Bericht uit Harare aan de Maas alias Miami aan de Rotte


- Dan schakelen we nu over naar Carel Brendel in Harare aan de Maas. En Carel, is er al meer nieuws over die twee lege stembussen in de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek?

“In de wandelgangen wordt gezegd dat er fouten zijn gemaakt met de registratie van de stembussen. Uiteindelijk zouden alle stemmen boven water zijn gekomen. De vondst van de lege stembussen werd donderdag (4 maart) in een e-mail aan de fractievoorzitters gemeld door Hilbert Keizer, gemeentesecretaris van het stadsdeel. Daardoor kon hij niet op tijd de verkiezingsuitslag leveren. Gezien alle andere toestanden rond de verkiezingen in Rotterdam zorgde dit mailtje voor de nodige deining. Later kwam Keizer alsnog met een uitslag zonder op de lege stembussen terug te komen. Daardoor weet de buitenwereld nog steeds niet wat er precies aan de hand is geweest.”

- In Hillegersberg-Schiebroek is een hertelling geweest. Wat was de uitkomst?

“In eerste instantie was er een hertelling voor zeven stembussen. Daar kwamen behoorlijke verschillen met de eerste telling aan het licht. Daarop werd besloten alle 21 stembussen in Hillegersberg te hertellen. De uitkomst was nogal schokkend. Slechts drie van de 21 stembureaus hadden in eerste instantie juist geteld. Leefbaar Rotterdam had 117 stemmen meer, de PvdA 37. Het gevolg was overigens dat de PvdA een restzetel kreeg ten koste van GroenLinks.”

- De roep om een hertelling in heel Rotterdam wordt hierdoor zeker alleen maar groter?

“Ongetwijfeld. Ga maar na, het verschil in de centrale stad tussen PvdA en Leefbaar Rotterdam (LR) is 652 stemmen. In de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek liep Leefbaar in eerste instantie 117 stemmen mis. Als de gemeentelijke stemmen net zo slordig zijn geteld als die van de deelraad, dan is een kloof van 652 snel overbrugd. Als dan ook nog eens blijkt dat slechts in één op de zeven stembureaus juist is geteld, dan zijn de bezwaren van Leefbaar Rotterdam zeer begrijpelijk.”

- Er was ook nog een hertelling in deelgemeente Charlois?

“Ja, daar hebben de tellers kennelijk beter werk verricht. Bij elkaar bleken 22 stemmen niet te kloppen. Nu we het over Charlois hebben, ook daar heeft het gerommeld in de PvdA. Zoals bekend is de partij in het naburige stadsdeel Feijenoord uit elkaar gevallen, nadat Turkse leden de afdelingsvergadering hadden overgenomen. In Charlois is eveneens sprake geweest van een Turkse couppoging. De lokale voorman Dick Lockhorst meldde op 22 februari in het AD dat een dergelijke machtsgreep in zijn afdeling ternauwernood was afgewend. Op de bewuste afdelingsvergadering verschenen tientallen onbekende Turkse leden. Lockhorst heeft toen in allerijl de oude garde opgetrommeld. Zijn verhaal wordt overigens door andere PvdA’ers ontkend. Zij omschrijven Lockhorst als een soort ’Poetin aan de Maas’. Hij treedt terug als voorzitter van het stadsdeel en probeert nu als raadslid zijn invloed te behouden. Volgens partijgenoot Marco van Dijck heeft Lockhorst zijn positie juist gered door een seniorencoup. Deze Lockhorst was overigens samen met de stedelijke lijsttrekker Dominic Schrijer in 2005 nog voorstander van een verbod op hoofddoeken op het gemeentehuis.”

- Je dwaalt af Carel. Hoe is het nu met de uitslag voor de stad Rotterdam?

“Ondanks alle onregelmatigheden heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) de uitslag goedgekeurd. Marco Pastors heeft namens Leefbaar Rotterdam protest aangetekend. ‘Heel de wereld ziet hoe in Rotterdam de stemlokalen meer op de paardenraces lijken dan op de stemlokalen van een beschaafd land’, zei hij gisteren volgens een verslag in het AD. Aboutaleb heeft op de verkiezingsdag de leden van drie stembureaus laten vervangen. Voorzitters van 38 stembureaus hebben toegegeven dat mensen tegen de voorschriften in samen in één stemhokje hebben gestaan. In dertien bureaus was propagandamateriaal van diverse partijen aanwezig. Enkele voorzitters hebben aangekondigd dat ze aangifte zullen doen wegens intimidatie. Pastors heeft bij elkaar 53 bezwaren ingediend. Het LR-raadslid Ronald Buijt heeft diverse stembureaus bezocht in de wijken Feijenoord, Delfshaven en Charlois. Bijna overal constateerde hij overtredingen van de regels. Hij kreeg te maken met leden van stembureaus, die hiertegen niet optraden en zelfs weigerden om proces-verbaal op te maken van de klachten. In een reconstructie zegt hij dat hij slechts op één van de door hem bezochte bureaus geen misstanden heeft vastgesteld. Burgemeester Aboutataleb heeft overigens erkend dat er in tientallen stembureaus fouten zijn gemaakt. ‘Maar die onrechtmatigheden hebben geen gevolg voor de zetelverdeling’, houdt hij vol.”

- Aboutaleb had toch maatregelen tegen mogelijke stemfraude aangekondigd?

“Inderdaad. In februari 2009 heeft hij een brief aan de gemeenteraad geschreven, waarin hij strenger toezicht aankondigde. Hij stelde nadrukkelijk dat het niet is toegestaan om analfabete en of anderstalige kiezers in het stemhokje te helpen. Die hulp mag alleen worden verleend aan mensen met een lichamelijke handicap. De Rotterdamse stembureauleden zouden voortaan schriftelijk en mondeling expliciete instructies hierover krijgen. Aboutaleb had de regels juist aangescherpt omdat het in 2006 ook al klachten regende. Die klachten waren door zijn voorganger Ivo Opstelten (VVD) niet serieus genomen. Aboutaleb beloofde om de problemen beter aan te pakken. Desondanks ging het fout op tientallen bureaus. De voorzitter van het stembureau aan het Afrikaanderplein vond al die regels allemaal maar onzin. Kortom, de hele gang van zaken is een enorme blamage voor de burgemeester. Eerst strenge maatregelen aankondigen, en vervolgens doen alsof er niets aan de hand is, als blijkt dat er van die maatregelen niets is terechtgekomen. Hij wist dat het fout was gegaan in 2006, belooft dat het beter zal gaan in 2010, en dan gaat het toch weer mis.”

- Zijn die leden van stembureaus dan niet geïnstrueerd?

“Waarschijnlijk wel. Aan de vooravond van de verkiezingen klaagden namelijk de linkse partijen dat kiezers massaal zouden wegblijven door de scherpere regels. De informatie voor de bevolking over de nieuwe voorschriften zou onvoldoende zijn. PvdA-raadslid Fouad el Haji voorspelde in het AD Rotterdam dat de verkiezingen ‘een elite-aangelegenheid’ zouden worden. De regels zouden mensen afschrikken, aldus El Haji, die hoofd was van een PvdA-team dat allochtonen naar de stembus probeerde te krijgen.”

- Dus heeft men op de stembureaus maar besloten om de hand te lichten met de instructies?

“Daar lijkt het wel op.”

- Maar analfabete en anderstalige kiezers hebben toch ook stemrecht?

“Natuurlijk. Aan de deur van het stemlokaal wordt geen taaltoets of schrijfvaardigheidstest afgenomen. Het rood maken van een hokje op een stembiljet is trouwens een stuk eenvoudiger dan het invullen van een belastingformulier. Vooraf is het toegestaan om kiezers voor te lichten, desnoods in de eigen taal, al is dat een vreemde zaak voor partijen, die beweren dat alles begint met kennis van de Nederlandse taal. Maar in het stemhokje moet de burger het zelf doen. Stemmen is een individuele kwestie. Je kunt je natuurlijk afvragen of iemand, die na vele jaren verblijf in Nederland de taal niet machtig is en geen idee heeft hoe je een stembiljet moet invullen, zichzelf niet diskwalificeert als kiezer. Opvallend is ook dat partijen die de problemen rond de integratie hardnekkig ontkennen of bagatelliseren, als eerste piepen dat slecht geïntegreerde burgers worden ‘uitgesloten’ van de stembus.”

- Zijn er niet te veel regeltjes die de kiezer ontmoedigen om naar de stembus te gaan?

“Die regeltjes zijn er niet voor niets. De legitimatieplicht en de strengere regels rond machtigingen zijn juist bedoeld om het rommelen en ronselen van stemmen tegen te gaan. Wie de hand licht met de regels van het stembureau, zet de bijl in de wortels van de democratie.”

- Hoe gaat het nu verder?

“De raadscommissie voor de geloofsbrieven buigt zich over het dossier. Deze bestaat uit drie leden: Remco Oosterhoff (CU/SGP), Ronald Motta (PvdA) en Frans van der Hilst (Leefbaar Rotterdam). Zij leggen hun advies op 16 maart voor in de laatste zitting van de oude raad. Eerlijk gezegd zou ik het een schandaal vinden als Aboutaleb zo maar weg kwam met zijn beslissing.”

- Jij staat vermoedelijk alleen in die opvatting, Carel?

“Ik vrees van wel. Toen George Bush tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2000 de beslissende staat Florida won door allerlei onregelmatigheden op de stembureaus, hielden de media ons weken lang van alle details op de hoogte. Toen ging het om de sympathieke en progressieve Al Gore tegen de enge en conservatieve George Bush. In Rotterdam zijn het de boze en zure blanke mannen van Leefbaar die klagen over de voortreffelijke en heel erg deugende PvdA-burgemeester Aboutaleb. Zo werkt dat nu eenmaal.”

- Hoe gaat het nu met de landelijke verkiezingen op 9 juni?

“Misschien zijn de onregelmatigheden van afgelopen woensdag aanleiding om niet alleen in Rotterdam, maar in heel Nederland extra op te letten op het reguliere verloop van de Kamerverkiezingen. Als stadswachten niet helpen, kunnen we altijd nog waarnemers laten invliegen uit Zimbabwe, Wit-Rusland of Venezuela om toe te zien op het juiste verloop van de verkiezingen.”

- Hartelijk dank Carel. Als er meer nieuws is, schakelen we weer over naar Miami aan de Rotte.

Carel Brendel

8 opmerkingen:

  1. Het is onbeschrijfbaar erg hoe gefrustreerd je van een dergelijk klein verschil wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed artikel! Dit zou iedereen in Rotterdam moeten lezen. Ik was gisteren uit eten met 6 hoogopgeleide vrienden die zich geen zorgen maakten over de gang van zaken bij de gemeenteraadsverkiezingen. "Wat is er nou mis met een beetje hulp?" Men wist niet dat het verboden is om met z'n 2-en in een stemhokje te staan om beïnvloeding te voorkomen. Ook wist men niet dat er geen partijmaterialen aanwezig mogen zijn in een stembureau (bijv. een sticker op je tas of een sjaal met partijlogo). Ik viel bijna van mijn stoel van verbazing. Dit zijn witte, hoogopgeleide, in Nederland geboren mensen. Nu begrijp ik ook waarom er zo weinig reacties komen op de gang van zaken in Rotterdam. Men weet het niet, men vindt het allemaal wel meevallen. Maar het valt niet mee! Ik ben heel benieuwd of de 'oude' gemeenteraad deze verkiezingen op 16 maart rechtsgeldig gaat verklaren. Maar om eerlijk te zijn: ik vrees het ergste.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik geef Leefbaar Rotterdam groot gelijk over tellen die hap,door meerdere personen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. I. Maak je geen zorgen, die hoogopgeleide vrienden van je weten donders goed wat er mis is aan het hulp bieden in het stemhokje (bijv. meneer controleert of mevrouw niet tegen de islam stemt!!!). Heb je wel eens beter naar de achtergronden van die vrienden van je gekeken? Lang geleden leerde een ouwe Rotterdamse temeier mij al eens wie toch die fanantieke voorstanders van de multicul zijn. Volgens deze laagopgeleide vrouw –maar in het bezit van zeer veel mensenkennis- zijn er maar twee soorten: zij die aan de multicul verdienen en zij die met de verrijkers neuken. Of een combinatie van die twee.
    Inmiddels kan ik daar uit eigen waarneming aan toevoegen; zij die er aan hópen te gaan verdienen. En zij die er mee zouden wíllen neuken.
    Zo simpel kunnen de dingen dus zijn. Let er maar eens op. Deze alles verklarende theorie werkt werkelijk altijd!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De eenzijdige omroepen maken van deze grote stembusfraude natuurlijk geen grote zaak, hoe anders zou het zijn geweest als aanhangers van Leefbaar Rottersam zich in de stembureau's zouden hebben gedragen zoals die allochtone pvda-aanhang. Er zou uitvoerige berichtgeving zijn geweest. Ik vrees het ergste voor de kamerverkiezing met al die fraude.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @ReinoutS Ik wist dat niet maar je hebt volkomen gelijk: ook daar had tegen opgetreden moeten worden! De Kieswet is simpel: er mag geen beïnvloeding in het stemlokaal plaats vinden!

    BeantwoordenVerwijderen