Een Ander Salafistisch Geluid

Eén ding moet je de salafisten van sjeik Fawaz Jneid nageven. Elke keer weer weten ze sukkels te vinden die zich laten interviewen voor hun extremistische website Al-Yaqeen. Na de Kamerleden Harry van Bommel (SP), Samira Bouchibti (PvdA) en Tofik Dibi (GroenLinks) is nu de beurt aan Een Ander Joods Geluid (EAJG).

Bij EAJG zijn 800 Joodse Nederlanders aangesloten, die kritisch staan tegenover de politiek van Israël in de bezette Palestijnse gebieden. Kritiek op het Israëlische beleid kan er niet genoeg worden geleverd. Maar je moet wel bezeten zijn van een onstuitbare zelfvernietigingsdrang om als criticus de allerergste vijanden van Israël en de Joden overal ter wereld te omhelzen.

Hajo Meyer en Jaap Hamburger, woordvoerders van EAJG, doen dat. Zoals ze ook vrolijk meelopen in demonstraties waar ‘Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas’ wordt geroepen. Alle joden. Dus ook Meyer en Hamburger. In demonstraties waar met vlaggen van Hamas en Hezbollah wordt gezwaaid, twee bewegingen die het vernietigen en uitroeien van de Joden in hun statuten hebben opgenomen.

Leest u zelf maar wat de twee apocalyptische zelfvernietigers verkondigen op Al-Yaqeen. Gelooft u nog in vrede in het Midden-Oosten, luidt de vraag. Meyer: “Absoluut niet. Ik geloof erin dat er een oorlog komt, een atoomoorlog. Er is een uitspraak van Olmert waar hij zegt: ‘Wij zullen niet de tweede zijn die een atoombom gooit.’ Dit heeft hij officieel gezegd en dit heeft grote impact op mij gehad. Een land dat in de toekomst mogelijkerwijs een atoombom zou kunnen hebben, is bij voorbaat al geen vriend van Israël. Als dit gebeurt, de inzet van nucleaire wapens, is dat het einde van de Palestijnen, van Israël en van alle joden in de wereld.”

Het spreekt vanzelf dat de twee geïnterviewden geen enkel kritisch woord laten horen over Hamas of het salafisme of het godsdienstfanatisme, dat schuilgaat achter Al-Yaqeen.

Het slotwoord laten we daarom over aan sjeik Fawaz: “Het is te zielig voor woorden om te zien hoe het geloof wordt misbruikt ter behartiging van misselijkmakende belangen. Daarnaast willen wij onderstrepen dat er inderdaad een verschil bestaat tussen de god van Israël en de God van de Islam; De God van de Islam is de Enige Ware God. De God die over het heelal heerst en boeken zoals de Thora, de Bijbel en de Koran heeft geopenbaard. De God die onrecht, agressie, moorden en misdaad strafbaar heeft gesteld. Terwijl de god die zij menen aan te hangen een gewrocht is van hun hersenschimmen die hun wederrechtelijk andermans grond toebedeelt, die hen tot zijn uitverkoren volk uitroept en bevoegdheid geeft om bij de inname van steden vrouwen, kinderen en zelfs ezels te doden. Dit soort wandaden zien wij momenteel in praktijk gebracht worden in Gaza.

Deze gefingeerde god is echter niet bij machte om hen te doen prevaleren en hun verlangens te vervullen. De Ware God van Israël, Ismaël en de algehele schepping zegt namelijk (interpretatie van de betekenis):

“Kennen zij deelgenoten toe (aan de Ware God) die niets scheppen, maar zelf geschapen zijn. En die hen, noch zichzelf kunnen helpen.”

(Soerat al-Acraaf: 191-192)

Ook zegt de Verhevene (interpretatie van de betekenis):

“En waarlijk, onder hen is er een groep die de Schrift verdraait met hun tongen, opdat jij denkt dat dit bij de Schrift hoort, terwijl het niet bij de Schrift hoort. En zij zeggen: ,,Dit komt van Allah.” Terwijl het niet van Allah komt. En zij vertellen leugens over Allah, terwijl zij het weten.”

(Soerat Aali cImraan: 78)

En vrede en zegeningen zij met de Boodschapper van Allah

Sheikh Fawaz Jneid

10 januari 2009”

Zoals de Positivoos al zongen: “Onze God is de beste.”

Carel Brendel

5 opmerkingen:

 1. Het EAJG kan ik als fenomeen nog steeds maar moeilijk plaatsen. Jüdischer Selbsthass? Een wat extreme variant op westerse zelfhaat?
  Je hebt ook wel Nederlanders die graag breed uitmeten hoezeer ze van hun landgenoten walgen (zo bot, zo lomp, ze eten zo slecht, hun kinderen voeden ze zo slecht op, enz.), daarmee tegelijk duidelijk makend dat zij, hoewel ook Nederlander, bepaald niet zo zijn. Iets dergelijks zit er bij EAJG-ers ook wel in. Ze zijn weliswaar geen landgenoten van Israëliërs, maar wel van andere Joodse Nederlanders die wat minder kritisch tegenover Israël staan, of die in elk geval in hun kritiek op Israël nooit zo ver zouden gaan als zij. En van die andere Joodse Nederlanders willen zij, de EAJG-ers, zich graag in gunstige zin onderscheiden. Nou, dat lukt aardig: bekende filosemieten als Van Agt, Duisenberg, Van Bommel en vele anderen zijn dol op ze. En och, als demonstranten "hamas, hamas, joden aan het gas" roepen, dan bedoelen ze misschien alleen maar al die slechte joden, niet die 800 EAJG-ers.
  Zou dat kunnen: dat EAJG-ers bespeuren hoe het antisemitisme toeneemt, en dan vervolgens denken: weet je wat, wij sluiten ons aan bij de anti-semieten, dan blijven wij gespaard omdat ze ons zo aardig vinden?
  Enfin, voor mij blijft het speculeren; ik krijg er niet echt de vinger achter.

  Twee opmerkingen voor @Carel.
  Je schrijft:
  "Bij EAJG zijn 800 Joodse Nederlanders aangesloten, die kritisch staan tegenover de politiek van Israël in de bezette Palestijnse gebieden. Kritiek op het Israëlische beleid kan er niet genoeg worden geleverd."
  Opmerking 1. Bij mijn weten is Gaza sinds enige tijd geen bezet gebied meer. In dat geval zou het EAJG dus niet kritisch staan tegenover de politiek van Israël t.a.v. Gaza?
  Opmerking 2.Kritiek op het Israëlische beleid kan er niet genoeg worden geleverd. Mee eens, in de zin van dat er nooit genoeg kritiek kan worden geleverd op welk beleid dan ook. Maar het idee dat er speciaal op het Israëlische beleid heel veel kritiek moet worden geleverd, meer dan op beleid van andere landen, omdat er in verhouding onvoldoende kritiek op Israël wordt geleverd, daar kan ik mij niet in vinden.

  Nog een algemene opmerking. Ik weet dat het vrijwel algemeen gebruik is om van "de bezette Palestijnse gebieden" te spreken. Ik sluit mij liever niet bij dat algemene gebruik aan, want het heeft bijgedragen aan de foutieve opvatting dat er ooit een land heeft bestaan, genaamd Palestina, bewoond door mensen die Palestijnen heetten, dat door Israël werd veroverd en vervolgens bezet gehouden, net zoals in de vorige eeuw een aantal naties, waaronder Nederland, door Duitsland zijn veroverd en vervolgens bezet gehouden. Vanuit deze foutieve voorstelling is er extra veel begrip voor het Palestijnse "verzet". Die Israëliërs, zo wordt beweerd en gedacht, die doen wat ooit die Duitsers deden; het zijn de nazi's van nu. En wij verzetten ons toch ook tegen de nazi's? En hier duurde de bezetting maar 5 jaar, en hoeveel langer zijn die Palestijnen niet bezet?

  Ik verzin het niet. De hooggeleerde Van Doorn (niet meer onder ons, ik mis hem niet) schreef het zelf ergens. O ja, die Van Doorn zou vast ook bijzonder veel waardering hebben gehad voor Hajo Meyer en Jaap Hamburger.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Simpel, vadermoordcomplex...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Kees:
  Ik geloof dat het 'afweer' is, een onnavolgbare psychologische flicflac van mishandelden: om hun pijn te rationaliseren en te verdringen identificeren ze zich met hun beul, en stemmen in met zijn aantijgingen, opdat er voor de pijn en het verdriet tenminste een reden is
  Dat je niet mishandeld wordt dus omdat iemand je hatelijk naar het leven staat, maar dat je als het ware gecorrigeerd wordt, gewoon, weet je wel - omdat je iets verkeerd doet..

  Da's kennelijk minder pijnlijk dan alsmaar onder ogen te moeten zien dat je redeloos en afgrondelijk gehaat wordt; dat je vijanden alles wat je doet altijd op de onsympathiekste manier uitleggen en dat je, zelfs terwijl jij toch aangevalen werd en bloedend op de grond ligt en terwijl de bommen in je tuin vallen nog stéeds de gebeten hond bent - in een omgeving waar anderen letterlijk met openlijke barbaarse moordpartijen wegkomen - en dat je helemaal niets kunt doen om daar verandering in te brengen..behalve oprotten dus.

  Daarom dus verraden sommigen zelfs hun lotgenoten en scharen zich aan de kant van hun vijanden; àlles om maar aan die giftige haat te ontkomen. Geen wonder, als je bedenkt wat er in de loop van de geschiedenis allemaal al over joden gezegd is, en hoe ze eeuwenlang de hele aardbodem over zijn gejaagd. De obsceenste moordpartij in de geschiedenis heeft ze ongeveer vijfentwintig jaar respijt gegeven - langer heeft de periode dat je tav de joden geacht werd enige pieteit te betrachten niet geduurd.
  Tegenwoordig kun je gewoon weer àlles zeggen - als je er maar bij zegt dat je niet tegen de joden, maar tegen de zionisten bent..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het ultieme Stockholm syndroom dus....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Om te benadrukken dat het allemaal niet uitmaakt, eert Klaas Fawaz zijn creoolse lustobjecten met hoofdletters en overkill.

  Kom d’r maar in met ‘de Principe is de Principe’, ‘de imperatief is de imperatief’, ‘de Bevel is de Bevel’ en ‘de Ding aan de Zich’.

  Hoe lang moet je tegenwoordig (in creools engels!) studeren om te kunnen roepen dat “het niet uitmaakt”?

  Schaampier

  BeantwoordenVerwijderen