Reus en dwerg

Arabist_jansen

Het leven van een islamitische vrouw is niet gemakkelijk. Maar dat van een man is moeilijker. Het is in beide gevallen de islam die hen dit aandoet. Voor mannen is het probleem anders dan voor vrouwen.

Zoals bekend begint de islam met het haast ongelooflijke verhaal van het overdonderende politieke, maatschappelijke en religieuze succes van Mohammed en zijn gezellen in Mekka en Medina. Mohammed (570-632) heeft in geen enkel conflict waarin hij verwikkeld raakte, het onderspit gedolven. Tot zijn laatste ademtocht is zijn leven een aaneenschakeling van triomfen, de ene nog briljanter dan de andere.


Mohammed is, zoals de Koran het uitdrukt, bovendien het grote goede voorbeeld voor elke moslim: uswa Hasana, Koran 33:21. In talloze andere gezaghebbende islamitische teksten wordt Mohammed aangeduid als ‘de volmaakte mens’, al-insaan al-kaamil. In elk van de verplichte dagelijkse vijf gebeden wordt Mohammed genoemd. Niet alleen genoemd: in het gebed zoals de islam dat verplicht stelt, schuiven de islamitische gebedsvoorschriften de persoon van Mohammed tussen de biddende gelovige en diens God.


In de beleving van de moslims zijn Mohammeds successen zo groot geweest dat geen enkele moslim deze ooit zal kunnen evenaren. Elke moslim, hoe hij zijn leven ook aanpakt, weet zich daarom altijd de mindere van Mohammed, de profeet van de islam. Maar moslims hebben tegelijkertijd ook de plicht te proberen Mohammed na te volgen.


Zodoende heeft een mannelijke moslim a priori de mislukking in zijn leven al ingecalculeerd gekregen. Het is immers niet mogelijk het voorbeeld te volgen van iemand die onnavolgbaar is. Een man van normaal postuur die meerdere keren per dag met klem gevraagd wordt nu toch eens een reus te worden, zal zich een dwerg gaan voelen, en daar uiteindelijk niet blij over zijn.


Het leven van een islamitische man is gedoemd om, vergeleken met dat van zijn profeet Mohammed, op een mislukking uit te lopen. De enige triomf op de profeet van de islam die een moslim mogelijk gegund zou kunnen zijn, is de martelaarsdood. Alleen dan heeft hij Mohammed voorbij weten te streven: deze stierf immers rustig thuis, omringd door zijn vrouwen. Alleen van een man die de kroon van het martelaarschap weet te verwerven, kan vergeten worden hoe hij vergeleken bij Mohammed tekort schoot op elk ander gebied.

De uitzonderlijke gevoeligheid onder moslims jegens het beschimpen van de Profeet van de islam hangt hier mee samen. Als Mohammed al beschimpt wordt door de ongelovigen, hoe veel te meer zullen de ongelovigen dan gewone moslims verachten – die immers van zichzelf geloven dat zij nog niet in de schaduw van Mohammed kunnen staan.

Het christendom heeft het wat dit betreft beter voor elkaar. Navolging van Jezus betekent lijden en sterven. Lijden en sterven krijgt ieder mens geheel automatisch onder de knie. Daar is verrassend weinig moeite voor nodig. En of de lijdende christen daadwerkelijk gelooft in de opstanding, is lastig controleerbaar. Laten we maar hopen van wel.

Het christendom is gebouwd op een nederlaag: het lijden en sterven van Jezus. De islam is gebouwd op een succes: de triomfen van Mohammed. De levens van de gelovigen weerspiegelen dat. Christenen (en hun nazaten) beschouwen lijden, mislukking en nederlaag als de vooravond van een opstanding, en de mogelijkheid van een nieuw begin. Moslims wordt de voldoening over een eventueel behaald succes direct weer ontnomen. Vergeleken bij de voorspoed van Mohammed moet elk aards succesje dat zij weten te behalen wel als een armzalig falen en tekortschieten worden beschouwd.


HansJansen

36 opmerkingen:

 1. Hoewel de analyse aardig is, lijkt het mij op basis van de (zichtbare) praktijk in islamitische landen evident dat niet het leven van de man, maar dat van de vrouw veel moeilijker is. De man kan dan weliswaar niet tippen aan Mohammed, hij kan tenminste al zijn frustraties hierover heerlijk afreageren op de inferieure vrouw (die er is om hem te dienen). Zij op haar beurt is nog veel verder verwijderd van de 'volmaakte mens'. Hoe moet zij zich dan voelen, meneer Jansen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als Christenen geld ruiken gaan alle principes over boord tot de buit binnen is.
  2000 jaar geschiedenis met als hoogtepunt de gouden eeuw als bewijs.
  Ook het aanpassingsvermogen is enorm groot als macht en invloed onder druk komt te staan door factoren die fundamenteel niets met geloven, wel met geld te doen hebben.
  Als de Islam landen geen olie is geld in grond hadden gehad dan zou de geschreven geschiedenis van de laatste dertig jaar Nederland er heel anders hebben uitgezien.
  En er ook geen PVV had geweest met vierentwintig zetels.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toch verbazingwekkend, hoe onnozel Jansen het christendom ziet. “gebouwd op een nederlaag…” Welke dan wel ???

  Ook jij zal je knieën buigen en erkennen dat Jezus Christus Heer is, of je dit nu wilt of niet. Ongeacht in welk deel van het dodenrijk je uiteindelijk je ogen zult openen. Ook jij zal de Meester (met zijn gemeente) zien, die alles heeft overwonnen en zal LEVEN tot in alle eeuwigheden!

  De ‘heer’ van de islam is al vanaf het begin afgeschreven. Zijn achterlijke, mensenmartelende- en vermoordende volgers idem. Omdat deze ‘heer’ in zichzelf verdeeld is zal zijn ‘koninkrijk’ geen stand houden en zal hij in zijn eigen zwaard vallen.

  Zijn gewetenloze volgers wacht hetzelfde lot. De poel van vuur. Voor eeuwig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Is annabeth nu ineens anoniem? Of doet ze dat enkel als ze tegen Hans Schreeuwt?
  Dat Hans er niks van snapt is al langer bekent.
  Hij heeft enkel nog aanhang op dit soort sites van bijzonderlaag bijstands niveau

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oef, Anoniemen 12:06 en 13:14. Wat een verbaal geweld (12:06) en onderschatting (13:14). Wie Jansens volledige oeuvre heeft gelezen, moet toch weten waar het achterste van zijn tong zit.

  Terug naar het onderwerp: deze vergelijking tussen Mo en Je is i.d.d. één van de vele treffende verschillen. De ellende is dat wie niet zelf op zoek gaat naar de subtiliteit hiervan, gedoemd is bij de zonnebrillenbrigade te blijven. Dat scheelt een hoop licht, hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is een onderwerp dat me al lang bezighoudt. De vrouwen zijn overduidelijk slachtoffers van het krankjoreme mohammedaanse denkwerk. Maar de mannen ook. Grootgebracht in die perverse scheiding van sexen hebben ze nooit ook maar één moment vrouwen leren kennen als bondgenoten. Die alliantie is volledig uitgesloten. Het is uit gebrek van herkenning van elkaars 'menszijn' dat ze niks te bieden hebben behalve een positie in de veestapel.
  En hoe tragisch is het dat zo veel liefdespoëzie stamt uit die contreien ? Dat verlangen naar connectie dat effectief om zeep geholpen wordt door de blokkades van de profeet.
  Ik zie die gevoeligheden , en die virulente weerstand , als de laatste verdediging om vooral niet geconfronteerd te worden met het morele failliet van een systeem dat horigen nodig heeft om te overleven.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een ramp, de islam.
  5 x knielen voor een , ja waar eigenlijk voor? Wat een ramp
  als je als vrij mens niet in staat bent uit de middeleeuwen op te staan? Liever een biertje na een verstandige training. Ik moet iets bekennen, uit ervaring weet ik dat als een man een scheve schaats wilt rijden, hij goed terecht kan bij de religieuze mens .Ik veronderstel dat dit komt door geremde spanning in het religieuze individu.Religieuzen staan altijd op scherp, ze willen graag, kijk naar het kindertal, vroeger aangejaagd door de pastoor bij de katholieken, nu bij de moslims door de kinderbijslag en Kadaffi niet te vergeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi stukje. Is er een speciale reden waarom dit nu aan je pen ontspruit?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Anoniem 14:23,

  >>op zoek gaat naar de subtiliteit hiervan<<???

  Subtiliteit van ene mo(vervloekt zij hij)??

  Over oeuvre's gesproken!
  Dan heb je geen brillenglazen, maar een betonplaat voor je kop!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi gezegd, Marie-José.
  Kunnen die Anonieme klootzakken eens een naam aan hun postjes hangen?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De hele islam is gebaseerd op angst, onderdrukking en frustratie. In de islam kan geen vrijheid van mening en godsdienst zijn, omdat moslims twijfelen aan de overtuigingskracht van de islam in een vrije concurrentie van levensovertuigingen.

  Die anoniem die lezers van deze site als mensen van bijstandsniveau wegzet, wordt geadviseerd om een taalcursusje Nederlands te nemem. 'Bekent' moet zijn 'bekend'.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hans Jansen:

  "Het leven van een islamitische vrouw is niet gemakkelijk. Maar dat van een man is moeilijker. Het is in beide gevallen de islam die hen dit aandoet"

  "Het leven van een islamitische man is gedoemd om, vergeleken met dat van zijn profeet Mohammed, op een mislukking uit te lopen"

  "Zodoende heeft een mannelijke moslim a priori de mislukking in zijn leven al ingecalculeerd gekregen. Het is immers niet mogelijk het voorbeeld te volgen van iemand die onnavolgbaar is"
  --------------------------------------

  En wederom heeft Jansen zijn huiswerk niet gemaakt, in elke boekwinkel staan er boeken die deze onzin ontkrachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dikke lul lang jongens! Iedere cultuur neemt uiteindelijk een godsdienst die bij hun past. En mensen maken de cultuur. Cultuur probeert mensen te maken, maar wanneer de intrinisieke cultuur daar niet bij past heb je gewoon een probleem. Dat zien we bijvoorbeeld nu in west-europa.

  Dit principe kun je heel wetenschappelijk beschrijven met theorien over hoe mannen en vrouwen zich met elkaar gedragen onder invloed van een religie, maar uiteindelijk telt de genetische waarheid hoe de hormonenspiegel of hersendelen zich ontwikkeld hebben.

  Gevoelens als jaloesie, Eifersucht, eerzucht, ego, verantwoordelijkheidsgevoel, etc. moeten kunnen passen bij de god die je aanbid.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @19:58,

  'En wederom heeft Jansen zijn huiswerk niet gemaakt, in elke boekwinkel staan er boeken die deze onzin ontkrachten.'

  Deze "boeken??????" bestaan alleen in de achterlijke fantasiën van aanhangers van de imbeciele en vervloekte dodencultus.

  Thee? Iemand?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. De Islam is het walgelijkste dat de arme mensheid ooit is overkomen El Houssain. Al die arme, arme vrouwen in de greep van die islamitische klootzakken. Je wilt er niet aan denken. Je ligt er soms van wakker. Je probeert jezelf voor te stellen dat je je hele leven in een tent moet doorbrengen.
  Hans Jansen heeft zijn huiswerk zeer goed gemaakt Mijnheer El Hussain. Alles wat Hans J. schrijft komt gefundeerd en doorwrocht over.
  Om met Gerard Reve te spreken: "Ik hoop dat U kanker achter het hart krijgt zodat de dokter lang te zoeken heeft."

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @ Adrijaco: heftig hoor, dat Reve-citaat...

  Terwijl ik je conclusie over de Islam volledig deel, wil ik tegelijk toch aantekenen dat de meeste gematigde moslims, mannen en vrouwen beide, zelf ook slachtoffer zijn van een van jongsaf(!) geïndoctrineerde tunnelvisie vol blinde haat. Lees wel: gematigde moslims. Die bestaan wel degelijk, in tegenstelling to een gematigde of 'verlichte' (renaissance) Islam, wat een illusie is.

  Persoonlijk wens ik mensen zoals El Houssain daarom liever moed toe om hun hart open te durven stellen voor liefde.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Goed artikel. en doordenkend:

  Als het voor een man al onmogelijk is, Hoe bij voorbaat onmogelijk is het dan niet voor de vrouw, die helemaal geen voorbeeld heeft en die helemaal nooit gelijk is aan de man, laat staan aan Mohammed? DE man heeft nog de illusie dat hij ernaar kan streven voor de vrouw is het hopeloos en bovendien is zij het eerste directe slachtoffer van het ingebouwde minderwaardigheidscomplex van de Mohammedaanse man.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Anoniem, ik meen toch
  A; dat Jezus zelf zegt dat men niet moet knielen, maar het hoofd opgeheven houden?
  B: dat de christelijke god een god van vergeving en liefde was? Waarom zo wraakzuchtig?

  Er is een groot verschil tussen het bestrijden van een gedachtengoed en het bestrijden van mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @ Anoniem 21:59,

  Wakker worden!!!!!!!!!!!!!

  De "gematigde" islam bestaat niet!!!!

  Net zo min als de gematigde islamiet, de gematigde pedofiel, de gematigde kanibaal, de gematigde polygamist of de gematigde zelfmoordenaar,(met of zonder bomgordeltje!).

  In de vervloekte dodencultus is NIETS(!) gematigd en zal ook NEVER(!) gematigd zijn!

  Soms van een andere planeet?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. yep, het was een maangod. Die vereren ze ook met hun kalender. en natuurlijk meteorieten. de heilige kiezelsteen.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @ Anoniem 22:21 Dat schreef ik toch ook (i.e. dat er geen gematigde Islam bestaat)?

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Jammer inderdaad, dat deze navolgers moeten leven in frustratie, altijd tekort schietend, aan het eind bestraft of beloond worden maar in het leven nooit vergeven.

  Waardoor "eer" veel te belangrijk wordt, "eerlijkheid" een minieme rol krijgt, en het "eigen geweten" alleen maar lastig is in plaats van leidend.

  En waardoor wij nu al die problemen moeten ervaren.

  Heb eens gelezen dat een moslim twee jaar vele gesprekken met een afvallige egyptische moslim nodig had om deze dwaalleer in te zien.
  Dat is reden tot zorg

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Begrijp ik het goed, postmodern buigen naar het oosten of is het het zuidoosten, voor mannen met een roos in de kont?
  Ja dat zien we binnenkort in de tweede kamer waar Ahmed Marcouch de islamisering denkt door te zetten, ook daar een gebedsruimte met waanzin? Liever niet.Die zgn. macho mannen zijn onderdanig aan een ideetje.Ze zitten 5 x per dag klaar om door de roos genomen te worden....en veranderen dan gesteund door dit minderwaardigheidscoplex in tirannen naar vrouwen,naar alles,wat het islamitisch gepruim hun heeft bevolen.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. D.G. Neree,

  >'Er is een groot verschil tussen het bestrijden van een gedachtengoed en het bestrijden van mensen..........'<

  Maar gelukkig dat de galieerden in W.W.2 niet op jouw imbeciele uitspraak zijn ingegaan. Of hunker je stiekem naar het Hakenkruis en de Goelag?

  Hoe is het trouwens op die andere planeet?

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Koran/Mohammed laten hun échte fundamenten wereldwijd zien - Islamfascisme nóg erger dan Mein Kampf fascisten, is des moslims 'heilig Koranfascisme' - wat met man en macht bestreden moet worden.

  Een rámp is dat Nederland door de aanwezigfheid van moslims geen veilig vluchtelingenland méér is o.a. voor door Koran/Mohammed vervolgend met de doodstraf, óf door moslims bedreigd - zoals duizenden christenen recentelijk moesten vluchten uit Irak, wat Prof. Ellian al jaren geleden zei 'Nederland lijkt op Iran'- waarna Hirsi Ali Ayaan haar noodkreet liet horen - waarne Den Haag ook niet wilde luisteren - noch naar Fortuyn, doofstom en blind zijn voor waar Wilders gelijk in heeft 'Koran deugt niet onder ons'.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Adrijaco zei...

  "Om met Gerard Reve te spreken: "Ik hoop dat U kanker achter het hart krijgt zodat de dokter lang te zoeken heeft."
  -------------------------------------

  Voor de rest heeft u er niets in te brengen, dus dan maar schelden en vloeken, hé?

  Waar is Roelf-Jan, om hier schande van te spreken?

  BeantwoordenVerwijderen
 27. @ El Houssain,

  Verwensingen horen toch bij de islamitische cultuur? Of heeft Fawaz Jneid daar ongelijk in?

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Of hij daar nu wel of geen gelijk in had, een tijd terug heeft hij soortgelijke verwensingen geuit, hij is toen daarop aangesproken, dat mocht hij niet meer doen. Nu valt het mij hier op dat sommigen net zo hard verwensingen doen in de richting van anderen! En dat mag weer wel? Hoe verklaart u dat dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 29. een andere frustratie voor de moslim man lijkt mij dat ie 5 keer per dag met zijn neus in de kont van zijn mede moslim moet kijken, terwijl homosexualiteit niet mag volgens de koran ( maar een jong schand knaapje mag in een aantal moslim landen weer wel, dat dan weer wel! )

  marc

  BeantwoordenVerwijderen
 30. @ El Houssain,

  "Nu valt het mij hier op dat sommigen net zo hard verwensingen doen in de richting van anderen! En dat mag weer wel? Hoe verklaart u dat dan?"

  Wellicht is dat de invloed van de islamitische cultuur. Overal waar de islam zich manifesteert vervalt de bevolking uiteindelijk in barbarij. En dat kan ook niet anders aangezien de islam een barbaarse, diabolische, ideologie heeft die helemaal niets te maken heeft met het dienen van God (God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest). Behalve een diepe belediging voor God is de islam ook een diepe belediging voor de mensheid.

  Maar er is hoop El Houssain. Jezus redt. En Deo volente zal de levende God u genadig zijn en u uw mohammedaanse dwaling, en uw eerdere aanbidding van de afgod Allah, vergeven. God is liefde.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Interessant artikel, maar te kort door de bocht waar het het Christendom betreft. De navolging van Jezus bestaat uit twee dingen: (naasten-)liefde betonen en leven zonder te zondigen. Vooral die liefde en naastenliefde is het essentiële verschil met de navolging van een barbaarse rover-hoofdman.
  Overigens is de Christen ook gedoemd tot mislukking in de navolging van een leven zonder zonden. Maar dat is voor zover ik weet nooit een grote bron van frustratie geweest. Misschien omdat de verlossing door het geloof in Hem veel belangrijker is, iets waarvoor in geen enkel ander geloof een equivalent is.
  Angelo

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Toch verbazingwekkend, hoe onnozel Jansen het christendom ziet. “gebouwd op een nederlaag…” Welke dan wel ???

  Ook jij zal je knieën buigen en erkennen dat Jezus Christus Heer is, of je dit nu wilt of niet. Ongeacht in welk deel van het dodenrijk je uiteindelijk je ogen zult openen. Ook jij zal de Meester (met zijn gemeente) zien, die alles heeft overwonnen en zal LEVEN tot in alle eeuwigheden!

  De ‘heer’ van de islam is al vanaf het begin afgeschreven. Zijn achterlijke, mensenmartelende- en vermoordende volgers idem. Omdat deze ‘heer’ in zichzelf verdeeld is zal zijn ‘koninkrijk’ geen stand houden en zal hij in zijn eigen zwaard vallen.

  Zijn gewetenloze volgers wacht hetzelfde lot. De poel van vuur. Voor eeuwig.

  12 juni 2010 12:06
  Anoniem

  Anoniem zei...

  Is annabeth nu ineens anoniem? Of doet ze dat enkel als ze tegen Hans Schreeuwt?
  Dat Hans er niks van snapt is al langer bekent.
  Hij heeft enkel nog aanhang op dit soort sites van bijzonderlaag bijstands niveau

  12 juni 2010 13:14
  Anoniem

  Tja, ik twijfel...welke van deze Anoniemen nu de grootste gek is. Uiteraard is de bovenste nog gevaarlijker dan Osama, Mo & Allah bij elkaar.Dit zeg ik natuurlijk vanuit mijn bijzonder laag bijstandsniveau. Dat Hans gebrek aan kennis bekent was wist ik niet.
  Maar ik weet wel dat het hier volgens het kofschip, fokschaap of uitschuifkip, bekend moet zijn, weet je wel, anoniempje met je zeer lage scholingsniveau.

  Oh ja anoniem, die Meester(met zijn gemeente, Amsterdam of zo?)
  is dat soms Job Cohen. Of is het misschien weer die jezus krijst?

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Ik heb een hekel aan de Islam en zal zeggen waarom.
  De koran en de bijbel keuren de slavernij goed. Daar is aardig gebruik van gemaakt. De Arabieren haalden 16 miljoen zwarte slaven uit Afrika, de westerse landen 12 miljoen. Alleen uit dat feit kun je concluderen, dat er geen god kan bestaan en dat er dus ook nooit sprake is geweest van een ‘openbaring’ (Etienne Vermeersch). Maar dat terzijde.
  De christenen zijn er ondertussen achter gekomen, dat je normen en waarden niet uit de bijbel moet halen. Ze hebben de Universele Rechten van de Mens mede bedacht en geaccepteerd. Bovendien schamen ze zich diep voor hun slavernijverleden. Overal worden monumenten opgericht om die vreselijke geschiedenis niet te vergeten. Daarom heb ik eigenlijk geen hekel meer aan de christenen. Ze zijn op de goede weg. Maar in de islamitische wereld staat NERGENS een monument om de slavernij te herdenken. Erger nog: de slavernij bestaat er nog steeds.
  Zou het niet zo kunnen zijn, dat het goedpraten, het wegdenken en het ontkennen van de gruwelijkheden uit de koran en uit de praktijk van de Islam iets te maken heeft met het gevoel, dat islamieten een minderwaardig soort mensen zijn?
  Het christelijk geloof wordt met grote regelmaat bekritiseerd, in woord en geschrift. Schrijvers, cabaretiers, filosofen staan in de rij om, als het zo te pas komt, de christenen en hun geloof belachelijk te maken. Dat is voor de gelovigen misschien niet prettig, maar ze laten het gebeuren en als het nodig is, dienen ze van repliek. Dat is de vrijheid van meningsuiting.
  Maar als je kritiek hebt op de Islam, of er mee spot, dan ben je een slecht mens, een racist, een islamofoob.
  Men zegt het niet, maar denkt ondertussen, wellicht onbewust, maar toch: “Kijk, die christenen verdragen wel kritiek, maar de moslims zijn zo ontzettend kinderlijk en dom, die kunnen er absoluut niet tegen. Ze worden boos, gaan met duizenden de straat op, worden gewelddadig en soms zelfs moordlustig. Eigenlijk zijn het dus minderwaardige mensen.”
  Zou het niet zo kunnen zijn, dat de Franciscussen van Jole, de Doekles Terpstra en de hele reutemeteut van moslimvertroetelaars de echte racisten zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Dit geldt voor alle religies:

  Het denken onderwerpen aan om het even welk (religieus) dogma, betekent het einde van het denken...

  BeantwoordenVerwijderen