'Islamcriticus'

Een loodgieter aanspreken met wc-reparateur, dat haalt niemand in z'n hoofd. Ik weet zeker dat iedereen dat vreemd zou vinden. Nochtans repareert een loodgieter natuurlijk wel degelijk wc's als het zo uitkomt. Defekte toiletten komen immers ook voor. Maar hem (of haar) wc-reparateur noemen, nou nee, dat is raar en 't heeft niets met schaamte te maken maar 'wc-reparateur' wil toch niemand op z'n visitekaartje hebben staan. Daarmee doe je de loodgieter tekort.

Iets vergelijkbaars is er aan de hand met iemand 'islamcriticus' noemen. Ik vind dat een non-term. Het is een weinigzeggend, vervelend etiket, bijna even kwalijk als de duiding 'islamofoob'. Alsof het een op zichzelf staand beroep is. Toch hoor je het voortdurend.

Ontkom ik er zelf niet aan het woord 'islamcriticus' te gebruiken of te herhalen, dan plaats ik 't meestal tussen aanhalingstekens of ik zet er zogeheten of zogenaamde voor.

Iemand is arabist, historicus, journalist, theoloog of islamoloog; door iemand zonder meer islamcriticus te noemen, doe je hem tekort, plaats je die ander in een hoek, geef je uitdrukking aan je minachting voor die ander.

De aanduiding islamcriticus zal zeker weer verdwijnen. Wat mij betreft zo snel mogelijk. Geen slecht voornemen voor 2011, toch?

Dat er niettemin mensen zijn die zichzelf uitroepen tot islamcriticus. Tja, daar kan ik niets aan doen.

AVe

13 opmerkingen:

 1. Zo introduceert Fox News Richard Dawkins niet als wetenschapper maar als atheist : klik

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toch is de volgende overweging het vermelden waard, lijkt me: als het gewoon gebruik aan het worden is om mensen met bepaalde opvattingen over een ideologie weg te zetten als iemand die groepshaat aan zou wakkeren, dan is het een redelijke en terughoudende (en verstandige) reactie om de zaak terug te brengen naar wat ie is: iemand die een hekel heeft aan die ideologie. Kortom: een islamcriticus.

  Hoe zou in het verleden de discussies tussen links en rechts verlopen kunnen zijn als er geen kritiek van het socialisme en kapitalisme (of communisme) meer mogelijk was omdat die termen buiten de orde waren verklaard? Hoe zou de literatuur en het schotschrift mogelijk geweest als W.F. Hermans en Ter Braak niet meer hadden mogen publiceren over de katholieken en andere gelovigen?

  Hoe moet je een moslim aanspreken op zijn ideologie als je de term "islam" niet meer mag gebruiken?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed gevonden @AagVandaag Idd belachelijk.

  @neuter. Noem je kritiek op de islam dan een afwijking?!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "Iets vergelijkbaars is er aan de hand met iemand 'islamcriticus' noemen. Ik vind dat een non-term. Het is een weinigzeggend, vervelend etiket, bijna even kwalijk als de duiding 'islamofoob'."

  Het verschil tussen islamofoob en islamcriticus is vooral perspectivisch. Beide termen verwijzen m.i. naar hetzelfde: kritiek op de Islam.

  Ik zou het op moeten zoeken (op JihadWatch), maar een gezaghebbend lid van de islamitische ulema heeft onlangs verklaard dat "islamofobie" niets anders inhoudt dan "het naar buiten brengen van de waarheid omtrent de Islam".

  Sag.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het probleem is dat er (nog) geen betere term gevonden is voor degenen die niets van de islam moeten hebben, ook al zijn die talrijk. Ik heb wel een benaming voor degenen die een tegenovergestelde mening zijn toegedaan. Daar zijn er ook veel van in linx Nederland. Voor deze zielenpoten zou ik de benaming «islamofiel» willen munten. Door een associatie van ideeën kom je dan misschien ook op een afwijking……

  Hans den Hollander

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb er absoluut geen probleem mee dat men mij een islamcriticus noemt!!!! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 7. "Criticus", achter "islam" gevoegd, doet kennelijk iets anders dan indien achter bijv. "muziek" of "literatuur" gevoegd. De muziekcriticus is doorgaans niet iemand met een hekel aan muziek, en schrijft niet alleen afbrekende maar soms ook lovende kritieken. Als het goed is hij deskundig en stelt die deskundigheid hem in staat prestaties op het gebied van muziek goed en gefundeerd te beoordelen. Het komt overigens wel voor dat de muziekcriticus zelf als musicus niet bijzonder geslaagd is, zo min als de literatuurcriticus als schrijver of de toneelcriticus als toneelspeler, maar dat is ook niet per se noodzakelijk.
  De islamcriticus is duidelijk niet (naar analogie van de muziekcriticus) iemand die erg van de islam houdt en vanuit zijn deskundigheid nu eens islamitische prestaties lovend bespreekt en dan weer andere manifestaties van de islam als wanprestaties aanmerkt. Ook is de islamcriticus zelden iemand die het liefst zelf moslim was geweest, maar omdat dat voor hem te hoog gegrepen was nu maar volstaat met islamcriticus zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Iemand 'islamcriticus' noemen is een vernauwing.

  Iets van een muziekcriticus panfluitcriticus noemen. En dan kan die panfluitcriticus helemaal weg zijn van de panfluit of er een bloedhekel aan hebben of er elke week een andere mening over op na houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @j.morika
  Als je ergen kritiek op hebt hoef je het toch niet te haten?
  bijvoorbeeld het NL voetbal team. Haast iedereen heeft kritiek maar een minderheid haat het.
  Je hebt toch ook opbouwende kritiek?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Water 5-1-11:56 uur Ik heb het woord "haten" dan ook niet gebruikt. Ik heb gezegd dat de mensen die een (beredeneerde) hekel hebben aan die ideologie (door anderen) worden weggezet als "haters". Heb je wel gelezen wat ik gisteren om 15:18 zei?

  Verder kan ik overigens de reactie van Kees Rudolf (00:12) wel onderschrijven op dit punt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het punt van Annelies is mij volkomen duidelijk. Iemand die bv arabist is slechts als islam-criticus aanduiden is wel een zeer beperkte aanduiding die geen recht doet aan wat hij/zij allemaal doet. Natuurlijk kan een arabist een islam-crticus zijn, maar dan moet je hem niet alleen maar als islam-criticus aanduiden, want dan doe je afbreuk aan zijn positie als arabist.

  BeantwoordenVerwijderen