Durban II

Racisme

Australische Minister van Buitenlandse Zaken zou racistische conferentie moeten mijden.

De 120e verjaardag van Hitler’s geboortedag valt op 20 april, wat toevallig ook de dag is waarop landen bijeen zullen komen in Genève, waar op initiatief van de VN zal worden besproken hoe men het groeiende racisme tegen kan gaan.

The Durban Review Conference werd opgericht om de doelstellingen te evalueren die zijn opgesteld tijdens de eerste VN Wereldconferentie Tegen Racisme, die werd gehouden in het Zuid-Afrikaanse Durban in augustus 2001.

Het was een waardig onderwerp dat had moeten resulteren in een waardige conferentie, waarop gedebatteerd zou worden over de wijze waarop de wereld moest reageren op de fnuikende macht van rassen- en religieuze haat, kankers die het leven en de veiligheid van miljoenen mensen wereldwijd in gevaar brengen. Maar zoals zo vaak gebeurt in het geval van de wereldgemeenschap, bleek de hoopvolle belofte sterk te verschillen van de dodelijke realiteit.

Durban I was een beruchte, met haat gevulde bijeenkomst die uitliep op een van de meest racistische en vooringenomen vergaderingen in de geschiedenis van de VN. Het anti-Semitisme, de anti-Israel agenda en de hysterische groepen extremisten zorgen in de wandelgangen van mensenrechtenorganisaties nog steeds voor koude rillingen. Dat is de reden waarom veel landen, vooral uit het Westen, erover denken Durban II te boycotten omdat het, net als Durban I, dreigt uit te lopen op een platform voor anti-Semitisme en anti-westerse haatgevoelens.

Net zoals zijn voorganger is Durban II toegeëigend door landen die lak hebben aan mensenrechten en wier anti-westerse en anti-Israel houding het mensenrechtencomité heeft getransformeerd tot een instrument van het kwaad dat het geacht wordt te bestrijden.

Als een van het kleine aantal Australische gedelegeerden in Durban acht jaar geleden, was ik getuige van voorbeelden van de meest virulente anti-Semitische propaganda, toespraken en beslissingen sinds de Tweede Wereldoorlog.

Het venijn en de vooringenomenheid van de organisatoren waren zo ernstig, en het VN secretariaat dat de conferentie organiseerde was zo slap, dat de delegatie uit de VS de conferentie halverwege vol afkeer de rug toekeerde.

Deze keer heeft het er alle voortekenen van dat het nog erger wordt. Hoe zou deze conferentie niet antipathiek kunnen staan tegenover mensenrechten als Libïe, Iran, Sudan en andere leden van de Organisatie van de Islamitische Conferentie de bijeenkomst in Genève aanwenden om Israel te demoniseren, officiële geloofwaardigheid te verlenen aan de ontkenning van de Holocaust en wetten aan te nemen die ingaan tegen de vrijheid van meningsuiting?

Onder de allesbedekkende term ‘Islamofobie’ probeert het OIC landen het recht te ontzeggen kritiek uit te oefenen op extremisme en geweld.

Canada en Israel zijn zo onthutst door de agenda van dit haatfestijn dat ze hun intenties tot een boycot al kenbaar hebben gemaakt.

Vertegenwoordigers in een groeiend aantal Europese landen hebben ook hun bezorgdheid uitgesproken over deelname en het geven van legitimiteit aan de wijze waarop de UNHRC de agenda heeft gemanipuleerd.

De regering Obama heeft gezegd dat het de voorbereidingen voor de conferentie zal bijwonen, maar dat is een gevaarlijke manoeuvre. Aan deze zet liggen duidelijk bredere beweegredenen ten grondslag dan de conferentie zelf, want de VS heeft besloten dat het Iran en de Arabische wereld liever een hand wil reiken dan een gebalde vuist.

In deze tactiek schuilt een hoog risico. Als de VS erin slaagt de aandacht af te leiden van de islamitische haat richting Israel en de focus kan richten op de knellende religieuze en racistische discriminatie in de gehele wereld, dan zal de invloed van de VS een enorme impuls krijgen. Maar wat als deze tactiek faalt? En waar past Australië in dit plaatje?

Minister van Buitenlandse Zaken Stephen Smith heeft nog niet aangekondigd of Australië de bijeenkomst in Genève zal bijwonen. Er staat veel op het spel.

Australië loopt voorop in de race voor een niet-permanente zetel in de veiligheidsraad van de VN en een boycot kan een negatief effect hebben op de wijze waarop we worden beoordeeld door de wereldgemeenschap. Maar nu veel landen, waaronder de 27 landen van de Europese Unie, een boycot serieus overwegen, kan Australië zich plotseling in een compromitterende situatie bevinden als het plaatsneemt tijdens een conferentie die er alle schijn van heeft net zo berucht te worden als Durban I.

De agenda van de conferentie in Genève moet Smith reden voor bezorgdheid geven. En hij zal zeker worden beïnvloed door het feit dat Islamitische landen erop blijven hameren dat Islamofobie in een speciale categorie thuishoort en niet mag vallen onder nationale regelgeving.

Maar vooral het idee van censuur in democratische landen is de antithesis van Australische waarden. We zouden niet deel moeten nemen aan deze conferentie.

Alan Gold

Alan Gold is een Australische auteur die in 2001 deel uitmaakte van de Australische delegatie bij de VN Wereldconferentie Tegen Racisme. Dit artikel verscheen op 26 februari in het Australische dagblad ‘The Australian’.
Bron

Vertaling: Kees Bakhuyzen - Hoeiboei

14 opmerkingen:

 1. Het is van het grootste belang om deze schandelijke conferentie te boycotten en dan niet zo zeer vanwege wat kritiek op Israël, maar vooral vanwege de enorme hypocrisie van de grootste mensenrechtenschenders die alleen Israël en het westen willen aanklagen en zelf zich buiten alle kritiek plaatsen. Daarnaast erkennen deze mensenrechten schendende islamitische landen geen godsdienstvrijheid en is het hen erom te doen om alle kritiek op de islam onmogelijk te maken. Deze conferentie is geen waarborg voor een eerlijke discussie over mensenrechten die leiden tot een verbetering ervan, maar een walgelijke mechanisme voor de schending ervan en de rechtvaardiging voor het gebrek aan mensenrechten en godsdienstvrijheid in islamitische landen. Kortom wegblijven daar!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op het Nederlandstalige forum van Faith Freedom International is het bovenstaande artikel ook gepost. Daaronder staan links naar allerlei andere interessante artikelen over Durban II.

  Zie: http://www.dutch.faithfreedom.org/forum/viewtopic.php?f=22&t=14170

  Islamitische regimes proberen overigens ook via de Algemene Vergadering van de VN kritiek op religies (in het bijzonder islam-kritiek) te censureren.

  Zie:
  http://www.youtube.com/watch?v=Ji-qdC5zYd4
  http://www.slate.com/id/2212662/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. "Het was een waardig onderwerp dat had moeten resulteren in een waardige conferentie, waarop gedebatteerd zou worden over de wijze waarop de wereld moest reageren op de fnuikende macht van rassen- en religieuze haat, kankers die het leven en de veiligheid van miljoenen mensen wereldwijd in gevaar brengen."

  Rassen- en religieuze haat zijn slechts twee vormen van dezelfde ziekte die in de menselijke geschiedenis altijd miljoenen mensen in gevaar brachten of onderdrukten.

  Vereenzelviging met een groep en een individu opofferen aan het "grootste goed" voor het grootste aantal is waar het om gaat. Daar vallen religie en rassen onder, maar ook ideologieen zoals Nazisme, fascisme en de verschillende soorten communisme.

  De grootste wandaden van de mensheid worden altijd vergoeilijkt door levensvisies waarbij een individueel mens als op te offeren voor het algemeen belang wordt beschouwd, of dat nu het dienen van een God is, het zorgen voor 'rassen puurheid' of voor totale economische gelijkheid d.m.v. politieke macht.

  Zolang mensen dat niet begrijpen zullen oorlogen, genocides en onderdrukkingen blijven bestaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Daarom: teken deze petitie:
  http://boycottdurban2.wordpress.com/signatures/

  BeantwoordenVerwijderen
 5. UN may make ban on criticizing Islam mandatory, making it a criminal offense in the U.S.


  youtube filmpje:

  interview

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De Israel Lobby kan via de Amerikanen natuurlijk naast iedere mild kritische resolutie na de zoveelste serie oorlogsmisdaden van Israel vetoen gemakkelijk druk uitoefenen op Westerse landen om conferenties bij te wonen waar dubbele standaarden minder gemakkelijk kunnen worden opgelegd.

  En op sites als deze kunnen uiteraard lieden die kritiek op islam niet kunnen (onder)scheiden van het enthousiast participeren in hasbara de meest wankele argumentaties in elkaar draaien en elkaar vervolgens veren in de kont steken en elkaar youtube filmpjes sturen, maar aan de realiteit verandert het niets.

  En aan de camouflage ervan ook niet, in tegendeel, juist door het boycotten van zulke bijeenkomsten en het oproepen ervan door meehuilers - tegen meehuilers - demonstreer je de onmacht om met argumenten en demonstraties van feiten de beschuldiging te weerleggen. Dat is op zich ook niet verwonderlijk, want de beschuldiging is waar en kristalhelder en het moet dus worden voorkomen dat het zo wordt gezegd. Het hele concept van een Joodse staat behelst een racistische entiteit, een etnocratie op zijn best.

  En "Rudolf" heeft er kennelijk weinig moeite mee om zijn doordachte kritiek op islam en de grootste mensenrechtenschenders - dat zal het soort mensen zijn die met vliegtuigen bommen gooien op grotendeels ongewapende mensen in overbevolkte en hermetisch afgesloten gebieden bijvoorbeeld, of misschien in sommige gevallen dan ook maar weer niet - op te geven om Israel te behoeden voor het stigma die het verdient.

  Het blijft immers een kwestie van prioriteiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze conferentie is gewoon een schaamteloze poging van ondemocratische islamitische regiems om de perverse politieke ideologie genaamd islam zoveel mogelijk ruimte en rechten te verschaffen. Het doel van de islam is wereldhegemonie en deze conferentie is één van de stappen richting dit doel, niets meer en niets minder.
  Dat onze regering dit doorziet en zijn minister niet afvaardigt is eigenlijk een godswonder.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ach waar maakt men zich nou zo druk over. Anti-fundamentalist Tariq Ramadan IS een Geneef en hij zal ons b-e-s-l-i-s-t van ons fundamentalisme afhelpen. Kop t'eraf als het niet zo is. Wie vertrouwt daar nou NOG niet op na alles wat de overheden op dat gebied ons overtuigd hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tientallen diplomaten van onder meer de Europese Unie verlieten maandag [20.4.2009] de VN-top tegen racisme tijdens de rede van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. Die noemde de nieuwe Israëlische regering onder leiding van premier Benjamin Netanyahu in zijn toespraak "racistisch".

  Lees hier verder:

  Diplomaten lopen weg bij Ahmadinejad

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mensenrechten onder islam blijven een groot probleem, ook hier in Nederland. Zolang dit bij moslims onbepreekbaar blijft, is elke dialoog zinloos.

  Ex-moslim in Nederland met dood bedreigd
  21-04-2009 10:46 | Kerkredactie
  APELDOORN – Mark A. Gabriel, ex-moslim en islamcriticus, is met de dood bedreigd. Hij moest spreekbeurten in Nederland afzeggen.

  De Amerikaanse terrorismebestrijding FBI adviseerde Gabriel vanwege deze doodsbedreiging alle openbare optredens in Europa af te blazen. Hem is maandagmorgen door zijn contactpersoon in Nederland, de joods-christelijke pastor Ben Kok, op vliegveld Schiphol uitgeleide gedaan. Gabriel was van plan tot 25 april in Nederland te blijven.

  Gabriel (51), sinds jaren zijn schuilnaam, groeide op als moslim in Egypte. Hij was docent aan de Al-Azhar Universiteit Caïro en tevens imam, maar raakte teleurgesteld in de islam, met name vanwege zijn gewelddadige karakter. Toen hij overging tot het christendom, moest hij vluchten. Momenteel heeft hij asiel in de Verenigde Staten.

  http://www.refdag.nl/artikel/1405462/Exmoslim+in+Nederland+met+dood+bedreigd.html

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Afshin Ellian in Elsevier, 22.4.2009:


  "En waarom is in Iran, en op lichtere wijze in Egypte, het Bahá’í-geloof verboden? Waarom worden aanhangers ervan vervolgd en gedood? Maar nee, over het geweld, het wezenlijk geweld in de islamitische landen mocht in Genève niet worden gesproken."

  Lees hier de volledige tekst:

  Hulde aan de moed van Maxime VerhagenEn lees evt. ook het (de) hilarische verslag(en) van Roger L. Simon op Pajamasmedia:

  The Clowning of Ahmadinejad

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prima stuk Greg Sheridan in The Australian: 'Boycot is a triumph of pinciple': http://www.theaustralian.news.com.au/story/0,25197,25371892-7583,00.html

  BeantwoordenVerwijderen
 13. I just got an ipod touch, and my girlfriend loves the games on them, so she wants an iphone. What are some good girly games that she might like. She has a cooking game and Sally's Salon, but they stress her out because they are too strategic. What are some good easy-going girly games she might like?  ________________
  [url=http://unlockiphone22.com]unlock iphone[/url]

  BeantwoordenVerwijderen