'Er is geen dwang in de godsdienst' (Koran 2:256)


Deze zin komt uit de Koran en wordt vaak aangehaald om de vrijheid van godsdienst in de islam te beargumenteren. Het wordt vaak gebruikt door liberale of niet-praktiserende moslims die zelf willen bepalen in hoeverre ze aan bepaalde (vermeende) plichten, zoals het dragen van een hoofddoek, het bidden of het vasten in de maand Ramadan, wensen te voldoen. Het idee is dat het aan de gelovige zelf is om de vermeende plichten wel of niet toe te passen. Een gebed dat met tegenzin wordt uitgevoerd, komt immers niet uit het hart en mocht hij of zij daarmee toch in overtreding zijn, dan is het aan God alleen om dit te beoordelen en niet aan familieleden of aan een geestelijke autoriteit. Men gelooft dat er voor elke overtreding een straf zal zijn in het hiernamaals, zoals er voor elke goede daad een beloning zal zijn, en dat de uiteindelijke balans tussen de goede en slechte daden bepaalt of iemand in de hemel of in de hel komt. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat deze liberale visie niet wijdverbreid is onder moslims. Er zijn zelfs landen waar mensen worden gestraft wanneer ze niet bidden, vasten of een sluier dragen, zoals Saudi-Arabië en Iran.

3 opmerkingen:

  1. http://www.exmoslim.org/geen%20dwang%20in%20de%20godsdienst.html

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is een vers die niet bedoelt is voor islamieten, maar voor de "children of Isreal". Hij is dus bedoelt voor de Joden. Er is ook een regel binnen de islam, dat stelt dat latere verzen eerdere opheffen. Ibn Kathir (een van de meest betrouwbare citaten) becommentarieert dat deze vers wordt vervangen door de vers van 'het gevecht' 9.73 bijvoorbeeld. Dus deze vers mag officieel niet meer geciteerd worden. Overigens mogen moslims taqyjia toepassen op ons. Het liegen om hun geloof te verspreiden. Daarom gebruiken ze de vers. Maar ze mogen het eigenlijk niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Correctie, de vers "Wie iemand vermoord, is alsof hij heel mensheid vermoord". Die is bedoelt voor de Joden. De rest klopte wel.

    BeantwoordenVerwijderen