Beledigend?

"Weet je wat die man net tegen me zei?" begint m'n donkerharige nicht. 't Is herfst 2018, we bevinden ons op 'n familiefeestje, een zogeheten 50-jarig huwelijksjubileum. Er lopen wat schattige kindertjes rond van wie ik de meesten nooit eerder heb gezien maar de grijze hoofden overheersen zichtbaar. 
M'n tamelijk recht voor z'n raap-nicht, die net geen heel jaar ouder klokt dan ik, gaat door: "ik stond net met je Geliefde te praten toen er een man op mij afkwam die kennis met me wilde maken omdat hij had gehoord dat ik, net als hij, wortels in Hongarije heb. Aan het eind van 't gesprek vroeg hij of jouw Geliefde mijn zoon was!" 

"Néé!" reageer ik oprecht verbaasd en denk 'OMG, daar begint 't'.
Nou klopt 't wel dat geliefde er lekker én jong uitziet maar twintig jaar jonger dan m'n nicht, die geen tienermoeder is, is toch wat overdreven. Hij is zeven jaar jonger dan ik, dus reken maar uit. Onmogelijk dat zij zijn moeder zou kunnen zijn.

Gelukkig is mijn nicht niet zo'n zwaar op de hand type en beschikt ze over een gezonde dosis relativeringsvermogen. Vandaar ook dat ze m'n favoriete nicht is. Ze kan er wel om lachen. 

Dat heb ik wel 'ns anders meegemaakt. Ooit, op m'n tweeëntwintigste zat ik met 'n achtendertigjarige man op wie ik hevig verliefd was op 't terras van 't Apolla-hotel iets te drinken toen de ober, Bas heette-ie, aan die door mij beminde man vroeg of ik zijn dochter was. Ik geloof dat Bas mij wel leuk vond en even zeker van zijn zaak wilde zijn. Mij liet 't onverschillig maar die geliefde wist niet wat 'm overkwam. Nee, die kon er niet om lachen, terwijl 't in dit geval toch bijna wél had gekund.... O, o, wat was zijn dag grondig verpest, hoe had die ober dit kunnen zeggen! Het is dan ook nooit echt iets tussen ons geworden en Bas, de belangstellende ober, heb ik eveneens nooit meer gezien.

Toch vroeg ik me na deze tijding afgelopen herfst af of 't mij zou kunnen overkomen en hoe ik dan zou reageren. Want was 't niet puur toeval dat m'n nicht nu de sigaar was en niet ik? Zij verft ten slotte haar haar nog en daar ben ik twee jaar geleden al mee gestopt. Moedig voorwaarts, nietwaar?

Ik hoefde niet lang te wachten. Twee maanden later waren Geliefde en ik alweer op een rondgetalfeestje. Dit keer vierde 'n vriend zijn zeventigjarige verjaardag. Ja dat krijg je als je 'n vriendin hebt die al héél lang met dezelfde, twaalf jaar oudere man is, dan wordt hij op een dag zeventig terwijl jij nog aan 't werk bent. 
Toen een zwager van de jarige bij 't weggaan gedag kwam zeggen merkte hij op: "ja, hoe zit het eigenlijk met jullie onderlinge verhouding, is hij je zoon?". Ik had 't goed verstaan. Of mijn Geliefde met wie ik reeds zeventwintig jaar continu de liefde bedrijf, mijn zoon is! Ik kon niet anders dan smakelijk lachen en wederom 'nee' uitbrengen waarop de zwager iets mompelde van dat Geliefde er ook zo jong uitziet. 

Ongemakkelijk. Hilarisch ook. Maar is zoiets nou erg of beledigend? Dien ik me nu aan te sluiten bij al die 'anderheden' die zich om welke reden reden dan ook door de maatschappij niet erkend of tot in het diepst van hun ziel gekwetst voelen en respect eisen? Verdient het incestclubje BIJ1 van Sylvana Simons nu mijn stem of word ik een aanhanger van het extreme clubje Kick Out Zwarte Piet? Zal ik meedingen naar een plek in het Eurovisie Songfestival? Net als de Franse inzending, ongeacht mijn zangkwaliteiten, zodat ik in mijn lied kan pleiten voor meer aanvaarding van mijn anderszijnde situatie? Of ga ik nu drammerige ingezonden stukjes en brieven schrijven en op hoge poten respect eisen van de maatschappij die mij maar niet wil begrijpen voor het feit dat 't doodgewoon is om als vrouw een jongere geliefde te hebben?

Welnee, ten eerste bestaat 't recht om niet beledigd te worden helegaar niet. Zelfs niet als 't expres gebeurt. Stel je voor zeg, wat een afgrijselijk saai, eng en humorloos land zou Nederland dan worden. 't Zegt wel veel over de opzettelijke belediger natuurlijk als je bijvoorbeeld mensen uitscheldt omdat ze een andere huidskleur of geaardheid hebben. Dan ben je niet goed opgevoed dan wel niet goed in je hoofd want aan die kleur en geaardheid verandert niemand iets, zelfs geen Nashville-verklaring van onze religieuzen. Alweer, wat zou Nederland 'n eng, saai en hopeloos land zijn zonder een Paul de Leeuw of Umberto Tan. Sorry, ik weet even geen leuke voorbeelden 

Ten tweede kan een situatie wel degelijk verwarrend zijn. Hoe vaak heb ik me de afgelopen twintig jaar niet afgevraagd of de vrouw achter de kinderwagen nu de moeder of de oma was? Je kunt je vergissen. Pech gehad.
Of dat je vrolijk aan een kennis die je een tijdje niet gezien hebt, vraagt of ze zwanger is, terwijl die bolle buik een weinig bijzondere oorzaak heeft. Ongemakkelijk, maar 't kan verkeren. 

De angst om iemand, of iemands overtuiging te beledigen is ook zoiets overdrevens waar vaak meer ellende van komt dan van 't beledigen wat zo af en toe juist gezond kan zijn. Enfin.

Nog even naar dat verjaardagsfeestje. Weinigen hadden de lachwekkende vraag van de zwager gehoord, behalve de oudste broer van m'n vriendin die er om stond te grinniken omdat hij wel wist hoe de vork in de steel zat. Toen ik mopperend opperde of er nou nooit eens hardop wordt gevraagd of m'n vriendin wellicht de dochter van de zeventigjarige was, wat toch aannemelijker zou zijn, lachte die broer voluit en zei: "Neehh, andersom wordt 't nooit gevraagd, zo werkt 't niet, haha". Inderdaad, een oudere man met een jong(ere) vrouw wordt normaal gevonden, zeker als 't om 'n luttele zes of zeven jaar gaat, zoals in mijn geval.

Nou ja, mij hoor je niet klagen, ik neem die beledigende 'vergissinkjes' graag op de fantastische koop toe. Sterker nog, ik hoor ze liever in m'n gezicht dan dat mensen ze denken maar uit 'beleefdheid' voor zich menen te moeten houden. 

Er bestaat geen recht om niet beledigd te worden. Dus.
Ik ben nu wel gewaarschuwd. Een volgende keer als ik iemand moeilijk zie kijken, meteen flink gaan tongen met 'mijn zoon' want om Van het Groenewoud eens te citeren "we hebben veel gevreeën en dat doen we nog altijd!"

Annelies van der Veer
7 februari 201925 opmerkingen:

 1. Er bestaat geen recht om niet beledigd te worden.

  Een stelling met een dubbele ontkenning heeft natuurlijk altijd de vrucht van verwarring in zich. Maar het is een leuk gedachten experiment als verdediging van de vrijheid van meningsuiting. Als men niet het recht heeft niet beledigd te worden is er dus wel het recht te beledigen.

  Niet dat iemand geprobeerd heeft de schrijfster te beledigen, er is haar een vraag gesteld die ze als beledigend had kunnen ervaren. Maar dat doet ze niet. Ze ziet er wel een uitnodiging in wat anderen te beledigen. De schrijfster sluit zich niet aan bij een aantal "anderheden" maar neemt wel even de tijd om op een homerische wijze te beledigen. Als ze dat achterwege had gelaten was het een samenhangender verhaal geworden.

  Als je de dubbele ontkenning weghaalt krijg ik toch een beetje het gevoel dat het recht op een emotie wordt ontkend. Als iemand beledigen mag, mag iemand zich dan ook gewoon beledigd voelen? Of betekent de stelling dat er geen recht bestaat om niet beledigd te worden dat je die gevoelens niet mag hebben en dus ook niet mag uiten?
  Altijd ingewikkeld, dubbele ontkenningen......

  Toen mijn zoontje gepest werd op de lagere school kreeg hij de onhebbelijke gewoonte beledigende dingen te zeggen en als ik dan liet merken hoe ik me voelde, te roepen dat het een grapje was. Humor als verdediging voor een nare  opmerking. Hoewel ik het gedrag heel goed begreep ben ik heel blij dat we terug zijn bij onze verbindende humor en hij weer met een droge opmerkingen de angel uit mijn boosheid kan halen.

  Maar goed, misschien lees ik het verhaal wel helemaal verkeerd en zegt het feit dat de geliefde voor zoon wordt aan gezien iets over dat de schrijfster en haar nicht; dat zij  er ouder uitzien dan ze zijn.


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Unknown 17:35 Gelukkig schrijft u Lagere School en niet het afschuwelijke woord: "basisschool". Welke zot heeft zulks verzonnen? Waarmee pestte men uw zoon? Had hij golfjeshaar? Tegen iemand met krulhaar zeiden wij: "Krullebol heeft zijn handjes vol". Afkeer van krulhaar zie ik als teken van het gezonde volksgevoel.

   Verwijderen

 2. Profiteer van onze leningaanbieding, snel krediet binnen 72 uur en begin met het kiezen van uw nieuwe levensproject. We bieden leningen aan alle serieuze en eerlijke mensen tot 10 000 000 euro of dollars met een rentepercentage van 3%. Onze overdrachten zijn door de bank verzekerd voor transactiebeveiliging. Dus, als u financiële hulp nodig hebt, neem dan contact met ons op voor meer informatie.

  E-mail ( georges.matvinc@gmail.com )

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn man Wim Schaefers vertraagde met de liefde van mijn leven na een enorm gevecht. Hij zei dat het voorbij was tussen ons en dat hij me nooit meer terug zou nemen nadat ik verschillende dingen met hem had gestopt. Ik realiseerde me eerst dat hij de liefde van mijn leven was nadat ik hem verloor.
  Ik wil hem terug, maar ik wil hem ook niet nog een keer pijn doen. Ik weet niet zeker hoe ik hem zelfs terug kan krijgen, het lijkt erop dat hij zijn leven voortzet. jaren van afscheiding, liet ze achter, ze getuigde dat een spirituele genezer, Osagiede genaamd, voor haar een betovering luncht. Ik stuur ook een e-mail naar Dr. Osagiede om me te helpen mijn ex-liefdespartner terug te krijgen, ik leg al mijn huwelijksproblemen aan hem uit en Dr.osagiede beloofde me mijn ex-man terug te geven binnen twee dagen na het spellen van gebed en opgeofferd om de liefde te charmeren, probeerde ik, ik voorzag in alle liefdesspreukartikelen en materialen die van mij nodig waren, er werd mij gezegd middernachtgebed uit te voeren. Twee dagen na het eerste gebed was ik verrast dat het precies was zoals Dr. Osagiede me beloofde dat mijn ex me op een mobiele telefoon zou bellen om me te verontschuldigen, mijn man Aslund belde me op met een onbekend nummer, hij vraagt ​​om excuses en maakt een afspraak om af te spreken. we zagen elkaar vaak in dezelfde week, liefde betovering werd voor mij gelanceerd in de Dr. Osagiede Tempel alles werd voor mij gedaan, het werkt naar mijn beste. Ik ben vandaag blij dat we als gezin gelukkig samenleven. ik ben dankbaar. dankzij deze geweldige man Osagiede. Aanvankelijk had ik de angst voor twijfel, maar ik probeer het en het werkt naar mijn beste. Ik weet zeker dat dit ook voor jou werkt om verloren liefdesrelaties met je partner te herstellen. email dr osagiede op zijn persoonlijke email op: doctorosagiede75@gmail.com of whatsapp op +2349014523836

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo dames en heren, heeft u dringend behoefte aan een persoonlijke lening of handelsleningen of een lening om een ​​project op te starten of om een ​​huis of een auto te kopen of heeft u een lening nodig voor welk doel dan ook? Zo ja, dan raad ik u aan contact op te nemen met Sunshine Financial Group via {Email: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com} of {WhatsApp: +447903159998}.

  Sunshine Financial Group is een uitgebreide financiële dienstverlener die zich inzet om u te helpen uw financieel succes op de lange termijn te verbeteren. Onze aangepaste programma's zijn ontworpen om uw rijkdom te helpen groeien, beschermen en behouden door persoonlijke service en expertise te leveren.

  De reden waarom u contact moet opnemen met Sunshine Financial Group;
  - Altijd en overal toepassen.
  - Ontvang contanten in minder dan 24 uur
  - U kunt maximaal 20 miljoen euro lenen
  - Geen verborgen kosten.
  - gesubsidieerde rentevoet van 3%
  - U krijgt de kans om de terugbetalingsdatum te selecteren, wekelijks, maandelijks of jaarlijks voor een duur van 1-30 jaar.
  - Wij bieden zowel beveiligde als ongedekte leningen

  Als u het zo moeilijk vindt om een ​​aandelenlening van uw lokale banken of andere financiële instellingen te krijgen, hoeft u zich geen zorgen meer te maken, omdat we een groot aantal personen en organisaties hebben geholpen die wereldwijd financiële problemen hebben ondervonden. Wanneer u bij ons solliciteert, solliciteert u bij een vertrouwd bedrijf dat zich bekommert om uw financieringsbehoeften. Je wordt gedurende het hele proces verzorgd.

  Als u binnen 24 uur een dringende lening nodig heeft, stuur dan een e-mail naar de onderstaande e-mail voor meer informatie
  E-mailcontact: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
  WhatsApp Contact: +447903159998

  BeantwoordenVerwijderen
 5. HOE IK MIJN LENING KREEG VAN DIT GROTE BEDRIJF

  Hallo lieve mensen, ik ben Linda McDonald, momenteel woonachtig in Austin Texas, VS. Ik ben momenteel een weduwe met drie kinderen en ik zat in april 2018 in een financiële situatie en ik moest mijn rekeningen herfinancieren en betalen. Ik heb geprobeerd leningen te zoeken bij verschillende particuliere en zakelijke kredietinstellingen, maar nooit met succes, en de meeste banken hebben mijn krediet geweigerd, niet ten prooi vallen aan die schurken daar die ze zelf-geldschieters noemen, ze zijn allemaal oplichterij, alles wat ze willen is jouw geld en je hoort het niet meer van hen, ze hebben het me twee keer gedaan voordat ik Mr. David Wilson ontmoette. Het meest interessante deel is dat mijn lening binnen 74 uur aan mij is overgedragen, dus ik zal je adviseren om contact op te nemen met Mr. David als u bent geïnteresseerd in het krijgen van een lening en u weet zeker dat u hem op tijd kunt terugbetalen. U kunt contact met hem opnemen via e-mail ............. schema als u contact moet opnemen met een bedrijf met betrekking tot het beveiligen van een lening zonder onderpand, neem dan vandaag nog contact op met de heer David Wilson voor uw lening

  Ze bieden allerlei soorten leningen aan

  Kortlopende lening (5_10 jaar)
  Langlopende lening (20_40)
  Media termijn lening (10_20)
  Ze bieden lening zoals
  Woninglening ............., Zakelijke lening ........ Schuldlening .......
  Studielening .........., Startlening
  Zakelijke lening ......., Bedrijfslening .............. enz
  E-mail .......... (davidwilsonloancompany4@gmail.com)
  Als het gaat om financiële crisis en lening, dan is David Wilson lening de plek om te gaan, vertel hem gewoon dat ik mevrouw Linda McDonald u regisseer Veel geluk ................... ....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben overweldigd door vreugde dankzij Dr. Ilekhojie. Mijn man verliet me een paar jaar geleden voor een andere vrouw en ik was er kapot van omdat ik hem nooit iets verkeerds heb gedaan, ik bleef achter met mijn twee kinderen en een baan die weinig betaalt. Ik gaf het bijna op tot ik online een getuigenis zag over Dr. Ilekhojie en ik besloot contact met hem op te nemen. Ik legde hem mijn probleem uit en hij verzekerde me dat ik na 24 uur een positief resultaat zal zien, verrassend genoeg kwam mijn man de dag na de spreuk terug en smeekte me hem te vergeven en beloofde nooit te vertrekken. Mijn man is nu zes maanden terug en we hebben nog nooit problemen gehad, ik ben blij dat ik niet aan Dr. Ilekhojie heb getwijfeld, want hij kan problemen zeker oplossen. Je kunt hem nu ook contacteren voor hulp E-mail: (gethelp05@gmail.com) Viber / WhatsApp: +2348147400259

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nadat mijn vriend van een jaar het met me had uitgemaakt, kon ik nauwelijks praten zonder te huilen. Ik voelde me verblind en wist niet wat ik moest doen. Ik wist niet of ik hem terug kon krijgen en de angst was ondraaglijk. Ik zocht het internet af en na het lezen van talloze artikelen en websites over spreuken, kwam ik Heer Zakuza nummer + 1 (740) 573-9483 tegen. Ik wilde onze relatie terug en daarom wilde ik ervoor zorgen dat ik alle mogelijke begeleiding en middelen had om dat te doen. Heer Zakuza verzekerde me dat mijn vriend bij me terug zou komen. Dus ik volgde de instructies en plannen die Heer Zakuza voor me had opgesteld en binnen 48 uur waren we weer bij elkaar en we zijn zo verliefd! Ik weet dat het niet altijd zo snel gebeurt, maar Heer Zakuza zei dat hij spreuken effectief zijn en dat deed het ook! Ik ben zo dankbaar en ik kan zeggen dat als je het uitgemaakt hebt en die persoon terug wilt krijgen, Heer Zakuza de beste is! Ik zal nooit vergeten hoeveel hij me heeft geholpen! E-mail hem nu via: lordzakuza7@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 8. We hebben samen een dochter, maar hij blijft vals spelen. Hij kwam op een dag thuis en zei dat het voorbij was tussen ons, hij zei ook dat hij verliefd was op iemand anders, ik was in de war en ik vraag om hulp van mijn vriend.. Ze vertelde me hoe heer Bubuza haar gebroken huwelijk herstelde na twee jaar scheiding. Ik nam contact op met Lord Bubuza voor hulp via WhatsApp:: +1 505 569 0396 en hij beloofde mij ook te helpen met zijn spreuk. Ik volgde zijn instructies en alles gebeurde binnen 12 tot 16 uur, precies zoals Lord Bubuza me had beloofd. Mijn vriend kwam huilend terug en smeekte me om hem te vergeven, ik was verrast, alles gebeurde binnen 15 uur nadat de betovering was uitgesproken.. Heer Bubuza is als een God op aarde omdat hij een probleemoplosser is. Neem contact op met heer Bubuza voor hulp via whatsapp::// +1 505 569 0396 // of via e-mail:: lordbubuzamiraclework@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lord Bubuza helped me got my girlfriend back after 7 years of breakup. My Ex left me and blocked me on all social media platforms, I was heart broken so I spoke to my friend about it and he told me how lord Bubuza cancelled his divorce with his spell so I contacted lord Bubuza on WhatsApp:: +1 505 569 0396 and told him my problem and he promise to help me with his spell. It was a great shock to me because 16 hours after lord Bubuza finish casting his spell, my girlfriend unblock me and was begging me to forgive and accept her back. Don't give up on your partner because there is a God on Earth that solve problems with his spell and he is Lord Bubuza. Contact him via WhatsApp:: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Contact opnemen met heer Bubuza is het beste wat mijn huwelijk ooit is overkomen, mijn huwelijk werkte niet, mensen adviseerden me om van mijn man te scheiden omdat hij een chronische bedrieger en een dronkaard was, het was een zeer vreselijke situatie om samen te leven met een dronkaard en een vreemdgaande echtgenoot, het enige wat ik wilde was een verandering, dus nam ik contact op met heer Bubuza voor hulp via WhatsApp: +1 505 569 0396. Hij beloofde mijn man en ik te herenigen met zijn spreuk, hij vertelde me wat ik moest doen, wat ik onmiddellijk deed en vandaag vier ik het omdat mijn man helemaal is gestopt met drinken en vreemdgaan. Neem contact met hem op voor hulp via WhatsApp: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heb je gehoord van Lord Bubuza? Deze man is een genie, hij kan alles met zijn wonderbaarlijke spreuk. Mijn vriend was beledigend en bedriegde, ik hou zoveel van hem en wilde hem niet aan een ander verliezen, dus ik begon online hulp te zoeken toen ik getuigenissen tegenkwam van mensen die Lord Bubuza bedankten en prezen voor zijn hulp, dus nam ik contact met hem op onmiddellijk vertelde ik hem mijn situatie en hij beloofde me te helpen. Ik deed precies wat hij me had opgedragen en alles over de gewoonte van mijn vriend om vreemd te gaan en het beledigende gedrag veranderde voor beter, hij is nu zo lief en zorgzaam. Ik ben zo trots op Lord Bubuza. Heb je een probleem met je relatie? Neem contact met hem op voor hulp via WhatsApp: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen