Nederlandse Gaza-activist zat bij omstreden 'terreurfonds' voor Hamas

Amin Abou Rachid, een van de twee aangehouden Nederlandse activisten op de Gaza-vloot, is een belangrijke figuur in het Nederlandse netwerk van de Moslimbroederschap. Hij was betrokken bij de omstreden Al-Aqsa Stichting, meldt de website The Global Muslim Brotherhood Report, die de wereldwijde activiteiten van de Moslimbroeders in kaart brengt en kritisch volgt.

Rachid wordt op de website van de Egyptische Broederschap genoemd als een van de oprichters van de Europese campagne tegen het beleg van Gaza. In april 2009 werd hij op de website Free Palestine omschreven als ‘coördinator voor humanitaire zaken en vertegenwoordiger van de Europese hulpvloot in Nederland'.

De Nederlands-Palestijnse activist komt uitgebreid voor in een rapport van de NEFA Foundation over de activiteiten van de Moslimbroederschap in Nederland. Hij was betrokken bij de omstreden Al-Aqsa Stichting, die in 2002 Duitsland werd verboden. De organisatie zou een martelarenfonds hebben gesticht om de familieleden van zelfmoordterroristen te ondersteunen.

De Nederlandse regering bevroor in het voorjaar van 2003 op advies van de AIVD de tegoeden van deze stichting, omdat het geld ten goede zou kunnen komen aan terroristische activiteiten. Op 18 juli 2005 meldde het Algemeen Dagblad dat enkele mensen rond de Hofstadgroep actief waren geweest voor de Al-Aqsa stichting.

De Al-Aqsa Stichting ging volgens de Telegraaf (april 2008) onder leiding van Ali Sonlu verder als Kudus Vakfi. Deze stichting trok in december 2008 als onderhuurder in bij de Poldermoskee in Amsterdam-Slotervaart. Na het bevriezen van de tegoeden werden andere medewerkers van Al-Aqsa na 2005 onder meer actief bij het Palestijns Platform voor Mensenrechten en Samenwerking (PPMS). Rachid, die ook bekend staat als Amin Abou Ibrahim, was een van de kopstukken van het PPMS, evenals de (voormalige?) radicaal Mohammed Cheppih, oprichter van de Poldermoskee.

Carel Brendel

4 opmerkingen:

  1. Onderzoek naar de passagiers van het vlaggeschip van het Gaza-konvooi, de Marmara, maakt duidelijk dat circa 100 activisten het expliciete doel hadden Israëlische soldaten met geweld tegemoet te treden.
    De arrestanten waren allemaal bewapend: er werden messen, stalen staven en katapults bij hen gevonden. Ook werden kogelvrije vesten en gasmaskers aangetroffen.
    Zie hier:
    De wapens moeten of in Istanboel, of in Antalya of op Turks Cyprus aan boord van de Marmara zijn gekomen. Vraag: schendt Turkije internationale verdragen door een boot met ‘vredesactivisten’ bewapend uit een Turkse haven te laten vertrekken?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En bij terugkomst op Schiphol direct aangehouden en verhoord, om de buitenlandse belangen van Nederland geen verdere schade te berokkenen. Not! In plaats daarvan opgewacht en verwelkomd (keurig in beeld gebracht door het staatsjournaal) door sjeik Afwas. De politieke partijen die dit gedogen, zouden uitgesloten moeten worden van de komende verkiezingen.

    BeantwoordenVerwijderen