Fulla, het islamitisch alternatief voor Barbie

Fulladoll

Op de website van een bekende Nederlandse krant trof ik een advertentie voor islamitisch speelgoed aan. Omdat ik me afvroeg waarin dit speelgoed zich onderscheidt van niet-islamitisch speelgoed, klikte ik op de advertentie om terecht te komen op de website van Fullashop.nl. Dit is een dochteronderneming van Little Muslim BV. Ook de moeite waard, maar ik beperk me nu tot Fullashop.

Fulla is de naam van een pop, de islamitische evenknie van Barbie. Bij het laden van de website begint meteen een vrolijk, Arabisch aandoend muziekje. Gelukkig kun je dit wegklikken. Van de tekst op de homepage word ik iets minder vrolijk. Enkele voorbeelden:

‘Eindelijk verkrijgbaar in Nederland: Fulla, het antwoord op Barbie. ‘Het antwoord op welke vraag en door wie is die vraag gesteld?’, zo vraag ik me af. Even zoeken op internet. In diverse islamitische landen, waaronder Saoedi-Arabië en Iran, is de ‘gewone’ Barbie bij wet verboden, omdat ze te joods zou zijn. De joodse Barbie is een uitvinding van de zionisten, bedoeld om moslimmeisjes in het verderf te storten. Deze slet onder de poppen heeft een vriendje, loshangend haar en kan aangekleed worden met minirok of badpak. Bovendien zijn haar vrouwelijke vormen te zichtbaar. Nieuwsgierige meisjes zouden zelfs ál haar kleding kunnen uittrekken!

‘Fulla is de eerste pop voor kinderen die werd ontwikkeld vanuit een zuivere ethiek,’ gaat het verder. Een logische voortzetting van het verhaal. De gewone ‘joodse’ Barbie is ontwikkeld om onschuldige meisjes te infecteren met zionistisch gedachtegoed. En om geld te verdienen natuurlijk. Fulla staat bovenaan de ethische ladder en wordt waarschijnlijk tegen kostprijs verkocht.

‘Door zich te verdiepen in de wereld van Fulla, gaan kinderen automatisch bijdragen aan een maatschappij met meer ruimte voor tolerantie en begrip.’ Dit begrijp ik niet. Tolerantie waarvan? Begrip waarvoor? Fulla is toch juist ontwikkeld om kinderen af te schermen van andere (lees: verderfelijke westerse en joodse) invloeden? Waar komen dan die tolerantie en dat begrip vandaan? Nodigt Fulla joodse Barbies uit om daarmee de dialoog aan te gaan?

‘Fulla is meer dan alleen maar een pop om mee te spelen. Ze is een rolmodel dat staat voor een evenwichtig en uitgebalanceerd wereldbeeld.’ Een hele opluchting! Ik dacht even dat Fulla stond voor een eenzijdige islamitische kijk op de wereld, met voorbijgaan aan alle andere visies, maar het is precies omgekeerd: de kleine Fulla-bezitster ontwikkelt door het spelen met haar pop juist een uitgebalanceerde kijk op de wereld.

Er staat een paar animatiefilmpjes op de site, waarop Fulla in allerlei situaties wordt uitgebeeld, begeleid door Arabische muziek én gesproken commentaar in het Arabisch. Let wel: dit is een Nederlandse site. Zo zien we Fulla bezig met het huishouden, het bakken van een taart en, uiteraard, met bidden.

‘Binnenshuis draagt Fulla altijd de modernste kleding. Als ze naar buiten gaat, maakt ze ook daar indruk met haar verfijnde ababya en lange jas.’ Kleine moslimsmeisje weten natuurlijk allang wat een ababya is, maar ik moest het opzoeken: het is een lange jurk, al of niet met extra hoofdbedekking, meestal verkrijgbaar in donkere, effen tinten. En inderdaad, in één van de bijbehorende filmpjes zie je Fulla snel even in haar ababya schieten, voordat ze het huis uitgaat. Waarbij ze overigens niemand tegenkomt. Tevens doet ze de deur open voor een in lang zwart gehulde vriendin. Handig. Als je al van vanaf je jongste jaren leert dat dit zo hoort, zul je het later niet snel meer anders doen.

‘Bovendien is het de enige pop ter wereld die, als je haar uitkleedt, niet naakt is, maar dan altijd nog een dun ‘badpak’ over de huid heeft.’ Ik vraag me werkelijk af wat hier waardevol aan is. Als zelfs een pop niet naakt mag zijn, wat mag dan nog wel? Bovendien: wat betekent dit voor de kijk van een jong moslimmeisje op haar eigen lichaam?

‘Net als andere meisjes houdt ze van shoppen, koken, lezen en gebed.’ Ook weer behoorlijk geraffineerd. Andere meisjes houden van koken en gebed, jawel. Een meisje dat daar niet van houdt, zal wel slecht of afwijkend zijn, denkt het kind dat nog veel te jong is, om haar eigen menig te vormen.

Omdat Fulla een moderne meid is, die midden in het leven staat, hecht ze veel waarde aan studie en werken. Daarom zijn er speel- en schoolsets te koop. Hierin zien we Fulla bijvoorbeeld voor de klas staan, uiteraard getooid met hoofddoek. Bij de ‘persoonlijke verzorging’ treffen we een ‘gebedset groot’ en een ‘gebedset’ klein aan. (En ik maar denken dat met ‘persoonlijke verzorging’ toiletartikelen, make-up e.d. bedoeld wordt.) Bij de schoolspullen zien we rugzakjes met daarop de afbeelding van een teletubbie achtige vrouw met hoofddoekje.

Hoewel Fulla een tweepersoonsbed heeft, komen in haar wereld geen mannen voor. Wel kinderen: haar broertje en zusje. Fulla zelf heeft blijkbaar geen kinderen, logisch als je geen man hebt. Vriendinnen heeft ze weer wel.

Sommige mensen zullen de schouders ophalen over de introductie van dit nieuwe islamitische speelgoed. ‘Het is maar speelgoed, is dat nou zo belangrijk?’ Volgens mij is het wel degelijk belangrijk.Van landen als Saoedie-Arabië en Iran kun je dit soort flauwekul verwachten, maar het is jammer dat deze pop ook naar Nederland gehaald moest worden.

Voor mij is dit de zoveelste aanwijzing dat Nederlandse moslims onze samenleving niet accepteren. Zelfs een pop kan het slechte voorbeeld geven en kleine meisjes op verkeerde denkbeelden brengen. Al vanaf zeer jonge leeftijd moeten moslimmeisjes voorbereid worden op de rol die behoudende mannen voor ze in gedachten hebben: koken, lezen, bidden, niet naar buiten zonder hoofddoek. Dit is niet alleen beter dan welke overtuiging ook, het leidt ook nog eens tot tolerantie, begrip en een uitgebalanceerd wereldbeeld.

Naast islamitisch onderwijs, gescheiden sporten en zwemmen voor mannen en vrouwen, speciale discriminatie meldpunten voor moslims, hebben we dus nu ook speciaal islamitisch speelgoed, om kleine meisjes zo vroeg mogelijk te beschermen tegen onze verderfelijke zeden. Wie gelooft nog dat moslims werkelijk willen integreren? Ik heb er in ieder geval geen enkel vertrouwen meer in.

Arie van der Weijden

7 opmerkingen:

 1. Dit bewijst weer eens te meer:

  De islam is achterlijk geloof
  De islam is een verderfelijke cultuur
  De islam is een gevaarlijke ideologie

  Anna van Buuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ‘Eindelijk verkrijgbaar in Iran: Barbie, het antwoord op Fulla. ‘Het antwoord op welke vraag en door wie is die vraag gesteld?’, zo vraag ik me af. Even zoeken op internet. In diverse westerse landen, waaronder USA en Japan , is de ‘gewone’ Fulla niet bij wet verboden, omdat ze te islamitisch zou zijn. De islamitische Fulla is een uitvinding van de islamieten, bedoeld om moslimmeisjes in het verderf te storten. Deze slet onder de poppen heeft geen vriendje, geen loshangend haar en mag niet aangekleed worden met minirok of badpak. Bovendien zijn haar vrouwelijke vormen moeilijk zichtbaar. Nieuwsgierige meisjes trekken al haar kleding kunnen uit!

  ‘Barbie is de eerste pop voor kinderen die werd ontwikkeld vanuit een zuivere ethiek,’ gaat het verder. Een logische voortzetting van het verhaal. De gewone ‘islamitische’ Fulla is ontwikkeld om onschuldige meisjes te infecteren met islamitisch gedachtegoed. En om land te veroveren natuurlijk. Barbie staat bovenaan de ethische ladder en wordt waarschijnlijk met dikke winst verkocht.


  Fritzie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Interessant stuk. Klein puntje: Als er op een dag een advertentie op een website van een krant staat weet je nog niet hoeveel mensen die advertentie onder ogen krijgen, laat staan hoeveel moslims, de advertentie gezien hebbende, zich op een goed idee gebracht voelen en tot aanschaf van het in de advertentie aangeprezen product overgaan. Het kan waar zijn dat moslims in meerderheid niet werkelijk willen integreren, maar het feit dat er een bedrijf als Fullashop.nl bestaat, en dat zo´n bedrijf op de website van een krant adverteert, is daarvoor op zichzelf geen voldoende aanwijzing. Pas wanneer zou blijken dat vrijwel alle, of minstens een groot deel van alle moslims voor hun dochtertjes tot de aanschaf van zo'n 'fulla' overgingen, zou je enige reden hebben voor het vermoeden dat de meeste moslims niet werkelijk willen integreren. Optimistisch ben ik niet, maar het bericht zoals ik het hier lees laat enige ruimte voor de hoop dat het misschien zo erg nog niet is.

  Overigens kan ik mij mensen voorstellen, hele progressieve mensen, die zullen zeggen dat het helemaal niet zo erg zou zijn als 'fulla' bij de moslims een geweldig succes zou blijken te zijn. Sommigen vinden dat integreren überhaupt niet zo nodig (integreren, wat is dat, en waarin moet je dan wel zo nodig integreren?) en denken dat verschillende culturen heel goed zonder friksies naast elkaar kunnen bestaan als een paar akelige bange intolerante blanken het multiculturele feestje maar niet bederven. Laat moslims moslims wezen met alles wat daarbij hoort, zo is hun ruimhartige standpunt, dus, als het er bij hoort, met fulla's voor de kleine meisjes in moslimgezinnen. Het enige probleem is dat sommige benepen intolerante blanken dat erg vinden. Die moeten we dan leren dat niet meer erg te vinden. Zo nodig moeten we ze verbieden het erg te vinden. Een beetje vrijheidsbeperking van een klein groepje, dat moeten we zo nodig toch wel over durven hebben voor de multiculturele heilstaat.
  Een andere interessante variant van ruimdenkendheid bestaat uit mensen die weliswaar voorstanders van integratie zijn, maar dan vooral geen integratie in de zin van aanpassing aan de dominante cultuur. Dat zou een heel fout cultuurimperialisme zijn. Integratie met behoud van eigen identiteit was ooit de slogan. Het kan toch nooit de bedoeling zijn dat je je identiteit moet verloochenen? Stel je voor, je identiteit, en dat je die moet verloochenen. Als het bij de eigen identiteit van moslims hoort dat hun kleine dochtertjes met fulla's spelen, nu, wat zouden we daar op tegen kunnen hebben? Dan kunnen ze even goed nog best perfect integreren, nee, juist dan kunnen ze integreren, want je kunt pas echt integreren als je om te beginnen jezelf mag zijn. Vanuit dit standpunt bezien is het wel een heel erg beperkte opvatting van integreren wanneer je zou menen dat kleine moslim-meisjes net als onze kleine meisjes met barbies zouden moeten spelen en niet met fulla´s zouden mogen spelen. Eigenlijk je reinste islamofobie! Toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze slet onder de poppen heeft een veel te vrije en onafhankelijke uitstraling en dat mag een deugdzaam moslim-meisje niet hebben en al helemaal niet zelfstandig denken. Achter die Fulla gaat inderdaad een heel wereldbeeld schuil en wel eentje van veel benepenheid, achterlijkheid en onverdraagzaamheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tsja. Het is vooral onmetelijk verdrietig allemaal. Wie gaat er nu weer vol op de rem staan? Godverdomme. Pim is dood, Theo is dood. Kut. Onmacht. Verdriet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En zo wordt weer een nieuwe generatie onschuldige kinderen gehersenspoeld. Het is te triest voor woorden. Ik heb met ongeloof gekeken naar de video-commercial van dit satanische speelgoed. This Can't Be Real!

  Wanneer wij bedenken dat er in het vrij westen nog heel veel valt te verbeteren aan het onderwijs en de manier waarop wij onze kinderen moeten leren kritisch te zijn, dan zakt mij voor de sneue Moslima's in wording de moed echt mijlen ver in de schoenen.

  Welke achterlijke baard heeft het recht om kinderen zo laf te manipuleren? Walgelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Kees Rudolf schreef:
  Vanuit dit standpunt bezien is het wel een heel erg beperkte opvatting van integreren wanneer je zou menen dat kleine moslim-meisjes net als onze kleine meisjes met barbies zouden moeten spelen en niet met fulla´s zouden mogen spelen. Eigenlijk je reinste islamofobie! Toch?


  Met dit verschil dat er achter Barbies nagenoeg geen achterlijke, manipulerende filosofie zit. Afgezien van het belachelijke schoonheids-ideaal.Mijn dochter is slim genoeg om daar doorheen te prikken en dat mag ook van mij. Maw... zij mag (graag zelfs)... kritisch zijn. Maar zij geeft haar eigen individuele invulling aan het spelen met een Barbie. Daarbij denkt ze na en stelt ze (kritische) vragen. In mijn ogen: zo hoort het, als je een kind een ontwikkeling wilt gunnen die voor haar als individu het beste is.

  Ondanks de 'lange benen' en 'mooie borstjes' laat Barbie an sich het kind vrij er mee te spelen op zijn of haar manier. Zonder opgelegde gebruiksaanwijzing.

  De Fulla is een heel ander verhaal: deze pop is een verwerpelijke personificatie van onderdrukking en leert kinderen vooral niet zelf te (mogen) denken. Zie de vreselijke commercial: dit spreekt toch boekdelen of ben ik gek?!

  Dat is het grote verschil tussen een suffe speelpop en Fulla.

  En ja... iedereen moet zelf weten hoe hij of zij (of beiden ;-) hun kinderen opvoedt. Zolang we elkaar respecteren. Dat laatste wordt met de Fulla pop bepaald niet bereikt.

  Nog even en mijn dochter wordt afgerekend op het feit dat ze niet leeft zoals de 'wetten' van de Fulla pop dat de gebruikertjes hebben 'geleerd'.

  Waarbij ik de nieuwe moslimaatjes niets kwalijk neem. Zij weten niet beter. Of... zij hebben niet beter meegekregen van thuis.

  BeantwoordenVerwijderen