Brekend: Inhoud van twee Rotterdamse stembussen verdwenen

Vuilnisbak
Plus Update! 5.3.2010:
Aboutaleb een jaar geleden: hulp aan analfabete kiezers nadrukkelijk verboden

Brekend nieuwtje uit Harare aan de Maas. In de Rotterdamse wijk Hillegersberg-Schiebroek zijn twee stembussen zonder inhoud aangetroffen. De lege bussen werden vanmiddag (4 maart) ontdekt bij het natellen van de stemmen.

In verband daarmee werden eerder op de dag zeven stembussen vanuit de centrale stad naar de deelgemeente gebracht. Twee daarvan bleken leeg, zo meldde Hilbert Keizer, secretaris van de deelgemeente, gistermiddag aan de lijsttrekkers van de deelnemende partijen in Hillegersberg-Schiebroek. Later op de avond kwam er alsnog een uitslag voor de deelgemeente zonder dat duidelijk werd of de vermiste stemmen alsnog zijn teruggevonden.

Het zoekraken van de stemmen in de witte wijk Hillegersberg komt bovenop andere klachten over onregelmatigheden bij de raadsverkiezingen. In de voorlopige uitslag van Rotterdam is de PvdA met een zeer klein verschil boven Leefbaar Rotterdam geëindigd.

Marco Pastors, aanvoerder van Leefbaar, zegt dat kiezers hebben gestemd zonder legitimatie en ook zonder volledig ingevulde volmachten. Ook traden leden van stembureaus niet op tegen de aanwezigheid van twee of meer mensen tegelijk in een stemhokje. De Kieswet verbiedt nadrukkelijk het assisteren van kiezers. Alleen bij een lichamelijke handicap mag een lid van het stembureau een kiezer bijstaan.

Leefbaar Rotterdam heeft burgers opgeroepen om geconstateerde misstanden bij de fractie te melden. Woensdag besloot de gemeente al om op twee bureaus in te grijpen en leden van het stembureau te vervangen. Ook werd Stadstoezicht ingeschakeld om de orde te bewaren.

Een van de stembureaus was op het Afrikaanderplein in de wijk Feijenoord, waar in 2006 ook al klachten waren over het ronselen van stemmen door leden van de deelraad. De PvdA-afdeling in deze wijk is uiteengevallen nadat Turkse leden via een ‘coup‘ de kandidatenlijst volledig overhoop hadden gehaald.

Soortgelijke onregelmatigheden werden dat jaar in Amsterdam geconstateerd door Gemeentelijk Ombudsman Ulco van de Pol. “Het is echter aan de wetgever, en niet aan de stembureaus zelf, om de regels van de procedure aan te passen als een grote groep kiezers vanwege onvoldoende taalbeheersing geen gebruik kan maken van het stemrecht”, schreef Van de Pol in een rapport aan de gemeenteraad.

Tegen de Kieswet in meenden leden van Rotterdamse stembureaus in Feijenoord en Delfshaven dat deze hulp wel is toegestaan. Voorzitter Bert Visser van stembureau 337 aan het Afrikaanderplein reageerde in het Algemeen Dagblad zelfs verongelijkt op zijn vervanging. “Mensen die niet kunnen lezen of schrijven hebben ook stemrecht. En ik zie heus wel of iemand enkel wordt begeleid, of dat er mensen daadwerkelijk de boel belazeren. Moet ik die oude mensen dan uit het stemhokje pleuren? Mij niet gezien!”

Carel Brendel

11 opmerkingen:

 1. Het is ook een uiterst kwalijke zaak dat mensen die nauwelijks de taal machtig zijn of zijn ingeburgerd, met vaak een weinig democratische instelling zo achteloos het kiesrecht in de schot geworpen kregen. Natuurlijk hebben met name de linkse partijen dit doorgedrukt om aan extra stemmen te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die brief van dat meisje in de VK is echt manipulatie van een bedroevend gehalte.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is erg teleurstellend dat de personen die het stembureau bemannen niet beter opletten. Op TV heb ik gezien dat er twee en soms wel drie mensen in één stemhokje stonden. En daarbij gaf de grootste, de man, het bindende stemadvies aan de vrouwen. Maar het is de bedoeling van de beslotenheid van het stemhokje dat iedereen zonder inmenging zijn eigen stem kan uitbrengen. Wat ik op TV heb gezien is waarschijnlijk waar, niet geënsceneerd. De mensen die op het stembureau zitten hebben een belangrijke taak in onze democratie. Als zij niet opletten dan kan men ook wel een stapel stembiljetten neerleggen en dat iedereen die dat wil er een of meerdere af kan nemen. Die controle op het stemmen is van groot belang, onze democratie hangt hier van af. Ik ben van mening dat in de wijken waar malversaties zijn geweest iedereen opnieuw moet gaan stemmen. En dat dan al die Turkse mannen niet met hun één of twéé vrouwen samen in het stemhokje mogen, ik heb het vermoeden dat er dan tenminste twee stemmen meer zijn voor een partij die de hoofddoekjes wil verbieden, namelijk die twee Turkse vrouwen die door hun gezamenlijke echtgenoot werden gedwongen op op D66 of PvdA te stemmen.

  Het feit dat er Turkse meisjes zijn die gedwongen worden met een man te trouwen is tot daar aan toe. Maar dat die vrouwen dan ook nog worden gedwongen om zich achterlijk aan te kleden dat gaat gewoon te ver. Echter dat deze vrouwen het dan ook nog het recht wordt ontnomen om zelfstandig te stemmen op een partij die hier een einde aan wil maken dat is een flagrante schending van het kiesrecht. Rotterdam heeft bewezen zicht te scharen bij schijn-democratieën zoals Monaco, Volksrepubliek China en Iraq/Iran.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ze doen hun naam Partij van de Analfabeten zo wel eer aan!
  En het electoraat van PVV en Leefbaar maar steeds als domme tokkies wegzetten. Wel duidelijk zo.
  Tweedeling in 010 is zodoende een feit. Jammer dat ze niet naar Andre Krouwel (NOVA) luisteren, met zijn voorstel samen in het college te gaan zitten. 'Ze' dat is dan de PvdA. Pastors is tot alles bereid. Samen komen ze er duidelijk niet uit. Blijft wij en zij. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het laten begeleiden van kiezers met taal- en leesproblemen is door burgemeester Aboutaleb nadrukkelijk verboden, zo maakte hij in februari 2009 bekend. De vraag is waarom stembureaus hiermee de hand hebben gelicht. De burgemeester van Rotterdam heeft gefaald in het laten naleven van zijn eigen maatregelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Rudolf,

  Je doelde vast op deze link:
  http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/5272


  Ik vind het met jou schandalig hoe een kind - want dat blijft een twaalfjarige gymnasiaste ondanks alles - in de Hetze jegens Wilders zo wordt misbruikt. Want daarop is deze brief volledig toegespitst.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is dan het treurige product van het Nederlandse onderwijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @CC

  Ja dat klopt, echt weerzinwekkend. Een vorm van kindermishandeling.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het is werkelijk gekmakend. In Capelle a/d IJ komt er ten faveure van de PVDA wel een hertelling. In sommige deelgementen ook. Abu I beslist gewoon van niet. Wat moet je nu nog? DE democratische moed is mij volledig in de schoenen gezakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Kan iemand mij een bron geven van het verhaal van de verdwenen inhoud?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nonymous. Kijk eens op RTV Rijnmond.nl

  BeantwoordenVerwijderen