Verzameld Werk 4

Het is algemeen bekend dat Karel van het Reve en broer Gerard definitief gebrouilleerd raakten maar bijna niemand weet er het fijne van. In dit 4e deel van het Verzameld Werk staan de twee stukken uit 1974 naar aanleiding waarvan Gerard boze brieven aan zijn broer schreef: Op Reis en Op Reis 2 (pag. 531 t/m 537). Een reden wellicht om dit meer dan duizend bladzijden tellende werk aan te schaffen, maar er zijn er meer, veel meer..

"Deel 4 van het Verzameld werk ligt in de winkel. Het telt meer dan duizend bladzijden, waarvan meer dan de helft - alles vanaf bladzij 319 tot aan de zorgvuldige annotaties (907 tot 964) en het zoals altijd ongelooflijk gedetailleerde personenregister (965-1005) nooit eerder in boekvorm verschenen teksten. Voorin staan Uren met Henk Broekhuis (1978) en Een dag uit het leven van de reuzenkoeskoes (1979), met daarin onder meer Van het Reves fameuze, controversiële Huizingalezing over de literautuurwetenschap, 'Het raadsel der onleesbaarheid'.

Veel controversieels ook bij de teksten die hier voor het eerst in boekvorm verschijnen. 'Mijn strijd' bijvoorbeeld, waarin Van het Reve het opneemt voor de persvrijheid. Het is 1974, en een comité van prominenten verzet zich tegen een herdruk van de Nederlandse vertaling van Hitlers boek Mein Kampf.

'Het comité is van mening dat een verbod van Mijn strijd de algemene persvrijheid niet aantast. Maar als een verbod van een boek - met welke argumenten en verzachtende bepalingen dan ook - de algemene persvrijheid niet aantast, wat tast die persvrijheid dan wel aan? Persvrijheid is ondeelbaar. Je kunt niet een boek verbieden en de persvrijheid niet aantasten.

'We hebben hier geloof ik te maken met de sterke menselijke neiging tot symbolische daden. Het salueren voor de vlag, het verbranden van portretten, het aanbidden van beeltenissen. Het geven van een trap aan het paard van de melkboer door de echtgenoot van de vrouw met wie de melkboer overspelige betrekkingen onderhoudt. Gruwelijke misdaden zijn begaan door de auteur van dat boek, tijdens het in alle etalages liggen van dat boek. Laat ons daarom iets ondernemen tegen dat boek!

'Als je zo redeneert zijn er heel wat boeken die verboden moeten worden. Werden destijds de Armeniërs niet uitgeroeid door vereerders van de Koran? Is de miljoenenmoord in Rusland niet verbonden met het boek Vraagstukken van het Leninisme door J.W. Stalin? En het Rode Boekje van Mao? En de Bijbel niet te vergeten? En worden bij iedere herdruk van de Heidelberger Catechismus niet oude wonden opengereten bij de nabestaanden van de Martelaren van Gorcum?'" Bron

Bol.com Het VW deel 4

Uitgeverij Van Oorschot

1 opmerking:

  1. Van het Reve heeft gelijk, het verbieden van boeken is een domme daad die de vrijheid aantast. Boeken worden vooral verboden in dictaturen en islamitische landen. Dit voorbeeld volgen is onverstandig.

    Maar ook via de EU komen rare totalitaire invloeden. Zo blijkt dat gemengde Europees-Arabische commissies Europese schoolboeken navlooien op kritische uitlatingen over de islam, terwijl in schoolboeken in Arabische landen het racisme en de religieuze intolerantie ervan afspatten.

    BeantwoordenVerwijderen