De vrienden van Al-Qaradawi helpen tegen radicalisering

Marcouch_1

Begin 2005 wilden de moskeebestuurders Ahmed Marcouch en Yahia Bouyafa de omstreden islamgeleerde Yusuf al-Qaradawi naar Amsterdam halen. De beruchte haatprediker uit Qatar zou de ideale figuur zijn om bruggen te slaan na de moord op Theo van Gogh. Eind 2005 stapte Marcouch over naar de Amsterdamse politiek. Met 23 tegen 21 stemmen benoemde de PvdA-afdeling Slotervaart hem tot lijsttrekker. Als winnaar van de deelraadsverkiezingen van 2006 werd Marcouch de eerste stadsdeelvoorzitter van Marokkaanse afkomst.

Twee zaken zijn sinds die tijd onveranderd. Marcouch beschouwt Al-Qaradawi nog steeds als ‘een gerespecteerde autoriteit’, hoewel hij hem niet meer blindelings volgt. Daarnaast is er nog steeds een intensieve samenwerking met Yahia Bouyafa.

Bouyafa en zijn islamfederatie FION gaan samen met Europe Trust Nederland een nieuwe moskee bouwen in Slotervaart. Ze ontvangen daarvoor twee miljoen euro uit Qatar. Bouyafa, FION en Europe Trust Nederland werden eerder door De Telegraaf in verband gebracht met de Moslim Broederschap van Al-Qaradawi. De FION-voorzitter wist echter een rectificatie af te dwingen.

Dat neemt niet weg dat de FION lid is van de internationale federatie FIOE, die gelieerd is aan Al-Qaradawi’s European Council of Fatwa and Reseach (ECFR). Deze ECFR beweert voor ‘een evenwichtige en gematigde islam’ te staan, maar is net als de FIOE tegen inbreuken op de sharia. Bouyafa is ook betrokken bij Uitgeverij Noer Al’ilm uit IJsselstein, uitgeverij van Introductie in de Islam en andere boeken van Al-Qaradawi.

De gematigdheid van Al-Qaradawi bestaat er uit dat hij de superioriteit van de islam in alle toonaarden beklemtoont. “De hoogste gradaties van verdraagzaamheid zijn alleen bij de moslims.” Hij verwerpt het westerse principe van de scheiding tussen kerk en staat. Een staat kan volgens Al-Qaradawi alleen onder islamitisch recht functioneren. De sharia gaat boven het westerse recht. Verwijzend naar soera 2:228 stelt de geleerde dat de man meer waard is dan de vrouw. “Het edele vers plaatst de mannen in een positie boven de vrouwen”.

Yahia Bouyafa, de uitgever en verspreider van dit antiwesterse gedachtegoed, mag dus een moskee bouwen in Slotervaart. Erger nog, Ahmed Marcouch heeft aan de vrienden van Al-Qaradawi een rol toebedacht bij de strijd tegen radicalisering tegen jongeren in Slotervaart.

Het is overigens niet zo raar dat Slotervaart hier het voortouw nam, want uit dit stadsdeel stammen Mohammed Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh, en enkele leden van de Hofstadgroep. In februari 2007 presenteerde het stadsdeel het Actieplan Slotervaart, tegengaan van radicalisering.

Op blz. 15 staan de diverse partners van het project, waaronder drie (moslim) jongerenorganisaties en verenigingen: FION, NHS en LMJO. Deze organisaties zouden volgens dit plan worden ingeschakeld bij vaardigheidstrainingen van moslimjongeren en hun ouders (blz. 17). Verder is er sprake van trainingen van imams en docenten van de weekendschool.

Opvallend is de dubbelrol van Bouyafa. De bewonderaar van al-Qaradawi strijdt met twee petten op tegen de radicalisering. Hij is niet alleen voorzitter van de FION, maar tevens voorzitter van de stichting Nederlands Instituut voor Humane Studies (NHS) (Zie blz. 4 van het NEFA-rapport, gebaseerd op informatie van de Kamer van Koophandel). Dit is een in Zaandam ingeschreven maar in IJsselstein gevestigde instelling voor islamitisch hoger onderwijs.

De derde partner is de Landelijke Moslim Jongeren Organisatie (LMJO), die in januari 2007 werd opgericht. Een van de aanwezigen was Yahia's zoon Hamza Bouyafa, zo blijkt uit een verslag op de site Wij Blijven Hier: “Beste broeders en zusters. Het was fantastisch niet waar? We gaan er samen wat groots van maken inshalla! Met vriendelijke groet Hamza Bouyafa.”

Het is op het eerste gezicht merkwaardig dat de LMJO amper een maand later al werd opgenomen in het actieplan tegen radicalisering. Het wordt minder merkwaardig als je bedenkt dat LMJO-oprichter Mohamed Azahaf een belangrijke supporter was van Marcouch tijdens diens verkiezingscampagne in 2006. In zijn voetspoor kwamen vooral Marokkaanse Nederlanders hun steun betuigen op de PvdA-site.

Azahaf is bekend als medewerker van het multiculturele jongerencentrum Argan, waar koningin Beatrix - zoals altijd solidair met de slachtoffers van politieke terreur - een bezoek bracht na de moord op Theo van Gogh. Azahaf zou ook betrokken zijn geweest bij het baldadige gedrag van Marokkaanse jongeren tijdens een bezoek aan het Herinneringscentrum Westerbork. Het AD moest de berichtgeving hierover rectificeren, maar publiciste Bernadette de Wit wist uit goede bron dat juist Azahaf hier de aanstichter was.

Op zijn website moaz.web-log.nl (inmiddels uit de lucht) noemde Azahaf de vernietiging van Amerika een straf van Allah. Volgens ditzelfde weblog vond de jongerenwerker dat iedere islamitische vrouw een hoofddoek moet dragen, anders is ze geen goede moslim. In de discussie hierover ontkende Azahaf in februari 2006 dat hij een eigen weblog had. Helaas voor Azahaf:, behalve De Wit hadden ook D66’er Ger Kranendonk en PvdA-lid Ali Riza Karacaer de jongerenwerker betrapt bij zijn fundamentalistische donderpreken. Eén van zijn blogs sloot Azahaf af met: “Moge Allah de vijanden van de islam vernietigen zoals hij al jaren gedaan heeft.”

Al Qaradawi-fan Yahia Bouyafa (FION, NHS) en Amerika-vervloeker Mohamed Azahaf (LMJO) zijn dus het paar apart, waarmee Ahmed Marcouch de radicalisering in Slotervaart wilde bestrijden. Uit een recente evaluatie blijkt dat van dit onderdeel van het actieplan gelukkig weinig is terechtgekomen. Maar is dit alles niet eens een aanleiding voor de overgebleven bewonderaars van Marcouch om het ‘gouden PvdA-talent’ voortaan wat kritischer te volgen?

Zoals prof. Afshin Ellian inmiddels ook doet. “Ooit verdedigde ik hem in een gesprek met een Marokkaanse intellectueel. Lachend oordeelde de intellectueel: Marcouch is te dom en voordat je het weet zit de hele bende van Moslimbroederschap in Amsterdam. De ondraaglijke domheid van Marcouch bereikt nu een alarmerend niveau.”

Carel Brendel

Carel Brendel is auteur van Het verraad van links (Uitg. Aspekt)

6 opmerkingen:

 1. Ik denk dat Marcouch niet zo zeer dom is, maar vooral uitgekookt met een duidelijke visie over islamisering.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Over dom gesproken: hoe bestaat het toch dat de Partij van de Arbeid, op enkelingen als Marcel Duijvestein en Jan Engel na, het heel gewoon schijnt te vinden dat de Slotervaartse Lord Ahmed openlijk een agenda volgt die niet sociaal-democratisch is maar islamistisch? Hoe bestaat het dat de PvdA zich laat vertegenwoordigen door raadsleden die homoseksualiteit op religieuze gronden afwijzen? Is de PvdA een soort NSB aan het worden?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. "Ahmed Marcouch en Yahia Bouyafa de omstreden islamgeleerde Yusuf al-Qaradawi naar Amsterdam halen. De beruchte haatprediker uit Qatar zou de ideale figuur zijn om bruggen te slaan na de moord op Theo van Gogh."
  O, maar dit is goed nieuws. Een heuse haatprediker naar Adam ?

  Laat maar komen jongens !
  En vooral niet verbieden, want een paard kun je wel naar de bron brengen, maar nooit dwingen te drinken.

  Fritzie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "...De populaire Ahmad Marcouch laat zich door de krant fotograferen met de in het Arabisch geschreven meesterwerken van deze schrijver opengeslagen op zijn schoot. Het gaat hier om boeken van een auteur die in de jaren vijftig en zestig precies even positief over de democratie, parlementen, verkiezingen en de joden geschreven heeft als Lenin, Hitler en Stalin dat gedaan hebben. Kan Marcouch die boeken van Sayyid Qutb lezen? Is Marcouch het eens met wat er in die boeken betoogd wordt?
  Zo ja, dan hoort hij, op zijn gunstigst, in het kamp van Hasan al-Banna (1906-1948), de stichter van de Moslimse Broederschap, de gedisciplineerde massaorganisatie waaruit ook de Palestijnse organisatie Hamas is voortgekomen. Andere prominenten uit deze hoek zijn gelukkig meestal nog onbekend in Nederland, maar een ding hebben ze gemeen: zij zijn allen voorstander van jihad tegen het Westen. En ja, het is niet voor niets dat ‘jihad’ rijmt op ‘landverraad’. ..."


  Fritzie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat Marcouch een wolf in schaapskleren is is wel duidelijk. Ik ben blij dat er sites zijn als deze die dit soort figuren in de gaten houden, want bij het grote publiek is de ware aard van Marcouch (helaas) niet bekend.

  Aad

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vertrouwen doe ik die Marcouch voor geen cent. De PvdA is dom om deze man zo te adoreren.
  Ik ben bang dat deze types in de landelijke politiek komt. Dan krijgen we eenzelfde situatie als in Engeland....met die vreselijke Lord Ahmed. By the way vraag ik me af hoe hij de titel van Lord kan dragen??

  BeantwoordenVerwijderen