De Egyptische opstand


Ademloos volgde ik de protesten in Egypte gedurende de afgelopen zes dagen. Ik gun Egypte een meer democratische staatsvorm en het Egyptische volk verdient beslist een minder corrupte en onderdrukkende regering. De vraag alleen is: wordt dit alles bereikt plotseling, van de een op de andere dag, door een verandering van het staatshoofd?

Het doet me erg denken aan de Iraanse revolutie in 1979 die als een brede volksopstand begon, met brede steun onder alle lagen van de bevolking. Zelfs de seculiere en linkse oppositie tegen de toenmalige Shah deed er ook aan mee. Kort daarna namen de Ayatollahs de absolute macht over en werd de ruimte voor andere stromingen steeds kleiner.

De rol van de Moslimbroederschap is ook onduidelijk. In eerste instantie hielden de Moslimbroeders zich afzijdig en namen geen leidende rol in de demonstraties. Nu scharen ze zich achter al-Baradei, het voormalige hoofd van het atoomagentschap IAEA die zeer goede contacten met Iran onderhoudt.

In het beste scenario zal hij proberen een seculiere nationale eenheidsregering te vormen die zorgt voor eerlijke en vrije verkiezingen. De kans is dan groot dat de Moslimbroeders de verkiezingen zullen winnen. In de verkiezingen van 2005 wonnen ze maar een vijfde van het totale aantal zetels, toen was er geen sprake van eerlijke verkiezingen. In een interview met de BBC vertelde Isam al-Iriaan, een van de leiders van de Moslimbroeders, dat het Westen respect moet opbrengen voor de religieuze opvattingen en aspiraties van de Egyptenaren.

Misschien moet Egypte dan maar eerst door dezelfde fase heen als Iran toen, om decennia later pas te beseffen dat een islamitische republiek de slechtste vorm van dictatuur is die er maar bestaat en dat ze zelf deze regeringsvorm niet moet willen. Wij weten het, maar kunnen het hen niet duidelijk maken. Soms moet iemand zelf de fouten maken om er lessen uit te trekken, zoals een bekend Frans spreekwoord het zegt: "On ne peut pas bruler les etapes". ('Je kunt de treden niet overspringen'.)

Voorlopig is het niet eens zeker dat Mubarak gaat vertrekken. Ik verwacht het eigenlijk zelf niet. Maar je weet het maar nooit. Wat ik wel weet is dat de chaos en de wetteloosheid die momenteel in Egypte heerst verschrikkelijk is. Duizenden gevangenen zijn ontsnapt. Politiebureaus zijn overal in brand gestoken en de wapens zijn door opstandelingen meegenomen. Geweld en plunderingen bedreigen de veiligheid van iedereen.

Ik ben dus minder euforisch over de opstanden in Egypte dan menigeen. Maar zelfs als Mubarak niet vertrekt, zal hij hopelijk lessen moeten trekken uit deze opstand en begrijpen dat hij na dertig jaar plaats moet maken voor een ander. Zijn termijn loopt toch af over negen maanden.

Nahed Selim

14 opmerkingen:

  1. Misschien kan men de treden niet overspringen, maar misschien is ook die hele trap niet nodig. Het is niet noodzakelijk om eerst een meer verderfelijke en verachtelijke staatsvorm te kiezen zoals in Iran. Misschien staat de ladder tegen een verkeerd gedeelte van het gebouw, misschien moet men op een andere plaats omhoog, en misschien moet men gewoon de route volgen die andere beschaafde volkeren ook gevolgd hebben. Er is totaal geen enkele noodzaak om eerst een heel land nog dieper naar de verdommenis te helpen, om alleen maar daarna weer omhoog te kunnen klauteren.

    Er zijn helaas geen onbaatzuchtige leiders die het Egyptische volk kunnen sturen. Op dit moment zijn er alleen aasgieren die over de ellende van het volk een gouden presidentszetel zien schitteren.

    Wat zou moeten worden gedaan is het volk steunen om zichzelf te bevrijden van de huidige dictatuur, maar niet met als doel om een andere dictator aan de macht te helpen, of zelf de totale islamitische duisternis over het land te brengen.

    Ik denk dat de media nog wel toegang hebben tot Egypte, via die weg zou men de zelf-bevrijding van Egypte kunnen steunen. Er mag geen enkele opening zijn in de richting van de Broederschap zijn. Moslims zijn per definitie anti-democraat, er valt niets van hen te verwachten. De kans dat moslims via de weg van terreur en revolutie de macht trachten te versterken / verkrijgen is niet ondenkbeeldig. Het is eerder gebeurd en daarom moet op elke mogelijke manier die Broederschap worden bestreden.

    Nu is het moment dat Egypte zichzelf kan verbeteren, maar als men niet oppast dan zijn de jaren van dictatuur en geheime martelingen voorbij en komt men in een periode van islamitische dictatuur en openlijke martelingen en executies. Het is maar waar men voor kiest! De trap omhoog, of de trap omlaag!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Niet om vrolijk van te worden, het scenario dat Nahed Selim schetst.

    Ben benieuwd wat Israel nu allemaal uitvoert. Die wil immers beslist geen 2e Iran als buurman.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Husni Mubarak is Israel’s closet ally in the Arab world.
    Nobel-Prize Laureate Mohammed al-Baradei has agreed to lead a resistance coalition that includes the Muslim Brotherhood, the best-organized movement in Egypt.

    The Brotherhood is not an Iranian-style extreme Islamic movement, contrary to alarms being spread by neocons and the often poorly-informed US media.

    In fact, the Muslim Brotherhood has long eschewed politics to concentrate on social, religious and educational issues. If anything, it has been ultra-conservative, even stodgy and timid. But it also represents the Washington’s best potential ally if Egypt’s military regime falls. We should not be misled by self-serving warnings about Islamic bogeymen.

    http://www.lewrockwell.com/margolis/margolis225.html

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zie hier toch een problematisch beeld geschetst en dat is het volgende: keer op keer wordt "het volk" (van Iran, 1979 en nu Egypte, Tunesië) ietwat amorf neergezet als mensen die beter verdienen of beter wensen.

    Wat telkens opvallend onbesproken blijft, is de vraag in hoeverre grote delen van de moslimse bevolking daadwerkelijk warmlopen voor democratische en rechtsstatelijke beginselen.

    Overal waar de Islam in cultureel opzicht van de wieg tot (voorbij) het graf domineert, lijkt mij het bijzonder twijfelachtig en een zekere vorm van wensdenken (conform de Bush/Blair-doctrine) om aan demonstrerende massa's praktiserende moslims vrijheidslievende, democratische verlangens toe te schrijven.

    Sag.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik begrijp de zorgen van Selim.

    Overigens, Maurits Berger bracht zojuist in Een Vandaag ook het scenario met de Moslimbroederschap ter sprake. "... sharia en zo.., tja.. daar zitten we allemaal niet op te wachten".

    Het is er in elk geval weer eentje voor de "De sharia is voor 90% gelijk aan het westers recht" feuilleton. Of zou hij eindelijk het licht zien?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk om ook de mening van Nahed Selim te lezen, want daar wachtte ik al op. De intolerantie komt niet alleen van de dictator, maar vooral ook uit het volk zelf voort. Maurits Berger haalde een recente peiling aan onder Egyptenaren en daaruit blijkt dat wel 80% voorstander is van steniging van vrouwen en doodstraf voor afvalligen. Dat stemt niet hoopvol. Zelfs al is er een vorm van "vrije" verkiezingen dan nog zullen die geen echte vrijheid brengen als de totalitaire islam de marges bepaalt, dus geen vrijheid van godsdienst of normalere man-vrouw-verhoudingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ook in Tunesië gaat het verkeerd:

    “A group of people who showed up yesterday at the airport in Tunis to peacefully protest the return of the leader of the Islamist movement Ennahda, Rached Ghannouchi, chanting slogans such as “yes to Islam, no to Islamism,” were attacked by his supporters, thousands of which had gathered in the arrivals area at the airport. A young Tunisian, Mehda Barsaoui, wrote to the newspapers about the incident today, saying that “we were treated like unbelievers, Zionists, young irresponsible people and that one day Allah will judge our mistakes”. Ennahda supporters started with insults and switched to physical attacks, said the young man, not only ripping the signs held by their rivals away from them, but also “slapping a woman and attacking another two friends”. “This is the freedom of expression of the Islamists,” wrote Barsaoui, “beating demonstrators and slapping women who were not in their place, since they should be at home taking care of the household chores.” ”

    http://www.ansamed.info/en/news/ME.XEF05488.html

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Demonstratie Egyptenaren op de Dam
    Egyptenaren die in Nederland wonen, demonstreren dinsdag op de Amsterdamse Dam. Ze betuigen daarmee hun steun aan de bevolking van Egypte, en ze eisen het vertrek van president Mubarak.
    DEMONSTRATIE EGYPTENAREN OP DE DAM
    fotoFoto

    Demonstratie Egyptenaren op de Dam
    14:00 uur

    De betoging staat ook in het teken 'van de doden, de vermisten en de door de politie verkrachte vrouwen', zeggen de organisatoren, de Vereniging van Egyptische organisaties in Nederland. De bijeenkomst op de Dam begint om 14:00 uur.


    http://www.rtl.nl/%28/actueel/rtlnieuws/%29/components/actueel/rtlnieuws/2011/01_januari/31/binnenland/demonstratie-egyptenaren-op-de-dam.xml

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Worden dit de nieuwe leiders van Egypte?? AUB kijk beide clips tot het einde en zie wie de moslimbroedrschap leiders werkelijk zijn. kijk en huiver.
    hamas,al-qeada,taliban,hezbolla,fis allen zijn ontstaan vanuit de moslimbroederschap ,zij vochten met een moslimleger aan de zijde van hitler en de nazis en namen aktief deel aan holocaust.

    Ziehier de geschiedenis van de moslim broedrschap:


    http://www.youtube.com/watch?v=Zp4yHd0tCRQ&NR=1

    http://www.youtube.com/watch?v=JQn5yahsCBM&feature=related

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Bertus Hendriks beweert net in Nieuwsuur (van woensdag 2 februari) dat deze spontane beweging (de anti-Mubarak demonstraties) een zucht naar democratie is, en dat zij (de demonstranten) dezelfde (normen en) waarden willen als wij hier in het westen...

    Hij mag dan wel midden-oosten deskundige genoemd worden, maar ik voel op mijn klompen aan dat hij hiervan geen kaas gegeten heeft...

    Als je namelijk alle volledige beelden (i.t.t. de ingekorte beelden van de NOS) bekijkt, hoor je de anti-mubarak demonstranten duidelijk allerlei islamitische kreten schreeuwen...die niet zoveel goeds beloven voor de 'westerse normen en waarden' in Egypte.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Goed stuk maar jammer dat Nahed Selim niet aangeeft wat een ramp het zal zijn voor Israël, Europa en de VS als de Moslim Broederschap aan de macht komt.

    Klik hier voor een informatief artikel over de Moslim Broederschap door Dore Gold: The Muslim Brotherhood and the Egyptian Crisis

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Goed stuk maar jammer dat Nahed Selim niet aangeeft wat voor een ramp het zal zijn voor Israël, Europa en de VS als de moslimbroederschap daar aan de macht komt. Misschien wel WOIII.

    @Jasper
    Klik hier voor meer informatie over propagandist Bertus Hendriks door Peter Siebelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Tja, het lijkt mij vrij duidelijk dat een machtsgreep zelfs maar ten dele van de moslim-broederschap slecht is voor de vrijheden van vrouwen, homo's en niet-moslims. Helaas was het met die vrijheden ook onder Mubarak slecht gesteld. De intolerantie komt namelijk vanuit de machtige moskeeën en van het volk zelf. Elk bewind zal helaas toegeven aan die intolerantie om toch een machtsbasis te houden. Geen enkel bewind kan standhouden wanneer de hele islamitische geestelijkheid tegen is. Daardoor krijgen niet-moslims ook zo weinig ruimte. Maar de moslim-broederschap zal dit alles echter vele malen verergeren, zie ook de praktijk in andere landen waar de invloed van de islam toeneemt en de tolerantie en de ruimte voor de niet-moslim afneemt.

    BeantwoordenVerwijderen