Tofik Dibi verkwanselt het DNA van Nederland aan sjeik Fawaz

Dat ultra-orthodoxe moslims heisa maken rond een onbenullige tekening is geen nieuws. Interessanter is wel om te volgen welke figuren zich op sleeptouw laten nemen door sjeik Fawaz en zijn censuurteam. Onder hen is het GroenLinkse Kamerlid Tofik Dibi, die vorig jaar nog het DNA van Nederland herontdekte: vrijheid van meningsuiting, recht op zelfbeschikking, non-discriminatie, gelijkheid van man en vrouw en scheiding van kerk en staat. Dibi droeg dit DNA vol trots, beweerde hij, maar verkwanselt het nu zonder trots aan de Haagse salafisten.

In juli 2007 maakte de Zweedse artiest Lars Vilks een tekening, waarin de profeet Mohammed werd voorgesteld als ’rotondehond’, een zelfgemaakte straatversiering die nogal opgang maakte in Zweden. Een dag voor de opening werd de cartoon weggehaald van een kunsttentoonstelling uit angst voor mogelijk geweld van moslimextremisten. Die zelfcensuur leidde ertoe dat de tekening werd afgedrukt in enkele Zweedse kranten.

De cartoon was al in andere bladen geplaatst, maar de publicatie in Nerikes Allehanda op 18 augustus trok de internationale aandacht. De regering van Iran protesteerde, net als de Organisatie van de Islamitische Conferentie. In diverse steden trokken boze moslims de straat op om Zweedse vlaggen te verbranden. Op 15 september 2007 loofde de terreurgroep Dawlat al-Iraq al-Islamiyya (Islamitische Staat Irak) een premie uit van 100.000 dollar op het hoofd van Vilks, en van 50.000 dollar op Ulf Johansson, de hoofdredacteur van Nerikes Allehanda.

Zonder de boze reacties en de doodsbedreigingen had de wereld waarschijnlijk nooit meer iets vernomen van de rotondehond van Vilks. Over smaak valt te twisten, maar zo’n slechte tekening is vooral een belediging voor cartoonisten. De opgeklopte reacties en de moordoproepen tegen Vilks stellen de islam in een slechter daglicht dan de omstreden tekening zelf. Normaal gesproken zou de Zweedse cartoon al lang zijn vergeten, maar de buitensporige reacties erop zorgen ervoor dat de tekening in het nieuws blijft. Als gevolg daarvan wordt de cartoon steeds weer gepubliceerd.

Afgelopen week was het weer raak na de arrestatie op 9 maart 2010 van zeven extremistische moslims in Ierland. Zij worden verdacht van een moordcomplot tegen Vilks. Een van hen is Colleen LaRose, een door de media als ‘Jihad Jane’ aangeduide bekeerlinge uit Philadelphia, die al eerder de aandacht trok wegens terroristische activiteiten.

Het Algemeen Dagblad plaatste op zijn website de omstreden tekening bij een bericht over het moordcomplot. Dat wekte weer de woede van de Haagse salafistische imam Fawaz Jneid. Zijn volgelingen klaagden bij het AD. Kort daarop verdween de tekening van de website.

AD-functionaris Bart Verkade verklaarde dat de afbeelding ‘niet ‘relevant’ was en daarom na interne discussie werd vervangen door een foto van Vilks. Zelfs al is dat waar, veel relevanter is dat de verwijdering door het team van Al-Yaqeen, de website van de as-Soennah-moskee van sjeik Fawaz, als een succes werd gevierd. “We hopen dat dit soort taferelen zich in de toekomst niet meer voordoen. We houden daarom een oogje in het zeil en blijven dicht op de ontwikkelingen in de media”, aldus het ‘censuurteam’ van de salafistische imam.

Deze opmerking had natuurlijk een averechts effect. De Pers, Elsevier, Geen Stijl en diverse websites (onder meer Hoeiboei en De Dagelijkse Standaard) stortten zich op de zaak. Het gevolg was ook dat de gewraakte cartoon overal opdook, waardoor de censors van Al-Yaqeen overuren moeten maken. “Haatimam Fawaz is hardleers”, aldus De Dagelijkse Standaard, “of hij probeert hier zelf een slaatje uit te slaan; dit optreden zal zijn populariteit onder (radicale) moslims immers goed doen.”

Fawaz en zijn mensen heffen nieuwe klaagzangen aan. ’Blijven we zwijgen?’ heet het in een filmpje op Islaam TV. Het censuurteam van Al-Yaqeen heeft ‘Bekende Nederlanders’ gevonden die de herplaatsing van de cartoons afkeuren.

De actie en reactie rond de cartoon van Vilks zijn redelijk voorspelbaar. Veel interessanter is welke BN’ers zich aan de kant van sjeik Fawaz stellen. Bij ‘Bekende Nederlanders’ moet u in dit verband niet denken aan Katja Schuurman, Linda de Mol of Connie Breukhoven. De BN’ers van de haatimam zijn van een geheel ander kaliber.

Bij Al-Islaam vertelt rapper Appa waarom het plaatsen van de cartoon zo schandelijk is. Deze ‘straatfilosoof’ vindt het niet erg als iemand Geert Wilders een kogel door zijn kop schiet. “Als ik Wilders ooit tegenkom, is-ie van mij”, aldus Appa, die twee jaar geleden de haat in Nederland muzikaal mocht bestrijden tijdens een manifestatie van Nederland Bekent Kleur.

Heel boos is ook theatermaker Salaheddine Benchikhi, bestrijder van ‘verkaaste’ Marokkaanse Nederlanders, onder wie hij ook PvdA-politicus Ahmed Marcouch rekent. ‘Sal’ haalde vorig jaar het nieuws met de eis dat er een apart vak voor vrouwen moest komen in een Rotterdams theater. Dit verzoek werd goedgekeurd door de Rotterdamse wethouder van Apartheid Rik Grashoff (GroenLinks). De merendeels Marokkaanse bezoekers trokken zich gelukkig niets aan van de wens van Sal en gingen gezellig door elkaar zitten.

Op de hand van Fawaz is verder de religiewetenschapper Martijn de Koning, antropoloog aan de Radboud Universiteit. Minister Hirsch Ballin heeft een onderzoek naar shariarechtspraak in Nederland toevertrouwd aan de Radboud Universiteit. Ik mag hopen dat niet De Koning op onderzoekspad is gestuurd, want dan kun je net zo goed Willem Holleeder onderzoek laten doen naar de georganiseerde misdaad.

Advocaat Gerard Spong hoort ook bij de beroepers. Misschien kan hij nog eens nalezen wat sjeik Fawaz van homoseksualiteit vindt en samen met PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen een actie in de as-Soennah-moskee organiseren.

Verder de Leidse hoogleraar Maurits Berger, die vindt dat de sharia en het Nederlandse recht voor 95 procent aan elkaar gelijk zijn, en dat we daarom niet zo moeilijk moeten doen over dit islamitische recht.

Wat mij betreft de opvallendste ‘BN’er is het GroenLinkse Kamerlid Tofik Dibi. Hij liet zich al eerder strikken voor een interview met Al-Yaqeen. Bij die gelegenheid was hij tegen een verbod van de mensonterende boerka. Dat was volgens hem ‘de essentie van GroenLinks.

Dibi schrijft graag open brieven. Zo bepleitte hij in november een andere richting in het islamdebat., want er doemden ‘prachtige vergezichten op in onze multiculturele samenleving’. “De mooiste ontdekking van het integratiedebat is de (her) ontdekking van het DNA van Nederland: vrijheid van meningsuiting, recht op zelfbeschikking, non-discriminatie, gelijkheid van man en vrouw en scheiding van kerk en staat. Wij dragen de erfelijke informatie in dit DNA vol trots.”

Dibi is kort van geheugen of uiterst wendbaar of allebei. Nu huilt hij mee met Fawaz en verkondigt dat kwetsen van moslims een doel is geworden. En zo verkwanselt Dibi het DNA van Nederland aan een religieuze fanaat, die de bijl wil zetten in alle DNA-waarden die door Dibi zelf vier maanden geleden nog zo hoog zijn geprezen.

Wat een poseur. Wat een kletsmajoor.

Carel Brendel

25 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er is geen enkel vrijheidsrecht dat geen eventuele censuur zou kunnen krijgen opgelegd.

  Zo wordt ook het grondrecht van de vrije meningsuiting beperkt door verantwoordelijkheid volgens de wet net als dat van het recht van ieder om zijn godsdienst of levensovertuiging, individueel of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.

  Nu, het feit dat er zulke 'buitensporige reacties' zijn tegen de cartoons geeft de schijnbaar onverzoenlijke clash weer tussen deze twee grondrechten. Dit kan gezien worden als een juridische maar ook als een maatschappelijke queeste naar wat de onderlinge verhouding en grenzen in dit geval zijn.

  Het inhumane dat inherent is aan elke verabsolutering van een recht - zowel naar een minimum of naar een maximum - zou idealiter in het perspectief van het meest belangrijke moeten worden gesteld: dat van het humane gehalte en de onontkoombare relatie die er immer tussen gelovige en ongelovige mensen is, juist omdat we allen mensen zijn en dezelfde wereld delen.

  In dat licht wordt de relationele sensibiliteit voor elkaars noden, behoeften en wensen belangrijker dan de oppositionele legaliteit vanuit in stelling gebrachte rechten en religieuze, culturele of morele aanspraken. Dit laatste schept slechts een bar niemandsland en een heilloze loopgravenoorlog.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Is het waar dat Tofik Dibi voor twee kanten kiest?
  Ik vermoed dat hij naar de Nederlander zijn masker opzet.Naar de moslim komt de ware Jacob te voorschijn, afschuwelijk die Tofik.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ Topsporter

  De dubbele tong en de Januskop die U bij Dibi veronderstelt, is exemplarisch voor de blaam-en-tweespalt-strategie die totalistische regimes in het verleden en nog immer hanteren om hen onwelgevallige groepen of individuen kalt te stellen.

  De 'Vijfde Kolonne'-complottheorie kan ongetwijfeld onder bepaalde individuen of subgroepen spelen, doch moet niet onkritisch worden gegeneraliseerd en geprojecteerd op alle moslims. Dit is immers onrechtvaardig en werkt contraproductief en wordt dan wellicht juist 'a self-fulfilling prophecy'.

  Daarbij, complottheorieën zijn onuitroeibaar in onze moderne tijd van globalisering van macht en (des)informatie en ook van angsten en wanen. Eerlijker en effectiever is het om in beschaafde dialoog én stevig debat te blijven vanuit vertrouwen en vanuit een menselijk betrokken doch immer (zelf)kritische distantie bewust van de onderlinge verbondenheid en afhankelijkheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Erlkönig, 21 maart 2010 12:27

  "Eerlijker en effectiever is het om in beschaafde dialoog én stevig debat te blijven vanuit vertrouwen en vanuit een menselijk betrokken doch immer (zelf)kritische distantie bewust van de onderlinge verbondenheid en afhankelijkheid."

  "Word, words, words" - Hamlet 2.2.192

  Geen woorden maar daden, mijn waarde Erlkönig. RES NON VERBA,
  deze bijvoorbeeld:
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2010/03/groeten_uit_veenendaal.html

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hahahaha! Mohammedkoekjes:

  http://weeswaakzaam.punt.nl/index.php?r=1&id=422499

  Islam is af en toe geinig! Wat een ruk beledigen zeg voor moslims om hun 'heilige profeet' als uiteindelijk onze dierenvriend (grin) hun ONREINE hond Mohammed afgebeeld te zien. Nog mooier als de cartoonist Mohammed als St. Bernardshond getekend had als nog een flink stuk 'Haram' 'alcohol op de rug van Mohammed de hond'.

  Maar niet de eerste keer zie Munz & de Winter die alles religie kielhalen inclusief Mohammed als Buldog die Jezus als hond bedreigd:

  http://www.muntzvandewint.com/site/indexframes_2.html

  'Bond tegen Vloeken' klaagde 'Jezus aangelijnd als hond' aan maar werd afgewezen door de Rechter 'onderdeel van normale dialoog in the samenleving' in 2008(?)

  Ik kan wel begrijpen dat moslims kwaad zijn want ook wij zijn verontwaardigd dat hun 'God' mensen 'apen en varkens' noemt, de laatste ook als wij ONREIN voor moslims. Maar ja wij zijn intussen gewend dat 'Allah' iedereen mag beledigen en GRUWELIJK bedreigen met moord, waar deze 'Mohammed hond' cartoon slechts een flauw aftreksel van is.

  'Beledigen'? Islam/Moslims zijn daar wereldwijd grootmeesters in, maar om anderen te stoppen hén de beledigen is het 'sharia' strafrecht handig met de doodstraf voor 'beledigen' voor wat vermeend heilig is. Christen zijn is 'HARAM' als vanzelfsprekend 'geen belediging' voor christenen; en toch durven die verdomde moslims onder ons te komen worden én bedreigen ons in onze cultuur!

  Islam in wild vrij en 'alles moet kunnen de POT op met je profeet' Nederland het laatste land waar moslims 'vredig' hun Islamhandel kunnen verhandelen!

  Stelletje huichelaars! Ze mogen NIKS aan sex voor het huwelijk, maar Mohammed mocht alle vrouwen die zich tot hem aangetrokken voelden (Koran) kreer meer vrouwen toegewezen namelijk 12 om te fucken van 'Allah'; en martelaren ontploffen met een gerust hart opdát zij 40 'eeuwig vernieuwende maagden kunnen fucken'.

  Kindhuwelijken als kindverkrachtingen? Geen probleem. Toch verklaart Islam zichzelf 'zedig' terwijl zij in een paar woorden hun vrouwen mogen dumpen. SHIT dat is Koran/Mohammed/hadiths.

  Dat de Bibi's dit niet begrijpen - hun stuk ongeluk - en van ons!

  Ergens in een museum in Frankrijk ligt een cartoon van Mohammed als NAR met bellen op zijn Narrenkap getekend in de 12e eeuw. Mohammed werd al ten eeuwige dagen met de rug aangekeken in Europa!

  Vraag mij af of Dibi het gedicht van Hugo de Groot Grotius al gelezen heeft over 'Muhammed ende sijne veelwijverij, seer WREED van geest ....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @ Tommie

  Welbeschouwd kijken we altijd vanuit woorden, beelden, ideeën en oordelen naar 'de werkelijkheid' en onze en andermans daden, hoezeer we die ook stijlvol of stijlloos vinden. Daarbij, woorden zijn ook daden. Reeds Shakespeare wist dat al.

  Zolang je zelf wel allerlei woorden gebruikt en niet op die van tegenvoeters in wilt gaan vanuit de eisen die aan een redelijk en fatsoenlijk debat of dialoog worden gesteld, diskwalificeer je jezelf mateloos en veroordeel je jezelf tot heilloze monologen of parmantige preken voor eigen onkritische parochie.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @ Erlkönig

  Geen gevoel voor ironie hè?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Alle moslims zijn vijanden omdát zij 'heilig' in die Koran/Mohammed/hadiths geloven die zegt ons uiteindelijk te zúllen VERNIETIGEN indien wij ons niet tot Islam bekeren, d.w.z. specifiek genoemd christenen en Joden.

  Die 'Allah'kent geen maat, gaat uit het dak met schelden, tieren dreigen met geweld onder aanmoedigen van moord en doodslag, en onteigenen van ons, en verkrachtte onze religies. Die 'Allah' is totáál RESPECTLOOS!

  Koran kán GOD niet zijn want wie daarin te keer gaat past alle maatstaffen van een seculiere DICTATOR uit op MACHT onder gebruik van geweld en haat spuien voor iedereen 'die niet voor mij is, is tegen mij en zal ik vernietigen'.

  Moslims kunnen niet met die Koran als OORLOGSVERKLARING aan ons aan komen zeilen en verwachten dat zij geaccepteerd worden, nog erger 'respect' verwachten van hen die hun 'God' zegt te 'zullen vernietigen'.

  Wat mij betreft kunnen ALLE moslims de pot op in hun thuislanden!

  Middeleeuwen terug, godsdiensttwisten terug ...het kan niet op met 'have fun in Islam Nederland'

  Pfff!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @ Tommie

  Volgens Erlkönig heeft vooral onze zuster Annabeth een gezonde portie humor nodig, blijkens haar rabiate epistels...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @ Annabeth

  Gaat het nog een beetje?

  Of moet Erl een flesje zuurstof ontkurken voor U?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb wel te doen met Femke Halsema,
  de gelederen verzwakken met zo'n Dibi op de voorste rij.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @ Erlkoenig

  Goed idee! Haal er en goede fles wijn bij en verdrink KORAN/Muhammed!

  http://www.bosnewslife.com/12035-news-alert-pakistan-christian-burnt-wife-raped-for-refusing-islam

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @ Annabeth

  Muhammed heeft voorzover Erlkönig beoordelen kan nog immer het eeuwige voor het tijdelijke verwisseld. Hem verdrinken zal dus slechts metaforisch of dichterlijk kunnen plaatsgrijpen.

  Van de Bijbel zijn er tot heden ruim 7,5 biljard exemplaren wereldwijd verspreid. Laat het aantal van de Koran de helft zijn, dan zijn dat nog steeds een kleine 4.000.000.000 Korans: best wel veel om te verdrinken in een flesje huiswijn, wot U?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Carel Brendel: weer zo'n Angry White Male Babyboomer, terminaal teleurgesteld in zijn Linkse Idealen, het Leven en waarschijnlijk ook in de Liefde...

  Een duidelijk gevalletje van het Vermoeide Helden Syndroom.

  Alleen nog maar zelf zijn bittere gal spuien maar geen ruimte voor reacties laat staan tegenspraak dulden op zijn van diepe manische depressiviteit getuigende website: hoe gezond liberaal, hoe voorbeeldig democratisch, hoe weergaloos geciviliseerd...

  Harharhar!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. En zo zie je maar weer hoe onze zogenaamd liberale moslim zich ontpopt als de kritiekloze belangenbehartiger van de orhodoxe islam en gemeenschap. De man die alleen maar islam-kritiek wil ombuigen en afweren, waarbij hij voorwendt liberaal te zijn, en in werkelijkheid een werktuig van de intolerante orthodoxie is. Kortom, een walgelijk ventje die Dibi.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dibi is een idioot. Een aardigere uitdrukking heb ik niet voor hem. Mijn werkelijke mening zou hier helaas gefilterd worden wegens te grof taalgebruik.

  Een politiek lichtgewicht is als kwalificatie nog te zwaar voor hem.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Der Erlkönig, kom nou niet met dit soort wazigheid,daarmee gaat u voorbij aan de werkelijkheid, die echt met minder mist goed waarneembaar, benoembaar en verklaarbaar is!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ranzig is trouwens Uw verhullende taalgebruik. Heldere taal,zodat je vrij van gelovige onzin je verheft boven de middelmaat dat wens ik U in alle oprechtheid toe, meer empirie Her Erlkönig neergeschreven met de juiste pen.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @ flopsporter

  Wilt U dan zo het U niet al te zeer ontrieft en amicaliter Erlkönig inwijden in de Wondere Wereld der Empirie?

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Dat is geen probleem Her Erlkönig, zie de optredende schizofrenie bij onze Tofik, dat is de kern van het probleem, goed waarneembaar nietwaar?

  BeantwoordenVerwijderen
 23. @ stropsporter

  Jij toffe dibbes, Tofik Dibi is zeker geen schizophreen: Brendel verwijt hem dubbelhartigheid casu quo opportunisme. Dit hoeft niet per necessitatis het geval te zijn: iemand kan volgens de regelen der consistentie en coherentie wel zeker én het "DNA" - harharhar! - van Nederland propageren én simultaniter verkondigen dat kwetsen van moslims een doel op zichzelve geworden is. Daar zit geen enkele tegenspraak in tenzij vanuit malicieuse Brendeliaanse projecties casu quo demonisaties.
  A fortiori: door het stellen dat het kwetsen van moslims een doel op zich geworden is doet hij recht aan minstens drie van de genoemde chromosomen in het vaderlandsche DNA: de vrijheid van meningsuiting, het tere beginsel van non-discriminatie én vanuit horizontale werking ook de scheiding van kerk en staat.

  De enige ware poseur en kletsmajoor in casu is dus nog immer Brendel.

  Maar daar brengt Erlkönig niets nieuws mee onder de Hollandse zon...

  BeantwoordenVerwijderen
 24. en bij Pauw zit hij weer met respect uitgenodigd om ZIJN mening te mogen ventileren,terwijl kan hij veel beter met zijn leugens achter de kamelenpoep blijven.

  BeantwoordenVerwijderen