Raadsvragen over Marcouch-moskee

Vraag_top_1

Het lijkt er op alsof de Amsterdamse politiek wakker begint te worden in de kwestie van de nieuwe moskee in het stadsdeel Slotervaart. Deze moskee wordt, zoals hier eerder al werd gemeld, gebouwd met geld uit Qatar. Initiatiefnemer Yahia Bouyafa en zijn federatie FION hebben banden met de European Council of Fatwa and Research van de beruchte haatprediker Yusuf al-Qaradawi.

Dit weblog signaleerde bovendien dat stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch zijn oude vriend Bouyafa via twee organisaties, FION en NHS, wilde inschakelen bij de bestrijding van de radicalisering onder jongeren in Slotervaart. Bouyafa en Marcouch deden in 2005 een gezamenlijke poging om Al-Qaradawi naar een conferentie in Amsterdam te halen.

De Telegraaf op Zondag kwam gisteren (15 februari) met andere onthullingen over het nieuwe godshuis, dat in de kop werd uitgeroepen tot de ‘Marcouch-moskee’. Verslaggever Joost de Haas heeft de hand gelegd op een mail, die Bouyafa onlangs stuurde aan 300 contacten in de internationale moslimwereld, onder wie enkele zeer radicale en fundamentalistische kopstukken. Daarnaast blijkt dat Moussa Marcouch, een broer van de stadsdeelvoorzitter, drie jaar penningmeester is geweest van de FION. De Haas citeert verder de Amerikaanse expert Lorenzo Vidino. Volgens hem zijn Europe Trust en de FIOE, die betrokken zijn bij een overeenkomst over de moskee, Europese ‘parapluorganisaties’ van de fundamentalistische Moslim Broederschap.

Inmiddels heeft de stedelijke SP-fractie vragen gesteld die burgemeester Job Cohen donderdag moet beantwoorden. De SP zal in de commissie Algemene Zaken opheldering vragen over Bouyafa’s organisatie FION en wil ook het naadje van de kous weten over een ‘Memorandum of Understanding’ tussen woningcorporatie De Alliantie en de moskeebouwers. In deze overeenkomsten zijn afspraken gemaakt tegen radicalisering.

In De Telegraaf op Zondag kwamen uiteraard ook de recente zeer antisemitische toespraken van Al-Qaradawi op de zender Al-Jazeera aan de orde. Het is interessant te zien in wat voor spagaat Ahmed Marcouch zit als het gaat om deze ‘zeer gerespecteerde autoriteit’.

Marcouch: “Ik verafschuw antisemitisme, ik bestrijd het juist actief. En dat doe ik ook met vrouwendiscriminatie en homodiscriminatie. En ik verwerp zelfmoordacties. Ook als het gaat om Israël en Gaza en ook als het opvattingen zijn van Qaradawi, die ik de laatste jaren niet meer gevolgd heb.”

Het Telegraaf-artikel gaat als volgt verder: “Vervolgens weidt Marcouch in een verklaring uit over de waarde van Qaradawi voor de Nederlandse samenleving: Die zit voor ons heel ergens anders: bij burgerschap en integratie. Qaradawi, een paus voor moslims, wendt zijn autoriteit aan om in Europa de westerse islam van de grond te tillen. Qaradawi verkondigt dat Europese moslims goede democratische burgers moeten zijn.

Een opmerkelijk democratisch streven want volgens expert Vidino streeft Al-Qaradawi naar invoering van de sharia en gelooft hij dat de islam Europa zal overmeesteren. Dat gebeurt echter niet door het zwaard, maar door prediking. En dat is dan weer een hele geruststelling.

Carel Brendel

Carel Brendel is auteur van Het verraad van links (Uitg. Aspekt)

3 opmerkingen:

 1. "Dat gebeurt echter niet door het zwaard, maar door prediking. En dat is dan weer een hele geruststelling."

  Ik zou dit, ook al bedoel je het misschien cynisch, toch echt niet als een geruststelling willen zien, want dat is juist hun tactiek. Sommigen gebruiken geweld en gewiekste gewetenloze islamisten bestijden zogenaamd de radicalisering door eenzijdig allerlei concessies af te dwingen. Marcouch en vooral de lieden die hij promoot zijn alleen maar bezig met het belang van de islam en niet met de mens. Dat Marcouch iemand aanprijst als zogenaamd medicijn tegen radicalisering, maar beweert dat hij niet weet welke radicale uitspraken zo iemand heeft gedaan, maakt Marcouch ronduit leugenachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alle moslims hier te lande die tegen de radicale islam zijn en die tegen jihad predikende moslims zoals haatzaaiende imams zijn, moeten zich distantiëren van die radicale islam.
  Zo'n moslim heb ik helaas nog niet ontmoet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zat net nog eens te denken
  hoe gemakkelijk links 'oude liefdes' als Naipaul, Fallaci en Rushdie losliet. De omarming van die koekoekskinderen als MArcough verklaart echter genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen