Neda-Agha Sultan Herdenkingsdag


Liberales nodigt uit - Neda-Agha Sultan Memorial Day - zondag 20 juni 2010 om 10u30

Op 20 juni 2009 werd de jonge vrouw Neda Agha-Soltan in de straten van Teheran dodelijk getroffen in het hart, terwijl ze samen met haar vader vreedzaam aan protesteren was tegen de verkiezingsfraude bij de herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad. Neda werd het internationale symbool van de Iraanse protestbeweging. Ze was een mooie, jonge vrouw (26) in de bloei van haar leven. Ze studeerde af aan de Isamic Azad University, waar ze Islam-theologie en seculaire filosofie had gestudeerd. Ze hield van muziek, vooral van Perzische pop en ze volgde pianolessen. Agha-Soltan had geen enkele specifieke kanidaat gesteund tijdens de verkiezingen van 2009, maar ze kon de onrechtvaardigheid niet verdragen. Agha-Soltan ligt begraven in het kerkhof Behesht-e Zahra in zuid Teheran. Op 16 november 2009 hebben aanhangers van het Iraanse regime haar graf ontheiligd en haar grafsteen verwijderd. Wat later, op 31 december 2009, hebben aanhangers van de Iraanse regering haar portret op het graf aan flarden geschoten. Laten we Neda elk jaar herdenken op 20 juni 2009 als een symbool voor vrijheid en rechtvaardigheid.

Liberales herdenkt Neda-Agha Soltan in Gent (België)

Programma

10u00 Deuren open
10u30 Welkom door Andreas Tirez (woordvoerder Liberales)
10u35 Portret van Neda-Agha Soltan door Dirk Verhofstadt (publicist)
10u45 'Iran one year ago' door Ann De Craemer (journalist)
11u00 Jef Lambrecht interviewt Ebrahim Nabavi (bekende Iraanse journalist), Shadi Sakr (advocaat), Nooshin Khatami (journalist) over de actuele situatie wat betreft de mensenrechten in Iran
11u50 Marietje Schaake (Europees parlementslid) over de relaties tussen de EU en Iran
12u15 Receptie
De voertaal is Engels.

Locatie: Blauwe Zaal, Liberaal Archief, Kramersplein 23, Gent

Toegang is gratis, maar gelieve te registreren (naam + adres) via verhofstadt.dirk@pandora.be

Website

4 opmerkingen:

 1. http://www.youtube.com/watch?v=F48SinuEHIk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed dat hier aandacht aan haar wordt besteed, want ze is het symbool voor de strijd om de mensenrechten in het hele Midden Oosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er werden nieuwe beelden vrijgegeven op GS
  gruwelijk !
  Wanneer komt dit beestachtige regime ten val ?

  C/P de link

  http://www.youtube.com/watch?v=2mZlSkAuHnY

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ingezonden mededeling van Liberales.be:

  "Omwille van enkele afzeggingen van sprekers en het lage aantal inschijvingen dat we tot heden ontvingen, zien we ons, tot onze grote spijt, verplicht de geplande Neda-Agha Soltan Memorial Day van 20 juni 2010 in Gent te annuleren.

  Due to some cancellations of speakers and the low number of people that enrolled so far, we are sorry to cancel the Neda Agha-Soltan Memorial Day that Liberales planned to organize in Ghent the 20th June."

  BeantwoordenVerwijderen