Brutaal als de beul: Hamas-vrienden herdenken opnieuw de Kristallnacht

Nederlandbekentkleur1

Plus Update, 28.10.2009: Nederland Bekent Kleur liegt en vervalst bovendien de eigen geschiedenis: hierr.

Nederland Bekent Kleur (NBK) herdenkt opnieuw de Kristallnacht, het begin van de Jodenvervolging in nazi-Duitsland. Activisten van NBK zijn bij andere gelegenheden solidair met de antisemitische terreurbeweging Hamas, die het uitroeien van alle Joden in de statuten heeft staan. Hier past maar één term: brutaal als de beul.

Dat beroepsactivist René Danen er een levenstaak van heeft gemaakt om Geert Wilders en zijn PVV te bestrijden, moet hij weten. Merkwaardig is wel dat hij daarvoor in december 2007 Nederland Bekent Kleur (NBK) nieuw leven heeft ingeblazen. Deze stichting was namelijk in het voorjaar van 2002 ernstig in diskrediet geraakt na een agressieve campagne tegen Pim Fortuyn.

Nederland Bekent Kleur ontstond in het begin van de jaren 90 als reactie op een aantal aanslagen en geweldplegingen door extreem-rechtse groeperingen. Het was in het begin een brede coalitie van vakbonden, kerken en actiegroepen. De eerste manifestatie op het Museumplein in Amsterdam (21 maart 1992) trok 50.000 bezoekers, onder wie premier Ruud Lubbers, vice-premier Wim Kok, FNV-voorzitter Karin Adelmund en VVD-leider Frits Bolkestein.

NBK hield zich vooral bezig met de organisatie van de Internationale Dag tegen het Racisme op 21 maart. Daarnaast organiseerde de stichting een herdenking van de Kristallnacht. De animo voor beide manifestaties nam echter met de jaren af. De racismebestrijding raakte steeds meer in links-activistisch vaarwater. Vanaf 1994 trad de voormalige studentenleider René Danen op als woordvoerder of voorzitter. Hij omringde zich met trotskistische medestanders.

In december 2001 begon NBK een offensief tegen Pim Fortuyn, die kort daarvoor was gekozen tot lijsttrekker van Leefbaar Nederland. In De Socialist, het maandblad van de (trotskistische) Internationale Socialisten (IS), verscheen een artikel tegen de ‘Hollandse Haider’, ondertekend door Danen, IS-voorman Pepijn Brandon en twee bestuurders van NBK. Fortuyn werd uitgemaakt voor islamofoob, racist en aanhanger van het gedachtegoed van Janmaat. De Internationale Socialisten en NBK voerden op straat agressieve acties tegen Fortuyn. Nadat de ’Hollandse Haider’ uit de weg was geruimd door Volkert van der Graaf, besloot NBK echter alle activiteiten te staken.

Pas in maart 2007 liet NBK voorzichtig weer van zich horen door met Samen tegen Racisme, een dochtercomité van de Internationale Socialisten, een manifestatie tegen Wilders te organiseren. Echt tot leven kwam de stichting in december van dat jaar. Aanleiding was een Trouw-interview met oud-vakbondsman Doekle Terpstra, die Wilders bestempelde tot Het Kwaad en een brede beweging tegen de PVV-voorzitter bepleitte.

Dat was voor Danen het uitgelezen moment om opnieuw de publiciteit te zoeken met Nederland Bekent Kleur. NBK organiseerde in maart 2008 op de Dam in Amsterdam een betoging tegen Wilders. Daarnaast is de stichting prominent aanwezig in de juridische acties tegen de PVV-voorman. Net als in 2002 is NBK een beweging geworden die één politicus bestrijdt onder de vlag van het antiracisme. Linkse Activisten Tegen Wilders zou daarom een betere benaming zijn voor de stichting.

In zijn drang om Wilders te bestrijden is Danen ook weer begonnen met het herdenken van de Kristallnacht. Vorig jaar gebeurde dat bij een Joods verzetsmonument voor het stadhuis van Amsterdam. Het was een genante vertoning. Oud-politici als Ed van Thijn en Mohamed Rabbae hielden toespraken waarin de opmars van Wilders werd verbonden aan de Kristallnacht, de grootschalige geweldsorgie tegen de Duitse Joden op 9 november 1938.

Met de koppeling tussen Wilders en de Kristallnacht gaat Danen om diverse redenen over de schreef. Allereerst valt Wilders’ schrille kritiek op de islam - met alle bezwaren die je er tegen kunt hebben - op geen enkele manier te vergelijken met een door de nationaalsocialistische overheid aangemoedigde pogrom waarbij 267 synagogen en 7500 Joodse winkels werden vernield en waarschijnlijk 236 Duitse burgers van Joodse afkomst werden vermoord.

Rabbae vergelijkt het zwijgen na de Kristallnacht met het zwijgen over Wilders. Allereerst heeft Wilders nooit tot geweld opgeroepen. Ten tweede zwijgt niemand over de PVV-leider. Er is juist geen politicus die zoveel kritiek over zich heen krijgt als Wilders. De man heeft permanente bewaking nodig om te voorkomen dat hij dezelfde weg gaat als Fortuyn en Theo van Gogh. Bovendien had het zwijgen na de Kristallnacht vooral te maken met het feit, dat de vrijheid van meningsuiting in Duitsland was afgeschaft en vervangen door een terreurbewind.

Erger nog dan de altijd onproductieve verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog is het feit, dat de Kristallnacht in handen is gevallen van een groepering, die het hedendaagse antisemitisme een krachtige impuls heeft gegeven door haar steun aan fundamentalistische moslimgroepen. Net als in 2002 in de campagne tegen Fortuyn werken Danen en NBK opnieuw samen met de Internationale Socialisten.

Op 9 november 2008, toevallig op de dag van de vorige herdenking van de Kristallnacht, verscheen op het Allochtonenweblog een bijdrage van Miriyam Aouragh. Daarin verklaarde zij dat zij niet alleen actief was voor de Internationale Socialisten, maar ook bij Nederland Bekent Kleur.

Aouragh hoort bij de top van de IS, een trotskistische groep die solidair is met terreurbewegingen als Hamas en Hezbollah. Op 27 maart 2004 was zij de belangrijkste spreker bij een herdenking van sjeik Ahmed Yassin, oprichter van Hamas, dat zich in zijn handvest onder meer baseert op de vervalste Protocollen van de Wijzen van Zion. Diezelfde Hamas-statuten bevatten een oproep om alle Joden te doden.

Bij de Kristallnacht-herdenking van vorig jaar hadden enkele aanwezigen zich uitgedost met Hamas-sjaaltjes. Paul Damen, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad, hield een unheimisch gevoel over van de bijeenkomst. In een column schreef hij dat Van Thijn zich liet gebruiken als ‘trekpop voor terroristische troep’.

Naar mijn weten heeft René Danen zich nooit gedistantieerd van zijn trotskistische, met antisemitische terreurbewegingen solidaire activiste Aouragh. Ondanks de negatieve reacties uit Joodse kring is hij dit jaar opnieuw van plan om opnieuw de Kristallnacht te misbruiken voor zijn politieke doeleinden.

Danen is brutaal als de beul. Wie samen met de Nederlandse vrienden van Hamas stilstaat bij 9 november 1938, herdenkt niet de Jodenvervolging, maar viert het begin ervan. Danen kan echter zijn gang gaan omdat de Nederlandse media zich nooit hebben verdiept in de politieke achtergronden van zijn stichting.

Carel Brendel

7 opmerkingen:

 1. Hierop is maar één reactie mogelijk!:

  http://www.hetvrijevolk.com/index.php?pagina=7932

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die club van René Danen is een weerzinwekkende karikatuur van het anti-fascisme, hij is dat wat hij bestrijdt en een vehikel van islamitische jodenhaat. In die zin kan hij zich mooi aansluiten bij neo-nazi's en daar lijkt die club ook qua methoden en agressie ook heel erg op.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Rudolf, je tuint erin als je een coorvechter van het fascisme de onverdiende eer aandoet hem te beschrijven als iemand die het fascisme zou bestrijden. Hij bestrijdt dit namelijk in het geheel niet, hij vecht ervoor, en dat is toch net even iets anders.

  Waarom, omdat zijn voorvechten van de dictatuur (of dat nu de fascistische is, daar wil ik vanaf zijn, maar dat doet er ook niet toe, dictatuur=dictatuur) gewoon dat is, en dus niet als bijproduct van zijn strijd voor een eventueel wel aanvaardbaar doel moet worden gezien, maar gewoon voor wat het is: strijden voor dictatuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. René Danen heeft vier sprekers gevonden, onder wie een PvdA-wethouder en de jongerenimam van de Poldermoskee.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Er moet toch een manier zijn om op breder front op te treden tegen dit soort minachting van de menselijkheid. Ik zie wel in dat geen enkel argument van rede werkt, dat ook elke moraal zoek is en men totaal schaamteloos is. Maar er moet toch iets zijn!

  Het in te kleine kring aan de kaak stellen van dit soort mensen wat onder valse vlag opereert zet niet veel zoden aan de dijk. Deze mensen zijn te sterk vervlochten via innige dwarsverbanden met krant, radio en TV. En ook de ere baantjes en spreekbeurten en commissies die zij met de oude media delen, maakt dat er weinig kritiek komt. De politiek laat ook niets van zich horen.

  Zou het niet zinnig zijn om een nieuw openbaar tribunaal op te zetten om dit soort mensen en organisaties tegen de maatlat van de menselijkheid te leggen, dat heeft voor het feminisme ook een tijdje gewerkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nog een correctie. Karin Adelmund was destijds natuurlijk geen voorzitter, maar vice-voorzitter van de FNV

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Let op, plus update: zie link bovenaan de tekst!

  BeantwoordenVerwijderen