Brekend: Fraude en intimidatie volgens voorzitter van stembureau in Feijenoord

Update 2: Aboutaleb wil hertelling in Rotterdam - te weinig en te laat hierr

Let op!
Plus update, 9.3.2010: Weigering hertelling is de grootste blunder van Ahmed Aboutaleb hierr.

Hallo meneer Aboutaleb, bent u daar nog? Zojuist zag ik
het avondjournaal van TV Rijnmond. Het item is nog niet online gezet, maar was vanaf 17.00 uur vandaag (8 maart) te zien voor de kijkers.

Voorzitter Jan Maat van het stembureau in wijkgebouw Kamelia aan de Putsebocht in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord meldt mogelijke fraude en intimidatie tijdens de recente raadsverkiezingen. Het begeleiden van kiezers in het stemhokje, waartegen hij door de drukte nauwelijks kon optreden, is nog het minst erge wat Maat had te melden aan de verslaggevers van Rijnmond.

Hij werd geconfronteerd met een bezoeker, die kiezers in het Turks aansprak. Van omstanders vernam Maat dat hier een kandidaat voor de deelraad in het stembureau aanwijzingen gaf. In het 17-uur-journaal van Rijnmond werd nog gemeld dat het zou gaan om Zeki Baran, op dit moment PvdA-raadslid in de centrale gemeenteraad.

Baran stond tweede op de PvdA-lijst in Feijenoord. Hij wordt gezien als de grote man achter de ’Turkse coup’, die voor grote verdeeldheid in de lokale PvdA-afdeling heeft gezorgd. In het zojuist uitgezonden Rijnmond-journaal van 20 uur was de naam Baran overigens verdwenen.

Voorzitter Maat vertelde dat hij de stemmen wervende kandidaat buiten de deur heeft gezet. Voor het wijkgebouw bleef hij desondanks mensen aanspreken. Aan het eind van de middag ontstond een hectische toestand doordat iemand in het gebouw onwel werd. In de chaos gristen mensen stembiljetten van het tafeltje van het stembureau.

Gezien alle problemen werd volgens Maat de bezetting van het stembureau gewisseld. De vervangen voorzitter weet niet of er daarna een correct proces-verbaal is opgemaakt. Hij acht het mogelijk dat 100 tot 150 verkeerde mensen een biljet hebben ingevuld.

Maats optreden tegen de ronselende kandidaat is mogelijk niet in goede aarde gevallen. Bij het verlaten van het bureau ontdekte de voorzitter dat er spiegels van zijn auto waren verbogen en dat er tegen de zijdeur was getrapt. Hiervan heeft hij aangifte gedaan, zei Maat tegen TV Rijnmond.

Rijnmond-redacteur Ron van de Rhee, over de gebeurtenissen in Feijenoord ondervraagd, meent dat mensen inderdaad geïntimideerd en bedreigd zijn op de verkiezingsdag. “Aboutaleb kan niet om een grondig onderzoek heen”, aldus de verslaggever.

Het fenomeen van de in en buiten het stembureau stemmen wervende kandidaat is overigens niet nieuw in Feijenoord. In 2006 werd PvdA-kandidaat Ertugrul Gültekin om precies de zelfde redenen volgens waarnemers verwijderd uit een stembureau op het Afrikaanderplein. Ook hij zette zijn campagne voort net buiten de voordeur. Gültekin stond ook nu weer kandidaat voor de PvdA.

Tegen dergelijke misstanden zou de nieuwe burgemeester van Rotterdam nadrukkelijk optreden. Hallo meneer Aboutaleb, bent u daar nog?

Carel Brendel

15 opmerkingen:

 1. Wat heeft nu het volk zoo murw geslagen dat het hier niet tegen in opstand komt? Intimidatie, fraude, geweld waar gaat dit stoppen?
  Er zijn nu toch bewijzen genoeg om de verkiezingen of over te doen of tot een hertelling te besluiten.
  Wat een schande toch. En wat een bang makende stilte.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja Michel, dat krijg je ervan als de vorm overhand krijgt op de inhoud. In een democratie met backbone zouden al die manipulators eruit gegooid zijn. Hier niet natuurlijk, hier vinden we het wel enigszins verontrustend, maar ja, de kiezer heeft gesproken.
  Kiesrecht uitdelen aan groepen zonder een spoortje loyaliteit roept geen onbehagen op. De vorm, de vorm !
  Gisteren hoorde ik een zinsbegoochelende uitspraak in het programma " Boeken" van Wim Brands." Het veer van Istanbul " werd besproken. En de wide-eyed innocents die het geschreven hadden kwamen met de constatering dat juist de islamieten in Turkije aansluiting zochten bij de EU. Omdat ze de Europese wetgeving zo bewonderden. Die godsdienstvrijheid die men in Europa had , daar zagen ze wel brood in.
  Die welkome shortcut tot ongebreidelde hoofddoekjesaanwezigheid , die Erdogan nog aan het realiseren is , dat ontging het zwijmelende gezelschap.
  Echt waar Michel, af en toe zinkt de moed me in de schoenen bij zoveel domheid en lafheid.
  En tenslotte, de opkomst was miserabel, waar zijn die verontruste landgenoten ? Meer dan 50% neemt de moeite niet om het tij te keren. Blijft thuis op zijn/haar kont zitten.
  Er zijn blijkbaar nog steeds niet genoeg alarmbellen afgegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, voorzitter wijkbureau Jan Maat, die klaagt natuurlijk.
  Dà kèn nie hè:Jan Maat! What's in a name.
  Nee, er is niks gebeurd hoor.
  PvdA vraagt niet om hertelling.
  Burg. ook niet natuurlijk. Nestgeur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat is mijn stem nog waard als er tegelijkertijd zo wordt omgegaan met ons democratisch recht.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De media zijn niet echt kritisch over deze enorme fraude, maar dat zal wel komen, omdat die fraude gunstig is voor de pvda. Als die gunstig zou zijn geweest voor Leefbaar Rotterdam dan was het natuurlijk heel anders geweest. Het zijn walgelijke praktijken en het zal alleen maar erger worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. "Wat zegt u, meneer, het Ottomaanse Rijk (1299-1923)? Nóóóóit van gehoord."

  Erdogans soldaten liggen op koers.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook ik verbaas mij over de stilte in de reguliere media. Hoezo is de journalistiek de waakhond van de democratie? Inmiddels ben ik niet langer voorstander van hertelling van de uitgebrachte stemmen. Daar kan ondertussen teveel mee geknoeid zijn om noggeloofwaardig te zijn, zeker gezien alle berichten die nu naar buiten komen. De enige juiste oplossing is om opnieuw te gaan stemmen, ditmaal op de juiste wijze. De PvdA doet ondertussen alsof haar neus bloedt: Schrijer is bezig met (verkennende) coalitiebesprekingen. Ook de andere partijen hebben (vooralsnog) boter op hun hoofd: ze willen een informateur, geen nieuwe verkiezingen....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Persconferentie Aboutaleb om 16.00 uur.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Aboutaleb is overstag, er komt een integrale hertelling. Maar hoe zit het dan met dubbel stemmen?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hertellen van de Rotterdamse stemmen haalt het gevolg van de ongeregeldheden en de fraude natuurlijk NIET boven water.
  Het enige dat helpt is: HERSTEMMEN

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De Nederlanders kennen de geschiedenis van het Ottomaanse rijk niet.
  Het onderwijs is hier slechter en slechter aan het worden en Geschiedenis al helemaal een ondergeschoven kindje.
  Het is helaas nog steeds waar: wie de geschiedenis kent, weet ook waar het in de toekomst naar toe kan gaan.
  Voor wat betreft de opvolgers van de Ottomanen kun je je borst nat maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoop is heel mooi. Misschien gaat LR alsnog winnen. Wat zou er eigenlijk gebeuren als bij hertelling blijkt dat men er ruim naastzit? Dan wordt de volledige verkiezing in heel Nederland discutabel. Ook nog de verkiezing in 2006 niet te vergeten. Mijn voorstel is dan ook om met de computer en met de hand te stemmen. Die twee uitslagen kunnen dan naast elkaar. Zo sluit je verkeerde tellingen uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Tweet van Peter van Heemst:

  Dat Peper zich uit rancune met de verk uitslag in 010 bemoeit is niet zo netjes. Dat Opstelten zich er ook mee bemoeit is nog erger about 20 hours ago via web
  petervheemst

  petervanheemst

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Sylvain Ephimenco:

  "Het gaat om de teloorgang van structuren waarop de rechtsstaat stoelt, van identiteit, democratische normen en ooit gerespecteerde waarden. Het gaat om het verval van een model dat door mediterrane culturen aan het wankelen wordt gebracht. Het gaat om geïmporteerde gewoontes, unfaire en slinkse praktijken uit zuidelijke contreien die men in ons Rotterdam met wortel en tak moet uitroeien. Hiervoor is meer dan een hertelling nodig. Laten we naast een diepgaand onderzoek, het opleggen van straffen aan wetsovertreders ook een brede opvoedkundige discussie starten."

  Hertellen volstaat niet

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Die ephimenco gaat nog op Geert stemmen.

  BeantwoordenVerwijderen