De Chamberlains van nu zitten bij Labour

Britishmidlandsairlinescargo

Mag Geert Wilders de Koran graag vergelijken met Hitlers Mein Kampf, de Britse staatsman Winston Churchill deed het omgekeerde. Hij vergeleek Mein Kampf met het heilige boek van de islam. Na onderzoek van Hitlers boek komt Churchill tot de volgende vergelijking: “The new Koran of faith and war: turgid, verbose, shapeless, but pregnant with its message.” Door Max Pam als volgt vertaald: “De nieuwe Koran van geloof en oorlog: opgeblazen, breedsprakig, vormloos maar zwanger van zijn eigen boodschap.”

Werd Churchill, die deze woorden in 1949 neerpende in zijn zesdelige boek Second World War, aangeklaagd wegens haatzaaien? Nee, de man die tijdens de Tweede Wereldoorlog fier standhield tegen de nazi-horden, werd vier jaar later beloond met de Nobelprijs voor Literatuur. De jury sprak over ‘zijn meesterschap van historische en biografische beschrijvingen alsmede voor zijn briljante retoriek in het verdedigen van verheerlijkte menselijke waarden.”

Zijn briljante retoriek demonstreerde Churchill in een toespraak op 5 oktober 1938, op een moment dat de toenmalige Britse regering onder Neville Chamberlain kritiek op nazi-Duitsland probeerde te onderdrukken. “Ik voorzie en voorspel dat het onderdrukkingsbeleid beperkingen met zich mee zal brengen ten aanzien van vrijheid van meningsuiting en debat in het parlement, in openbare gelegenheden en discussies in de pers, want er zal gezegd worden - ik hoor het nu zelfs al zeggen - dat ze niet kunnen toestaan dat het nazi-systeem van dictatorschap wordt bekritiseerd door gewone, alledaagse Engelse politici.”

Als het gaat om briljante retoriek kan Geert Wilders niet in de schaduw staan van de grote Churchill. Het idee om de koran te verbieden vind ik zelf minder geslaagd. Maar daar gaat het niet om. Het ergste is dat de islamkritiek van Churchill niet meer wordt gedoogd door de Chamberlains van nu.

De defaitisten van toen zaten in Churchills eigen conservatieve partij. Nu is het vooral Labour, dat buigt en kruipt voor religieuze intolerantie. Het heeft gevaarlijke islamisten als Lord Ahmed of Rotherham, de man achter het weren van Geert Wilders, in de gelederen opgenomen. Met de zegen van Labour zijn er sharia-rechtbanken ingevoerd in Britse steden.

Pat Condell hield vorig jaar een vernietigend toespraakje over de Britse sociaal-democraten. “Tijdens de laatste elf jaar van deze Labour-regering hier in Groot-Brittannië is het Britse volk onderworpen aan grootschalige gedragsbeïnvloeding door een misplaatste en arrogante liberale elite, die in hun zucht om het weefsel van onze maatschappij te vernielen er in zijn geslaagd om beschaafde waarden een slechte naam te geven.”

Het is pijnlijk om vast te stellen. De vroegere partij van de emancipatie van de arbeidersklasse is nu de partij van de sharia en de gedachtenpolitie.

Carel Brendel

7 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zijpaadje, maar toch even:
    "Als het gaat om briljante retoriek kan Geert Wilders niet in de schaduw staan van de grote Churchill." Wilders geen Churchill, nee, maar wie wel?Aangenomen dat Churchill terecht de grootste bewondering toekomt voor zijn briljante retoriek, dan zijn er maar zeer weinigen die op dat punt in zijn schaduw kunnen staan. Als Wilders niet tot die zeer weinigen behoort, hoe relevant is het dan dat te melden? Je kunt het nog altijd, ook al ben je geen Churchill, best wel aardig doen. Of wil hier gezegd zijn dat Wilders qua retoriek van een sub-gemiddeld niveau is, en dat hij dus op dat punt nóg minder dan vele anderen in de schaduw van Churchill kan staan?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Kees Rudolf,

    Bij dit citaat ben ik ook maar afgegaan op een waarschijnlijk minder briljante vertaling. Churchill kwam op voor de vrijheid van meningsuiting op een moment, dat zijn partijgenoten niets liever wilden dan alle mogelijke kritiek op nazi-Duitsland inslikken.

    Sommige mensen beweren dat het weigeren van Wilders geen enkel punt is in Groot-Brittannië. Grappig is het dan om te zien dat een toonaangevend blad als The Times in een commentaar met de titel Let him in voor de toelating van Wilders pleit. Overigens valt het nodige op dit commentaar aan te merken, zoals de misplaatste vergelijking tussen Wilders en Yusuf al-Qaradawi. De commentator is duidelijk slecht geïnformeerd over Wilders. Maar The Times is op één punt wel duidelijk en geheel in de lijn van Voltaire: We moeten ook mensen toelaten, die een in onze ogen abjecte mening verkondigen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen