Domheid?

Uwwebmaster

Met de vaste columniste van de Volkskrant Opiniesite Nazmiye Oral gaat het goed maar met d'r “broertje” helaas niet. Gelukkig is daar grote zus, zij schreef 'n stukje over broertjes pijn en "gekneusde gevoel" waarmee ze de lezer tracht te .... ja wat eigenlijk, te ontroeren?: 'Terug naar Turkije'.

Columniste Oral laat weten dat broerlief zich druk maakt om allerlei dingen waar ie zich niet druk om zou willen maken. Daar hebben wel meer mensen last van denk ik dan maar wat maakt de zorgen van broer Oral nou zo bijzonder?

Nazmiye Oral noteert:

Hij [broer] verhaalde over een recent voorval. Hij zat met zijn vrouw in de wachtkamer van het ziekenhuis toen er een oudere vrouw langskwam met een hoofddoek. Naast hem zaten twee bejaarde vrouwen die, toen ze de vrouw met de hoofddoek zagen, opmerkten: ‘Heeft ze het koud of zo?!’

Ik reageerde laconiek. ‘Nou en? Sommige mensen zijn gewoon dom. Waarom trek je je dat aan?’ Hij zuchtte. ‘Ik weet het wel, maar ik kan er niets aan doen. Ik wil het me niet aantrekken en dan blijf ik er toch mee zitten. Ik vind het erg. Die oude vrouw loopt daar alleen, is waarschijnlijk ziek want in het ziekenhuis, kan zich niet verweren, want ze kent waarschijnlijk geen Nederlands en dan wordt er zo naar haar gekeken.’

Ik probeerde een grapje te maken. ‘Als ze geen Nederlands kent dan verstaat ze ook niet de nare dingen die mensen over haar zeggen.
’” [vetmarkeringen: AvdV]

Het lukt Nazmiye niet haar broertje met dit grapje op te vrolijken. Dat is natuurlijk ook moeilijk met een grapje dat niet grappig is. Wat heb je eigenlijk aan een grote zus als die evenmin de essentie van de situatie kan of wil begrijpen? Gaat het met zus dan eigenlijk wel zo goed? Een enkele autochtoon leest wat Nazmiye schrijft en wil haar graag voorzien van ongevraagd advies. Bij deze.

Beste broer en zus Oral, zolang jullie werkelijk menen dat de opmerking van de bejaarde vrouwen (‘Heeft ze het koud of zo?!’ ) over de gehoofddoekte vrouw voortkomt uit domheid, moet ik voor jullie welbevinden in dit land vrezen want dan gaat niet alleen broertje maar ook Nazmiye zich nog heel vaak onnodig druk maken over zaken waarover jullie je niet druk willen maken.

Nee, deze opmerking is beslist niet gemaakt uit domheid, ga er maar vanuit dat de bejaarde vrouwen heel goed weten waar ze het over hebben, zij wel. Het is heel eenvoudig, hun opmerking is zo goed als zeker grappig bedoeld, om als het ware op een luchtige manier uiting te geven aan hun verontwaardiging of volkomen terechte ergernis. Realiseren jullie je overigens wel dat deze bejaarden geen ander land hebben om naar terug te verlangen? Zij moeten het met Nederland doen, waar (vrouwonvriendelijke) religiedwang steeds verder oprukt. Maar klagen hoor ik de bejaarden eigenlijk nooit in de krant, en wie gaat hier nu met zo'n malle hoofddoek op lopen!? (Tenzij je een enge ziekte hebt natuurlijk.) Ik geloof stellig dat deze bejaarden - die net als de gehoofddoekte vrouw waarschijnlijk eveneens ziek zijn aangezien zij zich in de wachtkamer van een ziekenhuis bevinden, is dat broerlief wellicht ontgaan? - het beste met deze gehoofddoekte vrouw voor hebben. Deze bejaarden maken zich met rede zorgen over de toekomst van hun (klein)dochters en dat dat zo is, dáár moeten we ons zorgen over maken, dáár moet het debat over gaan.

Het is heel dom van jullie om de opmerking van de oudjes als domheid (of erger) te bestempelen. Het is misschien niet vriendelijk en 't getuigt niet direct van respect, maar dom is die opmerking zeker niet. Begrijpen jullie nu misschien ietsjes meer hoe de Nederlandse cultuur in elkaar steekt? Want wie wil nu niet dat we met z'n allen een goede toekomst hebben in Nederland? Hoeft níemand zich verder druk te maken om zaken waar je je helemaal niet druk om wilt maken!

AnneliesvanderVeer

7 opmerkingen:

 1. Je ziet de moslim steeds meer uit de kast komen en dat correleert eenduidig met het aantal moslims, dat in dit land aanwezig zijn. Ik begin toch steeds meer "de niet dienende politicus" waar te nemen.
  Gelukkig is er 1 uitzondering.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik lees deze volkskrant columniste al lang niet meer. Wat een klaagzang!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hetzelfde gold bij Trouw inzake Cilay Ozdemir, eeuwig klagen over NL mores en zielig zijn. Onwaarschijnlijk lage kwaliteit hadden haar columns en na 2x lezen vond ik het genoeg. Gelukkig is zij verdwenen uit de krant. Die Funda in de Telegraaf is van hetzelfde laken in een pak; beroepsmoslims.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ Persephone,

  Die zogenaamd "moderne" moslims hebben een hele kwalijke rol, want ze ondersteunen de islamisering door hun valse voorstellingen van zaken en hun eisende geklaag. Heel vals. Het zijn beslist geen baanbrekende personen die opkomen voor het recht van het individu om van de gemeenschap af te mogen wijken, nee het zijn meer hypocriete belangenbehartigers van hun conservatieve en intolerante gemeenschap. Nee, de emancipatie komt zeker niet van hen.

  Het is jammer dat de Volkskrant moeite heeft met het aantrekken van goede allochtone columnisten die wat verder komen dan het klassieke slachtoffer-gejank. De gevoelens van dat broertje zijn een goed voorbeeld van hoe minderheden zich in islamitische landen als Turkije voelen. Dat broertje lijkt me daarom beter de situatie in Turkije t.a.v. ninderheden weer te geven dan die in Nederland. Dit soort gejank is een vorm van morele chantage om steeds meer te moeten toegeven aan de achterlijkheid en de intolerantie van de islam. De zogenaamd 'moderne' Turkse verleent zo goede diensten aan de intolerante Turkse fundamentalisten, zodat ze steeds verder hun zin kunnen doordrijven. De columniste maakt ook niet duidelijk of dat broertje nou in Turkije zit en blijft wonen of al weer in het boze Nederland met zijn sociale stelsel zit. En als hij al 2 jaar in het Turkse paradijs woont, waarom is hij dan nog steeds bedroefd? Een vreemd verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Van de columns van Nazmiye Oral krijg op sommige plekken blaren, op andere weer jeuk.
  Het niveau is de Libelle onwaardig maar in de Volkskrant kan het allemaal.

  Ik wil echter niet alleen moslima's bashen: van de columns van Aaf Brandt Corstius krijg ik ook een hele rare, enge uitslag.

  Vanmiddag verscheen ook nog een stuk van de psychopathische, bekeerde Molukker Izz ad-Din Ruhulessin. Die wordt door de VK ingezet als agent provocateur om het aantal hits een beetje op te krikken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed opgemerkt. Zo wordt bijna alles wat we erover zeggen in policor abracadabra gesmoord en verdacht gemaakt. De opmerking van de oude dame was een luchtige manier om licht spottend een opening te vinden tot gesprek. De vrouw had immers kunnen antwoorden, dat het om haar geloof ging en daarmee was dan een gesprek mogelijk geweest.

  Maar zodra het ook maar in de richting van de Islam wijst, wordt ieder woord negatief opgevat en spelen allerlei vreemde gevoeligheden op. schijnheilig is het.

  Honi soit qui mal y pense

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leestip! Lees ook eens Izz ad-Din Ruhulessin op de VK-Opinisite:

  Moslims, speel het spel niet mee

  BeantwoordenVerwijderen