Getuigenverhoren Ayaan Hirsi Ali versus de Nederlandse Staat


Woensdag 4 februari jl. vond er wederom een hoorzitting plaats van de voorlopige getuigenverhoren in de zaak Ayaan Hirsi Ali tegen de Nederlandse Staat. Door middel van het horen van getuigen wil Hirsi Ali bewijzen dat de Staat haar heeft toegezegd verantwoordelijk te zijn en te blijven voor haar beveiliging. (
link)

Belangstelling
De getuigenverhoren in deze belangrijke zaak zijn openbaar en toegankelijk voor pers en publiek maar is er veel belangstelling voor? Volgens Amanda Kluveld (link) niet: “er was niemand. Alleen iemand van de GPD maar die zei later dat hij er geen stukje over ging schrijven”. Amanda Kluveld was er dus wel en deed er op vrijdag 6 februari jl. mondeling verslag van tijdens de Obalive-uitzending, het discussieprogramma van het Humanistisch Verbond (hier te beluisteren link, tweede uur aan het begin van het rondetafelgesprek) onder leiding van Theodor Holman. Kluveld was ook bij de vorige hoorzitting aanwezig. Toen was er wat meer belangstelling omdat de heer G. Zalm werd gehoord. Blijkbaar vond men dat nog spectaculair. Maar ook de berichtgeving over die hoorzitting was minimaal. Aldus Kluveld.

“Uitgestraald”
De heer A. Jonge Vos (Coördinator Bewaking en Beveiliging van NCTb) en de heer A. Visser (Coördinerend Senior Adviseur van de EBB van de NCTb) werden woensdag 4 februari 2009 gehoord. Een samenvatting van Kluvelds bevindingen/conclusies van die hoorzitting: de boodschap is toch wel dat Nederland en de Nationaal Coördinator absoluut geen rekening hebben gehouden met het feit dat de Verenigde Staten niet van plan zijn de beveiliging van Hirsi Ali te betalen. Men heeft het niet goed uitgezocht maar is er vanuit gegaan dat het wel in orde zou zijn. Toen bleek dat dit niet het geval was, was men verlegen met de zaak en heeft men 't op Ayaan Hirsi Ali afgeschoven en hoewel niemand durft te zeggen dat ze Hirsi Ali midden in het gezicht hebben gezegd dat 'wij' niet langer voor de beveiliging zouden zorgen, zegt men steeds dit wel te hebben uitgestraald. Met andere woorden, Ayaan had het zelf moeten of kunnen concluderen.

Opmerkelijk
Kluveld legt uit hoe de verhoren verlopen. De rechtercommmissaris [mr. D.M. Thierry] stelt vragen aan de getuigen. Op basis daarvan maakt hij een verklaring voor de getuigen. Het kan dus zijn dat er in die verklaring iets komt te staan wat niet is gezegd. De advocaat van Hirsi Ali, mevrouw mr. B. Böhler, maakt hier bezwaar tegen, volgens Kluveld terecht want zij heeft alles bijgehouden, maar zowel de landsadvocaat als de rechtercommissaris vindt dat Böhler erg op de details is. Volgens de landsadvocaat is wat er in de verklaring staat wel zo door de getuige gezegd en om dat te bewijzen stelt de rechtercommissaris vervolgens voor de getuige te vragen of de verklaring klopt. De getuige is echter gecoacht door de landsadvocaat en zegt dus dat hij het inderdaad heeft gezegd zoals het in de verklaring staat.

Een en ander geeft Amanda Kluveld weinig vertrouwen in de rechtsgang terwijl ze dat heel graag wil hebben. Zij blijft de zaak volgen.

Annelies van der Veer

4 opmerkingen:

 1. Het is nog altijd de opzet geweest van ons kabinet ( en met name de PVDA) om iedere andersdenkende, en kritische kijk op hun verkeerde idealen, de wereld uit te helpen of te laten helpen.

  Heb je kritiek op de islam-waanzinnigen? De multicul? Het stemvee van de PVDA?
  Dan ga je eraan, en bijna alle middelen worden niet geschuwd, zelfs de hoop dat een linkse gek of religieuze islamwaanzinnige weer de kritiekhebbende afslacht en daarmee weer een hele kritische en fatsoenlijke burgerbevolking de mond snoert met deze dreiging van angst, dood en afslachting wordt welkom geheten door deze PVDA-ers, de moordenaars van het vrije woord.

  Ga maar weg met je kritiek , anders stoppen we je beveiliging, zodat je misschien wel even je kritiek voortaan voor je houd.
  Kritiek op het geïmporteerde stemvee van de PVDA wordt echt niet geduld.

  Het is een nare tijd voor ons allen. Maar de PVDA gaat verder, dat zien we ook in hun intifada tegen de vrijheid van meningsuiting, zelfs een parlementariër willen ze gerechtelijk, met behulp van enkele PVDA-hoge rechters en PVDA moslim-organisaties en andere PVD -subsidieclubs de mond gaan snoeren.

  En Bos heeft enkele weken terug al aangegeven Nationalistiser te willen worden met de PVDA,
  jippie.... wat een parrallel met de NSDAP, kent u die tijd van 1938, toen het ook helemaal de verkeerde kant op ging met zo'n socialistenpartij?


  Nogmaals het zijn zeer nare tijden dit.
  Denk erom.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lees hierbij evt. ook 'Ayaan Hirsi Ali' door Michiel Mans:

  Ayaan Hirsi Ali

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is meer dan treurig om men met zo'n dappere vrouw omgaat, zeer beschamend. Gelukkig hebben we de blogs nog die de zaak blijven volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zelfs de site die naar haar is genoemd, Ayaan weblog heeft geen belangstelling voor dit schandelijke gedoe met betrekking tot Ayaan.

  BeantwoordenVerwijderen