikaanse doel van Turks EU lidmaatschap nu nooit bereikt zal worden. En dit is de regering die er zoveel belang aan hechtte ons krediet aan de andere zijde van de oceaan te hernieuwen.

Dit kan duidelijk niet gebeuren door altijd vriendelijk te blijven.

Betreffende de toetreding van Turkije hinkte ik op twee benen. De Turken toelaten kon leiden tot de modernisering van het land, terwijl uitsluiting ressentiment en onstabiliteit kon vergroten en zelfs kon leiden tot een hernieuwing van een pseudo-Ataturk militaire regering. Aan de andere kant, toetreding zou de grenzen van Europa verplaatsen tot aan Irak en Iran en de licht ontvlambare Kaukasus, dus in plaats van een ‘brug’ te zijn tussen Oost en West (om een diepgeworteld cliché te gebruiken), zou Turkije een tunnel worden.

De crisis in Straatsburg verduidelijkt het geheel en we zouden blij moeten zijn dat we zo tijdig zijn gewaarschuwd. Turkije wil alle privileges van NATO en EU lidmaatschap, maar het wenst ook de bezetting van Cyprus voort te zetten, de Koerden hun rechten te ontkennen en te liegen over de Armeense volkerenmoord.

Daarbij komt dat het nu wenst op te treden als gevolmachtigde voor Islamisering en het durft de tijd van een defensieve alliantie te verdoen met pogingen de media van een andere lidstaat te censureren.

Kuchner had gelijk zich uit te spreken op de wijze waarop hij dit deed, en de Turkse autoriteiten zijn nu in staat het mislukken van hun toetredingsschema niet te wijten aan sluimerende intriges van hun vijanden, maar aan het verlate ontwaken van hun voormalige vrienden.

Christopher Hitchens

Christopher Hitchens is columnist voor Vanity Fair.

Bron: The Australian, 23 april 2009.

Vertaling: Kees Bakhuyzen, Hoeiboei

22 opmerkingen:

 1. Het is inderdaad opmerkelijk dat er weinig aandacht is voor het standpunt van Kouchner. Maar dat Turkije niet bij Europa hoort is meer dan duidelijk geworden met de recente druk op Europa inzake Rasmussen. Vooral de belachelijke redenen maken dat meer dan duidelijk. Turkije is niet europees en zal dat ook nooit zijn ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het tweede voorval was naar mijn weten tenminste een diplomatiek affront. Zeker weten ? Nee nog niet. Stond de TV niet aan ? De terroristen zender ? Hun bergturken taal moeten aanhoren ? Terwijl vlg het Verdrag van Wenen van 1683 het uit/aan knopje juist daarvoor bedoeld was.

  De tweede versie is een reporter die in het kurdish hem iets vroeg tijdens een PC. Ik weet niet of niet een kurdishe reporter die in het Turks vroeg of zei.

  Er is zoveel meer te vertellen over het antwoord op de vraag of bergturken - wat ze ook feitelijk waren - die op de AK stemden, zich turk danwel koerd noemden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Men zegt dat de polls onder meer de studenten min of meer Ata's alma mater uitwijzen dat EFTA verassend hoog scoort. Gevolgd door Turksoy en Turan. Ze hoeven niet meer zo hoognodig volwaardig lid te worden. Wel de voordelen maar niet de nadelen wordt het door ons verkocht. EFTA plus Associatie Verdrag 1970 geeft onbelemmerde toegang tot het onbelemmerd inreizen van Turken die echt willen werken vlg een recente uitspraak van het Luxemburgse Hof. Toch ? Wie is zo dom om te geloven dat iemand dat ooit controleert ? Te laat, te laat sprak Winnetoe, het zaad is al naar binnen toe. Er zit ook een onderstroom in van wij zijn allemaal Osmanen en de baas over al hun domeinen. Als Erdogan en Gul het Caliphaat willen herinvoeren vinden ze in Quom of Ryaad dat een helse gedachte. Maar het ondervind hoe langer hoe meer positieve reacties. Wie van de Osman prinsen is het beste geschikt en wil ook graag van een better place spreken in alle mogelijke mongoloide* en fins-oegrische talen waaronder het Magyaars en het Zoehoeloehoe van eergisteren in de NRC.

  *iemand die niet aan Paul denkt ? De Leeuw ? Wie De Leeuw ? Die in Artis

  Het typen met twee vingers gaat me steeds sneller af. Ik draaf veel te ver door zie ik nu. Daar zit ik echt niet mee. ANZAC day was weer een tranen trekkend gebeuren met koala's en kiwis in battle dress met gele poppies in het revers. Meer dan de zinsopbouw is nodig. Weet ik ook wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. “De ontwikkeling van Turkije in een, laten we zeggen, meer religieuze richting en naar een minder krachtig secularisme vind ik verontrustend.”

  Ik zie dat meer als een meevaller.
  Er is niets zo verwoestend voor welzijn en welvaart als een levendige godsdienst. De islam is juist daar een uitermate effectief middel voor. En als de turken met al hun eeuwenoude tradities, hun geweldige rijkdom aan kennis en opvattingen, nu vrijwillig kiezen voor een religieuze toekomst, doet mijn oordeel over hun keuze niet toe.


  Ik ga mijn tijd niet verspillen in het beletten van de door de natuur ingebakken zelfexpressie van lemmingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Interessante toevoeging, zojuist gevonden via Wikipedia: 'Is Turkey still a Western ally?' by Susan Caqaptay, The Washington Institute for Near East Policy, 22 Jan 2009:
  http://www.washingtoninstitute.org/templateC06.php?CID=1222

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Op 4 juni moeten we stemmen voor het Europese parlement.
  Ik stem in ieder geval op een partij die tegen toetreding van Turkije tot de EU is. Het is niet zo dat Turkije bij Europa wil horen maar dat ze Europa willen overheersen.

  Het Turkse leger bezet nu al 26 jaar jaar een deel van een lidstaat van de EU, Cyprus. Het is onbegrijpelijk dat Europa nog met de Turken praat zolang deze bezetting niet is opgeheven en de schade niet vergoed is.
  Ook overduidelijk, omdat hij het zelf gezegd heeft, is dat de Turkse premier Erdogan zich inzet voor de islamisering van Europa.
  Europa wordt van binnenuit al aangetast door de miljoenen immigranten uit islamitische landen die dit werelddeel destabiliseren en vergiftigen met hun ondemocratische ideologie. Het verrottingsproces van het werelddeel Europa is al vergevorderd. Turkije wil binnendringen om dit proces nog wat te versnellen.

  Mocht het Turkije toch lukken lid te worden van de EU dan zal dit feit later in de geschiedenisboekjes worden vermeld als één der grootste historische politieke blunders aller tijden. Tenminste, als we dan nog geschiedenisboekjes mogen hebben van onze overheid en religieuze politie.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Veelzeggend artikel in Trouw, over de nieuwe, veel strengere wetten betreffende beperking vrijheid van godsdienst in Iran, waar de Turkse president zulke warme banden mee onderhoudt:
  http://www.trouw.nl/religie-filosofie/nieuws/religie/article2742107.ece/Irans_goede_voornemen__vaker_de_doodstraf__.html

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bedankt voor de vertaling Kees.

  Dit keer is Hitchens wel scherp.


  Turkije heeft nog wel een jaar of 100 nodig voordat het bij Europa kan aansluiten. Het is jammer dat wij hier met de onopgeleide Turken zitten en niet met die uit Istanbul.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Na in 1683 voor de poorten van Wenen te zijn verslagen (dankzij de hulp van de Polen onder hun koning Jan Sobiesky) proberen de Neo-Ottomanen het opnieuw, nu via een lidmaatschap van de EU, om Europa te domineren. Wat is eigenlijk erger in Turkije: de duivel van de Islam of de Beëlzebub van het Turks nationalisme waarmee Mustafa Kemal geprobeerd heeft de eerste uit te drijven. Het gevolg van dit nationalisme is de Armeense holocaust.
  In tegenstelling tot het Turks, een Centraalaziatische taal, spreken de Koerden een Indogermaanse taal, het West Iraans of Koerdis. De Koerden zijn dus eerder Perzen dan Turken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hier het interview:

  http://www.rtl.fr/fiche/4221618/bernard-kouchner-la-reaction-de-madame-royal-est-maladroite-et-demagogique-video.html


  Ik kan iedereen de interviews van JMA op rtl aanraden!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Turkije lijkt op een EFTA status aan te koersen, wel de lusten maar niet de lasten. Merkel heeft daar al eens iets over gezegd. Dit zou een zeer onverstandig besluit zijn van de EUSSR, met name omdat er geen visumplicht is voor inwoners van de EFTA landen als ze naar de EUSSR willen reizen en ook een vast verblijf in de EU staten is dan veel te gemakkelijk. Nooit doen, dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het is mij al eerder opgevallen dat Turken anderde onderhandelingen voeren als Europeanen. Over assertief zeg maar gerust agressief. Hoe leuk ik sommige Turken ook vindt nooit en te nimmer moeten zij binnen de EU komen. Veel mensen weten trouwens niet hoeveel handelsvoordelen Turkije al heeft boven andere non eu landen. Vrij personen verkeer waar Turkije na lidmaatschap ook recht op heeft zal leiden tot situaties die bij menigeen heimwee op zal roepen naar de Roemeen of Bulgaar.
  De naieve Europeanen begrijpen totaal niet wat men op de hals haalt met dit land. De frustratietolerantie van doorgesnoven meikevers.
  Nooit binnen de EU.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik had van een vriend uit Turkije begrepen dat de eisen die de EU stelt aan de vermindering van invloed van het (seculiere) leger juist zorgt voor deze islamisering.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @john ...27 april 2009 20:08

  Je draait het om.
  De potentiele invloed van de islam is er.
  Die ontstaat niet door vermindering van de invloed van het leger.
  Het feit dat en sterk leger nodig is om de invloed van de islam in Turkije tegen te houden zegt genoeg.
  Doordat het leger blijkbaar minder invloed mag uitoefenen komt nu dus de ware aard naar boven.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Paul,
  Dat klopt inderdaad, maar er is dus niet één ware aard was het maar zo makkelijk. Mijn vriend baalt er ondertussen wel van dat de EU er voor zorgt dat de Islam steeds meer invloed krijgt in de politiek en dagelijks leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Kees,

  Hier het artikel. Een triest voorbeeld van de reëel bestaande islam in Iran en als de Turkse fundamentalisten hun zin krijgen ook die van Turkije.

  Irans goede voornemen: vaker de doodstraf

  Iraanse christenen in de Sint Sarkis kerk in het centrum van Teheran moeten oppassen. © FOTO AP
  reacties (13) print stuur artikel door Gerelateerde artikelen
  ’Binnen de islam zélf woedt strijd’

  Christenen, bahai en soefi's mogen hun borst nat maken. Een nieuwe wet stelt de doodstraf in het vooruitzicht aan afvalligen. en afvallig is bijna iedereen die een beetje afwijkt. De angst neemt toe. Ook onder Iraniërs in het buitenland.


  Iedereen in Iran die niet de sjiitische staatsgodsdienst aanhangt maakt zich al maanden grote zorgen over een nieuwe wet, die de doodstraf stelt op geloofsafval.

  De onrust leeft bij de aanhangers van verschillende geloofsrichtingen in gelijke mate. De nieuwe wet is eind vorig jaar al goedgekeurd door het Iraanse parlement maar moet nog een aantal raden passeren. Of dat zal lukken is overigens nog geen uitgemaakte zaak want Iran is een ondoorzichtig land met geregeld wisselende machtscoalities.

  Maar de in het nauw gebrachte groepen kunnen daaruit vooralsnog weinig troost putten. Ze vrezen ernstige ellende. Vooral drie groepen maken zich zorgen: bahai, tot het christendom bekeerde moslims en mystieke soefi’s.

  De opvattingen over godsdienstvrijheid in het Westen en het Midden-Oosten verschillen fundamenteel. In Midden-Oosterse landen krijgt de hoofdgodsdienst vrij baan en kunnen andere godsdiensten weliswaar hun eigen erediensten houden maar moeten ze goed hun nederige plaats kennen. Iran is geen uitzondering. Bekeringsijver is uit den boze. Ze lijken op knotwilgen, die evenmin de kans krijgen door te groeien. Zo was het al in de Oudheid en zo is het gebleven.

  In Iran is sinds de zestiende eeuw de sjiitische islam de staatsgodsdienst. De minderheidsgodsdiensten hebben het vooral onder president Ahmadinejad moeilijk. Een greep uit de afgelopen drie jaar: een kerksluiting in Teheran, een campagne tegen soefi’s, een spionage-aanklacht tegen de leiding van de bahai’s, bedreigingen tegen Iraanse geestelijken van een migrantenkerk in Athene. De nieuwe wet op geloofsafval plaatst dat alles in een extra dreigend perspectief.

  Vanuit orthodox-sjiitisch gezichtspunt lijkt er weinig aan de hand. Ahmadinejad hanteert het snoeimes, zoals een boer dat doet met die knotwilgen. De Shararakerk in de hoofdstad Teheran hield diensten in de landstaal, Farsi. In Iran is dat ongebruikelijk, traditionele kerken houden doorgaans hun diensten in een minderheidstaal, hetzij Armeens hetzij een variant van de oude taal Aramees.

  Maar in de Shararakerk konden ook moslims, die alleen Farsi machtig waren, in hun eigen taal kennismaken met het christendom. De kerk was volgens de berichten een verzamelplaats voor moslims, die zich aangetrokken voelden tot het christendom of zelfs waren overgegaan tot die godsdienst. Dat had mede te maken met de pinkstersignatuur van die kerk. Pinksterkerken houden niet van compromissen en dopen gewoon moslims, of het wel of niet mag interesseert ze niet. Vanuit het perspectief van de orthodoxe sharia is het daarom normaal dat de president optreedt. In westerse ogen discrimineert hij andersdenkenden, in eigen ogen en die van zijn aanhangers verdedigt hij gewoon het ware geloof.

  De bange vraag is of de machthebbers de nieuwe wet tegen geloofsafval ook van toepassing zullen verklaren buiten Iran. Ook in Nederland zijn nogal wat Iraniërs christen geworden. Dreigementen tegen drie Iraanse geestelijken (allen bekeerde moslims) veroorzaakte schrik in een migrantenkerk in Athene halverwege maart. Mensen, die zich bekend maakten als Hezbollah overhandigden hen een brief. Daarin stond dat ze volgens de sharia zouden worden behandeld, als ze niet zouden terugkeren tot de islam.

  Behalve christelijke ex-moslims vrezen ook bahai’s en soefi’s dat de nieuwe wet hen zal treffen. Bij een extreme interpretaties gelden de bahai’s zeker en de soefi’s wellicht ook per definitie als afvalligen.

  De bahai’s zijn een negentiende-eeuwse afsplitsing van de islam. Volgens de sharia zijn ook hedendaagse bahai’s afvallige moslims, zelfs als ze zijn geboren als bahai. Want ook de kinderen en kindskinderen van een afvallige blijven volgens de sharia afvallig. Alleen mensen die vanuit een andere godsdienst dan de islam bahai zijn geworden gelden niet als afvalligen.

  Bahai’s vormden voor de islamitische revolutie van 1979 in Iran een maatschappelijke elite. Maar sindsdien leven ze onder druk. Enige honderden bahai’s zijn geëxecuteerd, op een totaal van driehonderdduizend. Bahai’s kunnen geen ambtenaar worden en jongeren mogen niet naar de universiteit. Ze vangen dat op met onderwijs via internet en computers, die de autoriteiten geregeld in beslag nemen.

  Een jaar geleden pakten de autoriteiten de hoogste bestuursraad van de bahai’s op, op beschuldiging van spionage voor Israël. Het proces tegen de zeven arrestanten, met als inzet de doodstraf, zal waarschijnlijk binnenkort beginnen.

  Ook de soefi’s maken zich grote zorgen. Zij beschouwen zichzelf als moslims maar er zijn Iraanse geestelijken, die daarover anders denken. In recente fatwa’s hebben vier ayatollahs de soefi’s hard aangepakt.

  De soefi’s hangen een mystieke islam aan. Ze geloven niet dat de heilige geschriften (Koran en uitspraken van de profeet) de enige bronnen van goddelijke openbaring zijn. Volgens hen kan een mens ook een persoonlijk, mystiek contact met God ontwikkelen. De Koran leggen ze anders uit dan de orthodoxie doet en veel verhalen over Mohammed en de aan hem toegeschreven uitspraken doen ze af als verzinsels. Op hun beurt betogen orthodoxe geestelijken dat er in de soefi-islam veel bijgeloof zit, dat deels voorislamitisch is. De geloofsopvattingen staan dus lijnrecht tegenover elkaar. De recente fatwas beschrijven de soefi’s als vijanden van de islam.

  De afgelopen jaren zijn er vier gemeenschapsgebouwen van de sjiitische soefi-orde Gonabadi verwoest. De laatste keer gebeurde dat in februari in de historische stad Isfahan. De aanvallers vernielden daar ook een bibliotheek.

  Het bizarre is dat de autoriteiten het niet op alle soefi’s hebben gemunt.


  © Trouw 2009, op dit artikel rust copyright.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @ Kees 11:50
  Uit het aangeprezen artikel :
  "Turkey has long had warm ties to the Jewish state, since Turks did not wear ideology or religion on their sleeves in their relationship with Israel"

  De auteur wil voor zijn gezond niet weten dat de Young Turks Old Jews heetten. Ata kon bijvoorbeeld in het Hebreeuws citeren uit de Torah van zijn grootmoeder.

  @ Maurits Dekker 12:36
  Niet geheel toevallig weet ik vrij veel van Cyprus. De Cyprische grondwet van 1960 gaf Turkije het volste recht om in te grijpen. Niet alleen het recht maar zelfs de plicht nu John Bull, de eerste ondertekenaar van die Constitutie, zijn taakjes verzaakte. Het is verder maar de vraag of het UK en de NATO op een unificatie aansturen. Als Cyprus 1 wordt met een nieuwe constitutie zal men geunificeerd verlangen dat het de twee souvereine bases die het heeft ontruimt. Men werkt aan de tot standkoming van een LAT-relatie naar hollands voorbeeld. Google op earth en U ziet dat Cyprus een van verankerde wereldvliegdekschepen is. Bekijk 's de ligging t.o.v. de hedendaagse brandhaarden en je begrijpt het. Mijn gekozen woonplaats op mijn blogje is Varosha. Ik zeg U dat ik kan bewijzen dat Varosha een ideaal CIA-durchgangslager was/is. Elk Europees lid van de NAVO kan naar waarheid & met droge ogen beweren dat nergens op hun grondgebied zo'n kamp annex vliegveld was of is.

  @ Alf Janszoon 16:45
  Als Koerden eerder Perzen dan Turken zijn, dan zijn Basken eerder Spanjaarden dan Hongaren. Vlamingen eerder Fransen dan Friezen mag ook. Het enige wat wetenschappelijk vaststaat is dat Belgen Turken zijn.

  http://tinyurl.com/2folfm

  @ Bottehond 19:26
  U heeft het helemaal begrepen.

  Mijn zegsvrouwe op de Işık vertelde me dat op deze elitair seculiere hogere turkse broedstoof inmiddels de meerderheid van de studs voor TC EFTA is. Zelfs TC TURAN is inmiddels een optie alhoewel Ata fel tegen TURAN was. Het evidente nadeel van TC EU is de democratiseringseis die kan leiden tot te vergaande islamisering van de politiek. Lidmaatschap van de Raad van Europa is prima zolang het EVRM het kopvodverbod van 1982 blijft legitimeren.

  About Isik

  "Established in 1996, Isik University is the pride of the deeply rooted education tradition of a 122-year old foundation called Feyziye Mektepleri Vakfı. This foundation started education under the name Feyz-i Sıbyan Mektebi, on December 14, 1885 in Salonika and has witnessed an era starting from the days of Ottoman Empire through the foundation of the Turkish Republic, and Ataturk's reforms and revolutions. The school got its name, Işık Lisesi, with the approval of Atatürk, who himself was a student of Şemsi Efendi Mektebi, one of the Feyziye Foundation schools."

  Ata is in 1981 in Saloniki, het toenmalige Jerusalem van het Noorden, geboren en is daar ook naar school gegaan.

  @ Rudolf 0:19
  Re : het bizarre is dat de autoriteiten het niet op alle soefi’s hebben gemunt.

  Ali is voor de alevitische babes net zo mooi en zeker aantrekkelijker dan Arie Boomsma. Om u het niet al te moeilijk te maken over het waarom sommige soefi genootschappen wel vervolgd worden in Iran en andere niet zeg ik U dat Turkije de helft van de alevitische durskes een hoofddoek draagt en de andere helft niet. De niet hoofddragende tak van de soefi's van shi'itische oorsprong kent van de vijf zuilen van de islam alleen de shaharadahahaha.
  De hoofddoekdragende loten gaan nooit naar Mekka maar wel naar Marshad. In Marshad in Noord-Oost Iran komen jaarlijks 8 miljoen shi'ítische pelgrims. Ik noem ze Alikruiken. Dat een afbeelding van Ali in elke meisjeskamer hangt vindt Quom te pruimen. Over bizar gesproken : op open en bloot op straat met je Ali pronken staat als hoogste straf de dood door sierkeitjes- en steentjes. Het enige wat Iran vraagt is streetwise gedrag. In huis ben je zo vrij als een vogeltje. Ik zal een bid prentje van Ali zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ali als een rijpere Arie

  http://tinyurl.com/co9guw

  BeantwoordenVerwijderen
 19. - edit -

  Marshad is een typo. Het is Mashhad of Masshad naar gelang de soms ietwat verschillende uitspraak. Ehsan Jami is er geboren en ook Afshin Ellian is dan niet geboren maar wel getogen

  http://tinyurl.com/dmwuce

  Dat hij een mashadi is wordt door hem zorgvuldig verzwegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. De democratie levert weinig vooruitgang t.o.v. minderheden,
  de enkele niet-Moslims worden officieel en sociaal ernstig belemmert in hun vrijheid van Godsdienst.
  Amnesty International concludeerde al een half jaar terug dat de mensenrechten er onder Erdogan niet daadwerkelijk verder op vooruitgaan,hoogstens voor de sier om de EU een rad voor ogen te draaien!

  Uitmoorden van de enkele openlijke Christenen en denkers die de Armeniër-genocide erkennen is nog de norm. Adequate vervolging en een relevante politieke verontwaardiging zijn
  nauwelijks te vinden. Turkije in de EEG betekent het faillissement van de EEG als zijnde dan een in alle opzichten en facetten een totaal onbeheersbare bureaucratische moloch. De politici moeten zich eens beleidsmakers tonen met een rechte rug en De EEG eens klip en klaar zijn eigen grenzen laten beseffen. Met de toekomstige Balkanlanden er bij is de structuur van de EEG voltooid. En men zal daar 2 tot 3 generaties verder de handen nog vol aan hebben. Nu probeert men de publieke opinie naar een integratie te masseren, terwijl die Nederlands/Europese burger dat absoluut niet wil. Bij U, met U maar zonder U, dat is de manier van inspraak.
  Maar bovenal moet beseft worden dat opname van Turkije in de EEG afhankelijk is van THE OIL!! It’s the Oil, stupid, die de geopolitieke machtsverhoudingen allang bepaalt. Daarin heeft Jan Modaal en zijn Europese medeburgers niets maar dan ook niets te vertellen. Turkije moet eerst Cyprus volledig teruggeven aan Griekenland.
  Ook dan nog kunnen ze beter niet bij de EU want intergreren willen ze ook niet en ze zien de Europianen als smerige varkens.
  Hoe kunnen ze intergreren als ze niets met de Europianen te maken willen hebben.
  Ze zijn hier alleen om van de voorzieningen te profiteren en de regering is zo blind dat ze niets in de gaten hebben want de Turken en Marokanen zijn hun te slim af.
  Ik hoop dat ze nooit lid van de EU zullen worden want de genocide van Armenie willen ze ook niet toegeven.

  Het geboorteaantal is zo hoog dat Europeanen dit terecht als bedreigend ervaren. Verschil van mening moet niet met massale kinderaantallen worden opgelost.

  Ook binnen Nederland speelt deze aanval op een werkelijke functionerende democratie die gebaseert hoort te zijn op botsing van meningen i.p.v. aantallen moslim baby’s om een democratisch ”gelijk” te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. http://members.boardhost.com/parlement/


  Miljoenen Turken en arabieren naar europa is een begin van hele catastrofe.
  moslims willen eu bestormen met de aantallen: Moammar Khadaffi, die, zoals bekend, onder meer aansprakelijk was voor de dodelijke terreuraanslag in 1988 op een PanAm Jumbo boven de Schotse plaats Lockerbie. Hij zei: „Er zijn 50 miljoen moslims in Europa, en er zijn tekenen dat Allah de overwinning zal schenken aan de islam in Europa. Zonder wapens, zonder strijd. Binnen enkele tientallen jaren wordt Europa een moslimcontinent.”

  Hij doelde daarmee op de massale emigratie van moslims naar de landen van het Westen. Al die immigranten dienen vooral kleine religieuze centra te stichten die uit kunnen groeien tot grote moskeeën van waaruit imams en ullahs (islamitische juristen) geleidelijk aan de samenleving dwingend kunnen gaan remodelleren.
  Het grote gevaar in het Westen is ongelofelijke naiviteit, die geleid heeft tot een levensgevaarlijk cultuurrelativisme. Wij denken dat onze vrijheid van godsdienst, onze gelijkwaardigheid van beide geslachten en de scheiding van kerk en staat universele begrippen zijn. Maar dat is het niet in de islam. Wij zijn, als burgers van een joods-christelijke beschaving, in de ogen van de imams en de ullahs slechts inferieure wezens die in een islamitische staat altijd tweederangs burgers zullen blijven, de zogenaamde dhimmi’s.

  Ons land, dat in de jaren zestig slechts enkele duizenden moslims telde, heeft er thans meer dan een miljoen. Het idee dat de islam in de westerse wereld gematigder zal worden, is een illusie.

  Het ziet er eerder naar uit dat onze maatschappij zich aan de islam gaat aanpassen. Zo is sinds kort in Groot-Brittannië de islamitische rechtsspraak op basis van de Sharia wettelijk toegestaan.

  In Nederland hoeft een islamitische advocaat niet meer op te staan als de rechters de zaal betreden. Islamitische vrouwelijke verdachten hoeven in de rechtszaal hun allesbedekkende boerka niet meer af te leggen.

  Glashelder
  De wereldpopulatie van christenen is in de laatste vijftig jaar gegroeid met 47 procent. Die van de boeddhisten met 63 procent, maar die van de moslims met 235 procent! Dit alles heeft niets te maken met wat onze multiculturele idealisten altijd xenofobie of vreemdelingenhaat noemen. Het is slechts het registreren van feiten en het constateren van gevaren voor onze open westerse samenleving, die eigenlijk geen effectieve afweer heeft tegen de langzame ondermijning van onze democratie. Wijlen Pim Fortuyn heeft daar reeds in 1997 een glashelder boek over geschreven.

  De titel luidde: ’Tegen de islamisering van onze cultuur’.

  Hij is erom verguisd en wellicht ook mede daarom in 2002 vermoord.

  BeantwoordenVerwijderen